Jump to content
Guest
Verberg

Mag een werkgever jou op staande voet ontslaan?

Guest

Ontslag op staande voet is eigenlijk een opzegging van de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang. De werkgever hoeft dus geen rekening te houden met een opzegtermijn. Een ontslag op staande voet mag schriftelijk en mondeling worden gegeven. In de praktijk wordt een ontslag op staande voet vaak mondeling gegeven en daarna in een brief bevestigd.

 

Als een werkgever jou op staande voet ontslaat, hoeft hij geen toestemming te vragen aan het UWV of de kantonrechter, maar kan hij dit zelfstandig doen en met onmiddellijke ingang. Gevolg van een ontslag op staande voet is dat je per direct je baan en dus ook je salaris kwijt bent. Daarnaast komt ook het recht op een WW-uitkering in gevaar!

 

Aangezien een ontslag op staande voet zeer verregaande gevolgen heeft voor een werknemer, stelt de wet strenge eisen aan de werkgever als hij dit middel wil inzetten.

 

Voorwaarden ontslag op staande voet

 

Er moet sprake zijn van een dringende reden

Het ontslag moet “onverwijld” zijn gegeven;

De reden voor het ontslag moet onverwijld zijn medegedeeld

Als een ontslag op staande voet niet aan deze voorwaarden voldoet dan kunnen je het succesvol aanvechten. Dit heet vernietigen. Let wel op! Vanaf het moment dat je op staande voet ontslagen bent heb je maar twee maanden om het ontslag aan te vechten bij de rechter. Je kunt dit dus niet met een brief aan je werkgever doen.

 

Op staande voet ontslaan

 

Een dringende reden

 

Voorbeelden van een dringende reden zijn diefstal, mishandeling, belediging en bijvoorbeeld werkweigering. Er moet dus sprake zijn van een ernstige gedraging van de werknemer. Bij de beoordeling of sprake is van een dringende reden wordt ook gekeken naar de situatie waarin de werknemer zich begeeft. Wat zijn de persoonlijke omstandigheden. Het is dus lang niet altijd een uitgemaakte zaak. Dit is ook de reden dat werkgevers vaak te snel een werknemer op staande voet ontslaan.

 

Onverwijld ontslag geven

 

Een werkgever moet direct in actie komen nadat een incident heeft plaatsgevonden. De werkgever mag dus niet stilzitten en afwachten en pas dagen later besluiten om een werknemer alsnog op staande voet te ontslaan. Als de werkgever besluit om geen actie te ondernemen en treuzelt, verliest hij de mogelijkheid van een ontslag op staande voet. Wel mag de werkgever onderzoek doen naar aanleiding van een bepaald incident of een melding. Dit onderzoek moet dan uitwijzen of er reden is om een werknemer op staande voet te ontslaan.

 

De dringende reden moet onverwijld worden meegedeeld

 

Als een werkgever een werknemer op staande voet ontslaat, moet hij direct aangeven wat hiervoor de reden is. Alleen als de werknemer weet wat hem verweten wordt kan hij zich hiertegen verweren. Een werkgever mag de reden voor het ontslag op staande voet later ook niet meer wijzigen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 185 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept