Elimination

Junior
  • Aantal berichten

    8
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Elimination

  1. Allereerst bedankt voor alle reacties. Ik neem in ieder geval mee dat het verstandig is om even met een jurist om tafel te zitten gespecialiseerd in software

     

    Ik begrijp dat het zaak is zoveel mogelijk toegevoegde waarde te genereren door de marketingmachine aan te slingeren, en dat alleen een technisch goed product beschermen nog lang geen garantie is voor succes. Uiteraard zullen er concurrende apps komen die functionaliteit zullen overnemen. Ik heb zelf ook bepaalde elementen afgeleid uit andere apps.

     

    Maar, voornamelijk in het begin, is het afbreukrisico erg groot zolang de userbase erg laag is. Als er eenmaal een bepaalde klantenkring is en er kritische massa komt, dan gaat de toegevoegde waarde verschuiven.

     

    Het overdragen van het auteursrecht is geen optie vanuit de leverancier, want het CMS omvat daarvoor veel te veel functionaliteit die voor onze app wordt ingezet en de investering vanuit ons zou dan ook veel te hoog zijn als dat allemaal uniek voor ons geprogrammeerd zou worden.

     

    Ik denk dat het dan neer komt op iets dergelijks als een afspraak opnemen in het contract dat ze niet een vergelijkbaar product binnen X periode voor henzelf of voor een klant mogen ontwikkelen??

     

    Wat denken jullie?

     

     

  2. Beste leden,

     

    Ik heb al eens eerder een topic gepost over mijn opstartende onderneming, maar dat ging voornamelijk over financiële zaken. De reacties op mijn topicstart gingen voornamelijk in op wie nu de eigenaar is van het intellectuele eigendom.

     

    Omdat ik nu midden in de contractonderhandeling zit met de leverancier, wilde ik wat advies vragen over dit intellectuele eigendom.

     

    De situatie:

    - Ik heb een idee uitgewerkt voor een app voor Android en iOS. Dit is behoorlijk in detail uitgewerkt in een document waar ik de logica uitleg van bijna elke action button, scherm en achtergrondproces. Er staat echter niets technisch in.

    - Leverancier heeft een platform ontwikkeld waar vanuit zij de app bouwen. Een deel van de functionaliteit die mijn app nodig heeft is dus reeds ontwikkeld voor andere klanten en vrij snel in te zetten, een deel moeten ze nog ontwikkelen voor hun platform alvorens het in de app toegepast kan worden. Dit platform gebruiken ze om dezelfde functionaliteit voor toekomstige apps van andere klanten in te kunnen zetten. Het programmeren van bepaalde functionaliteit kost hen dus initiëel heel veel tijd, maar is daarna snel te exploiteren.

     

    Nu is dit voor mij een groot grijs gebied en wil ik eigenlijk mijn idee beschermen. Concreet betekent dit dat ze alle individuele functionaliteiten best in andere apps mogen inzetten, maar ik zou het toch cru vinden als zij als het ware een kopie van mijn app (exclusief de grafische elementen) kunnen verkopen aan andere partijen. Idealiter wil ik dat het niet mogelijk is om de verzameling aan functionaliteiten die ik heb laten ontwikkelen met hetzelfde doel voor een andere klant te ontwikkelen.

     

    Bovenstaande willen ze niet in het contract opnemen, want ze vinden dat ze daardoor beperkt worden in de toekomst. In het concept contract staat dus dat zij het auteursrecht behouden van de programmacode en wij het intellectueel eigendom hebben van het concept/idee. Het concept/idee is wel concreet beschreven in het contract.

     

    Mogen zij nu wel of niet een app ontwikkelen voor een andere klant met exact dezelfde functionaliteit en met hetzelfde doel?

     

     

     

  3. Wellicht wat mosterd na de maaltijd maar mag ik vragen wat voor app het is?

     

    Is het een spel, is het voor productiviteit of iets anders?

    Het is nogal een bedrag namelijk.

     

    Heb ooit eens bij verschillende app bouwers een offerte opgevraagd voor een productiviteit app.

    De prijsrange varieerde van 500 tot 5000. Zelf ben ik echter webdeveloper en tegenwoordig maak ik eigen "apps" gewoon in PHP/HTML/CSS etc. en maak die responsive.

    Vervolgens kun je via een functie genaamd "webview" de webapplicatie laden in een Android/iOS app container en dan ben je er ook. Updates e.d. kun je dan gewoon op ieder moment uitvoeren zonder dat je klant de app hoeft te updaten.

     

    Hoe heet de app? Zal hem zeker downloaden.

    De app wordt native ontwikkeld voor iOS en Android. De prijs is daarom nog best aan de lage kant. De appnaam zal ik delen zodra hij live gaat :)

     

     

    Iemand nog antwoord op het administratieve gedeelte?

     

     

  4. Iedereen erg bedankt voor de input! Ik neem alle adviezen mee.

     

    Meest voor de handliggende: kijk of jouw app uniek is, en niet te veel lijkt op andere apps.

    Oke, dat zit wel aardig goed. Heb een goed beeld van concurrerende apps en is er voldoende onderscheid om de mijne als uniek te bestempelen.

     

    Alles kost geld, en verzekeringen bieden in dit soort zaken (US+Intellectueel eigendom of auteursrecht) meestal geen passende oplossing. (Dekking voor IE inbreuken US is sinds kort overigens wel mogelijk bij een beperkt aantal verzekeraars, maar kost uiteraard geld)

    De keuze is dan dus al snel het risico accepteren en/of de veiligheid van een BV opzoeken.

    Oke, genoteerd. Zodra ik een beetje een idee heb van het potentiele succes van de app, dan ga ik een BV oprichten.

     

    Let naast op de code, ook goed op de rechten van de grafische elementen van de app.

    Staat momenteel zelfs een bekende speelgoedfabrikant voor het hekje voor het gebruik van een LETTERTYPE op website en productverpakking zonder (juiste) licentie...

    Goede tip!

     

     

    Het gaat erom of het gaat om een tijdelijke of permanente licentie (wederkerende kosten of eenmalige kosten). Wederkerende kosten zijn volgens dat artikel mogelijk niet opvoerbaar voor kleininvesteringsaftrek. Eenmalige investering daarentegen wel.

    Beide elementen zijn dus van toepassing. Ik betaal een eenmalig bedrag van 10.000 euro voor het ontwikkelen van de app en ik betaal een maandelijks bedrag voor het gebruik, onderhoud en toekomstige ontwikkelingen voor hun CMS.

     

    Dan resten er nog 2 vragen:

    - Kan ik voor de eenmalige investering van 10.000 euro gebruik maken de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

    - Kan ik de eenmalige investering van 10.000 euro willekeurig afschrijven?

     

     

  5. Je hebt gelijk: deze materie is helemaal nieuw voor mij. Het voorbeeld dat je noemt is natuurlijk een horror-scenario, maar de vraag is tot op welke hoogte ik me voor dit soort zaken nu al moet indekken. Misschien kan je me in de juiste richting sturen wat ik zoal zou moeten regelen om zo'n scenario te voorkomen? Is dat dan in de richting van het oprichten van een B.V. om mijn persoonlijke situatie te beschermen of afsluiten van bepaalde verzekeringen of inwinnen van bepaald advies?

     

    Ik heb voor nu namelijk het idee ik gaandeweg steeds beter mezelf zal gaan beschermen naar mate de app succesvoller wordt. Ik sta nu nog aan het begin van een (hopelijk leuke) ontwikkeling, waarvan ik periodiek zal moeten overwegen of het waard is extra te investeren (of dat nu in de app is, in de onderneming of in advies/verzekeringen). Maar wellicht ben ik hiermee niet voorzichtig genoeg bezig?

     

    Bedankt voor jullie input, wordt erg gewaardeerd!

     

  6. Als ik nog mag wat mag aanvullen op hetgeen Rafael78 zegt:

    als jij mensen inhuurt om de software te ontwikkelen ligt het auteursrecht in principe bij hen, tenzij je bij akte overeenkomt dat het auteursrecht wordt overgedragen (wel heel goed de software omschrijven dan).

     

    Je schrijft dat het contract stelt dat jij een licentie krijgt (exploitatierecht). Dan ben je dus niet de rechthebbende. Wellicht is het mogelijk daar een afwijkende afspraak over te maken, indien je dat wenst. Daar hangt meestal wel een prijskaartje aan.

    Dat is wat ik ook begrepen heb. De software ontwikkelaar geeft aan dat het op zich wel mogelijk is om het auteursrecht over te dragen, maar dat dat flink wat extra kost in vergelijking wat ik er nu voor betaal. Gezien het overnemen van auteursrecht op dit moment niet financieel haalbaar is, heb ik daarin een bewuste keuze genomen. De auteursrechten brengen ze onder in een risicoloze BV en ik heb een goed vertrouwen met het bedrijf opgebouwd in het afgelopen half jaar.

     

     

     

    Ik ga zelf de app exploiteren in de app stores van apple en android.

    Vraagje: heb je je contractuele aansprakelijkheid en inbreuk op andermans intellectueel eigendom goed geregeld?

    Norbert, kun je toelichten wat je hier precies mee bedoelt? (met voorbeelden?)

     

     

  7. Beste leden,

     

    Ik heb een onderneming opgericht en was in eerste instantie van plan de boekhouding zelf te doen. Gaandeweg het uitzoeken van het een en ander vond ik het toch wel lastig om erachter te komen hoe ik mijn balans moet opstellen en hoe ik mag aftrekken.

     

    Ik zal de situatie uitleggen: Ik laat een app ontwikkelen waarvoor de leverancier 10.000 euro vraagt. Ik ga zelf de app exploiteren in de app stores van apple en android. De app is in eerste instantie gratis te downloaden, maar in de toekomst wordt daar (optionele) betaalde functionaliteit aan toegevoegd die de klant kan afnemen (freemium).

     

    Met betrekking tot het wel of niet activeren lees ik in dit artikel dat er onderscheid wordt gemaakt tussen vier categorieën:

    (1) systeemsoftware die samen met de hardware is aangeschaft

    (2) aangekochte standaardsoftware voor gebruik door derden

    (3) zelfontwikkelde software voor eigen gebruik en

    (4) zelfontwikkelde software voor gebruik door derden.

    Mij lijkt het dat #1 en #2 sowieso niet van toepassing zijn. Over #3 en #4 twijfel ik, want er wordt vanuit gegaan dat het "zelf ontwikkeld" is, terwijl ik voor het programmeren wel 10.000 euro heb betaald. Dus is het dan wel zelf ontwikkeld?

     

    Bovendien is het voor mij niet helemaal duidelijk of mijn situatie nu valt on het "voor eigen gebruik" of "voor derden"? De gebruikers die mijn app downloaden vallen volgens mij onder "gebruik door derden", maar het artikel benadert dit volgens mij heel anders. Onder welk kopje hoort mijn situatie nu?

     

    Wat heeft het trouwens nog voor invloed dat de Apple Store en Google Play Store tussen mij en de gebruiker zit als "verkoopkanaal"?

     

    Daarnaast lees ik het volgende:

    Om voor activering in aanmerking te komen, moet zijn voldaan aan twee voorwaarden:

    – Het is waarschijnlijk dat toekomstige economische voordelen van uitgaven voor software naar de onderneming vloeien.

    – Het actief heeft een kostprijs of waarde waarvan de omvang op betrouwbare wijze kan worden vastgesteld.

    Ik neem aan dat volgens deze voorwaarden de app in ieder geval gezien mag worden als bedrijfsmiddel/actief.

     

    Deze site vat het geheel samen:

    Uit de jurisprudentie valt af te leiden dat een eenmalige betaling voor het gebruik van software een bedrijfsmiddel doet ontstaan. Terwijl bij een jaarlijkse betaling voor dat gebruik meer kan worden aangenomen dat sprake is van huur van de software. Een ander belangrijk criterium – zo niet een essentieel criterium – is ook of men de eigendom/het exploitatierecht over de software heeft verkregen. Wordt de eigendom/het exploitatierecht van de software ten behoeve van de onderneming verkregen, dan is sprake van een bedrijfsmiddel (tenzij het gaat om een relatief en absoluut gering belang, dan mag het weer direct in de kosten). In de jurisprudentie worden uitgaven voor software waarvan het exploitatierecht bij derden ligt, beschouwd als een last (of als het zijn nut over meerdere jaren heeft, als een transitorische post) en niet als bedrijfsmiddel. Software die kwalificeert als bedrijfsmiddel kan ook in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

    Op deze site vind ik dat het nog van belang is of het auteursrecht bij mij ligt of niet voor de investeringsaftrek. Ik heb volgens het contract niet het auteursrecht, maar wel exclusief het explotatierecht. Als het goed is heb ik dan recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. (Ik voldoe aan het urencriterium van 1225 uur)

     

    Daarnaast heb ik nog 2 vragen:

    - Ik doe zelf het uitdenken/ontwikkelen en detailed requirements schrijven (+/- 200 uur werk). Alleen het programmeren is uitbesteed. Zijn de kosten die ik gemaakt heb ook te activeren? Ik heb begrepen van wel, maar dat het heel wat rompslomp met zich mee kan nemen om dat te bewijzen. Bovendien biedt het denk ik in mijn geval niet veel voordeel, want er zijn geen aftrekken van toepassing. Althans, dat haal ik uit reactie 4 van dit topic. Klopt dat?

     

    - Mag ik vanwege het recht op de startersaftrek dan ook willekeurig aftrekken en in het 1e jaar de volledige waarde afschrijven?

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.