SomethingSmelly

Junior
  • Aantal berichten

    26
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door SomethingSmelly

  1. @Irina: Je punten zijn inderdaad een klein beetje ontmoedigend, maar wel realistisch (volgens mij) dus dank daarvoor. Ik ben erg benieuwd naar het gesprek van woensdag, voornamelijk omdat hij een expert is op dit gebied en daarom een onderbouwde mening kan geven waarom het idee wel/niet veel potentie heeft. (Weet jij al hoe het zit met een geen concurrentiebeding?)

     

    Ik heb de domeinnaam vastgelegd :), dus wat dat betreft is het begin er.

     

    Toppie! :) Laat je niet gauw ontmoedigen, zoals ik al schreef valt er veel uit te zoeken en te proberen dat niet veel geld hoeft te kosten. Voor het NDA + geen concurrentiebeding is mij gezegd met een bedrijfsjurist contact op te nemen. Die zijn voor mij, nu, nog te duur en nog niet nodig.

     

    Ik blijf ook gewoon zoeken op het net en via via kom ik misschien toch ergens. Bottomline, zoals ik het begrepen heb, komt het op neer dat je contract pas waarde heeft als je ook een jurist hebt die je kunt betalen om eventueel breuk van zo'n contract te onderzoeken. Soms valt daarmee te procederen, soms niet. Dat uitzoeken en zo'n jurist is niet goedkoop en valt ook niet onder een bedrijfsrechtsbijstand als je vantevoren je bewust bent/was van de risico's.

     

    Je kunt ook een i-depot nemen + NDA (volgens mij zat er hier op het forum en anders KvK zo'n standaard voorbeeld), dat geeft je ietswat bescherming, vooral als je besluit te procederen later. Is ook qua kosten te overzien.

     

    Je kunt het ook heel open spelen en pats boem zoveel publiciteit vangen met je brilliant idee dat het voor eventuele concurenten niet aantrekkelijk is om je na te apen. Guerilla marketing. Dan hoef je alleen de kosten voor een merk IE te betalen.

     

    Vooral jonge hippe dingen die jonge mensen aanspreken kunnen werken op deze manier, net zoals crowdfunding etc. Maar dat hangt helemaal af van je doelgroep en marketing strategie.

     

    Het enige wat ik je nog mee kan geven is wat ik heb geleerd het afgelopen jaar is: blijf bij je kracht en je passie! Doe geen dingen waar je geen verstand van hebt en waar je hart niet ligt. Volg ook je gevoel erbij, je 'gut feeling'. Als het niet goed voelt, om wat voor reden dan ook, ook al klinkt het totaal onlogisch, gewoon niet doen.

     

    Je ideeen kan iemand misschien wel stelen, maar je passie niet. Uit die passie zullen ook vast nieuwe ideeen voortkomen. Zo werkt het met creatieve mensen vaak.

     

    Hou ons op de hoogte en succes met je gesprek woensdag!

    Irina

     

  2. Michiel, paar opmerkingen:

     

    . De waarde van een bedrijf zit nooit in het idee, maar altijd en vrijwel uitsluitend in de uitvoering.

     

    . Als je een bedrijf wil beginnen dat succesvol moet worden, moet je je concentreren op de marketing-kant. Je kunt wel degelijk marktonderzoek doen zonder je idee prijs te geven . Bovendien heeft het idee – zie boven – nauwelijks waarde. Het gaat om de uitvoering.

     

    . Naast globaal marktonderzoek moet je de uitvoering van je idee testen. Dat kan door allerlei varianten aan je doelgroep aan te bieden. De variant die de meeste potentie heeft is nooit degene die je bij het begin op het oog had.

     

    . Professionele investeerders zijn alleen geïnteresseerd in bedrijven die al omzet maken of worden geleid door CEO’s die ervaring hebben met het opzetten van een bedrijf en daarmee succesvol werden. Je enige kans op geld is in dit stadium familie of vrienden. Als je een platform wilt laten bouwen, is financiering niet altijd nodig. In dit stadium is het wellicht een optie om de “bouwers” te laten meedelen in de toekomstige winst van het bedrijf.

     

    . Besteed niet te veel tijd aan coördinatoren, onderwijsmensen, juristen, ambtenaren en politici. Dat kunnen allemaal prima mensen zijn, maar als je je tot die groep beperkt, ga je het bos in. Besteed zo veel mogelijk tijd aan praten met ondernemers.

     

    . De vraag of een idee “zichzelf terugverdient” is niet afhankelijk van de uitvoering van het idee of zelfs van het platform in technische zin, maar van het verdienmodel. Bij een succesvol bedrijf is dus niet alleen een idee geïmplementeerd, maar ook een verdienmodel.

     

    . Het mooie van verdienmodellen is dat ze te ontwikkelen zijn door feedback vanuit de markt.

     

     

    Prachtige post, dank je wel voor het delen! Dit komt precies overeen met mijn ervaring in de afgelopen jaar met het traject rondom mijn eigen idee. Marketing, geld, rendement, ervaring.

     

    Er zijn meerdere wegen naar Rome, uiteraraard. Maar als jonge onervaren creatieve ondernemer kom je toch snel in de knel met veel van de bovenstaande begrippen.

    Marketing kun je uitbesteden maar dat kost geld, veel geld. Of je kunt zelf een marketing studie doen. Ook niet goedkoop noch snel.

    Geld kun je verdienen door naast je bedrijf een baan te nemen en sparen sparen sparen. Kost tijd. Tante Agaat principe & crowdfunding zijn zo'n beetje de enige mogelijkheden om het minimale bij elkaar te rapen om bijv. een fatsoenlijk prototype te bouwen. Kost ook tijd.

    Je kunt ook een ander bedrijfje beginnen of een franchise waarbij redement veel eenvoudiger aan te tonen is. Puur voor de ervaring en om eigen vermogen op te krikken.

     

    Investeerders, informal of anderzijds, rennen gillend weg bij onervaren jonge ondernemers zonder eigen vermogen. Vooral in Nederland.

     

    En soms is het een kwestie van puur geluk of being at the right place & time. Of van bijzondere genialiteit en een echt fantastisch geweldig en vooral erg nieuw idee. Zoals facebook bijv.

     

    Slechts mijn ervaring van de afgelopen tijd en hetgeen wat ik los heb kunnen 'peuteren' door gesprekken met andere ondernemers.

    Ik vind het zelf soms een beetje ontmoedigend, maar het is wel goed om je ook te realiseren en mentaal voor te bereiden op mogelijke obstakels. En gewoon door te zetten. De aanhouder wint!

     

    Succes!

    Irina

  3.  

    - Als ik een gesprek aan ga met een partij dien ik niet alleen een NDA te laten tekenen, maar ook een geen concurrentiebeding om te voorkomen dat de partij waarmee ik heb gesproken er zelf mee aan de slag gaat. Het is mij echter nog niet duidelijk of een geen concurrentiebeding soms ook bij een NDA in zit.. Wel iets om goed te weten voor ik gesprekken aan ga.

    - Als een partij bereid is om het platform te bouwen, dan moet ik duidelijk documenteren dat IK de auteursrechten wil. Aangezien het de bedoeling is om het platform eerst in Groningen te 'draaien' om daarna licenties te verkopen aan andere partijen voor andere steden (of zelf ook mogelijk te maken in andere steden).

     

    Komende woensdag heb ik zo'n gesprek: met een partij die mij gaat vertellen hoeveel tijd/geld er nodig om het platform te bouwen. Ik ben echt superbenieuwd, want als het tegenvalt kan de stekker er wellicht uit..

     

    Op basis van de antwoorden die ik woensdag verkrijg, ga ik een gesprek plannen met NOVU. (Daarvoor moet je eerst een online testje invullen en die kan ik na woensdag een stuk vollediger invullen)

     

    Ook heb ik de (voorlopige?) naam bedacht voor het platform. De domeinnaam is nog vrij. N.a.v. het gesprek woensdag en het gesprek met de NOVU ga ik het domein (waarschijnlijk) registeren.

     

    Klinkt goed! Dat heb ik ook begrepen: NDA+ geen concurrentiebeding. Hoe precies zoiets uit moet zien moet ik zelf nog uitzoeken. Of ben jij dat al ergens tegengekomen?

    NOVU laat je idd een hele vragenlijstenbatterij invullen op novuster.nl

    Op zich wel handig om over na te denken, voor jezelf ook een toetsingsmoment om vast te stellen hoe ver je bent.

     

    Ik hoop dat je gesprekken succesvol zullen verlopen en dat je verder komt! :)

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  4. Ik heb zelf nog geen ervaring met CF, maar ben bezig met het opzetten van een webcast over het succesvol inzetten van CF en alles wat daar bij komt kijken.

    Ik heb een aantal platformen in nederland bekeken, maar wordt daar niet heel enthousiast van helaas.

     

    Daar ben ik het helemaal met je eens. Het is heel anders dan in US of UK, veel minder 'cool'.

     

    Dank je wel voor je praktische tips.

     

    Ik wil me daar zeker meer in verdiepen. Bijv. de WOW factor, ik moet nog kijken welke van mijn ideeen dat hebben en welke niet. De meest coole dingen die ik gezien heb, zijn dan ook echt geniaal. Ik moet nog geloven in mijn eigen brilliant idee LOL

     

    Jij ook succes met de webcast! Als je zover bent, hoop ik dat je hier een linkje naar mag zetten of een eigen column over gaat schrijven.

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  5. @SomethingSmelly, wat zou je willen weten ?.

    Het beginnen van een crowdfundingcampagne is niet wat je in een middag opzet.

    Daar gaat een goed doordacht plan aan vooraf, weten wie je fans zijn, waar ze zitten, hoelang de campagne moet duren en gedurende die periode ongeveer 16u p/d bezig zijn met de campagne.

     

    Maar heb je dat eenmaal onderzocht dan kan crowdfunding een ideale manier zijn om je droom te verwezenlijken.

     

    Succes.

     

    Dank voor je reactie.

    Natuurlijk kost het tijd. Gelukkig is tijd iets waar ik veel van heb ;)

     

    Heb jij zelf ervaring met CF?

     

    Ik vraag me praktische zaken af: waar moet je beginnen, wat is nodig, moet je een pitch schrijven, wat moet erin en wat niet, wat werkt en wat niet, hoe werkt dat precies, wat kun je teruggegeven aan je fans, hoe maak je je idee bekend, hoe werkt dat met aandelen, is het aanbieden van een kado of product voldoende incentive, is CF een mogelijkheid voor risicokapitaal en nog veel meer.

     

    Ook vroeg ik me af of iemand de verschillende CF in NL tegen elkaar gezet heeft? Moet je voor 1 platform kiezen of kun je meerdere tegelijk gebruiken? Wat zijn de voors en tegens?

     

    Tot nu toe heb ik de basis info gelezen op

    http://www.crowdfunding.nl/

    http://www.geldvoorelkaar.nl/geldvoorelkaar/startpagina.aspx

    http://www.douwenkoren.nl/crowdfunding-in-nederland/

    http://www.share2start.com/hoe-werkt-het

     

    Heb ik iets belangrijks gemist?

     

    Thanks!

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  6. Jammer dat dit topic een beetje stil lijkt te vallen, maar dat is denk ik ook niet zo gek na zulke lange lappen tekst en zo veel verschillende vragen. Misschien komt er weer wat leven in de brouwerij als ik zelf reageer :).

     

    Morgen ga ik naar een workshop 'bescherm je idee' bij de Global Entrepreneurshipweek Groningen waar ze me als het goed is alles gaan vertellen over patenten, octrooien e.d. Hopelijk kunnen ze me tips geven waardoor ik ook hier meer kan prijs geven want ik zou graag wat meer gebruik maken van jullie expertise.

     

    Ik zit namelijk nog steeds met de vragen:

    - Hoe kan ik marktonderzoek doen zonder mijn idee prijs te geven aan een grote groep mensen?

    - In welke fase kan ik investeerders zoeken?

    - Hoe kom ik bij investeerders terecht als ik in die fase ben?

     

    Ik heb inmiddels een kompaan gevonden om het project samen met mij op te pakken, gelukkig :).

     

    Die workshop lijkt me toppie! Laat je hier weten wat je ervan vond?

     

    Ik zou ook een afspraak maken met je regionale octrooicentrum coach en een NOVU coach. Beiden hebben spreekuren op verschillende KvK locaties in het land en een orienterend gesprek is gratis. NOVU heeft een heel goed boekje dat heet: 'Ik heb een goed idee' waarin al je vragen aan bod komen. NL octrooicentrum heeft een USB stick dat 'Octrooiwijzer Samenwerking' heet en ook ontzettend veel handige info en voorbeelden bevat. Beiden krijg je gratis mee na zo'n orienterend gesprek.

     

    Ik zou zeggen: doen! ;)

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  7. Inmiddels heb ik een gesprek met een NOVU lid gevoerd. Zeer verhelderend rondom IE, maar ook enigszins tegenvallend rond de mogelijkheden.

    Geheimshoudingsverklaringen + i-Depot zijn zeker aan te raden. Nog belangrijker is om heel kritisch te zijn naar wat je wel en wat je niet wilt delen. En aan wie.

     

    Bottom line is dat je eigen vermogen cruciaal is. De kans dat iemand investeert in een idee is zeer laag omdat het redement onbekend is. Marktonderzoek en plan moeten zo goed als waterdicht zijn. Dit geldt evenals voor een prototype.

    Dit alles kost heel veel tijd en vooral ontzettend veel geld.

     

    Je moet een echt geniaal idee hebben. Of heel veel geld hebben. Het lieste beiden ;)

     

    Ikzelf ga wel door, maar neem me wel meer te tijd. En geef geen cent uit aan wat dan ook op het gebied van IE, totdat ik tot op het bot heb uitgezocht dat het daadwerkelijk nodig is en de kans op slagen vergroot.

     

    En ik ga crowdfunding onderzoeken.

  8. Ik weet niet waar die 95% vandaan komt, want de statistieken van kickstarten geven een heel ander beeld. Ook voor internationale fundingcampagnes.

     

    Ook blijkt uit die cijfers dat kunst en cultuur fundingcampagnes ongelooflijk succesvol kunnen zijn, tot wel 70% slagingskans.

     

    Voor nederland staat crowdfunding nog in z'n kinderschoenen. Het is geen wondermiddel, maar een regelrechte kans voor creatieven, innovators om hun droom te kunnen verwezenlijken, mits ze hun publiek kunnen enthousiasmeren.

     

    Helemaal mee eens. Ik hoop ook zelf, als creatieveling, gebruik van te maken.

     

    Zijn er ervaringsdeskunigen hier die aan de een of de andere kant van CF zitten of gezeten hebben?

  9. Hebben jullie advies of tips aangaande hoe ik mijn netwerk op dit gebied kan uitbreiden?

     

    Je zou eens kunnen proberen bij de periodieke business café borrels van de business generators van de Technische Universiteiten of de Universiteit Wageningen, bijvoorbeeld deze. Naast studenten komen er ook veel alumni met eigen bedrijven, op zoek naar business opportunities

     

     

    Dat is een supertip, dank je wel! Ga gelijk kijken of er ook zoiets is in Limburg of Brabant.

