Jump to content

Meamon

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  maak een keuze
 • First name
  Marco
 • Last name
  B
 • How did you find us:
  maak een keuze

Company info

 • Location
  Leeuwarden
 1. Hoi, Ondernemerschap voor de IB hangt niet samen met de 1.225 uren eis. Er is een hele lijst met punten die er op kunnen wijzen dat je ondernemer bent voor de IB, waarvan de belangrijkste punten zijn: winst maken, werken voor eigen rekening en risico en naar de buitenwereld treden als bedrijf. Of je op 1.225 uren komt maakt niet uit, dit levert alleen een extra aftrekpost op. Als je denkt dat je hieraan voldoet kun je dit beter nog een keer bij de Belastingdienst aangeven. Een aangifte als ondernemer is voordeliger in jouw geval omdat je dan MKB-winstvrijstelling hebt. Wat betreft stakingswinst: je hebt alleen een computer die is afgeschreven. Ik neem aan dat je de computer daarom al vijf jaren of meer hebt. Formeel zou je moeten kijken wat de computer waard is en dit als een stukje privé onttrekking moeten zien. Echter, een computer is na vijf jaar zo weinig waard dat je hier niet teveel energie in moet steken. Wil je het doen zoals het hoort dan zoek je een vergelijkbaar exemplaar op op marktplaats, kijk je naar het hoogste bod en neem je dat als uitgangspunt (bijvoorbeeld 100 euro). Je maakt dan naar jezelf een factuurtje (82,64 + 17,36 btw!). Goodwill heb je niets mee te maken zolang je het bedrijf of de klantenportefeuille niet verkoopt. Als je deze wel verkoopt dan is het geld wat je ontvangt je ontvangen goodwill. Omdat je geen ondernemer was voor de IB heb je ook geen FOR opgebouwd. Dus daar heb je niets mee te maken. Het geld op de bank boek je naar privé. Dit is een privé opname dus is niet van invloed op je winst. Ik hoop dat je hiermee verder kunt.
 2. Keep it simple. Stel je hebt een standaardauto met een cataloguswaarde van 35.000 incl. btw Dan boek je: Privevermogen 8.750 (db) Aan: autokosten 8.750 (cr) En Autokosten 945 (db) Aan: Af te dragen btw 945 (cr) Snap niet wat het probleem is om dit in de boekhouding te boeken? In de aangifte specificeer je dit dan bij priveopnamen.
 3. Eenmanszaak: 1. Cataloguswaarde bepalen door je kenteken in te typen op de site van de RDW. Hier kun je ook de co2 uitstoot per kilometer vinden van je auto; 2. Bijtelling berekenen. Vaak 25% van de cataloguswaarde van de auto. Gebruik de tabel met co2 uitstoot. Want bij auto's die niet veel uitstoten geldt een lager percentage; 3. Boeking maken in je administratie via memoriaal Voor de IB: Vermogen EUR de bijtelling (dus debet) aan: Autokosten EUR de bijtelling (dus credit) Voor de BTW: Autokosten EUR de btw-correctie (debet) aan: Schuld BTW (dus credit) Je winst wordt dan hoger met de bijtelling -/- btw correctie. BV: Hierin moet je de bijtelling verlonen. Het is niet heel ingewikkeld maar wel de moeite waard om goed te berekenen, dus anders een expert er even naar laten kijken.
 4. Volgens mij haal je termen door elkaar waardoor het wat onduidelijk wordt. Je vermogen is de beginstand + winst + stortingen vanuit privé - priveopnamen. Als dit je eerste jaar is, is je beginstand 0. Winst = opbrengsten - zakelijke kosten Priveopnamen kun je splitsen in - opnamen in geld: zoals overboekingen van zakelijk naar privé of pinnen met de zakelijk pinpas - opnamen in natura: bijvoorbeeld als je iets uit de voorraad haalt voor je privé. Ook privekosten kun je hier opgeven.
 5. Mag ik je eerst de vraag stellen: ben je dit contractueel verplicht omdat dit eerder zo is overeengekomen (voordat het bedrijf zo goed liep). Klinkt namelijk niet zakelijk en dat aspect zou fiscaal problemen op kunnen leveren als iets of iemand daar fiscaal voordeel van heeft. Voor de rest ben je vrij man en mag je afspreken wat je wilt.
 6. Ja dat mag. Tegenwoordig is het aandelenkapitaal van veel BV's maar 1 euro. Maar stel dat je vol te storten kapitaal 18.000 euro is (zoals bij een oude BV) dan kun je 18.000 op een spaar- of bankrekening storten van de B.V. Dit hoef je vervolgens niet op een bankrekening te houden. Je kan het bijvoorbeeld investeren in bedrijfsmiddelen of voorraad. In holding B.V. komt het ook voor dat BV's het geld uitleent aan de aandeelhouder door het weer terug te storten naar prive. Wat zijn de activiteiten van de B.V.?
 7. @Nobert Bakker Als je minder dan 5% van de aandelen bezit in een B.V. dan valt de winstuitkering niet in box 1. Er is hier sprake van box 3, dus een fictief rendement van 4% op de waarde van de aandelen. @Vraagsteller Je kan een persoonlijke B.V. oprichten die vervolgens 6% van de aandelen houdt in de start up B.V. Dividenduitkeringen die stromen van de start up B.V. naar je persoonlijke B.V. zijn vrijgesteld. Pas bij uitkering van de persoonlijke B.V. naar privé is 25% verschuldigd in box 2. Het verplicht salaris hangt ook samen met de arbeid die je verricht. Het DGA salaris geldt voor een voltijd baan van 40 uren, dus als je 8 uren werkt zou ik met de Belastingdienst een afspraak maken dat je 20% krijgt uitbetaald. Om dit te kunnen betalen kun je er voor zorgen dat je persoonlijke B.V. jaarlijks 10.000 euro in rekening brengt aan de start up B.V. voor je adviesdiensten.
 8. @Whugos Aan de hand van de bonnetjes moet de Belastingdienst jou kunnen identificeren. Dat wil zeggen dat je naam er op staat OF dat er op staat dat er per pin betaald is met een betaalpas die aan jou of je bedrijf te linken is. Het mag beide dus. @Realist Mocht je toch kiezen voor de forfaitaire regeling: waarschijnlijk geldt het tarief van 1,5% voor jou omdat je bij aanschaf, neem ik aan, de btw over de auto niet hebt teruggevraagd. Hoe meer je privé rijdt, hoe voordeliger dit is. Of dit in jouw situatie voordelig is zou je uit kunnen rekenen.
 9. Wat hierboven staat is te moeilijk. Als je ondernemer bent voor de btw, dat ben je als je regelmatig met btw belaste omzet maakt en invult op je btw aangifte, dan kun je in beginsel alle btw over autokosten zoals brandstof en onderhoudskosten als voorbelasting in aftrek brengen. Jaarlijks corrigeer je 1,5% van de cataloguswaarde op de laatste aangifte van het jaar. Dit tarief van 1,5% geldt als je de btw op de aanschaf niet hebt teruggevraagd. Als je dit wel hebt gedaan geldt de eerste vijf jaren een tarief van 2,7% Bij gemengd onbelaste en belaste omzet doe je dit naar rato. Dus bij 20% belaste omzet in een jaar vraag je 20% van de btw terug en corrigeer je 20% van de 1,5% of 2,7% van de cataloguswaarde.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept