Jump to content
FWLvB
Verberg

Aandeelhouders uit elkaar

Via deze topic / vraag wil ik graag de volgende info inwinnen:

 

Ik ben mede-oprichter en mede-aandeelhouder van een BV met normale structuur. Er zijn in totaal 3 aandeelhouders (incl. mijzelf). De 2 andere compagnons willen uittreden. De BV is een startup en nog in een groeifase en nog niet winstgevend en draait nog niet break-even. Als de BV winstgevend zou zijn en een aandeelhouder treedt uit, wordt deze in principe uitgekocht. In het geval van dat er leningen in de BV zitten en daarmee dus vreemd vermogen vind ik het lastig te overzien wat nu het scenario is. Ik voorzie mogelijk de volgende scenarios:

 

1. De BV heeft nog geen waarde; dus hoeven de uittredende aandeelhouders ook niet uitgezocht te worden.

2. Bij een positief resultaat resultaat in de BV moeten vertrekkende aandeelhouders uitgezocht worden voor hun aandelen. Je zou dan verwachten dat bij een negatief resultaat in de BV de vertrekkende aandeelhouders goed moeten toeleggen op hun aandelen. Is dit inderdaad een scenario?

 

Tevens zou ik het proces van vertrekkende aandeelhouders en hoe dit te doen en wat te regelen met een specialist willen doen. Zijn dit doorgaans accountants? Naar wat voor type professional moet ik opzoek? Een accountant, mediator?

 

Wie heeft hier ervaring mee? En is bereid dit te delen?

Dank alvast. 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 3
23 minuten geleden, FWLvB zei:

1. De BV heeft nog geen waarde; dus hoeven de uittredende aandeelhouders ook niet uitgezocht te worden.

 

Wat bedoel jij met de hier nogal cryptische term  "uitgezocht"? Uitgekocht wellicht? 

 

Zijn er statuten en een aandeelhoudersovereenkomst waarin een aanbiedingsplicht staat bij vertrek/staken activiteiten voor de BV? Zo ja dan moeten de aandeelhouders hun aandelen aan jou ter verkoop aanbieden. Zo niet, dan kunnen ze ze ook behouden en ligt het initiatief voor eventuele overname/uitkoop bij jou.

 

23 minuten geleden, FWLvB zei:

2.  Je zou dan verwachten dat bij een negatief resultaat in de BV de vertrekkende aandeelhouders goed moeten toeleggen op hun aandelen.

 

Nee. BV aandelen hebben in principe geen negatieve waarde. De bv is er immers juist om te voorkomen dat aandeelhouders met hun privévermogen moeten opdraaien voor de schulden van de onderneming. (Enige uitzondering: volgens de Hoge Raad kan er sprake zijn van een negatieve waarde van aandelen als de verplichting tot volstorting van de aandelen niet is nagekomen)

 

23 minuten geleden, FWLvB zei:

Is dit inderdaad een scenario?

 

 

Nee 

 

23 minuten geleden, FWLvB zei:

Tevens zou ik het proces van vertrekkende aandeelhouders en hoe dit te doen en wat te regelen met een specialist willen doen. Zijn dit doorgaans accountants?

 

Nee, de accountant kan alleen uitspraken doen over de waarde

 

23 minuten geleden, FWLvB zei:

Naar wat voor type professional moet ik opzoek? Een accountant, mediator?

 

Een Jurist of advocaat. Een mediator heb je pas nodig als er een conflict ontstaat of dreigt te ontstaan, maar een goede jurist of advocaat kan juist voorkomen dat dat gebeurt door helder uit te leggen wat de spelregels en opties zijn 


Specialist  AOV en aansprakelijkheid voor zelfstandig ondernemers.  Second opinion of offerte ?   →  contact

Mijn laatste blog: premieverhogingen AOV in 2021, wat is wijsheid?

 

( Let op: mijn reacties als lid en moderator plaats ik uitsluitend op persoonlijke titel )

Link to post
Share on other sites
 • 0
Op 7-8-2020 om 16:15, FWLvB zei:

1. De BV heeft nog geen waarde; dus hoeven de uittredende aandeelhouders ook niet uitgezocht te worden.

Het resultaat van de BV is niet de enige factor die mee kan spelen bij de waardebepaling van aandelen. Een mogelijke berekeningsmethode is de volgende, die naar twee aspecten kijkt: intrinsieke waarde en goodwill. Intrinsieke waarde is het opgebouwde resultaat, wat in jullie geval nihil is, als ik je goed begrijp. Daarnaast kijk je dus naar de goodwill: ik kan me voorstellen dat jullie er alle drie tijd, energie en moeite in hebben gestoken om het bedrijf op te starten en ondanks dat het momenteel (nog) niet rendabel is, hebben jullie misschien al wel een product, dienst of idee ontwikkeld dat op termijn geld kan gaan opleveren. Er is dus potentie en je twee compagnons hebben daar, neem ik aan, ook hun bijdrage aan geleverd. Om tot een waardebepaling te komen zouden jullie een inschatting van die goodwill kunnen proberen te maken, bijvoorbeeld door een inschatting te maken van de (potentiële) winst van de komende jaren, daar hebben zij de afgelopen jaren immers ook aan bijgedragen. Dat zou je als uitgangspunt kunnen nemen voor de waarde van de aandelen, waarbij je natuurlijk nog rekening moet houden met verschillende factoren, zoals het feit dat jij (als enige) doorgaat en jij er dus voor moet gaan zorgen dat er ook daadwerkelijk winst wordt gemaakt. De verwachte winst/waarde van het bedrijf over een aantal jaar is vast hoger dan het bedrag dat jij er nu daadwerkelijk voor wil gaan betalen, jij neemt immers het risico om door te gaan. Het zou oneerlijk zijn als zij bij hun uittreding al allebei een derde van de verwachte winst krijgen, terwijl jij nog maar moet zien of er daadwerkelijk winst gemaakt gaat worden. 

 

Ik weet natuurlijk niet wat de verwachting van je compagnons is, maar ik doe de aanname dat ze geen miljoenenwinst verwachten als ze nu de keuze maken om uit te treden. Ik neem ook aan dat jij op dit moment geen zak geld op de plank hebt liggen om ze zomaar uit te kunnen kopen, dus wellicht kun je een mogelijkheid met ze bespreken dat ze de komende jaren een deel van de winst krijgen, met een plafond een bedrag dat jullie redelijkerwijs als winst konden verwachten. Dan hoef jij niet te speculeren op eventuele winst, want je betaalt hun pas zodra er daadwerkelijk winst wordt gemaakt en op die manier zou je hun goodwill op een eerlijke manier kunnen afkopen.

 

Er zijn veel verschillende manieren om aandeelwaardes te berekenen, daarbij kan een accountant jullie ongetwijfeld helpen. Het daadwerkelijke proces kun je, zoals gezegd, door een jurist of advocaat laten begeleiden als je dat nodig lijkt. Mochten jullie samen, met een accountant, tot een goede berekening voor de aandeelwaarde komen, dus waar jullie je alle drie in kunnen vinden, dan kun je er natuurlijk ook zonder verdere professionele begeleiding samen uitkomen.

 

Veel succes, ik ben benieuwd!

Link to post
Share on other sites
 • -1
1 uur geleden, RubenT zei:

daarbij kan een accountant jullie ongetwijfeld helpen. Het daadwerkelijke proces kun je, zoals gezegd, door een jurist of advocaat laten begeleiden als je dat nodig lijkt.

 

off-topic Mod-comment:

Beste Ruben,

Dat is het beste advies wat gegeven kan worden en was door Norbert al gegeven. Laat redundantie (onn-/overb-odige herhalingen) s.v.p. achterwege, dat voorkomt veel ruis en het overschaduwen van bijdragen, daar is een vraagsteller bij gebaat. Alvast dank.

 

En evenals jij is iedereen hier inderdaad benieuwd hoe dit voor Vraagsteller uitpakt, dat vernemen we t.z.t. graag.

 

Back on-topic...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer VOF De Witte Boerderij, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise) in Marketingmanagement, Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 257 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept