Maarten. V

Junior
  • Aantal berichten

    7
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Maarten. V

  1. 18 minuten geleden, Joost Rietveld zei:

    NEn de fiscus zal altijd een reactie sturen met een beschikking, de standaardvoorwaarden, een akkoordverklaring (die getekend retour moet) en een beschikking verkrijgingsprijs. Dat zou dan toch opgevallen moeten zijn

    Nou bedankt heren! Helaas voor mij niet de afloop waar ik op gehoopt had maar het is me wel helder nu. 

     

    ''Goodwill bij eenmanszaken wil nog wel eens fiscaal verdwijnen (bestaat dus niet) als de goodwill aan de persoon kleeft. ''

    Misschien heb ik nog wat geluk met het bovengenoemde. Ik was inderdaad niet bekend met het verschil tussen persoonlijke en zakelijke goodwill. Het lijkt er eigenlijk op dat het hier om persoonlijke goodwill gaat. 

  2. 5 minuten geleden, Rik · zei:

    Misschien een stomme vraag hoor... maar zegt je nieuwe boekhouder dit of de oude? Kan het niet zijn dat het officiële verzoek en goedkeuring niet overgedragen zijn door de oude boekhouder? Of heb je hier bevestiging van van de belastingdienst?

     

    Ik dacht dat een notaris pas de akte van inbreng kon opstellen wanneer die goedkeuring er was, maar schijnbaar kan deze dat ook al doen met de intentieverklaring.

     

    (Overigens dient de notaris wel te controleren of zijn client op de hoogte is van de noodzaak dat er nog een goedkeuring aangevraagd dient te worden.)

     

    Nieuwe boekhouder gaf aan dat hij het verzoek miste, contact opgenomen met de oude boekhouder en die gaf aan dit nooit te hebben gedaan. (Was volgens hem niet nodig)

     

    Ik heb ook al contact gehad met de notaris maar die zegt hier weinig inzicht in te hebben. Mijn oude boekhouder heeft dus ook alles met de notaris geregeld. Ik denk dat wanneer de boekhouder aan heeft gegeven dat het om een geruisloze inbreng ging, de notaris er vanuit is gegaan dat dit correct is verlopen? Ik zie in de akte van oprichting wel het volgende;

     

    ''De in sub a bedoelde inbreng geschiedt op de voet van het bepaalde in artikel __ 3.65 Wet inkomstenbelasting 2001 en de in dat artikel bedoelde nader gestelde _ voorwaarden, hierna te noemen: de "voorwaarden".'

     

    Iedereen is er dus wel vanuit gegaan dat het om een geruisloze inbreng ging.

    VPB 2021 is al definitief... 

     

    Het lijkt er dus op dat ik alsnog zal moeten afrekenen. Zal mijn oude boekhouder nog enigszins aansprakelijk kunnen worden gehouden voor bovengenoemde situatie? In iedergeval voor de extra gemaakte kosten voor de correctie van dit alles?  

  3. 24 minuten geleden, Joost Rietveld zei:

    Oef, en dan gok ik zo dat ook nooit de geruisloze inbreng is opgenomen in je aangifte IB 2021. Is er wel een akte van inbreng op grond van artikel 3.65 IB opgesteld door de notaris?

     

    Een verzoek tot geruisloze inbreng kan gedaan worden zolang de belastingaanslagen waarvoor dat gevolgen heeft nog niet onherroepelijk vaststaan. Die termijn lijkt hier verlopen. Dat betekent dat je in feite een ruisende inbreng hebt gedaan met eventuele afrekening van stakingswinst tot gevolg. Als dat niet als zodanig is aangegeven, dan loop je bij controle het risico op een forse naheffing. 

     

    Voor welk deel van de stakingswinst hadden jullie destijds bedacht dat geruisloos inbrengen de betere optie was?

     

     

     

     

    Nou, in de IB aangifte is dit dan wel weer opgenomen.

    De b.v. is per 1 januari 2021 opgericht. Bij het kopje ''staken of doorschuiven onderneming'' in de IB aangifte van 2020 is aangegeven dat de onderneming geruisloos is ingebracht in een B.V.

     

    Ook is er wel een akte van inbreng bij de notaris, alleen hier wordt niet gesproken over stakingswinst, stille reserves of goodwill omdat dit niet echt van toepassing is bij geruisloze inbreng. (naar mijn weten, ik heb hier eigenlijk gewoon te weinig kennis over) 

     

    Geruisloos inbrengen leek ons toen (en nu nog steeds) de beste optie zodat we vooral niet hoeven af te rekenen over de goodwill. Die kan nog wel eens hoog uitvallen. Ook blijft de b.v. gewoon in eigen bezit etc. Maar we hebben dus eigenlijk helemaal geen goodwill vastgesteld. Terwijl hier volgens mijn huidige boekhouder echt wel sprake van is. 

     

    Er is dus wel degelijk aangegeven dat de onderneming geruisloos ingebracht wordt in de B.V. 

    - Bij de IB aangifte

    - Bij de intentie verklaring

    Alleen is er dus geen officieel verzoek ingediend en dus ook geen beschikking. 

     

  4. Ik zal het zo kort mogelijk proberen te omschrijven:

     

    In Februari 2021 ben ik erover na gaan denken om mijn eenmanszaak om te zetten naar B.V.

    Omdat ik hier zelf te weinig kennis over had heb ik dit allemaal in overleg gedaan met mijn voormalige boekhouder. Die gaf aan dat we dan moesten beginnen met een intentie verklaring, die vervolgens op de post ging naar de belastingdienst. We zouden dan per 1 januari 2021 (met terugwerkende kracht) de eenmanszaak geruisloos in kunnen brengen in een B.V.

     

    Zo gezegd zo gedaan, in februari is de intentie verklaring per post naar Heerde gegaan, en niet veel later hebben we de oprichting van de B.V. doorgezet. 

    Dit hele traject heeft mijn boekhouder voor mij verzorgd. 

     

    Nu begint het, ik ben per 1 januari 2023 overgestapt naar een nieuwe boekhouder, omdat ik het idee had dat mijn oude boekhouder het niet helemaal op orde had. Met dit idee heeft mijn huidige boekhouder ook alles van de afgelopen jaren even snel doorgenomen, en gaf al snel aan dat de oprichting van de B.V. niet helemaal correct is verlopen. Zo is er bijvoorbeeld nooit een officieel verzoek ingediend voor geruisloze inbreng van de eenmanszaak in de B.V.

    We hebben dus alleen een intentie verklaring verstuurd, maar nooit echt een verzoek ingediend tot geruisloze inbreng. Hier is dus ook geen beschikking over ontvangen. 

     

    Huidige boekhouder geeft aan dat we dit moeten corrigeren, maar waarschuwt wel dat het zo zou kunnen zijn dat ik nu moet afrekenen over de stille reserves en goodwill. Dat zal nog wel eens aardig in de papieren kunnen lopen dus. Dan wordt het in theorie dus een ruisende inbreng, dit wil ik eigenlijk dus voorkomen. 

     

    Tot nu toe heb ik er nooit iets over gehoord, misschien dat het wel goed zit? In de toekomst moet er wel wat veranderd worden, zo komt er bijvoorbeeld een holding boven de B.V. te staan omdat ik bezig ben met de aanschaf van een pand. Dan zou dit dus wel weer aan het licht kunnen komen. We voldoen overigens wel aan alle voorwaarden voor geruisloze inbreng, en hebben dus ook geen voordeel behaald om het op deze manier te doen. Mijn voormalige boekhouder heeft gewoon niet geweten dat hier een verzoek voor ingediend moest worden. 

     

    Heeft iemand hier ervaring mee? Oprichtjaar (2021) is al lang afgesloten, aanslagen zijn ook definitief etc. 

     

     

  5. 3 uur geleden, Joost Rietveld zei:

    Reclame of showvoertuig maakt niet zo heel veel uit. De afschrijvingskosten zijn geheel aftrekbaar, ook die van de onderdelen en bijvoorbeeld wrapping. 

     

    Bijtelling neem je vervolgens in aanmerking op 35% van de waarde economisch verkeer (check ANWB koerslijst of huidige marktprijzen voor een gelijkwaardige auto) indien het een youngtimer is

    Hm ja zo simpel is het dus eigenlijk? Het is inderdaad een reclame voertuig voor de zaak. Bedankt! Hier heb ik wat aan. Bijtelling is mij bekend, 35% van de dagwaarde bij een youngtimer (ouder dan 15 jaar).

     

    2 uur geleden, shoptillyoudrop zei:

    Nee, ik ken “the fast and the furious” niet. Dus snap ik weinig van je verhaal verder. Maar:

     

    Je kan sowieso geen ‘youngtimer’ zelf bouwen. Want een yountimer is behoorlijk oud en iets wat je zelf nu bouwt niet.

    Ik neem aan dat je bedoelt dat je een oude auto gaat kopen en opknappen.

    En dat kan natuurlijk wel!

     

    Als je dat voor je bedrijf doet, dan zijn de uitgaven zakelijk.

     

    Misschien moet je de uitgaven wel activeren trouwens (dan zijn het dus op dat moment geen kosten, maar verhogen dit de waarde van de auto waar je op af moet schrijven – het bedrijfsmiddel dus).

    Hier valt niet veel van te zeggen zonder inzage in de relevant stukken (facturen enz.).

    Gezien je een BV hebt heb je vast ook een adviseur/intermediair (hoop ik!). Vraag het dan aan hem/haar zou ik zeggen.

     

    Over de bijtelling: natuurlijk moet je in de loonadministratie bijtelling verwerken, gezien je een zakelijke auto (van de BV) kennelijk ook privé gaat gebruiken.  

     

    Haha, ja dit is dus wel een goed voorbeeld waar ik bang voor ben. Dat de fiscus echt totaal geen idee heeft wat ik nou doe en waarom ik een Porsche 911 op de zaak heb staan als bedrijfsauto. 

     

    Nou eigenlijk wel duidelijk. Dus mijn twijfelpunten zoals dat het dus totaal geen bedrijfsauto is maar een sportwagen maakt niet zo heel veel uit? Zo lang het maar in het belang van de zaak is, toch? (en dat is het) 

     

    En de kosten van onderdelen voor deze auto, dat valt allemaal onder autokosten?

    Laten we zeggen totaal niet noodzakelijke onderdelen zoals een bumperpakket, puur om de auto er wat stoerder uit te laten zien. Uiteraard in theorie wel weer in het belang van het bedrijf...

  6. Hallo,

     

    Ik zal de situatie eerst even uitleggen. Ik ben eigenaar / DGA van een B.V. en de onderneming bestaat uit de online verkoop van auto onderdelen, specifiek voor de tuning markt. Hierbij gaat het vooral om verlagingsveren, luchtvering etc. Voor de mensen die hier niet zo bekend mee zijn, ken je de film ''the fast and the furious''? Juist ja, zo iets ;) Gelukkig is de stijl tegenwoordig wel wat beter. 

     

    Nou heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt, ik deed dus zelf ook altijd al veel met auto's, echter stonden deze altijd op naam van mij als privépersoon. Nou ben ik van plan om een ''demo / show auto'' voor de zaak te bouwen, als een soort visitekaartje voor de zaak en hiermee evenementen etc te bezoeken. Maar ook bijvoorbeeld om mijn eigen producten te monteren en te testen. Hij zal dus serieus wel voor de zaak gebruikt worden. 

     

    Hoe zit dat nou, kan ik dit dan gewoon op naam van de B.V. zetten? Ik twijfel namelijk over het volgende:

    - De auto wordt dus niet fysiek gebruikt voor de onderneming. Er wordt geen handel mee opgehaald, klanten mee bezocht, etc etc het is echt een showauto, hij zal alleen tentoon worden gesteld bij bijvoorbeeld evenementen. 

    - Het zal bijvoorbeeld geen caddy worden, maar een Porsche 911, of een Nissan GTR. Niet echt een bedrijfsauto dus.

    - Er zullen aardig wat onderdelen voor gekocht moeten worden die echt niet noodzakelijk zijn voor een bedrijfsauto, bijvoorbeeld velgen, sportstoelen, verlagingssets etc. Kan ik dit dan ook gewoon allemaal aftrekken? 

     

    En hoe zit dat met de bijtelling? Ik ben best bereid bijtelling te betalen, het zal waarschijnlijk toch een youngtimer worden dus dan valt reuze mee. En om eerlijk te zijn ga ik er ook heus wel privé mee rijden, waarschijnlijk meer dan 500km. Sterker nog, ik denk dat het lastig wordt om te bepalen welke kilometers nou privé en zakelijk zijn. Om deze discussie met de fiscus te voorkomen ben ik daarom bereid om bijtelling te betalen.

     

    Ergens denk ik dat dit gewoon mogelijk moet zijn, of denk ik verkeerd? Het voelt een beetje als valsspelen... Ik kan de mooiste onderdelen monteren en dit allemaal fiscaal aftrekken. Aan de andere kant is dit wel echt een visitekaartje voor het bedrijf. Er zal bijvoorbeeld ook een bestickering met bedrijfsnaam op geplakt worden. 

     

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.