Lucien Ridderbroek

Super Senior
  • Aantal berichten

    197
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door Lucien Ridderbroek

  1. Nu is er mogelijk sprake van een doorstart / herstart. Mijn vraag is aan de deskundigen hier of het dan nog mogelijk is om mijn factuur alsnog betaalt te krijgen? En kan ik nog wat doen behalve afwachten en eventueel contact opnemen met de aangestelde bewindvoerders?

     

    Zonder eigendomsvoorbehoud (niet handig! ;)) kun je een beroep doen op het zogenaamde recht van reclame:

     

    Recht van reclame bij faillissement

     

    Het recht van reclame kan ook in faillissement worden gebruikt, waardoor het u als leverancier ook beschermt bij failliete klanten.

     

    Het grote voordeel hiervan is dat u in geval van faillissement niet slechts een concurrente vordering op de boedel hebt, maar dat u de geleverde zaken kan terughalen. Hiermee kunt u voorkomen dat uw onbetaalde zaken in de failliete boedel vallen. Anders bent u bij een faillissement zowel uw geld als uw producten kwijt.

     

    Bij faillissement van de koper dient u de schriftelijke verklaring aan de curator te richten. U moet de curator hierbij een redelijke termijn gunnen om de (resterende) koopprijs te betalen of hiervoor zekerheid te stellen. Een termijn van 14 dagen zal doorgaans redelijk zijn.

     

    Ook in geval van faillissement dient er tijdig een beroep op het recht van reclame te worden gedaan. Wacht dus niet af!

     

    Bij een faillissement van uw klant dient wel rekening te worden gehouden met het bodemrecht van de Belastingdienst. Voor meer informatie zie de Leidraad Invorderingen

     

    Ook bij surséance van betaling kan een beroep op het recht van reclame worden gedaan. U dient de schriftelijke verklaring in dat geval te richten aan de bewindvoerder.

     

     

     

     

  2. Ik lees dat bedrijven met een publicatie-plicht verplicht worden de verwachte te betalen boeterente n.a.v. te late betalingen te vermelden in hun jaarcijfers (als voorziening in de balans). Dan sta je dus voor nieuwe klanten openlijk te boek als late betaler (vrijelijk te interpreteren: als wanbetaler) en wellicht dat dat een beetje kan helpen om het betalingsgedrag te veranderen.

     

    Klopt. Als de (publieke) opinie gaandeweg verschuift, waarbij late betaling meer wordt afgekeurd of snelle betaling meer wordt gewaardeerd, dan kan dit wel steeds meer gaan meespelen. Vergelijk het met milieubewust produceren of MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). Wellicht is het modewoord binnenkort 'maatschappelijk verantwoord betalen' ;D

     

    Van belang is dat het besef om sneller te betalen doorwerkt in de bestuurskamer van grote ondernemingen, bijvoorbeeld door meer aandacht bij financieel managers, of door de betalingsmoraal in een bepaalde branche ter discussie te stellen, bijvoorbeeld in de logistiek of bouw. Want bepaalde sectoren staan er natuurlijk om bekend dat er beroerd wordt betaald.

     

  3. Wat is het werkelijke nut hiervan?

     

    Het lijkt me dat je dit niet bij goeie klanten gaat gebruiken, want dan maak je die relatie stuk.

     

    De praktijk is natuurlijk altijd weerbarstiger dan de theorie, maar de basis is natuurlijk dat je hierdoor juridisch gezien veel sterker staat als kleine onderneming tegenover grote ondernemingen.

     

    Zonder dit soort regels word je nauwelijks beschermd en had je niet eens aanspraak op eerdere betaling kunnen maken al had je dat gewild, los van het belang van de klantrelatie. Tenzij je natuurlijk een kortere betalingstermijn hebt bedongen, maar daarin zit het probleem nu juist. Dat kan vrijwel niet in deze ongelijke verhoudingen.

     

    En van goede klanten mag je toch ook wel verwachten dat zij conform afspraak betalen, of niet? ;)

     

    Natuurlijk blijft het in de praktijk balanceren tussen enerzijds een redelijke betalingstermijn en anderszijds het behoud van de klantrelatie, maar er zijn altijd grenzen en als die grenzen worden overschreden, is het maar wat goed dat je als ZZP-er of MKB-er wordt beschermd.

     

  4. Vanaf 1 juli 2018 worden kleine ondernemers nóg beter beschermd tegen onredelijk lange betalingstermijnen van grote bedrijven. Betalingstermijnen van meer dan 60 dagen in bestaande contracten zijn vanaf die datum namelijk ongeldig. Consequentie daarvan is dat de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen geldt.

     

    Hoewel de wet 'Tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen' al een jaar geldt voor betalingstermijnen in nieuwe contracten, gaf deze wet grote ondernemingen één jaar de tijd om langere betalingstermijnen in bestaande contracten te verkorten tot maximaal 60 dagen. Grote bedrijven die dit hebben nagelaten, krijgen nu te maken met een betalingsafspraak van meer dan 60 dagen die nietig blijkt. Dit betekent dat de langere betalingstermijn ongeldig is en dat in plaats daarvan de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen geldt.

     

    Consequenties voor grote ondernemingen

     

    Consequentie hiervan is dat kleine bedrijven dergelijke ongeldige afspraken voor niet-geschreven kunnen houden en aanspraak kunnen maken op de verschuldigde wettelijke handelsrente en incassokosten vanaf 30 dagen na ontvangst van hun factuur. Voor grote ondernemingen zijn er echter méér consequenties verbonden aan ongeldige betalingsafspraken en structureel te late betalingen. Zo wordt in de Memorie van Toelichting op de bovenvermelde wet opgemerkt dat het slechte betalingsgedrag kan doorwerken in de financiële cijfers van een onderneming. Bij structureel te late betaling moet immers een voorziening op de balans worden geplaatst voor na te vorderen wettelijke handelsrente en wel voor de duur van de verjaringstermijn van vijf jaar.

     

    Publicatieplichtig

     

    Aangezien grote ondernemingen publicatieplichtig zijn, wordt het slechte betalingsgedrag door publicatie van de jaarcijfers ook zichtbaar voor de buitenwereld. Zouden deze financiële verplichtingen niet uit de boeken van de onderneming in kwestie blijken, dan dient er bovendien rekening mee te worden gehouden dat een accountantsverklaring mogelijk niet wordt verleend. Voor de accountant van een grote onderneming is er nu dus meer oplettendheid geboden.

     

    Verdere aanscherping wet

     

    Een evaluatie van de wet staat op de agenda voor 2019, zo blijkt uit de recente brief die de staatssecretaris afgelopen maand stuurde. In deze brief wordt aangekondigd dat de wet mogelijk wordt aangescherpt als in de toekomst blijkt van verslechterd betaalgedrag.

     

    Infographic met alle wettelijke betalingstermijnen

     

    Gezien de complexiteit van de wettelijke regels voor betalingstermijnen en het toepasselijke overgangsrecht, hebben we een infographic ontwikkeld waarin eenvoudig kan worden nagegaan hoe lang de wettelijke betalingstermijn per 1 juli 2018 is (zie hieronder).

     

    <wettelijke-betalingstermijnen.png

     

    Overname van deze infographic is toegestaan mits onder bronvermelding door een link naar e-Legal incasso advocaten

     

  5. Goede tips Henk-Jan. Het is niet eenvoudig om te concurreren met de volgende (handels)oorlog of het WK/EK. ;)

     

    Heb me net trouwens aangemeld voor jouw nieuwsbrief (wat niet leek te werken op de site, want het aanmeldscherm bleef zich herhalen zonder een successcherm te laten zien). Kun je zien of het is gelukt met de aanmelding? Hoor het graag.

     

    Edit: bevestiging ontvangen. Het werkt. Zal wel aan mijn browser hebben gelegen.

     

  6. Erg drukke pagina maar wel snel duidelijk dat ik de vordering van 150 euro op een particuliere klant niet bij jullie hoef in te dienen voor no cure no pay. Verder lees ik op jullie website niets of ik met dit soort vorderingen nog iets kan.

