Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Leo123

Wereldwijde levering digitale diensten

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Ik ben een startende ondernemer, en verkoop digitale codes waarmee games gedownload en geactiveerd kunnen worden ("gamecodes"). Aangezien het digitale codes zijn die ik lever, lever ik wettelijk gezien digitale/elektronische diensten. Deze gamecodes verkoop ik op een online marktplaats genaamd G2A. Over het een en ander zou ik wat advies kunnen gebruiken.

 

1) Verklaring inkomsten

G2A functioneert slechts als commissionair, de daadwerkelijke verkoop vindt plaats tussen mij en de klant. De klant betaalt wel aan G2A. De omzet die ik op G2A maak wordt toegevoegd aan een 'digitale portemonnee'. Er worden enkele provisies van deze 'digitale portemonnee' ingehouden, en vervolgens kan ik het overgebleven bedrag laten overmaken.

 

Ik vraag me nu af hoe ik deze inkomsten kan verklaren. Het is niet zo dat ik een factuur stuur naar G2A. Op de website van G2A krijg ik wel een overzicht te zien, van de omzet en de kosten die ik gemaakt heb. Dit overzicht kan ik vervolgens in .CSV formaat downloaden, en naar Excel omzetten. Het lijkt me niet dat dit overzicht voldoende is als verklaring? Er staat ook niks van BTW op vermeld, voor zowel de omzet als kosten (provisies) niet.

 

2) Wereldwijde levering

Mijn gamecodes worden wereldwijd verkocht, maar voornamelijk in EU landen. Wanneer ik een gamecode aanbied, moet ik een verkoopprijs aangeven incl. BTW. Aangezien ik een digitale dienst lever in het buitenland, wordt de dienst belast in het land van de klant. Van tevoren weet ik niet waar mijn klant vandaan komt, ik moet de BTW dus na de verkoop bepalen (en afdragen). Voor EU klanten is dit niet zo'n probleem, aangezien ik eventueel gebruik kan maken van de MOSS-regeling. Ik zeg eventueel, omdat ik onder de €10.000 omzet zit, en dus Nederlandse BTW mag/moet rekenen.

 

Ik heb echter ook niet-EU klanten, en tot nu toe komen ze alleen uit Rusland, Mexico, Colombia en Belarus. Ik heb begrepen dat ik contact moet opnemen met deze landen, en vragen hoe het zit met de BTW die ik moet afdragen. In veel gevallen houdt dit in dat ik daar een BTW-nummer moet opvragen. Ik ben pas begonnen met het verkopen op G2A, en ik heb nu al meerdere niet-EU klanten. Naar verwachting zullen dit er alleen maar meer worden, en zal ik in steeds meer landen een BTW-nummer moeten opvragen. Hier zit ik niet op te wachten...

 

Na contact opgenomen te hebben met G2A, lijkt het erop dat ik klanten buiten de EU niet kan weren, aangezien G2A een 'global marketplace' is. Het is of wereldwijd verkopen, of nergens. Daarom vraag ik mij af of er geen andere manier is, om alsnog wereldwijd digitale diensten te leveren, zonder in alle niet-EU landen een BTW-nummer op te vragen.

 

Wat advies zou zeer op prijs gesteld worden!

 

Groeten,

Leandro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Paddle.com

 

Zij regelen alles (betalingen, facturering, btw/tax berekenen). Zij zijn jouw Merchant of Commerce als ik het goed herinner. Je stuurt klanten de link naar hun betaalpagina en zij sturen de gamecode na betaling. Voor deze dienst vragen ze wel 6% van je omzet.

Edited by ralph86

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 uur geleden, ralph86 zei:

Paddle.com

 

Zij regelen alles (betalingen, facturering, btw/tax berekenen). Zij zijn jouw Merchant of Commerce als ik het goed herinner. Je stuurt klanten de link naar hun betaalpagina en zij sturen de gamecode na betaling. Voor deze dienst vragen ze wel 6% van je omzet.


Bedankt voor de reactie. Het probleem is echter dat de betalingen volledig via G2A gaan, ik kan dus niet gebruik maken van de diensten van Paddle.

 

Na wat gerichter gezocht te hebben, ben ik meerdere HigherLevel topics tegengekomen met dezelfde kwestie. De conclusie lijkt te zijn dat de meeste landen een drempel hanteren. Zolang je deze drempel niet overschrijdt hoef je geen BTW af te dragen. Toevallig is er geen drempel in Rusland, maar daar hoef je blijkbaar geen BTW af te dragen voor software.

 

Om ook even mijn eigen vraag betreft “verklaring inkomsten” te beantwoorden: G2A maakt gebruik van “self-billing”. Zij zijn degenen die mij (maandelijks) een factuur zullen sturen voor mijn diensten (sales). Deze facturen kan ik weer gebruiken als verklaring.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 233 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept