Jump to content

ericjohanwillems

Junior
 • Content Count

  6
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by ericjohanwillems

 1. Besten,

   

  Het antwoord van de Belastingdienst luidt als volgt: als een onderneming wordt uitgeschreven, en een nieuwe inschrijving volgt, ontstaat de keuzemogelijkheid wel of geen gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling.

  Het terugwerkende kracht verhaal heb ik buiten beschouwing gelaten. Zoals ik al stelde is het niet mijn bedoeling een grijs gebied op te zoeken of te overschrijden. 

  Dank voor jullie antwoorden. 

   

 2. 10 uur geleden, Rik · zei:

  Vergeet je dan ook niet je eenmanszaak op te heffen met stakingswinst en aangifte e.d.? Zo simpel bij de KvK opzeggen en weer inschrijven is het zeker niet. (Dit even buiten het feit om dat dat dus inderdaad het randje opzoeken is, of er zelfs flink overheen stappen)

   

  Ik dacht eigenlijk dat dit maar tot een week terug kon. En dat ze dat misschien op kunnen rekken tot een aantal weken. Maar meer dan een half jaar?

   

  Maar gezien de onderstaande pagina van de BD kan dat dus misschien wel. (Maar dus niet zoals jij het voorstelt)

   

  Even buiten het feit van uitschrijven kun je dus wel met terugwerkende kracht btw aangifte doen. Je moet dan wel aangifte op papier doen.

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/startende-ondernemer/content/btw-aangifte-startende-ondernemer

   

  Maar zoals jij het omschrijft is het in ieder geval niet toegestaan. De inkopen (en verkopen) zijn gedaan door je huidige eenmanszaak onder de KOR (want opheffen met terugwerkende kracht kan niet). Om die dan nogmaals op te geven voor een 'andere eenmanszaak' is gewoon fout. Je kunt geen twee eenmanszaken hebben.

   

  Ik vraag me trouwens af wat de BD doet als je je uitschrijft per 1 november en weer inschrijft op 1 december. Misschien dat ze je dantoch gewoon weer in de KOR zetten :face-with-rolling-eyes:

   

   

   

  Beste Rik,

   

  Ook jij bedankt voor de reactie.

   

  Zoals al eerder gesteld is het TWK verwerken van administratie niet direct de insteek. Ik informeerde naar de (on)mogelijkheden. Ik ging er op het moment van het stellen van de vraag al van uit dat ik daar tegen beperkingen aan zou lopen, vandaar dat ik in mijn eerdere antwoord al aangaf dat de lagere marge in Q2 en Q3 voor lief genomen wordt. Daarmee is voor mij het terugwerkende kracht verhaal ook afgedaan. 

   

  Voro wat betreft uitschrijven en direct en opvolgend weer inschrijven:

  Ja, er is al rekening gehouden met het opheffen van de bestaande EZ, vóór optuigen van een nieuwe EZ.

  Wat ik in de antwoorden die ik krijg niet begrijp is waar de informatie van het grijze randje opzoeken/overheen stappen vandaan komt. Dit is een losse regel tekst zonder verdere inhoud of onderbouwing.

  Kan iemand me aangeven waar staat dat een onderneming (EZ) niet mag uitschijven en weer mag inschrijven? Als dat ergens staat dan is het een helder verhaal en dan zal ik ook de conclusie moeten trekken dat ik niet nog 2 jaar onrendabel hard blijf werken. Zie volgende punt.

   

  Het is geenszins mijn bedoeling de fiscus op welke manier dan ook een poot uit te draaien. Als er iemand voorstander is van alles volgens de regels doen ben ik dat wel. De vraag ontstaat ook enkel uit mijn idee om de EZ rendabel te houden. Gaat dat niet dan wordt de EZ alsnog opgeheven. Daar is de fiscus ook niet bij gebaat.  (en ikzelf kan weer andere leuke dingen gaan doen met mijn tijd)

   

  Groet,

   

  Eric Johan 

 3. 12 uur geleden, Branko Collin zei:

  Is het een optie de klant de inkoop laten doen, eventueel met jouw assistentie?

  Dank voor de reactie!

   

  In deze branche wordt redelijk veel op voorraad gekocht (courante kleuren vinyl koop ik niet slechts voor 1 project of 1 klant, maar per rol. Datzelfde geldt voor ook voor bijvoorbeeld breekmesjes en flessen ontvetter). 

  Vervolgens zijn er nog relatief veel bewerkingen nodig (uren) die gefactureerd worden. En daarop leg ik het dan ook af t.o.v. de concullega's wegens niet kunnen factureren met BTW( en voorbelasting voor de afnemer dus)

 4. Op 16-10-2020 om 16:57, Frank v C zei:

  Klinkt als een schijnhandeling, bedoeld om de regelgeving te ontwijken. Lijkt dus op deze manier af te raden.

   

   

  Dank voor de reactie!

   

  Schijnhandeling als in? En welke regelgeving wordt ontweken?

  Mijn vraag was niet om het randje van het toelaatbare op te zoeken, enkel om te zien wat er mogelijk is.

  Als een terugwerkende kracht inschrijving het randje opzoeken is, dan vind ik dat niet nodig. Ik neem dan de lage marge in q2 en q3 (de kwartalen waar de verschuiving van b2c naar b2b duidelijk zichtbaar werd en structureel blijkt) voor lief.

  Als het beëindigen van de onderneming en nieuwe onderneming starten om onder de KO regeling uit te komen het randje op zoeken is, dan blijft het bij beëindigen van de onderneming. De onderneming is in de huidige staat niet rendabel (enkel voor de leveranciers van de materialen, niet voor mij). Dat zou ik niet leuk vinden, maar hard werken naast een fulltime job om een grijpstuiver over te houden is ook niet de bedoeling. (geen ondernemersaftrekken door niet voldoen aan urencriterium)

   

 5. Besten,

   

  Naast mijn werk in loondienst heb ik een eenmanszaak. Vanuit die EZ ben ik geen ondernemer voor de IB, maar wel voor de BTW.

  Ik leverde stickers, bedrukte t-shirts en alle andere materialen die op creatieve wijze verfraaid kunnen worden.

   

  Nu lever ik nog steeds stickers en kleding, maar er vindt een verschuiving plaats naar B2B in de vorm van voertuigbelettering, gevelbelettering en bedrijfskleding. Dit wil ik bij mijn huidige loondienst blijven doen dus relatief kleinschalig (omzet < 20000)

  Nu blijkt de KO regeling in een keer erg ongunstig. Zo ongunstig dat ik de keuze heb tussen een te lage marge of mezelf de markt uit prijzen: Als ik de verkoopprijs inclusief een bedrag in rekening breng waarmee de btw op mijn inkoop gedekt is heb ik een acceptabele marge. De afnemer heeft echter geen vooraftrek en kan dan beter naar een concurrent, want netto voordeliger. Als ik mee ga met dezelfde netto prijs mis ik de marge. 

   

  De Belastingdienst werkt zoals ik al verwachtte niet mee aan het beëindigen van de KO regeling (3 jaar niet voorbij, omzet <20000).

  Op deze manier is deze onderneming volkomen niet interessant.

   

  Mijn oplossing zou kunnen zijn, dat ik de onderneming uit schijf bij de KvK... en meteen weer inschrijf. 

  Ik krijg dan een nieuw BTW nummer et voilà: ik heb weer keuzemogelijkheid voor toepassing van de KO regeling.

  Aanvullende vraag, en daarvoor ben ik op zoek naar ervaring(en) en (on) mogelijkheden:

  Een onderneming (EZ) kun je tot 1 jaar met terugwerkende kracht inschrijven bij de KvK.

  Bestaat deze constructie ook als ik de huidige EZ uitschijf, en vervolgens met terugwerkende kracht een EZ inschrijf? Geldt dan heel het jaar als BTW tijdvak (al dan niet opgesplitst in aangiftetijdvakken van een kwartaal) en kan ik dan de inkopen en verkopen van heel het jaar verwerken in deze nieuwe EZ (deze zijn immers niet aangegeven wegens geen aangiftetijdvakken omzetbelasting in de huidige EZ)

   

  Ik ben benieuwd naar jullie visie, ervaring(en) en op en aanmerkingen waarvoor vast grote dank!

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Eric Johan Willems

   

   

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept