• 0

Alcohol regelgeving e.d.

De Groene Geur is inmiddels 11 jaar mijn bedrijf waarin geur en smaak centraal staan. We geven workshops hoe en wat je kunt doen met geur en smaak. De basis is onze biologisch beheerde tuin waar we alle basismaterialen kweken.

Voor eigen gebruik maken we ook likeuren en andere alcoholische drankjes. Graag willen we enkele van deze producten op de markt gaan brengen. Andere tak van sport.

Welke regels zijn er en aan welke eisen moet je voldoen?

Ik ben al enkele dagen aan het goochelen maar kom weinig concreets tegen. Ik verwacht geen kant&klaar antwoord, maar wie helpt me op weg!

Rick Hagenaars

De Groene Geur

Haaren

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

3 antwoorden op deze vraag

  • 1

Hallo Rick,

 

Wat is de alcoholpercentage van de likeur die je gaat verkopen?

 

De Drank- en Horecawet maakt verschil tussen:

- drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn (inclusief port en sherry, ook wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 15%);

- sterke drank met 15% alcohol of meer.

 

Is de alcoholpercentage van de likeur hoger dan 20% dan valt de likeur volgens de wet onder sterke drank. Sterke drank mag alleen (online) verkocht worden aan particulieren als je een fysieke slijterij hebt met een slijterijvergunning (in sommige gemeenten valt de slijterijvergunning onder de drank- en horecavergunning). Heb je geen slijterijvergunning dan mag je (online) geen sterke drank verkopen.

 

Voor het maken, bottelen en verkopen kun je denken aan de volgende aspecten:

 

Voedselveiligheid

Voordat je het product op de markt mag brengen moet je tijdens de productie ervan letten op de hygiëne bij het maken van de likeur.

 

Als je eet- en drinkwaren bereidt voor mens of dier of als je levensmiddelen verwerkt, behandelt of vervoert, dan moet je hiermee veilig omgaan. Wettelijke voorschriften over de hygiëne van levensmiddelen zijn gebaseerd op Europese wetgeving. Je moet volgens HACCP-principes werken. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit is een analyse van kritische punten waarop je extra goed moet letten. HACCP benoemt de gevaren voor de voedselveiligheid in het hele productieproces.

 

Als je werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode, voldoe je automatisch aan de wet. Een overzicht van de hygiënecodes per sector vind je op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Je kunt de hygiënecodes opvragen bij de brancheorganisatie die de code heeft opgesteld. Ik heb voor het produceren van likeur geen hygiënecode voor je gevonden. Je kunt ook zelf een HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) opstellen. Een zelf opgesteld HACCP-plan is proces- of bedrijfsgebonden.

 

Wat is HACCP? (NVWA)

 

Verpakkingsmateriaal

Aan het verpakkingsmateriaal worden geen speciale eisen gesteld. Hoe bijvoorbeeld de fles waarin je de likeur gaat verkopen eruit moet zien mag je zelf bepalen. Je dient wel rekening te houden dat de verpakkingen of gebruiksartikelen het levensmiddel niet veranderen van samenstelling, geur, smaak, kleur, stevigheid en vloeibaarheid.

 

Zie:

Contactmaterialen levensmiddelen (NVWA)

 

De voedselveiligheid mag tijdens de productie van de likeur dus niet in gedrang komen. De overheid specificeert dus niet hoe je moet produceren maar wel dat dat je let op de voedselveiligheid.

 

Zie ook:

Etikettering van levensmiddelen

 

Voor vragen over de bovenstaande onderwerpen kun je contact opnemen met de NVWA via telefoonnummer 0900-0388 of per contactformulier op https://formdesk.minlnv.nl/kcdv/Warenklachten_vragen_formulier_v9.

 

Extra informatie:

Productschap Dranken, Commissie Gedistilleerd (Let op: per 1 januari 2015 opgeheven)

Vraag en Antwoord

Kleurstoffen

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Rakesh

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Link naar reactie
  • 0

Hallo Rick,

 

Bovenstaande regels gelden alleen als je aan consumenten gaat verkopen. Bij B2B heb je geen vergunning nodig. Natuurlijk moet er wel gelet worden op de voedselveiligheid.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Rakesh

RVO.nl/Antwoord voor bedrijven informeert ondernemers over wetten, regels en subsidies. Zij werkt samen met Ondernemersplein.nl en andere (overheids)partners.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 58 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.