Jvdmeer

Junior
  • Aantal berichten

    9
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Jvdmeer

  1.  

    In dit geval vermoed ik dat er geen boetes opgelegd worden, hooguit een rente-vergoeding in rekening gebracht als je iets moet betalen. Of er in jullie geval bij een teruggaaf over de afgelopen jaren ook een rente-vergoeding krijgt, weet ik eigenlijk niet.

    Boetes worden o.a. opgelegd als je een uitgereikt aangifteformulier niet of niet tijdig indient. Jullie hebben (nog) geen aangifteformulieren uitgereikt gekregen of een verzoek om digitaal aangifte te doen.

    Ook boetes voor de situatie dat je aangifte hebt gedaan maar het te betalen bedrag niet of te laat hebt betaald.

     

    Frans

     

     

    Ik hoop het, mochten we toch nog iets moeten betalen met rente, dan geen probleem natuurlijk, maar wanneer er torenhoge boetes overheen zouden komen, dan zou dat best een probleem kunnen worden.

  2. Fred,

    soms kan eerst mondeling overleggen handiger zijn, bijvoorbeeld als je niet zeker bent over hoe de Belastingdienst over een bepaalde (nieuwe) situatie denkt.

    Ook al heb je eerst een gesprek, de Belastingdienst zal toch een aanmeldingsformulier als btw-ondernemer moeten hebben (als de stichting nog niet als zodanig bij de Belastingdienst is geregistreerd) en toch een schriftelijk verzoek om teruggaaf over de voorgaande jaren, anders kan er geen sprake zijn van een teruggaaf..

     

    Welke coulance van de zijde van de Belastingdienst bedoel je precies?

    Ze kunnen niet verder gaan en niet strenger zijn dan de wettelijke bepalingen, denk ik. En die zijn in dit geval helder.

     

    Frans

     

    Misschien kunnen we beiden doen? Eerst aanmelden met het formulier en dan zodra we daar bevestiging van hebben direct en van het laatste kwartaal reguliere aangifte doen en meteen een afspraak maken?

    Wat is het strengst wat ze kunnen zijn dan ? Qua boetes en dergelijke?

  3. ...

     

    @ Fred, wat is het voordeel van het zo doen en niet ons eerst aanmelden?

     

    Eerst praten met mensen, dan de formulieren en evt brieven, werkt een stuk makkelijker. De BD kan meedenken over deze situatie en daarmee is het makkelijker voor hun om enige coulance te tonen. Je bent samen bezig het probleem op te lossen.

     

    Oke en hoe zit het dan met wat ik vroeg over de voorbelasting? Want ik heb alles daarop berekend nu, gewoon per kwartaal uitgaand van het ontvangen/versturen van facturen.

  4. Allemaal positieve reacties allemaal, maar ik wil wel even wijzen op de vergeten aftrek van voorbelasting en de mogelijke gevolgen van de niet afgedragen BTW.

     

    Recente rechtspraak heeft wederom bevestigd dat uje geen voorbelasting meer kunt terugvragen over tijdvakken die meer dan zes weken (bezwaarperiode) verstreken zijn.

     

    Het kan dus zijn dat de fiscus straks weigert de voorbelasting terug te geven en je wel naheffingsaanslagen oplegt vanwege de niet afgedragen BTW. Er geen verstand van hebben en wachten op een formuliertje is geen excuus om de BTW niet te betalen. Hierin hadden jullie pro actiever moeten zijn. Jullie hielden immers wel rekening met de BTW in de administratie.

     

    Echter, de fiscus is hierin ook niet helemaal schuldvrij. Zij hadden bij de aanmelding van de stichting zelf moeten controleren (a.d.h.v. de statuten) of er een BTW vrijstelling van toepassing was.

     

    Volg eerst het advies van mijn voorgangers op. Krijg je nul op rekest, stel dan voor om tegen finale kwijting de verschuldigde BTW weg te strepen tegen de niet teruggevraagde voorbelasting.

     

    Laat in elk geval hier weten hoe het gaat.

     

    Groet

    Joost

     

    @ Joost

     

    Bedankt voor je antwoord.

    Ik snap er alleen één ding niet aan.

     

    Je hebt het over evt wegstrepen van niet teruggevraagde voorbelasting tegen verschuldigde btw en dat de fiscus kan weigeren de voorbelasting terug te geven?

    Bedoel je hiermee de wij over die perioden helemaal geen voorbelasting mogen aftrekken van de geheven btw tenzij met alsnog toestemming van de belasting? Dus m.a.w. dat wij geen recht meer op aftrek voorbelasting bij aangifte zouden kunnen hebben?

    Of bedoel je dat wij alsnog aangifte doen uiteindelijk waarbij wij de betaalde btw als voorbelasting verrekend hebben met de geheven btw en het de vraag is of over de tijdvakken waarin wij meer hebben betaald dan geheven, de teveel betaalde btw nog wel teruggevraagd kan worden?

     

     

  5. Volgens mij wel, wij bieden culturele projecten aan in het onderwijs, maar concurreren hiermee volgens mij wel met andere groepen/ stichtingen en lijken in die zin (steeds meer) op een onderneming. We betalen artiesten of door het betalen van een factuur o.b.v. van Var of via een verloningsbureau. En sturen dus ook facturen voor onze diensten, dus het lijkt me dat we voor de BTW wel een onderneming zijn.. Daarnaast hebben we het al geheven, dus volgens mij hebben we ons daarmee al plichtig gemaakt toch?

     

    @ Fred, wat is het voordeel van het zo doen en niet ons eerst aanmelden?

  6. Inderdaad: geen paniek!

     

    Ik begrijp uit je verhaal dat je vanaf het begin meer voorbelasting hebt betaald dan je vanuit je omzet verschuldigd bent. Dat betekent dat je het saldo terug kan krijgen. Dus geen "nihil"-aangifte (dat doe je alleen als je over de aangifte-periode bijvoorbeeld geen omzet hebt gehad en geen btw als voorbelasting hebt betaald, dus per saldo ook niets aan de fiscus behoeft te betalen).

    Als je over het 2e deel per saldo moet betalen, dan moet je daar inderdaad aangifte voor doen en betalen.

     

    Het verhaal over de boeten gaat voornamelijk op als je geen of te laat aangifte hebt gedaan terwijl je daarvoor wel een uitnodiging hebt gehad of niet of te laat hebt betaald nadat je aangifte hebt gedaan.

     

    Je kan het beste een brief schrijven naar de Belastingdienst met de vraag om jullie als stichting als ondernemer voor de btw te registreren (voor zover dat nog niet is gebeurd). Dan krijg je je btw-nummer en inloggegevens om digitaal aangifte te doen. Voor de lopende en toekomstige aangifteperioden kan je dan zo aangifte doen.

     

    Voor de afgelopen periode kan je een brief schrijven met het verzoek om teruggaaf van over de afgelopen periode per saldo terug te krijgen btw. Daarin moet je een overzicht geven zoals je normaal ook aangifte doet en het specificeren per jaar. Dan krijg je een beschikking met daarop de beslissing op jullie verzoek. Als het goed is moet de Belastingdienst dat honoreren. Waarschijnlijk krijg je eerst te lezen dat je verzoek om teruggaaf "niet ontvankelijk" is omdat je te laat bent, dat betekent dat je tegen de beschikking geen bezwaar kunt maken. Maar als je het geld terugkrijgt wat je gevraagd hebt, lijkt me dat niet nodig. :)

     

    Of je al je facturen nog een keer moet opmaken en versturen, is maar de vraag. Heb je zonder expliciet btw gefactureerd (wat overigens formeel gezien onjuist is) zal je toch 6/106 daarvan als btw moeten afdragen.

    Het hangt feitelijk van je klant af of ze alsnog een factuur met btw willen, bijvoorbeeld als zijzelf aftrekrecht hebben. Als ze zelf - zoals je schrijft - vrijgestelde prestaties leveren, lijkt me dat onnodig. Als je daarover gewoon je btw afdraagt, zal de Belastingdienst daarover niet echt moeilijk doen bij evt. controle.

     

    Daarnaast (niet "in plaats van") kan je aan de Belastingdienst vragen om een zgn startersbezoek. Met die medewerker kan je dan nog een keer alles doornemen en je overige vragen voorleggen. Als het een antwoord is dat voor de toekomst van belang is, kan je ook vragen dat antwoord op papier te zetten.

     

    Ik hoop je een beetje verder geholpen te hebben. Succes!

     

    Frans

     

     

    Beiden bedankt voor jullie antwoord...ten eerste gaan we zeker naar een boekhouder toe...dat had uiteraard eerder moeten gebeuren, maar doen we alsnog om het één en ander te laten controleren. Ten tweede....Frans, je schrijft dat we ons per brief kunnen aanmelden voor btw. Ik weet van de belastingtelefoon dat ze ons echt helemaal niet kunnen terugvinden, kan dit dan wel per brief of moet ik eerst de hele onderneming weer met zo'n aanmeldformulier aanmelden. Indien het laatste, krijg je dan niet meteen gedoe omdat de oprichtingsdatum in de akte in 2005 is?

    Verder kan de aangifte uit het verleden volgens jou ook per brief? of kan ik beter een afspraak maken (en waar vind ik eigenlijk een nummer van mn regiokantoor, want ik kom telkens op dat centrale nummer uit.)

  7. Hallo

     

    Nou ik heb een heel verhaal en de uitkomst is zowieso niet goed vrees ik, maar ik stel em toch maar.

    Hoop dat mensen het willen lezen en mee willen denken...

     

    eind 2005/begin 2006 hebben we met drie man een stichting opgericht gericht op cultuur - onderwijs waar we parttime en voornamelijk vrijwillig mee bezig zijn.

     

    De stichting is toen ingeschreven bij kvk en aangemeld met zo'n formulier bij de belastingdienst. We kregen hierop een bevestiging dat we aangemeld waren en evt.verdere info later zou volgen, niks van gehoord, tijdje was de stichting ook niet echt actief tot half oktober 2006. Toen gingen we serieus boekingen vastleggen en ik als leek wist niet zo goed hoe het met de btw zat. Mijn vroeger theaterwerkgever had vrijstelling en dat wilden wij ook, dus ik heb gebeld met de belasting en die zeiden dat ik dit schriftelijk moest aanvragen bij het kantoor in Heerlen. Zo gezegd, zo gedaan, het duurde een tijd voor we antwoord hadden, maar dat was uiteindelijk geen vrijstelling, maar 6 % tarief.

     

    Vervolgens niks meer gehoord, geen formulieren gekregen. Enfin. We hebben toen wel het een en ander gelezen over BTW en de betaalde btw met de geheven verrekend...dit telksens zo bijgehouden.

    Een boekhouder (ja daar hebben we nu spijt van natuurlijk) hebben we nooit gehad, die had ons op onderstaande kunnen attenderen waarschijnlijk en gaan we nu ook wel nemen).

     

    Het probleem is dat wij het principe van de aangiftebelasting helemaal verkeerd begrepen. Door dat 6 % tarief en het feit dat wij ook veel uitgeven aan kosten met een hoger tarief (en geringere inkomsten als stichting die niet op winst is gericht, maar puur op bestaansrecht) betalen we in 2006 en 2007 meer btw (die onder de voorbelasting valt) dan we heffen. Dit was trouwens eerst ook niet goed berekend, want we hadden dingen als personeelsetentjes ook voor de voorbelasting gerekend maar dat mag dus niet, toch met dat eraf gehaald, betaalden we telkens meer.

    Eerste helft 2008 idem dito

     

    Echter deze tweede helft hebben erg veel opdrachten en ontstaat de situatie dat we meer heffen dan betalen dus ik wil aangifte doen. Ik bel met de belasting...staan we ineens nergens meer in de systemen, geen nummer , nog een probleem we hadden ook geen btw nummer, hadden we toen eerlijk gezegd niet naar gevraagd, ook niet slim. Nou werken we voor scholen die vrijgesteld zijn, dus op zich hebben die er geen last van, maar toch ik moet alle facturen dus ook weer opnieuw doen en correcties naar iedereen sturen heb ik begrepen.

     

    Het allerergste is nog wel dat ik nu dus ook heb begrepen dat bij teveel betaalde btw je ook aangifte moet doen volgens mij een 'nihil' aangifte?

    De dame van de belastingdienst raadde mij aan ons eerst maar weer helemaal opnieuw met hetzelfde formulier aan te melden.

     

    Mijn vragen zijn de volgenden na dit lange verhaal:

     

    - Hoe pak ik de aangiften voor de gemiste periode alsnog aan? Wist die dame niet, zou ik nog wel 'horen' maar daar word ik wat zenuwachtig van.

    Ik bedoel nadat wij alsnog juist geregistreerd staan.

     

    - En belangrijkste, we knijpen em flink nu natuurlijk...zijn ons erg bewust van onze eigen fout en stommiteit. Ik denk erover om een begeleidende brief te sturen en bovenstaande uit te leggen, met kopieen van die twee stukken die we destijds (aanmelding+reactie op btw vrijstelling) wel hebben gehad.

     

    Nu ga je zitten lezen op internet en ik lees dus allerlei vergrijpboetes etc....weten jullie wat hierop de reactie van de fiscus zal zijn, na uitleg? Ik denk haast boetes, hoe hoog kan dit over deze tijdsvakken oplopen, want volgens mij kan het als meerdere verzuimen gezien worden? Als ik het goed las??

    Ik kan verder niets meer terug vinden over verzuimboete van max 133 per verzuim, gaat dit dan per kwartaal of jaar? Want anders kan er wel 4500 euro boete komen.

    Ik lees ook dat de belastingdienst dit relateert aan de niet betaalde bedragen (wat dus 0 euro is want dat weet ik zeker)?

     

    Nu u begrijpt mijn paniek. Ik weet hoe dom dit van ons is, maar ik hoop toch dat mensen ons enig advies kunnen geven.

    Alvast mijn hartelijk dank

  8. Hallo, ik ben nieuw op dit forum dus ik hoop dat ik dit op de juiste plaats post.

    Mijn vraag is de volgende;

    Vandaag contact gehad over het verlonen via een payrollbedrijf.

    Waar ik een beetje van schrok is de factor die ze gebruiken bij het berekenen van de totale kosten

    Brutoloon x 1,63 (plus dan nog BTW).

     

    Terwijl ik elders hoorde dat je over het brutosalaris als werkgever rond de 30 % extra kwijt bent, zit je hier op ruim 60 %???

    Of begrijp ik die berekening nu verkeerd?

    Weet iemand waar dit percentage vandaan komt en of het zich verhoudt met wanneer je zelf het salaris zou betalen als werkgever?

    Ben je dan niet heel duur uit met payrolling?

    Zijn er goedkopere alternatieven?

     

    Alvast bedankt

     

    ps sorry ik ben nog een echte leek dus begin op nul qua kennis zeg maar

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.