Branko Collin

Legend
  • Aantal berichten

    2835
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    5

Alles dat geplaatst werd door Branko Collin

  1. Je haalt hier twee concepten door elkaar. Het urencriterium is er om te bepalen of je recht hebt op zelfstandigenaftrek en heeft er niets mee te maken of je al dan niet ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Je kunt dat laatste zijn en toch geen recht op zelfstandigenaftrek hebben.
  2. Misschien is het alvast nuttig te weten dat verschillende banken verschillend omgaan met hypotheken voor zelfstandigen. Er zijn er zat die het liefst helemaal geen hypotheek aan ondernemers verstrekken. (Welke hypotheekverstrekkers met ondernemers meedenken en welke juist bang voor ondernemers zijn, verandert ook van tijd tot tijd. Je zult dus zelf op onderzoek moeten uitgaan.)
  3. Dat antwoord heeft 'ie al gegeven, hij blijft de producten doorlopend testen, ook omdat ze onderdeel vormen van vergelijkende testen. Juist als het nieuwe model uitkomt wil je het kunnen vergelijken met de vorige generatie of de vorige twee generaties.
  4. General information about purchasing businesses in the restaurant business: https://www.brookz.nl/branche-informatie/restaurant (Dutch, corporate) Restaurants for sale in the province of Noord-Brabant: https://www.brookz.nl/bedrijven-te-koop/horeca-toerisme-recreatie/noord-brabant (Dutch, corporate, this is about the business, not the building) Restaurant properties for rent in Eindhoven: https://horecasite.nl/aanbod/nederland/noord-brabant/eindhoven (Dutch, corporate) Rules for using workers from outside the E.U.: https://ind.nl/en/work/pages/engaging-a-foreign-employee.aspx Rules specifically for workers for the Asian catering industry: https://ind.nl/en/work/working_in_the_Netherlands/Pages/Employee-in-the-Asian-catering-industry.aspx Note that the Immigration Service have been cracking down on Asian restaurants after severe maltreatment of a Chinese chef was uncovered in 2013. Just so you know that this is something you may need to pay extra attention to. How is your Dutch?
  5. Over welke van je websites heb je het? Die voor bouwmodellen of die voor decals? Als ik bijvoorbeeld uit de eerste de "Heller Peugeot 905 EV1" kies en op die naam google, dan staat jouw site bij de eerste 10 links en is de linktekst gewoon de naam van het product. Jouw probleem heb je dus niet overal. Google gaat gewoon uit van de naam van je pagina, dat wil zeggen, wat er in het title-element komt te staan.* Jouw CMS of jouw webwinkelsoftware bepaalt aanvankelijk wat dat is, tenzij je plugins hebt geïnstalleerd die die waarde veranderen. *) Google wil het voor een klein deel van alle websites anders gaan doen.
  6. De eigenaar van een webwinkel heeft nog allerlei andere verplichtingen. Het zou me niets verbazen als een hoop eigenaars mede daaraan voldoen door een uitgebreide factuur te sturen. (Die factuur hoeft uiteraard niet aan de regels van de wet op omzetbelasting aangaande facturen te voldoen – ik heb het over een pragmatische oplossing waarin je de software die je toch al hebt voor meerdere doelen tegelijk gebruikt.) Ik ben echter geen detaillist, misschien klets ik maar wat.
  7. Ik wou relatief compleet zijn zonder verwarrend te zijn, omdat we antwoord geven op iemand die nul referentiekader heeft. Ik twijfel ook niet of ik heb daarin gefaald. Waar ik op doelde was dat je als je voor minder dan 5000 euro per jaar arbeid in de BV stopt, de DGA niet verplicht is zichzelf loon uit te keren en dat geld gewoon in de BV kan blijven. Niet echt relevant, bedenk ik me, zonder te weten wat voor werk het is dat de vraagsteller doet.
  8. Een BV betaalt weliswaar minder belasting, maar er zijn andere kosten die een BV toch duurder maken dan een eenmanszaak, althans beneden een jaarwinst van circa 150.000 euro. Zo heeft een BV bepaalde administratieve verplichtingen en moet de directeur-grootaandeelhouder (DGA) een salaris krijgen van 48.000 euro. Aan dat laatste is bij weinig inkomen wel een mouw te passen, maar waarschijnlijk ben je als eenmanszaak toch goedkoper uit, vanwege de belastingvoordelen die er voor eenmanszaken gelden. Alleen als je die 35.000 euro omzet met heel weinig werkzaamheden, zou een BV gunstiger kunnen zijn.
  9. De vraagsteller heeft gelijk. Uitputting is een vakterm uit het IE-recht die simpelweg betekent dat je bepaalde IE-rechten niet kunt gebruiken om de verkoop van legaal op de markt gebrachte producten tegen te houden. De tweedehands boekwinkel heeft geen licentie van de auteur om boeken te verkopen, maar heeft deze ook niet nodig, dankzij uitputting.. Als de tweedehands boekwinkel een boek wil inscannen en als e-book wil verkopen, dan heeft hij/zij daar inderdaad toestemming voor nodig. Het lijkt mij dat de maker van een boek er rekening mee hoort te houden dat een boek door meerdere mensen gelezen kan worden. Staat er iets bij die codes wat suggereert wie die codes mag gebruiken? Het voelt misschien ook een beetje als (medeplichtigheid bij) computervredebreuk aan. Het was de bedoeling dat de lezer van het boek toegang krijgt en die heeft die toegang gekregen, omdat iemand ergens het boek heeft gekocht. Maar was het de bedoeling dat de koper van een code toegang krijgt? Interessante vraag. Stel hem eens aan Arnoud Engelfriet.
  10. Als in het andere IE auteursrechten zitten, zou het kunnen zijn dat die al eigendom zijn van Jansen. De auteurswet zegt immers: "Artikel 7. Indien de arbeid, in dienst van een ander verricht, bestaat in het vervaardigen van bepaalde werken van letterkunde, wetenschap of kunst, dan wordt, tenzij tusschen partijen anders is overeengekomen, als de maker van die werken aangemerkt degene, in wiens dienst de werken zijn vervaardigd." Uit de jurisprudentie blijkt dat dit ook geldt voor werken die in de vrije tijd zijn gemaakt. Hoe dit zit bij andere vormen van IE zou ik niet durven zeggen.
  11. Je onderzoek lijkt tot nu toe voornamelijk top-down te zijn geweest, je zou het ook bottom-up kunnen doen. Je verstaat neem ik aan je vak, dat betekent ook dat je weet (of zelf kunt uitzoeken) wie er nu in die branche werkzaam zijn, waar ze zitten, hoe het met ze gaat (een bedrijf met tien man in dienst zal doorgaans minstens genoeg omzetten om tien salarissen te betalen) enzovoort. Op basis daarvan kun je dan weer algemenere conclusies trekken: hoe heet de branche, wat zijn de brancheverenigingen enzovoort. En dan kun je weer een stukje top-down doen: hebben die brancheverenigingen misschien de gegevens die je zoekt?
  12. Prijs is een signaal. Een hoge prijs kan tegen de klant zeggen dat 'ie nog even verder moet kijken, maar ook (al dan niet terecht) dat iets een goed product is. Door een commissie van 40% te rekenen, dwingt de licentieverstrekker af dat jij niet gaat prijsstunten. Als jij verder nog een lumpsum moet betalen of andere investeringen moet doen, dan zou ik eens goed kijken naar wat voor garanties jij krijgt dat de franchisegever ook echt klanten aandraagt.
  13. In het overeenkomstenrecht is een betaling door een derde gewoon toegestaan, maar ik kan me voorstellen dat een partij die op zoek is naar witwaspraktijken ook daar bij grote bedragen vragen gaat stellen. Misschien dat ze het bij Fenedex weten? https://www.evofenedex.nl/
  14. Ik dacht dat alle crypto op de blockchain zat? Anoniem is het dus sowieso niet.
  15. Inderdaad, die richting zat ik het te zoeken, maar het is denk ik wel nuttig om het zeker te weten.
  16. Je ziet artikel 2.20 sub d van het verdrag over het hoofd: "[gebruik] anders dan ter onderscheiding van waren of diensten, indien door gebruik, zonder geldige reden, van dat teken ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken uit of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk."
  17. Toen Ajax zijn nieuwe logo in gebruik nam, werd er door kwade fans een actiegroep "Geef Ajax zijn gezicht terug" opgericht. Die actiegroep laat voortdurend het oude logo in allerlei uitingen zien. Bij mijn weten mag dat, merkenrechtelijk, je mag praten over een merk terwijl je daarbij dat merk noemt. Toch vraag ik me af of daar niet een soort verwatering bij optreedt. Er zullen vast wel eens fans zijn die buiten het debat om het oude logo gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze het gewoon een fijn logo vinden. Worden die voortdurend door de merkhouder op de vingers getikt? De situatie doet me ook een beetje denken aan gemeentes die (vaak eeuwenoude) wapenschilden als merk claimen. Den Haag heeft zelfs twee beeldmerken, het officiële en eentje dat de burgers 'mogen' gebruiken. Het eerste betekent dan 'namens de gemeente', het tweede 'trots op de gemeente'. Dat lijkt me zo'n gevalletje van "als iedereen net doet of het zo werkt, dan werkt het zo."
  18. Als je bang bent dat je er niet op tijd uitkomt, weet dat je uitstel kunt aanvragen voor de IB-aangite. Hou er rekening mee dat je dat uitstel zelf wel op tijd moet aanvragen. Ik heb geen verstand van VOFs, maar gok dat alle vennoten afzonderlijk uitstel moeten aanvragen.
  19. Weet je ook waarom dat niet mag van de markt? Ik vind het een wat rare beperking, of ze moeten willen inperken hoeveel standplaatsen één onderneming krijgt. Volgens mij kun je best één administratie delen, of dat nuttig is, is een tweede. Voor de boekhouding en bij controle moet je hem toch weer splitsen. Maar ik denk eerlijk gezegd dat het je misschien niet om de administratie gaat, maar om de verdeling van de kosten. Je kunt zaken in gemeenschap kopen, dat is een verschijnsel dat je voornamelijk van de VOF, de VVE en het huwelijk kent, maar dat ook los kan voorkomen. (Ik ken het verschijnsel voornamelijk bij videografen en fotografen, die veel en dure apparatuur nodig hebben die ze lang niet altijd gebruiken – al zie ik daar ook wel andere oplossingen voorbijkomen, zoals het onderbrengen van studio en apparatuur in een stichting.) Of dat binnen een huwelijk werkt, weet ik eerlijk gezegd niet. Juridisch zullen alle aankopen neem ik aan al van beide echtgenoten zijn? Dan zou je de kosten alleen fiscaal moeten verdelen.
  20. Let erop dat je die specifiek moet benoemen en dat je daar vervolgens toestemming van de EU voor moet hebben. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van minimaal 525 en maximaal 820.000 euro.
  21. Als iets legaal in Europa op de markt is gebracht, mag het doorverkocht worden. Dat is een regel uit het merkrecht en dat is waar we hier denk het meest aan jouw vraag gerelateerde vragen over krijgen. Daarop bestaat een uitzondering, bij luxeproducten mag je exclusiviteit bedingen, maar iets is al heel snel geen luxeproduct. Naast de beperking die Ruben noemt, heb je er in de toekomst mogelijk mee te maken dat het kopen van verzamelobjecten als Pokemonkaarten als gokken wordt gezien. De kansspelautoriteit had vorig jaar nog geen signalen ontvangen dat het kopen van Pokemonkaarten verslavend zou werken. Zie ook deze discussie over de verkoop van Pokemonkaarten (je moet je wel eerst door een twintigtal reacties op een vage openingsvraag heenworstelen voordat de vraagsteller ter zake komt):
  22. Als je op een mobiel apparaat wil testen, kun je natuurlijk ook je eigen mobiele apparaten gebruiken. Dan krijg je een test die in Nederland en verder ook precies volgens je eigen specificaties is uitgevoerd. Wil je de test op andere apparaten laten uitvoeren, dan moet je die apparaten bijkopen. Vind je dat te duur, dan moet je de test laten uitvoeren door een partij die die apparaten al in huis heeft. Uit de aard der dingen zal dat over het algemeen een partij zijn die daar geld voor vraagt — of je moet een partij vinden die zo puissant rijk is, ik noem een Google, dat ze dit intern als marketingkosten kunnen wegboeken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.