Trboske

Junior
  • Aantal berichten

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Trboske

  1. Ik heb het excessief Prive gebruik doorgelezen. Dat geldt alleen voor de ib? Maar dat gaat toch nergens over? Ze zeggen eerst dat je maximaal 89% Prive mag rijden, maar vervolgens zeggen ze ook dat wanneer je maar 75% Prive rijdt ze de bijtelling kunnen verhogen? En moet dit voor alle auto's die op je balans staan? Daarnaast las ik dat er werd gezegd dat de bijtelling ongeveer 3000 euro is. De bijtelling ib wordt toch bij je inkomen opgeteld, en daar betaal je dan toch ib over? Mijn laatste punt is of ik ook met excessief Prive gebruik te maken kan hebben wanneer de autokosten hoger zijn dan de bijtelling? Stel ik zet de oldtimer ook op de balans, dan heb ik dus twee auto's op de balans. Hoe bereken ik dan voor iedere auto de autokosten, nu boek ik alles op een grootboekrekening. Is het verplicht om precies bij te houden hoeveel elke auto aan kosten heeft gemaakt? Groetjes Trees
  2. En wanneer ik het voor meer dan 90 % Prive gebruik dan moet het voor de ib dus verplicht Prive. Hoe controleren ze dat? Ik hou geen km administratie bij.
  3. De bijtelling tel ik bij mijn winst op. De winst is nooit echt hoog, dus dat valt erg mee. Voor de btw doe ik het ook volgens de regels. Maar dat was niet mijn vraag......
  4. Leden, Ik heb de volgende vraag: Op dit moment heb ik een auto op de balans staan. Ik las dat de wet zegt dat deze auto minimaal voor 10% gebruikt moet worden voor het bedrijf. Ik heb een eenmanszaak. Geldt dit voor zowel de inkomstenbelasting en de omzetbelasting? Is het mogelijk om nog een auto op de balans te zetten? Ik wil een oldtimer erbij kopen. Wanneer dit mag, geldt dan ook de regel van 10%? Het gaat om een tweede auto. Handig om te weten is dat ik geen personeel heb. Ik lees nergens dat je niet meer dan een auto op de balans mag zetten als zzper. is hier een beleid voor? Groetjes Trees
  5. Moment van betaling de winst zien? Dat gebeurd nu. Alleen is ze wel ondernemer. Als ondernemer mag dat toch niet? Anders heb ik het haar dus verkeerd gezegd!! Ik las over het kasstelsel dat wanneer je alleen met particulieren werkt, je het kasstelsel moet toepassen. http://www.uwadministratiekangoedkoper.nl/belastingen/omzetbelasting/kasstelsel-factuurstelsel.htm Ook staat daar dat je het kasstelsel moet toepassen wanneer je iets betaald. Is dit juist?? Groetjes!
  6. Bedankt! Wat n opluchting:) Het laatste wat ik graag wil weten is waarom ze het kasstelsel niet mag toepassen. Ze werkt toch alleen met particulieren?
  7. Bedankt voor je uitleg. Ik kom er alleen niet uit. Is het zo goed: Factuur verstuurd 09-12-2013, direct betaald: 1000 excl Bank 1210 Aan overlopende passiva 1000 Aan btw 210 Op 01-01-2014: Overlopende passiva 1000 Aan omzet 1000 Factuur gestuurd 09-12-2013, op 02-01-2014 betaald, 1000 excl Debiteur 1210 Aan overlopende passiva 1210 Op 02-01-2014: Overlopende passiva 1210 Aan btw 210 Aan omzet 210 Bank 1210 Aan debiteuren 1210 Goed????? En graag wil ze weten of ze wel het kasstelsel mag gebruiken.
  8. Bedankt. En mijn vriendin? Dat is echt een voorschot op volgend jaar. Ze hanteer dus het kasstelsel als pianolerares maar stuurt wel facturen. Mag dit wel vraag ik me af. Wanneer er op 09-12-2013 een factuur wordt gestuurd over het 1e kwartaal 2014. Het wordt direct betaald. De btw is dan 4e kwartaal 2013. Omzet is 2014. Hoe moet dit ooit op een balans staan? De regel dat je vermogen niet mag groeien wanneer er geen omzet is gemaakt ken ik, maar de oplossing niet. En wat als de factuur in 2014 betaald wordt? Ingewikkelde zaken!!
  9. Ik snap het niet. In mijn geval mag ik omzet meenemen op het moment dat ik factureer, het realisatiemoment. Zij mag dit dus niet. Wanneer ik nu al weet dat ik werk ga doen in 2014, ik stuur nu een factuur dan mocht ik toch ook de omzet meenemen in 2013? Hoe verwerkt zij dit in de boekhouding dan? Ze factureert op 09-12-2013 de klant betaald meteen. De btw is dan 2013 en de omzet 2014. Dit is een lastige verwerking. We komen er niet uit. Kan iemand ons helpen Ook hoor ik graag mijn eerste vraag. Wellicht is het al uitgelegd maar snap ik het niet goed.
  10. Super, dan klopt mijn boeking. Hoe bedoel je beperkt weet vanaf hebt? Je moet als ondernemer toch weten in welk jaar je de inkomsten en uitgaven moet verantwoorden. Met al die beginselen wordt het wel wat duidelijker. En zoals de belastingdienst vrijdag aangaf is het vooral belangrijk dat ik me opstel als een goede koopman. En daar zijn die principes voor. Wat me echter nog niet duidelijk is of je ook van meerdere principes gebruik mag maken. Zo stuurt een vriendin van me altijd een voorschotfactuur van een kwartaal. Ze geeft pianoles en factureert nu al ( 2013) over de maanden Jan tm maart. Alles wat ze in 2013 van deze facturen ontvangt neemt ze mee als inkomsten in 2013. Wat ze in 2014 ontvangt over deze facturen neemt ze als omzet mee over 2014. Dit doet ze al jaren. Mag dit wel? Het is een voorschotnota op werk wat ze in 2014 gaat doen. Maar omdat ze het in 2013 ontvangt ziet ze het als inkomen over 2013.
  11. Wederom bedankt. De journaalpost van 01-01-2014 klopt niet in mijn boekhoudprogramma. Op 31-12-2013 heb ik dus gedaan Onderhanden werk ( klopt het dat dit ook kan als nog te factureren? Zo heet het in mijn programma) Aan omzet Is het niet dat ik op 01-01-2014 dit moet doen Debiteur Aan btw Aan onderhanden werk Bij betaling door debiteur Bank Aan debiteur Zo staat het ook in mijn boek. ( boekhouden voor dummies) Naast dit forum heb ik ook info via een andere site. Deze gaven aan dat je als ondernemer altijd je inkomsten en uitgaven moet kunnen verantwoorden. Hoe je dat doet maakt niet uit. Een factuur hoeft niet eens, dit is alleen voor de btw. Je moet je houden aan 1 van deze principes -toerekeningsbeleid - voorzichtigheidsprincipe -realisatieprincipe -matchingprincipe -continuïteitsprincipe - bestedingsprincipe Ze gaven deze site door http://www.accountantsonline.nl/1501-accounting-principes.html Jij geeft het realisatieprincipe aan. Maar is het niet zo dat wanneer je over het 4e kwartaal een factuur stuurt op 01-01-2014 dit kosten zijn voor je klant in 2013 inkomsten zijn voor jouw in 2014? Jij doet het toch in 2014? Dit is dan het toerekeningsbeginsel denk ik. Wat me niet duidelijk is of je 1 principe moet aanhouden, of kunnen het er ook meerdere zijn. Ik heb me er in vastgebeten en vind het eigenlijk best leuk:)
  12. Het wordt steeds duidelijker, en ik hoop dat het kwartje is gevallen. Jij geeft aan; Jouw realisatiemoment is de periode waarover jij factureert. Het realisatiemoment, dat is toch het moment/ periode wanneer je de winst moet meenemen voor de aangifte inkomstenbelasting? Ik stuur een factuur over de maand januari op 01-01-2014. Dan is dat inkomen over de maand januari 2014. Ik stuur een factuur over december 2013 op 01-01-2014. Dat is dus inkomen over de maand december 2013. Hoe verwerk ik dit in de boekhouding van 2013? De btw geef ik aan over het 1e kwartaal 2014, maar ik moet dus de omzet meenemen over 2013. De factuur heb ik nog niet verstuurd. Wanneer we het hele verhaal omdraaien, neem bijvoorbeeld jouw verhaal over de nieuwe klant in februari. Dat is omzet voor jou in 2014. Je doet het op februari 2014. Maar de klant van jouw wil dat je iets doet over 2013. Moet jouw klant dit dan ook over 2014 als kosten meenemen omdat jij dit ook doet, of moet dit over 2013 omdat het over 2013 gaat. Wanneer het over 2013 moet, hoe weet jou klant dan wat het hem gaat kosten? Hoe verwerkt hij dit? In ieder geval al bedankt voor alle moeite.
  13. Wat jij aangeeft snap ik niet. Ik snap wel dat ik de factuurdatum voor zowel de btw als omzet kan aanhouden. Het meerwerk moet ik wel op de datum van uitvoering meenemen voor de inkomstenbelasting Nu zeg jij dat wanneer ik in december factureer voor de maanden Jan t/m maart ik dit als omzet voor december kan zien. Ten eerste werk ik niet zo, per maand stuur ik een factuur over de desbetreffende maand. Ten tweede lijkt mij dit niet goed. Dit moet dan toch als omzet voor 2014 meegenomen worden. Wat bedoel je met minder werk? Dat ik een creditnota stuur?
  14. Hun heb er nog nooit over gehoord. Ik lees op de site dat je moet zeggen wanneer je de dienst heb gedaan. En dat doe ik niet, nog nooit gedaan.
  15. Hallo Joost Dat begreep ik al. Ik vraag me alleen af wat ik op de factuur moet zetten. Op de site van de belastingdienst staat dat er o.a. op moet staan wanneer ik de dienst heb geleverd. Dat gaat toch moeilijk? En geldt dit ook voor het eventuele meerwerk?
  16. Dit is erg duidelijk! Bedankt voor je uitleg. Ik heb mijn administratie altijd zelf gedaan. Voor een kleine ondernemer als ik vind ik dat ik de theorie zelf moet weten. Maar nu ik er steeds meer over lees komt er wel wat meer bij kijken besef ik. Via de belastingdienst las ik dat er voor de btw ook bepaalde eisen zijn die je op een factuur moet vermelden. Een van die eisen is dat je moet vermelden wanneer ik de dienst heb gedaan. In mijn geval is dat toch lastig? Op een factuur waar ik nog niks voor heb gedaan kan je toch niet melden wanneer je iets doet. Wanneer ik een extra factuur stuur voor meerwerk zou dit wel kunnen, maar is dit ook verplicht? Ik schrijf altijd op de factuur: meerwerk 2013 zoals afgesproken. Heeft de goed koopmansgebruik ook weer met de btw te maken, of is dat alleen voor de inkomstenbelasting?
  17. Heel erg bedankt! Nu ben ik wel nieuwsgierig naar de uitspraak goedkoopmangebruik. Ik heb dit gegoogeld, en er staat dat je de omzet moet meenemen in het jaar dat je het uitvoert. Waarom hoef ik dat dan niet?
  18. Wanneer ik over 2013 het hele jaar facturen stuur. In 2014 krijg ik de opdracht om de administratie van 2013 te ordenen. Stel dat dit dan meer is dan verwacht kan ik alsnog een factuur sturen over het meerwerk. Deze wordt dan dus in 2014 gestuurd wanneer het werk klaar is. Dus, In 2013 elke maand een factuur gestuurd. Meerwerk over 2013 factureer ik in 2014. Werkzaamheden voer ik in 2014 uit.
  19. Dank u. Wanneer ik wel werkzaamheden in 2014 moet doen, en al gefactureerd heb in 2013? Net gebeld met de belastingtelefoon, deze waren niet echt duidelijk over hoe ik om moet gaan met deze situatie. Hij had iets over goedkoopmangebruik, dus moet ik de gestuurde facturen op mijn balans zetten. Bij het uitvoeren van de werkzaamheden dit dan als omzet opvoeren. Lekker duidelijk:(
  20. Ik begrijp je vraag, ik omschrijf heet niet goed denk ik. Ik archiveer hele administraties voor bedrijven. Wanneer er een chaos is in de administratie dan huren ze mij in en zorg ik voor de structuur. Met enkele bedrijven heb ik de afspraak dat ik ze elke maand een factuur stuur. Soms doe ik dus het hele jaar niks voor ze, maar stuur ze wel een factuur. Wanneer ze me nodig hebben bellen ze. Het is net zoiets als de pc hulplijn. Van hun krijg ik ook iedere maand een factuur, als ik ze nodig heb helpen ze me. Omdat ik dus wel elke maand een factuur stuur, maar er soms niks voor doe weet ik niet in welk jaar ik de inkomsten moet meenemen. Het kan ook voorkomen dat ik over het jaar 2013 elke maand een factuur heb gestuurd, maar pas in 2014 wordt opgeroepen. Samengevat: Welk jaar neem ik de omzet mee wanneer ik niks voor een bedrijf doe, maar wel het hele jaar gefactureerd heb. Welk jaar neem ik de omzet mee wanneer ik in 2013 elke maand een factuur heb gestuurd, maar pas in 2014 werk voor ze doe.
  21. Facturatie Beste, Ik ben nieuw hier en heb een vraag over mijn boekhouding. Voor mijn dienstverlening stuur ik maandelijks een voorschotnota. Op de nota staat dat het een voorschot over de betreffende maand is. Ik heb dus heel 2013 elke maand een factuur gestuurd. De BTW moet ik afdragen aan de hand van de factuurdatum, dat weet ik nog wel. Maar nu de dienstverlening voor de ib. Ik heb elke maand in 2013 een factuur gestuurd, maar ik doe de werkzaamheden pas in 2014 voor de klant. Het zijn kosten voor de klant in 2013, maar zijn het ook inkomsten voor mij over het jaar 2013? Ik doe het namelijk pas in 2014. Voor mij is dit niet duidelijk. Groeten Trees [titel verduidelijkt - mod]
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.