FredJansen

Senior
  • Aantal berichten

    34
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door FredJansen

  1. 22 uur geleden, Roel J zei:

     

    Dat is is net zo'n slecht idee als een winst en verliesrekening gebruiken.

    Een van de kernpunten bij een controle is of het banksaldo en de transacties overeenkomen met de door de bank verstrekte afschriften.

    op 1 grootboekrekening 2 bankrekeningen bijhouden is net zoiets als zelf op een inkoop of verkoop factuur even de bedragen doorstrepen. dat doe je ook niet.

     

     

     

    Nou

     

    dat is natuurlijk een beetje onzin en op zijn minst heel erg kort door de bocht.

    We hebben het hier vermoed ik niet over een bedrijf met meerdere transacties op meerdere rekeningen per dag.  Dan zou de boekhouding niet in een blijkbaar nogal beperkt excel bestand bijgehouden worden.

    Zolang je buiten het pakket om een overzicht bijhoudt dat aansluit met het totaalbedrag op de grootboekrekening kan dat best.

    Heeeeel iets  anders dan het gebruik maken van een V&W rekening voor een balanspost of bedragen doorstrepen op facturen.

     

    UIteraard heeft het niet de voorkeur, maar als om wat voor reden dan ook het werken met het excel pakket een voorwaarde is, dan zou het een oplossing kunnen zijn.

  2. 43 minuten geleden, vanRijnsoever.nl zei:

    zoiets:

    geld overgemaakt:

    Saldo 'relatiegeschenken' is toegenomen. 

    btw betaald: Saldo 'relatiegeschenken' is afgenomen. 🙂 

     

    en dan kan ik het saldo van de andere bankrekening aflezen op het winst en verlies tabblad bij relatiegeschenken?

     

    Nou

     

    je zou wel een balansrekening moeten nemen, anders wordt het een zooitje :).

    Misschien "kas" ofzo?

     

    Wat je ook zou kunnen doen: beide bankrekeningen op dezelfde rekening bijhouden, en de splitsing buiten het pakket om zelf bijhouden. Een eigen excel sheetje dus.

  3. 9 minuten geleden, vanRijnsoever.nl zei:

    het is vast al eens aan de orde geweest maar kan het niet vinden.

    Ik heb een simpel excel programma voor de boekhouding.  Daarin zit niet de mogelijkheid om een andere bankrekening toe te voegen. Heeft iemand een tip hoe ik dan toch die overboeking goed in de boekhouding kan krijgen? 

     

    🤔

    Excel....dan kun je toch toevoegen wat je maar wilt?

  4. 14 minuten geleden, Cosara zei:

    Onder voorwaarden ...

     

    Bent u een startende ondernemer? Dan bepaalt u hoe en wanneer u bedrijfsmiddelen afschrijft die u in de startfase van uw onderneming hebt gekocht. U moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

    • Uw onderneming is een eenmanszaak, een maatschap, een commanditaire vennootschap of een vennootschap onder firma.
    • U voldoet aan de voorwaarden van de startersaftrek.

     

    Startersaftrek

    • U krijgt de startersaftrek (verhoging van de zelfstandigenaftrek) als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
    • U kon in het aangiftejaar de zelfstandigenaftrek krijgen.
    • U was in de voorafgaande 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.
    • U hebt in de 5 voorafgaande jaren niet meer dan 2 maal gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek.
    • Er was in het kalenderjaar of in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen sprake van een zogenoemde geruisloze terugkeer uit een bv.

     

    Tel het bedrag van de startersaftrek bij het bedrag van de zelfstandigenaftrek. Het kan zijn dat de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek bij elkaar hoger zijn dan uw winst. U hebt dan een verlies. U kunt dit verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning. Hebt u geen andere inkomsten, dan kunt u het verlies verrekenen in andere jaren.

     

    Uiteraard. Maar ik las ook: "Mijn vriend en ik zijn in Januari 2019 een online webwinkel begonnen ". Dus ik heb even 1 en 1 bij elkaar opgeteld.

     

  5. Op 22-4-2019 om 18:02, TrudyV zei:

    Ik heb nog geen zakelijke rekening. Dus het is lastig om het ondernemingsvermogen vast te stellen.

    Ik ben op 15 januari 2018 begonnen met mijn bedrijf. Ik overweeg nu om het ondernemersvermogen op 15-1-18 vast te stellen op 0 euro.

    En dan via de opbrengsten, kosten, onttrekkingen etc het restant op een nieuw te openen bedrijfsrekening te zetten, als belastbare winst uit de onderneming. Dat zal vermoedelijk op enkele honderden euro's uitkomen.

     

    Mijn vraag: is dit een 'geldige' beredenering, en wordt dat geaccepteerd door de belastingdienst?

     

     

    Het lijkt me dat je het saldo op een eventuele zakelijke bankrekening (liquide middelen) gelijkstelt aan ondernemingsvermogen. Dat is natuurlijk niet zo.

    Hoe wil je dat dan doen als je iets inkoopt? Dat niet betalen van je zakelijke rekening? Want dan zou je (jouw redenering volgend) de inkoop ten laste van je ondernemingsvermogen boeken.

     

    Ook zonder het hebben van een zakelijke rekening zie ik niet in waarom het zo moeilijk zou zijn je ondernemingsvermogen vast te stellen. Zolang je je boekhouding bijhoudt (en of uitgaven/inkomsten dan via een bankrekening of via een R.C Prive gaan maakt niks uit) heb je op elk moment inzicht.

    Als je wel een zakelijke rekening hebt kun je echt niet stellen dat het saldo hierop gelijk is aan je ondernemingsvermogen.

     

     

  6. Op 23-4-2019 om 15:51, prinsrachid zei:

    Bij deze omzet en omvang van je bedrijf kan het zijn dat je geen aangifte heeft te doen als ondernemer. Doe de Ondernemerscheck van de belastingdienst. Blijkt daaruit dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (ook al ben je wel ondernemer voor de omzetbelasting), dan geef de winst aan onder "resultaat overige werkzaamheden". Je kunt daarbij de omzet (en eventuele opbrengst uit de kleine ondernemers regeling) en kosten nog wel splitsen, maar hoeft die dan niet te specificeren.

     

    Lijkt me het juiste advies voor dit moment. Ook dan zie ik echter niet hoe het verlies dat Rogier berekent kan kloppen..

     

    Ik denk  (en ik zeg het niet graag omdat ik het heel vaak lees en vaak wat overdreven vind) dat iemand met ietsje meer verstand van boekhouden hier even naar moet kijken, want er wordt nu van alles door elkaar gehaald.

  7. Ik zit er nog niet zo heel erg in, dat geef ik toe.

    En innovatie (zo noem ik het maar even) is in principe natuurlijk een goede zaak.

    Maar ik lees zo snel toch wel even wat dingen waar mijn wenkbrauwen van gaan fronsen:

     

    • Als u een betaling doet aan iemand die zijn betaalgegevens met een derde partij deelt, dan worden ook de gegevens van uw betaling aan die persoon gedeeld.

     

    • PSD2 sluit niet uit dat derde partijen mogen weigeren diensten aan een individu aan te bieden.

     

    Hoe denkt "men" er zoal over?

  8. 2 uur geleden, Norbert Bakker zei:

     

    Ik vermoed dat deze boekhouder familie is van een beroemd - helaas overleden - Voetbal-Orakel :classic_laugh:

    "elk nadeel heeft zijn fiscale ondernemersvoordeel"

    "als je verdedigd zwak bent., heb je naar voren toe een oudedagsreserve"

    "Italianen kennen niet van je winnen, maar je kunt wel de BTW naar ze verleggen "

     

    Dan zouden we nog moeten denken...onbegrijpelijk maar misschien is het eigenlijk briljant.

    Deze boekhouder is echter van een heel andere orde denk ik.

  9. Als je echt alleen maar een hele grove schatting wilt maken zou je bijvoorbeeld zo'n 30% van je omzet (ik ga er even van uit dat je niet heel veel kosten zult maken) kunnen reserveren. Dan zit je waarschijnlijk wel goed (zelfs aan de ruime kant).

     

    Als je er iets meer werk van wilt maken zou je een schatting van je inkomsten/uitgaven op jaarbasis kunnen maken en even een modelletje kunnen maken waarin rekening wordt gehouden met starters- en zelfstandigenaftrek, overige zaken die van belang zijn (evt onroerend goed, beleggingsopbrengsten e.d.).

    Zo vreselijk ingewikkeld is het niet om zelf je toekomstige IB aangifte te simuleren.

     

    Als je het echt zoveel mogelijk zekerheid wilt hebben zou je inderdaad een boekhouder in kunnen schakelen. Maar of dat zinvol is hangt er (vind ik) weer van af of je van plan was en de kennis hebt om zelf je boekhouding bij te gaan houden, je aangiftes te doen etc.

  10.  

    -

    Nee in 2017 heb ik geen factuur gestuurd. Ik heb de factuur pas in 2018 gestuurd en in 2018 heb ik ook het geld ontvangen.

     

    Dan heeft die factuur inderdaad niets in 2017 te zoeken.

     

    - Kan ik als ik geen debiteuren en crediteuren heb met het bankboek blijven werken? Ik begrijpt nog niet goed wat je bedoeld met: "Je hele idee van omzet en BTW halen uit het bankboek klopt gewoon niet. Dat werkt wel als je echt geen openstaande debiteuren en crediteuren hebt (want dan is alles betaald en dus ook in het bankboek aanwezig) maar zelfs dan loopt het grandioos mis met de kwartaal overgang. Van een factuur die jij in maart verstuurt moet je echt in april al de BTW afrekenen. Jij rekent nu pas de BTW af in het kwartaal NADAT die factuur betaald is."

     

    Je moet de opbrengst en af te dragen BTW boeken op het moment dat je factureert, niet op het moment dat je de betaling ontvangt.

     

    - Ok, dus BTW verschillen gewoon als inkomsten of als verlies boeken?

     

    Ja

     

     

  11. Hoi

     

    Gedeeltelijk zit het in het feit dat je winstbepaling niet lijkt te kloppen. Het bedrag dat je aan winst neemt haal je uit de BTW opstelling, maar dan mis je een aantal posten:

    - de renteopbrengsten.

    - het verschil tussen de bedragen die je per kwartaal aan te vorderen/betalen BTW in je boekhouding hebt staan, en de (afgeronde) bedragen die je uiteindelijk ontvangt of betaald.

    Per saldo mis je EUR 3,84 als (positief) resultaat.

     

    Ik heb het verschil tussen activa en passiva even gecorrigeerd voor de bedragen...het resterende verschil is dan op 1 cent na gelijk aan her bedrag dat je aan debiteuren op je eindbalans hebt staan.

    Dus of je hebt helemaal geen openstaande debiteuren (ik kan het bedrag ook niet echt herleiden tot de facturen die je verstuurd hebt), dan zijn je activa 1.070,96 te hoog...OF (en dat lijkt me waarschijnlijker) je bent vergeten die factuur in je opbrengst mee te nemen (en de winst is dus 1.070,96 te laag).

     

    Zie bijgevoegde Excel, tabblad Balans.

    Boekhouding_2017_-2.xlsx

  12. Aangezien je in je startpost aangeeft dat je voorraad is toegenomen vermoed ik (net als Fred kennelijk) dat je winst verwart met liquiditeiten.

     

    Mee eens. Het lijkt er op dat op de 1 of andere manier dat je winstberekening niet klopt omdat je aanschaf van voorraad gelijkstelt aan kostprijs inkopen.

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.