Ga naar inhoud
 • Heb je een column, artikel of opiniestuk geschreven over innovatie en/of ondernemerschap? Dan plaatsen we deze na een redactionele check graag op Higherlevel.nl! Middels "voeg column toe" kun je de column plaatsen. Let op: de columnsectie is niet bedoeld voor Online Marketeers die werkzaam/ingehuurd zijn om producten/diensten onder de aandacht te brengen.

 • Log in om dit te volgen  

  Mag een werkgever jou op staande voet ontslaan?

  Ontslag op staande voet is eigenlijk een opzegging van de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang. De werkgever hoeft dus geen rekening te houden met een opzegtermijn. Een ontslag op staande voet mag schriftelijk en mondeling worden gegeven. In de praktijk wordt een ontslag op staande voet vaak mondeling gegeven en daarna in een brief bevestigd.

   

  Als een werkgever jou op staande voet ontslaat, hoeft hij geen toestemming te vragen aan het UWV of de kantonrechter, maar kan hij dit zelfstandig doen en met onmiddellijke ingang. Gevolg van een ontslag op staande voet is dat je per direct je baan en dus ook je salaris kwijt bent. Daarnaast komt ook het recht op een WW-uitkering in gevaar!

   

  Aangezien een ontslag op staande voet zeer verregaande gevolgen heeft voor een werknemer, stelt de wet strenge eisen aan de werkgever als hij dit middel wil inzetten.

   

  Voorwaarden ontslag op staande voet

   

  Er moet sprake zijn van een dringende reden

  Het ontslag moet “onverwijld” zijn gegeven;

  De reden voor het ontslag moet onverwijld zijn medegedeeld

  Als een ontslag op staande voet niet aan deze voorwaarden voldoet dan kunnen je het succesvol aanvechten. Dit heet vernietigen. Let wel op! Vanaf het moment dat je op staande voet ontslagen bent heb je maar twee maanden om het ontslag aan te vechten bij de rechter. Je kunt dit dus niet met een brief aan je werkgever doen.

   

  Op staande voet ontslaan

   

  Een dringende reden

   

  Voorbeelden van een dringende reden zijn diefstal, mishandeling, belediging en bijvoorbeeld werkweigering. Er moet dus sprake zijn van een ernstige gedraging van de werknemer. Bij de beoordeling of sprake is van een dringende reden wordt ook gekeken naar de situatie waarin de werknemer zich begeeft. Wat zijn de persoonlijke omstandigheden. Het is dus lang niet altijd een uitgemaakte zaak. Dit is ook de reden dat werkgevers vaak te snel een werknemer op staande voet ontslaan.

   

  Onverwijld ontslag geven

   

  Een werkgever moet direct in actie komen nadat een incident heeft plaatsgevonden. De werkgever mag dus niet stilzitten en afwachten en pas dagen later besluiten om een werknemer alsnog op staande voet te ontslaan. Als de werkgever besluit om geen actie te ondernemen en treuzelt, verliest hij de mogelijkheid van een ontslag op staande voet. Wel mag de werkgever onderzoek doen naar aanleiding van een bepaald incident of een melding. Dit onderzoek moet dan uitwijzen of er reden is om een werknemer op staande voet te ontslaan.

   

  De dringende reden moet onverwijld worden meegedeeld

   

  Als een werkgever een werknemer op staande voet ontslaat, moet hij direct aangeven wat hiervoor de reden is. Alleen als de werknemer weet wat hem verweten wordt kan hij zich hiertegen verweren. Een werkgever mag de reden voor het ontslag op staande voet later ook niet meer wijzigen.

  Log in om dit te volgen  


  Aanbevolen reacties

  Er zijn geen reacties om weer te geven.  Maak een account aan of log in om te reageren

  Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

  Account aanmaken

  Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

  Registreer een nieuw account

  Inloggen

  Heb je reeds een account? Log hier in.

  Nu inloggen

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké