krd

Senior
  • Aantal berichten

    69
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door krd

  1. Waarom to-do lijsten nooit zullen werken!

     

    To-do lijsten: het laatste bastion van de georganiseerde vervloekten. De verpersoonlijking van de duivel. Ze bezitten ons, kwellen ons, bepalen wat we doen en vooral wat we niet doen. Ze laten ons voelen dat we tekort schieten en laten onze prestaties als sneeuw voor de zon verdwijnen. Deze slapeloosheid veroorzakende, afvinklijsten intimideren ons al veel te lang.

     

    en ze moeten worden gestopt!

    De nooit eindigende, oppervlakkige en stress veroorzakende to-do lijsten slopen ons mentaal. Ze cultiveren een saaie en onmenselijke benadering van ons werk; we ronden tevreden een taak af en gaan gedachteloos over naar de volgende. Maar laten we nou eerlijk zijn? We houden helemaal niet van deze onmenselijke benadering. Wij mensen hebben context nodig. To-do lijsten voorzien daar niet.

    Zonder context hebben we weinig of geen informatie waar we onze beslissingen op kunnen baseren. We kunnen geen afwegingen maken en we zien geen kansen om taken anders in te vullen.

     

    De 5 stappen naar een explosie in je productiviteit doen dat wel. Het ondersteunt onze manier van werken op een natuurlijke manier. Niet alleen zien we duidelijke prioriteiten en de beloning van ons werk, maar we zien vooral hoe het afmaken van taken inzicht geeft in onze manier van werken en hoe we dit in de toekomst kunnen verbeteren.

     

    Met deze aanpak bepaal je je eigen grenzen in het \"spel\" van leven en werk. Elk spel heeft context en actie nodig. Ze zijn doelgericht. Er is een primair doel: winnen en een aantal ondersteunende doelen: te nemen stappen om te kunnen winnen. Het is een duidelijk, lonend en simpel spel maar dan in ons werk en leven. We hebben een primair doel: effectief leven en ondersteunende doelen: projecten afmaken en verplaatsen van de postits.

     

    We spelen dit "spel" op het altijd veranderende bord van ons leven. Dit in tegenstelling tot die ellendige to-do lijsten, die eigenlijk niets anders inhouden dan taken zo snel mogelijk afronden: geen flow van taken, geen spanning en uiteindelijk... geen beloning.

     

    Ons werk en leven zichtbaar maken op een bord, als een systeem, als een spel met tussenliggende doelen, maakt ons betrokken en passioneel. Het maakt onze afwegingen inzichtelijk. We snappen dat we die saaie vervelende klus op een dag moeten doen, voordat we straks weer aan die leuke inspirerende klus kunnen beginnen. We gaan op een drukke zaterdagmorgen vlees halen bij de Albert Heijn omdat we een leuke gezellige barbecue met vrienden in het vooruitzicht hebben. Alleen wanneer we alles in de juiste context zien en onze mogelijkheden begrijpen, kunnen we prioriteiten stellen, met passie werken en onze doelstellingen halen.

     

  2. @Hans, als je dat niet snapt dan moet ik mijn huiswerk overdoen. Een goed verhaal schrijven is ook een kunst daar heb ik nog veel in te leren.

    Maar goed, Ik rank zelfs projecten volgens de cost of delay, projecten met de hoogste cost of delay krijgen meestal voorrang. Ik kan je verzekeren dat het zeker niet de creatviteit aantast. Veel meer focus en duidelijkheid bij iedereen

    @iwan, welke termen zijn zo 2006?

  3. is een leuk voorbeeld....mag ik wel. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de BlueOcean strategie. Dit lijkt me daar, zo op het eerste gezicht, een mooi voorbeeld van. Net zo als de ipad. Die is natuurlijk niet de becijferen. Snap ik ook wel, alleen worden er maar weinig van dit soort producten ontwikkeld. Veel ondernemers vissen nog steeds in de rode oceaan, vol haaien en andere gevaarlijke dieren....en dan ligt het iets genuanceerder.

     

    Zo'n raamwerk is zeker niet theoretisch maar gewoon een heel praktisch hulpmiddel voor dagelijks gebruik. Feit is gewoon dat er vaak simpelweg niet over nagedacht wordt....

  4. @Peter, op dit gebied wordt er veel onderzoek gedaan op de TU in Eindhoven. Daar hebben ze wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de winstgevendheid van nieuwe produkten. Wat blijkt, de maximale life-cycle winst haal je:

    1. Door in het begin van de ontwikkeling maximale capaciteit in te zetten in het project en

    2. Zoveel mogelijk features toe te voegen

     

    of:

    1. Door aan het eind de maximale capaciteit in te zetten om het project zo snel mogelijk te beëindigen zodat je de markt op kan en

    2. Zoveel mogelijk features weg te laten (voor zover dat mogelijk is)

     

    Alle andere scenario's leiden tot minder winst! Inmiddels hebben ze daar ook een management game voor ontwikkeld. De onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.

     

    Zoals je terecht zegt, heeft ontwikkelen tijd nodig, maar wel zo min mogelijk! Door lean Development toe te passen, is Toyota in staat nooit!!!! een marktintroductie te missen. Maar goed dat is in feite het doorontwikkelen van een bestaand product. Al hoewel op subsysteemnivo er veel innovaties worden toegevoegd.

     

    Als je iets totaal nieuws neer zet, zoals elektrische auto's, dan werkt dit niet. Inderdaad het verschil tussen research en ontwikkeling

    Waar je echter wel voor kan zorgen is flow. Flow in je projecten, in de ontwerpcycli en flow in kennis. In productontwikkeling komen de volgende verspillingen nog vaak voor:

     

    1. Teveel detail, onnodige of dubbele informatie

     

    2. Teveel informatie, onvolledige inhoud

     

    3. Communicatie storingen, data op meerdere plekken

     

    4. Informatie ge-pushed naar verkeerde mensen

     

    5. Informatie te vroeg beschikbaar, informatie niet op juiste tijd beschikbaar

     

    6. Gebrek aan kwaliteit, conversie fouten, verkeerde niveau van informatie

     

    7. Teveel iteraties, beslissingscriteria onduidelijk

     

    Leon Limonard heeft er een artikel over geschreven: Meer output met minder verspilling!

     

  5. Herman, je gaat nu twee dingen vergelijken die totaal los van elkaar staan. Daarnaast maak je de cijfers voor jezelf.

    Het opvallende is als je zo'n raamwerk hebt gemaakt, je al snel ziet det de ontwikkelingskosten van ondergeschikt belang zijn

    in de berekening van de cost of delay.

     

    Voorbeeld, ik classificeer een ontwikkeling in 500, 2500 en 5000 uur en de kosten van materialen in 50k, 250k en 500k. Even simpel rekensommetje. Je product kost 2500 om te maken en je marge is 4000 euro. Je verwacht er ongeveer 1000 te verkopen per jaar, dan is je cost of delay 10k per dag! Als de ontwikkeling door een wijziging 1 maand langer duurt, dan is de cost of delay 300k. Die nieuwe feature of wijziging moet dan wel echt heel veel opbrengen om het rendabel te laten zijn. De maand meer ontwikkelingskosten zijn, zoals je zelf snel kunt uitrekenen, ondergeschikt aan de cost of delay.

     

    En dat is dan ook precies wat ik bedoel. Met zo'n raamwerk kun je betere beslissingen nemen want uiteindelijk gaat het om wat er over blijft onder aan de streep. Een verandering moet simpelweg geld opleveren ipv andersom. Vaak zijn techneuten zich hier niet van bewust en dus ook helemaal niet mee bezig.

  6. Even ter introductie en verduidelijking, ik ben al actief in productontwikkeling sinds 1987, dus heb heel goed geleerd hoe het niet moet. Maar dat even terzijde. Eén ding is in ieder geval goed gelukt. Het lokt reactie uit.

    Misschien moet ik het zo stellen. Je wil een product lanceren. Je hebt uiteraard in beeld wat je verwacht van dit nieuwe of verbeterde produkt. Natuurlijk hebben we de apples in deze wereld, maar bijna niemand denkt na, of maakt afwegingen, wat er gebeurt als een ontwikkelingstraject uitloopt. Wat is de cost of delay? Er komt een vraag voor een nieuwe feature, wat kost het om deze feature te ontwikkelen (nog voor lancering) en wat zijn de geschatte opbrengsten tijdens de levencyclus. Natuurlijk als je een nieuw produkt in nieuwe markt zet, is dit bijna ondoenlijk, maar een nieuw produkt of verbeterd produkt in een bestaande markt is wel redelijk in te schatten. Daarnaast gaat het om leren, dus mocht de schatting niet kloppen is dat een leermoment voor de volgende keer.

    Ik noem de huidige manier van ontwikkelen vastgeroest omdat we nog steeds traditioneel ontwikkelen, namelijk met fases. Door mijn ervaringen Lean in produktie ben ik al langer tijd bezig met Lean in ontwikkeling en als je dan ziet hoe je de output van techneuten enorm kan verhogen dan zeg ik dus de huidige manier is vastgeroest en inefficiënt.

    Goed hoe ziet zo'n raamwerk er dan uit. Dat raamwerk is eigenlijk niet eens zo heel ingewikkeld, maar daar staat in de geschatte kosten voor ontwikkeling, de verwachte marge en de kosten van vertraging per dag. Later kun je daar nog factoren aan toevoegen zoals, strategisch belang of klantsatisfactie. In dit overzicht kun je dus meteen zien wat de gevolgen zijn als een project uitloopt, oftewel kun je trade-offs maken tussen kosten van nieuwe features, doorlooptijd en totale opbrengsten tijdens de looptijd van het product. We doen nu vaak in ontwikkeling dingen op gevoel en waar ik heen wil is, beslissingen maken op basis van cijfers. Natuurlijk snap ik ook dat dit, als je er mee begint, niet meteen klopt. Maar door te leren en de werkelijk te vergelijken met de praktijk wordt zo'n raamwerk steeds beter heb ik zelf ervaren. Zou nu niet meer zonder kunnen.

  7. De huidige manier van ontwikkelen is traditioneel, vastgeroest en inefficiënt. En het valt niet mee om daar los van te komen. Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel.

     

    Wat zijn de problemen in de huidige manier van werken?

    Het zijn er velen maar laten we beginnen bij het begin. Nog nooit ben ik een bedrijf of R&D afdeling tegen gekomen die een juist economisch raamwerk had waarop beslissingen konden worden genomen. Heb jij geen last van, je hebt het natuurlijk allemaal dik in orde. Maar als ik je de vraag stel, wat is de Cost of Delay van alle projecten die je onderhanden hebt, dan heeft maar 15% van de product ontwikkelaars een antwoord. Hoeveel minder life-cycle opbrengst heb je als je project een week uitloopt? Waarschijnlijk weet je het niet. Productontwikkelaars denken dat ze begrijpen wat er gebeurt met kosten en opbrengsten als specificaties, kostprijzen en planningen veranderen. Maar dat doen ze dus niet.

     

    Value-added time

    Product ontwikkelaars zijn gefocust op de activiteiten die waarde toevoegen, de zogenaamde value-added time. Daarom vullen we allemaal urenbriefjes in zodat we precies weten hoeveel tijd we aan een project hebben besteed. Als we te weinig uren maken op projecten moet er even een gesprek volgen, want het moet omhoog. Maar als ik ze vervolgens vraag hoeveel dit de life-cycle opbrengst verhoogd. Wederom geen antwoord.

     

    Het economisch raamwerk

    Het belangrijkste doel in productontwikkeling is dat we goede economische beslissingen nemen. Wat zijn de economische gevolgen over de complete life-cycle van het product als de planning uitloopt, een specificatie verandert, de kostprijs omhoog gaat of een feature onhaalbaar is?

     

    Tip: Maak het visueel, het onzichtbare zichtbaar en het vage concreet, zodat je goede beslissingen kunt nemen die de life-cycle opbrengsten verhogen, want uiteindelijk is dat het enige dat telt!

     

  8. Het eerste wat je moet doen is een goed ontwerp maken in een 3d tekenprogramma. Dit zul je moeten uitbesteden. Zoek bijvoorbeeld een student op de tu delft. Die kunnen omgaan met pro-engineer, een high-end tekenprogramma. Met dit programma kun je een file maken die een rapid-prototyper direkt kan inlezen. Deze rapid-prototyper heeft een 3d machine waarbij binnen 24 uur een produkt gemaakt kan worden in 1 of enkele stuks. De kosten zijn afhandelijk van de grootte maar het bedraagt niet meer dan enkele honderden euro's. Je kunt dan zien hoe je produkt eruit gaat zien en je ontwerp nog aanpassen voordat je in produktie gaat. vervolgens ga je naar een spuitgieter/malmaker gespecialiseerd in kleine aantallen. Deze kunnen tot enkele honderden stuks maken en maken een mal dan van messing. Dit is veel makkelijker te bewerken maar gaat maar kort mee. Zo kun je de kosten in de eerste fase enorm beperken.

  9. Ik ben bezig met een businessplan voor een nieuwe onderneming. Deze onderneming gaat een activiteit verrichten bij mensen die een nieuw huis hebben gekocht. Ik kan er verder nog niet teveel over zeggen. Ik wil nu eigenlijk een excel lijst hebben van alle huizen die te koop staan op funda. Ik heb alleen de adressen nodig. Weet iemand of er een script te maken is om nadat je een selectie hebt gemaakt op funda, deze gegevens in excel te krijgen.

  10. Wij zijn momenteel actief op de duitse markt. We maken verpakkingsmachines voor supermarkten. Nu doen we veel voor de keten edeka, www.edeka.de. We krijgen echter niet bij elk onderdeel van dit concern de adressen van supermarkten. Nou zit er op die website een zoekfunctie: www.edeka.de/EDEKA/Content/DE/Service/Suche/index.jsp:

    Hier kan ik principe elke markt vinden. Is alleen erg intensief. Ik heb nu 2 vragen:

    Is er een script te maken die automatisch alle data van deze site haalt zonder dat ik het in hoef te geven.

    Mijn tweede vraag is:

    Onder de site hangen veel websites van winkels bijvoorbeeld: [/url]http://www.edeka.de/RHEINRUHR/EH/aktivmarkt_Drunkemuehle_Kleve_12374/Homepage.html[/url]

    Is er een mogelijkheid om met een programma al deze onderliggende sites te achterhalen of uit te lezen.

     

    Wie van de cracks kan me helpen?

  11. Mee eens, ik zie veel ondernemers er meerdere bedrijven op na houden en noemen dat dan risicospreiding. Natuurlijk als gevestigde ondernemers ja, maar als starter, gebrek aan focus. Voorbeeld: Duncan stutterheim, ID&T

    Succes dus opstarten blad, kroegen, radiozender etc. Gevolg: veel verlies en uiteindelijk terug bij af, wederom focus op dancefestiviteiten.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.