     

    Dat is inderdaad wel het idee. Lage vorderingen op particuliere debiteuren is inderdaad niet onze corebusiness of waar wij van veel toegevoegde waarde kunnen zijn als incasso advocaten.

     

    Heb de klant inmiddels een schop onder zijn kont gegeven en hem verzocht voortaan zijn plee zelf schoon te maken.

     

    Groot gelijk! ;D

  7. Omschrijving van je concept:

    Nadat onze nieuwe website even terug live is gegaan, is de pagina over onze incasso dienstverlening op basis van no cure no pay aangepast. De meest recente aanpassingen zijn vanochtend verricht.

     

    Het betreft de pagina no cure no pay incasso

     

    Graag ontvang ik jullie feedback op het ontwerp van deze pagina.

     

    Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor:

    Het volgende is aangepast:

     

    - uitleg toegevoegd in tekst (samenvatting)

    - USP's toegevoegd

    - afzonderlijk vlak met grijze achergrond toegevoegd met uitleg waarvoor no cure no pay wel en niet geldt

    - beoordelingen van klanten toegevoegd

    - een tweetal verwijzingen naar de voorwaarden toegevoegd (zodat deze niet te missen zijn)

     

    Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen:

    De uitdaging is om zo duidelijk mogelijk te communceren en uit te leggen waarvoor no cure no pay incasso wel en niet geldt.

     

    Net als 'gratis' kan dienstverlening op basis van no cure no pay negatieve reacties oproepen. Dit komt vooral omdat er veel kaf onder het koren is te vinden in incassoland (vergelijk eerdere berichten op dit forum). Daarom willen wij zo duidelijk mogelijk communiceren waarvoor dit wel geldt, maar ook waarvoor dit niet geldt.

     

    Om deze reden kan er vanaf iedere pagina die te maken heeft met incasso, zoals bijvoorbeeld de hoofdpagina over incasso, worden doorgelinkt naar deze pagina.

     

    Hoe is dit anders dan bestaande concepten:

    De pagina op onze oude website bleek wel eens minder duidelijk omdat sommige mensen gewoonweg niet lezen. Hoewel aan dit laatste niet zo veel kan worden gedaan, willen we eventuele onduidelijkheden waar we zelf iets aan kunnen doen, wel zo veel mogelijk wegnemen.

     

    Wat voor feedback hoop je te krijgen:

    Ik hoor graag jullie mening. Vinden jullie het wel of niet duidelijk genoeg? Concrete tips worden op prijs gesteld.

  8. Ik was niet uit op een rechtszaak en werd redelijk onder druk gezet omdat hij in zijn e-mail had gezegd dat ik binnen 24 uur een akkoord moest geven. Ik heb dus het voorstel geaccepteerd omdat ik en mijn bedrijf niet voldoende vermogen hadden om een advocaat in armen te nemen om een mogelijke rechtszaak te winnen.

     

    Zonde zeg. Had op dat moment even een bericht gepost of gebeld met een advocaat. Want dan zou deze misser je bespaard zijn gebleven.

     

    Hiermee bedoel ik dat hij nalatend in de gaten wordt gehouden door de AFM en de Nederlandse Bank omdat hij financiële diensten verleend. Ik gun het deze man totaal niet omdat hij vele malen zijn afspraken niet nakomt.

     

    Lijkt het u verstandig dat mail sturen richting de AFM en de Nederlandse Bank met daarin de gehele correspondentie zodat zij deze man opnieuw gaan controleren of hij wel geschikt is voor de diensten die hij verleend? Want wat hij richting mij doet zal hij waarschijnlijk ook richting andere doen. Of lijkt het u onverstandig om dergelijke acties te ondernemen?

     

    Ik zou jezelf deze moeite besparen. Er is sprake van een civielrechtelijk geschil over betaling. De voor de hand liggende procedure daarvoor is incasso gevolgd door eventuele rechtsmaatregelen. Een overheidsinstantie (anders dan een rechtbank) kan hiermee niets, zeker omdat er nog geen vonnis is en dus ook niet is vastgesteld wie gelijk heeft.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.