Daan Vaneker

Senior
  • Aantal berichten

    44
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Daan Vaneker

  1. Beste Lieps, Als ik het goed interpreteer: Hoge situatie: neem je de waardestijging van de dochter Lage situatie: neem je het uitgekeerde dividend van de dochter In dat geval is de hoge situatie juist. In journaalposten: Bij de waardestijging: Deelneming A/ Resultaat uit deelnemingen Bij de dividend uitkering: Bank A/ Deelneming
  2. Beste Desyree, Inderdaad optie 4. Of optie 2. Maar met een kanttekening. Als je werkt via een b.v. waarvan je een aanmerkelijk belang bezit heb je te maken met het gebruikelijk loon. Het gebruikelijk loon kent een minimum van 43.000 euro op jaarbasis. Maar dit is slechts een minimum. Het salaris dat je nu verdiend is blijkbaar gebruikelijk voor jouw functie i.c.m. met jouw ervaring. Hiervan mag je niet in belangrijke mate afwijken. Niet in belangrijke mate afwijken ==> loon bij de b.v. moet minimaal 70% zijn van hetgeen gebruikelijk ==> dus minimaal 70% van wat je nu verdiend.
  3. Dear Taiko, I am a bookkeeper in Enschede. Far from Gouda... I don't know any collegue over there. I have some ideas about how you can select the right bookkeper for you: - References offcourse... what you are doing now. - Do you understand if he explains you something about his profession? - When will your annual account and taxes be ready? - How can you keep track of your finances? - Diploma's, insurance, staf, etc (everybody can call himself a bookkeeper) Concerning price: - Agree on a fixed price. Additional costs only allowd after the were approved by you. - Will he charge for phone questions during the year? Or is this a service?
  4. Ik vind www.veiligdoen.nl wel handig. Na het beantwoorden van vragen levert het je gedegen algemene voorwaarden op. In een word document zodat je er nog een beetje in je eigen draai aan kunt geven.
  5. De regel om btw te mogen verrekenen dat je een factuur/bon kunt overhandigen op naam van jouw bedrijf (enkele uitzonderingen zoals benzine daargelaten) en met zakelijk oogmerk. Voldoe je hier niet aan dan mag je de btw niet aftrekken. Echter belastinginspecteurs zijn normale mensen. Gaat het om een paar bonnetjes, dan zal hij al snel coulant zijn. Daarom beperk het zoveel mogelijk (bv bij de Mediawarkt kun je een bon ook op naam laten zetten) en anders doe het zo goed mogelijk. Op volgorde van best naar slecht: Factuur/bon op naam Factuur/bon zonder naam maar waaruit het zakelijk karakter blijkt Factuur/bon betaald vanaf de zakelijke rekening Betaling vanaf zakelijke rekening zonder bon met zakelijk karakter. Factuur/bon prive betaald en het zakelijk karakter is onduidelijk. Geen factuur/bon
  6. Je balans zou er zo uit moeten zien Debet 165 Bank Credit (eigen vermogen) 200 Prive vennoot 1 200 Prive vennoot 2 -236 Resultaat boekjaar Dat het in de excel niet werkt komt doordat de formule bij de balans rekent met "0810 Prive" en betreffende omschrijving bij de bank is "0810 Prive stortingen". Ik zou de omschrijving op de balans aanpassen.
  7. De brouwerijen durf ik niet te zeggen. Maar als je bij derden 50K regelt wat achtergesteld wordt bij de bank, dan ziet de bank dat als eigen vermogen. Qredits lijkt mij een geschikte mogelijkheid. Spiek maar eens op hun site.
  8. Ik heb een filmpje gemaakt over de mod edit: link naar eigen site verwijderd]. Daarbij behandel ik niet deze ICV regeling, maar wellicht toch interessant voor de lezers van deze post.
  9. Beste Luuk, Ik denk dat het wel meevalt met het uitsluiten. Jij bent immers in dienst (bij je eigen bv).
  10. Per bedrijf is het verschillend of het verstandig is de werkkosten regeling in te voeren. 2 punten uit jouw toelichting zouden mij doen besluiten nog even te wachten: - werkkostenregeling duurder - regelingen mbt mobiele telefonie aanpassen terwijl de spelregels nog aan verandering onderhevig zijn. Al denk ik dat de aanpassingen marginaal zullen zijn, maar daar is nog weinig over te zeggen.
  11. Een volgende structuur zou je kunnen opnemen in de vennootschapsovereenkomst. Winst wordt eerst verdeeld naar rato van de uitgevoerde werkzaamheden. Tot een maximum van bijv. 50 euro per uur. De restwinst wordt 50/50 verdeeld. De eigendomstverhouding blijft gehandhaafd op 50/50, bij eventuele verkoop is de winstverdeling weer eerst naar inzet en daarna een verdeling van de restwinst 50/50.
  12. Ja je kunt deze boeking aan het begin van het jaar doen. Maar je kunt het ook laten staan en aan het einde van het jaar alleen de mutatie boeken. Voordeel is dat als je een vrijwel constante voorraad hebt jouw resultaat niet zo veel zal schommelen. Uiteraard mag je zelf bepalen voor welk bedrag je iets verkoopt. Maar onder de inkoopprijs lijkt me idd niet verstandig.
  13. Beste Joost, Complimenten! Twee suggesties die misschien al langs gekomen zijn: - Kun je het minimum aanpassen naar 43.000 (2013)? - Bij optie 2 behandel je een meer verdienende medewerker. Wellicht is het goed hier aan toe te voegen dat dit onder omstandigheden wel is toegestaan (unieke kennis en kunde).
