glennverburg

Senior
  • Aantal berichten

    64
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door glennverburg

  1. Joost,

     

    die had ik inderdaad gelezen. Al denk ik dat ons geval een geval is van een grijs gebied.

    Mocht nu inderdaad blijken dat 1 van ons straks stopt met werken en meer tijd gaat steken in de onderneming dan zal het er alleen maar meer naar toe gaan dat in ieder geval 1 van ons ondernemer is voor de IB.

     

    Ik zal even kijken hoe het loopt gedurende het jaar. Ik zal gewoon de administratie van ons bedrijf gaan voeren en zie wel hoe ik uitkom aan het eind.

     

    Dat urencriterium geldt toch zowieso niet meer volgend jaar. Dat was mijn motivatie om nu ook echt een onderneming te beginnen. Wat bedoelde je dan met die extra zin over die investeringsaftrek

     

     

  2. Over dit onderwerp is al heel veel geschreven op HL maar ik wilde graag even informeren naar jullie mening over deze casus.

     

    Mijn vriendin en ik zijn full-time in loondienst. Nu doen wij buiten dit werk voor 2 ondernemers al de administratie. Dit is niet veel werk. Nu gaan wij naar alle waarschijnlijkheid in het nieuwe jaar voor minimaal 1 en misschien wel 2 extra ondernemingen de administratie doen. Dit zijn grotere ondernemingen en zal meer werk met zich meebrengen. Nu zijn wij van plan om ons zowieso in te gaan inschrijven bij de KvK als onderneming. Met betrekking tot het BTW ondernemingschap zal het geen probleem zijn maar ik vraag mij alleen af of wij straks als ondernemer voor de IB kunnen worden aangemerkt. Zeker met wegvallen van het urencriteria is dit van belang. In de toekomst wil 1 van ons gaan stoppen met full-time werken en zich volledig gaan richten op deze onderneming. Misschien dat dit al in het 2e halfjaar van 2010 gaat gebeuren.

     

    Nu is mijn vraag aan jullie. Denken jullie dat de fiscus ons zal zien als onderneming voor de IB. Ik schat de omzet op ongeveer € 7.500 op basis van 3 a 4 opdrachten. Naar mijn mening denk ik dat de belastingdienst dit zal zien als "hobby" werkzaamheden en zullen wij de opbrengsten als resultaat uit overige werkzaamheden moeten opgeven. Helaas zonder de mogelijke investeringsaftrekken.

     

    alvast bedankt ::)

  3. Het is misschien de verkeerde redenering maar ik zou het als volgt aanpakken.

    Je kunt aan een vereniging gewoon doneren, (belasting aftrekbaar als ik het juist heb)

    Het is niet meer als normaal dat een vereniging die wordt gesponserd door uw bedrijf reclame maakt voor uw bedrijf.

    Zo kan het ook aantrekkelijk zijn om een vast bedrag af te spreken. ( eerst even een half jaartje aankijken wat een redelijke investering zou zijn.)

    Ook kun je een vast bedrag opnemen in "promotiekosten" of "marketingbudget" en dit zo wegschrijven op de balans.

     

    Misschien sla ik hier de plank mis.. (forgive me :)

     

    die kosten die hij nu maakt zijn ook aftrekbaar, ik ga trouwens mee met de redenering van ecofin

  4. in principe zal je dit voordeel de eerste 5 jaar niet hebben lijkt mij. Want zeker met de afschrijving erbij kom je altijd hoger uit dan de bijtelling. Onder autokosten vallen toch ook--> brandstof, verzekering, wegenbelasting. Of zijn het echt alleen de onderhoudskosten die hier worden meegenomen

  5. Hallo Karel,

     

    Daar valt zeker wat voor te zeggen, jouw ideeen over prive op zakelijke overzichten. De boekhoudprogramma's worden vaak inclusief allerlei prive posten aangeleverd, bijvoorbeeld prive uitgave kleding.

    Dus jij stelt, naar spaarrek is uitgave bedrijf (zoals het hier heet) post onttrekking en

    van spaarrek terug inkomsten bedrijf post onttrekking retour

     

    En hoe doe je dat met betalingen aan de belastingdienst: ook onttrekking (want feitelijk toch een prive uitgave i.q. inkomstenbelasting) en weer een terugbetaling als onttrekking retour

     

    als je geld naar je prive rekening overmaakt of andersom spreek je nooit van uitgaven/inkomsten. Het enige wat je doet is je geld overmaken waardoor je eigen vermogen toe of afneemt.

     

    Als jij je IB naar de belastingdienst wilt overmaken van je zakelijke rekening boek je:

    Eigen vermogen/prive of welke naam je er ook aan geeft

    @ bank

  6. Wat ik in de discussie mis is de bijtelregeling.

     

    Stel je koopt Porsche a 50 000,-. Dan moet je elk jaar 22 procent - of 24 - van die 50 000 bij je inkomen op tellen. Daarover moet je belasting betalen.

     

    Ook als je tweedehands koopt. De belasting op bijtelling gaat over de nieuwwaarde uit de catalogus.

     

    Volgens mij is een auto voor een ondernemer nooit een goede investering.

    Ik huur altijd, is veel goedkoper.

    Leasen moet ik eens uitzoeken.

     

     

    dat is alleen als hij hem ook prive gebruikt, en dat wil hij dus niet of iig niet voor meer dan 500 km

  7. ja dat klopt. Ik zou als ik jouw was je spaarrekening prive nemen.

     

    Dan ga je pas betalen over het meerdere deel van € 20K. Terwijl je in je zaak over alles renteopbrengsten belasting moet betalen.

     

    Ik heb het een keer in excel naast elkaar gezet en zeker met de rente die je nu ontvangt is het ten alle tijden voordeliger om prive de spaarrekening te nemen.

     

     

  8. ja, okay, dus dat kan ik in mijn geval pas doen na afloop van het boekjaar en niet maandelijks zoals eerder vermeld werd?

     

    Je IB aangifte is puur alleen voor de belastingdienst hoeveel je moet gaan betalen aan belasting. Doordat je deze kosten maakt hoef je minder belasting te betalen. Als jij wil kan je dat geld alvast uit je onderneming halen maar je kan het er ook in laten zitten. Dat mag je allemaal zelf weten.

     

  9. Nou, dat is dus het probleem dan voor mij, als het met je inkomstenbelasting te maken heeft. Ik bén nml geen ondernemer voor de inkomstenbelasting ??? hoe dan te handelen?? weet iemand dit?

     

    je moet toch gewoon je IB formulier invullen aan het eind van het jaar, en daar geef je dan inkomsten uit onderneming of in jouw geval neem ik dan aan uit overige werkzaamheden. Dit bedrag is doordat je die autokosten declareert lager. Je hoeft het niet apart in te vullen. Het is gewoon 1 saldo wat je daar dan neerzet en dat zijn je opbrengsten minus je kosten

  10. ok thanx :) ik heb wel het gevoel dat er hier wat tegenstrijdige antwoorden gegeven worden :-[

     

    maar ik kan de kilometers dus boeken en uit mn onderneming halen, maar dan heb ik het nog niet daadwerkelijk teruggevraagd bij de belastingdienst, dat doe ik dan na afloop van het lopende boekjaar?

     

    doordat je het als kosten boekt heb je minder winst en daardoor vraag je het indirect terug. Je hoeft hierdoor minder IB te betalen

  11. Dus in principe kan je niet én 0,19 cent/km én de BTW over bijvoorbeeld het tanken terugvragen? Die 0,19 cent dekt dus al je autokosten? Dan is het niet veel 8)

     

    Als je BTW terug wil vorderen over je kosten dan kan je dat dus met je BTW aangifte meenemen, maar die 0,19 cent doe je dat 1 keer per jaar (na afloop van het boekjaar) op je jaarljikse aangifte over in dit geval 2008? Iemand reageerde eerder dat je die 0,19 ook maandelijks terug kan vorderen? (dat zou ik liever willen nml ) ???

     

    je kan gewoon maandelijks je 0,19 per km als kosten boeken en uit je onderneming halen als je wil.

    Tevens kan je ook nog eens een deel van btw terug vragen van de onderhoud(beurten) en brandstof etc.

    het kan dus beide

  12. Die 19 ct is inclusief alle kosten (dus ook BTW). Je hebt de BTW dus wel degelijk eerst als kosten genomen als je 19 ct per kilometer boekt.

     

    ja maar je kan ze dus niet aftrekken als voorbelasting dus de redenering van jouw die klopt niet. BTW zit wel in die 0,19 cent maar in je onderneming boek je hem netto dus niet als voorbelasting

  13. Is volgens mij geen vraag. Als je BTW als kosten boekt en later alsnog terugvraagt / verrekent zul je dit aan de kostenkant moeten corrigeren. Je kunt namelijk niet en de BTW terugvorderen en tegelijkertijd die BTW als kosten opvoeren.

     

    maar je boekt ze niet eerst als kosten, want die betalingen voor onderhoud en brandstof heb je prive gedaan en derhalve zijn de kosten niet in je onderneming gekomen.

     

    tenzij je redeneert dat die 0,19 cent als kosten zijn genomen, maar daar boek je ook geen btw als voorbelasting, dus ik ben het niet eens met jouw antwoord

  14. Wat de terugvordering van de BTW betreft, dit is niet zo uitzonderlijk, noch hoeft er veel rompslomp bij te komen kijken. In principe kun je het zakelijk gedeelte van de BTW terugvragen. Dat houdt in dat als de helft van de kilometers die je rijdt, zakelijk is, je ook de helft van alle BTW die je voor je auto uitgeeft, kunt aftrekken, behalve die van de aanschaf.

     

    Wel staat er op de website van de belastingdienst iets wazigs, dat is namelijk dat wanneer uit de administratie niet kan worden afgeleid hoeveel kilometers je privé gereden hebt, je 75% van de BTW mag aftrekken. Ik hanteer daarom de regel: 75%, of méér wanneer dat werkelijk zo is. Ik boek deze BTW tegen op de post Transportkosten, waar ik later ook mijn 19 cent per kilometer boek. Uiteindelijk is die teruggekregen BTW namelijk een vermindering van je reiskosten. Gaat uitstekend en een controlerend accountant vond het prima.

     

    dat betekend dus dat je meer winst heb door die terugboeking, waardoor je dus meer ib moet betalen.

    de vraag is dan ook of deze teruggaaf btw in de V&W moet worden geboekt of alleen een balanstechnische kwestie is

  15. Ha Sharif,

    Dat wist ik niet!

    Dus als ik een rekening binnenkrijg, en ik wacht heel erg lang met betalen, dan kan ik wel alvast de te ontvangen btw binnenhalen. Dan heb ik op dat moment het product, het nog niet betaalde geld en de te ontvangen btw, die ik weer af kan trekken van de te betalen btw. Zit het zo in elkaar?

    Yvon ;D

     

    ja zo zit het in elkaar. Moment van betalen doet niet ter zake, zowel voor de ib als de btw

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.