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  10. Wat je eigenlijk wil is een goed gesprek met iemand die kaas gegeten heeft van strategie met betrekking tot intellectueel eigendom.

     

    ...

     

    Mijn advies aan jou, handel voortvarend, lees je in op fora maar maak niet de fout om beslissingen uit te stellen door te pogen je antwoorden op fora te vinden in discussies met andere deelnemers.

     

    Wat een fantastische tip, dank je wel, dat is wat ik bedoel. Het zou idd wel heel gemakkelijk zijn om hier op het forum rond te hangen en daarmee was de kous af ;)

     

    Nee, gesprekken met AgentschapNL worden gevoerd en hopelijk kom ik ergens tussen op dat hele druk bezette Technospreekuur. Ik ga mijn best doen om naar die borrel te komen van NOVU. Ik heb met BOIP en BBIE gesproken. Op het agenda staat een gesprek met een specialist in de juridische kant van IE.

    Maar ze hebben allemaal een belang en hoe graag ik ook zou willen dat ze aan mij geld verdienen, het moet wel de moeite en het geld waard zijn. Natuurlijk besef ik dat voor niets gaat de zon op.

    Dus iemand die kaas van gegeten heeft maar niet direct belang bij heeft om mij 'binnen te halen' als klant of lid of whatever, dat zou toppie zijn.

     

    Of ben ik nou erg Hollands? LOL

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  11. Dank jullie wel.

     

    Mijn vraag is: heeft iemand eens beiden gedaan? Waarom?

     

    Ik kan me voorstellen dat als ik met mijn ontwerp naar een fabriek in Verweggistan stap dat voor mij dat product moet produceren, dat ik niet sta te wachten dat zij 2 maanden later een kopie op de markt gaan uitbrengen. Of als ik met een groot concern ga spreken ivm licentie, dat zij niet van mijn idee een patent maken.

    Dat soort zaken bedoel ik.

     

    En ook wat kost het bewaken van IE? En is het de kosten waard?

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

     

     

  12. Ja ik ben lid van de NOVU maar geen echte uitvinder. Via de NOVU kom je echter ongetwijfeld in contact met echte (en succesvolle) uitvinders: lidmaatschap is voor de meeste (aspirant)uitvinders dan ook zeker de moeite en het geld waard.

     

    Okay, dank je wel. Ik kom misschien naar de borrel van 30 november. Ik vind de lidmaatschap te hoog om zomaar onbezonnen in te stappen, als ik niet weet wat ik ervoor krijg ;)

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  13. Dag allemaal,

     

    Voor mijn grootse plannen ;) zoek ik samenwerkingspartners in de chemie die specifieke delen van mijn business plan willen uitvoeren. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld op zoek naar een ervaren organisch chemicus die een eigen bedrijf heeft en kan uithelpen met een van mijn projecten.

     

    Hebben jullie advies of tips aangaande hoe ik mijn netwerk op dit gebied kan uitbreiden?

    Momenteel wil ik bijv. geen personeel aannemen, vandaar mijn vraag.

     

    Ook zou het mogelijk zijn om labruimte te delen met elkaar.

     

    Alvast bedankt voor jullie input!

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  14. Vooropgesteld dat een gouden idee op zich niet veel waard is en het gaat om wat je er mee doet, is het wel verstandig om over het IE na te denken.

    Als het iets met (ont) geuren is dan kan ik je verklappen dat daar reeds talloze octrooien over bestaan. Je zal dus eerst moeten kijken of je idee nieuw is. Als het dan ook inventief (niet voor de hand ligt) is kan je octrooi aanvragen.

    Een Idepot heeft zin als je later wil kunnen bewijzen dat je de eerste was met een idee of recept. Wil best een keer met je praten en eerst een NDA tekenen. Je kan je idee ook voorleggen in algemene bewoordingen op het forum of in een Email.

     

     

    Dank je wel voor je reactie. Omdat ik in de orientatiefase zit waarbij ik een octrooi overweeg, maar misschien ga ik toch kiezen voor het geheim houden van mijn concept en product totdat het op de markt is, kan ik momenteel niet veel over kwijt. Openbaarder dan een open forum kan het niet, toch? ;)

     

    Momenteel loopt er een orienterend database onderzoek door het NL octrooicentrum, de eerste bevindingen zijn positief, wat ik heb ontworpen is nog niet gepantenteerd en bestaan ook niet op de markt.

     

    Heb jij zelf ervaring met IE Hans? Ik zou het ontzettend waarderen om te sparren met ervaringsdeskundigen over de realiteit van zulke trajecten, the good and the bad.

     

    Netwerken is erg belangrijk voor mij, het liefste persoonlijke interactie. Maar het forum is zeker ook belangrijk om te oefenen met online netwerken. Ik zal je zo een pm sturen.

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  15. De specifieke vraag hier vind ik niet zo interessant. Een algemeen antwoord: vraag hulp op de juiste plaatsen, waarvan er meerdere zijn, en breid je on- en offline netwerk uit. En wees geduldig.

     

    Ga niet overhaast te werk. En als je octrooi aanvraagt, doe dat niet voordat je weet wat je doet want op moment van indiening gaat de tijd lopen.

     

    Dank je wel voor je reactie. Mag ik vragen waarom je de specifieke vraag niet zo interessant vindt?

    Ik ben me inderdaad nu aan het orienteren en ben op zoek naar input van ervaringsdeskundigen die zelf met deze zaken geconfronteerd zijn.

     

    Vriendelijke groet,

    Irina

  16. Ja de NOVU omvat feitelijk een uitvindersnetwerk, bijvoorbeeld via de "Soep en stokbroodavonden".

     

    Dank je wel voor je reactie. Als ik vragen mag: ben je zelf lid? Is het handig/leuk/leerzaam, heeft het meerwaarde? Ik zou eens graag in contact willen komen met ervaren uitvinders die minstens eens successvol het proces 'van idee tot markt' doorlopen hebben.

     

    Groetjes, Irina

  17. Hallo allemaal,

     

    Met mijn gouden idee, ben ik bezig het weg uit te zoeken van wel of geen patent, wel of geen i-depot, wel of geen NDA, wel of geen merk deponeren, enfin degenen die dit al eerdere gedaan hebben zullen dat 'strijd' misschien herkennen.

     

    Mijn specifieke vraag aan jullie in het geval van een octrooi aanvragen is:

     

    als je in gesprek gaat met mogelijke investeerders, marketingdeskundigen, prototype technici, distributeurs, noem maar op voordat je patent daadwerkelijk in kannen en kruiken is (bijv. omdat je cijfers en feiten nodig hebt om het financieel en marketingplaatje goed te krijgen), welke IE bescherming vorm kies je? En waarom?

     

    Wat heeft de grootste juridische waarde? En waarom?

     

    Ervaringen zijn welkom! Ook de negatieve ervaringen over wat je vooral niet moet doen worden zeer gewaardeerd!

     

    Alvast bedankt & groetjes, Irina

  18. Dag allemaal,

     

    Wat fijn dat er een voorstel draadje bestaat! :)

     

    Ik ben een hartstikke noob hier en mijn weg aan het vinden, ook in ondernemersland.

     

    Kort over mij: ik heet Irina, woon en werk in Maastricht en ga begin 2013 starten met Something Smelly, een bedrijf dat om geur draait (mijn passie als parfumeur). Website en social media is al opgezet en ik ben al volop mee aan het oefenen.

    Ik heb nog ontzettend veel te leren, ben nu bezig met pilots en het aanvragen van mijn eerste patent.

     

    Mijn voorkeur gaat uit naar interactie en uitwisseling, voornamelijk innovatie, creativiteit en wetenschap hebben mijn belangstelling.

     

    Tot op het forum!

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.