  14. Ik ben geen expert in deze, maar: Vekoop tussen verbonden partijen dient te geschieden tegen economische waarde op het moment van verkoop. Je hebt je gebaseerd op WOZ waarde, welke waarschijnlijk niet ver af lag van de economische waarde. Dus een goed verhaal, maar niet waterdicht. Ter onderbouwing zou je een taxatie kunnen laten uitvoeren waarbij de taxateur de waarde bepaald aan de hand van de marktsituatie op het moment van verkoop. Komt deze enigszins overeen? Dan heb je een sterk verweer.
  15. De volgende methode word veel gebruikt en kan ik van harte aanraden: Inkoop Debet 7*** Inkoopwaarde van de omzet Credit Crediteuren Verkoop Debet Debiteuren Credit Omzet Voorraadtelling (bijv. 1x per kwartaal. Minimaal 1x per jaar), mutatie boeken op: Debet 3*** Voorraad Credit 7*** Inkoopwaarde van de omzet Dit is een pragmatische wijze van boeken die veel werk scheelt. Nadeel is wel dat je alleen exact je resultaat weet op het moment dat er een voorraadtelling heeft plaatsgevonden. Maar naar verloop van tijd ontstaat er vaak een standaard voorraad, waardoor de effecten op het resultaat beperkt zijn. Ik hoop dat ik het duidelijk heb verwoord. Mocht je nog vragen hebben? Kom maar op.
  16. Dit klopt met die opmerking. Dat je slechts 5% van de betaalde btw mag terugvrag.en. = naar rato belaste / onbelaste prestaties.
  17. Na de 15e van de maand na levering ben je in overtreding voor de btw. De klant moet uiteraard .wel gewoon betalen
  18. Van de belastingdienst: U verstuurt de factuur voor de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarin u hebt geleverd. http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/administratie_bijhouden/facturen_maken/ Dus je hoeft niet meteen te factureren. Dit zou bij betaling kunnen, mits de levering niet meer dan twee maanden geleden heeft plaatsgevonden. Misschien zie ik iets over het hoofd. Iemand een aanvulling?
  19. Kijk daar heb je hem al bijna helemaal. In je kosten verantwoord je alleen de inkopen die je ook daadwerkelijk hebt verkocht. De inkopen die op voorraad zijn gegaan staat op de balans. Deze komen niet ook terug in het resultaat. 700 euro verschil verklaart. Resteert 50. Maar misschien zit het in je echte cijfers nu al wel goed.
  20. Voor schuldeiser ben je bij de v.o.f. helaas ieder hoofdelijk aansprakelijk. Aangezien het om beperkte bedragen gaat kun je misschien beter alles voorschieten om boetes te voorkomen (deze zijn immers ook 50% voor jouw rekening). Dan zo snel mogelijk lopende verplichtingen afronden en v.o.f. opdoeken. Bij het opdoeken zal het saldo vereffend moeten worden. Je compagnon zal moeten betalen. Dit kan je bij de rechter afdwingen, maar hopelijk is er toch nog een regeling te treffen.
  21. Daar zit inderdaad een verband. Maar uit het negatieve resultaat blijkt dat per saldo de kosten hoger waren dan je omzet. Dit moet ergens mee gefinancierd zijn. Kan ook door andere zaken dan extra prive storting (lening, crediteuren etc.) Debet en credit zijn altijd in balans. De posten die we tot nu toe hebben: Voorraad 700 Belasting 50 Bank 300 Totaal debet = 1.050 Prive storting 1.500 Resultaat boekjaar - 1.200 Totaal credit 300 Ergens moet er nog 750 euro naar voren komen om debet en credit met elkaar in evenwicht te krijgen. Enig idee?
  22. Je bezittingen zijn 1.050 Verlies 1.200 Totaal in het bedrijf gegaan 2.250 Dat correspondeert niet met 1.500 euro. Er moet dus 750 euro meer in het bedrijf zijn gegaan. Bijvoorbeeld doordat je de voorraden privé hebt betaald.
  23. Klopt. Bij het invullen van je belastingaangifte zul je het eigen vermogen iets moeten specificeren. Voorraad 700 Belasting 50 Bank 300 Prive storting 2.250 Resultaat boekjaar - 1.200 Eigen vermogen 1.050
  24. Je schreef dat de woz waarde van het pand hoger ligt dan de betreffende 205K. Als de waarde van het pand inderdaad flink hoger ligt. Bijvoorbeeld op 300K. Dan heeft de bank ruim voldoende onderpand bij eventueel wanbetalen. Dit gecombineerd met positieve cijfers maak je een aardige kans. Ga het gesprek eens aan.
  25. Graag sluit ik mij aan bij voorgaande voordelen van online werken. Met één maar: wat als ... beschik je zelf over de data? Uiteraard kun je een auditfile op je eigen computer opslaan, maar dat vergeten de meesten. Terwijl ik mij bewust ben van dit nadeel kies ik nog steeds voor online boekhouden (download wel auditfiles). Ook sluit ik mij aan bij voorgangers die aangaven eerst te rade te gaan bij jouw boekhouder/accountant. Wij (Administratie.net) kiezen ervoor te werken met Twinfield, Boekhouden in Excel en Moneybird. Wil een klant een ander pakket gebruiken, dan zal die op zoek moeten naar een andere accountant. Dit is de enige manier om efficiënt te kunnen werken en daarmee een redelijke prijs neer te leggen. Twinfield is zeer geschikt voor administratie uitbesteden, maar voor eigen gebruik te duur. Moneybird is te beperkt voor een Holding met Werkmaatschappij Boekhouden in Excel - niet online
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.