Jump to content
 • Heb je een column, artikel of opiniestuk geschreven over innovatie en/of ondernemerschap? Dan plaatsen we deze na een redactionele check graag op Higherlevel.nl! Middels "voeg column toe" kun je de column plaatsen. Let op: de columnsectie is niet bedoeld voor Online Marketeers die werkzaam/ingehuurd zijn om producten/diensten onder de aandacht te brengen.

 • Bescherming lijfrente en voortzetting pensioenopbouw 2016


  Wim Schreuder

  De Tweede Kamer heeft een wijziging van de Participatiewet aangenomen. Nu is de Eerste Kamer aan zet, waarna de wijziging van kracht wordt. Naar verwachting per 01-01-2016.

   

  Bescherming lijfrenteopbouw

  De wijziging behelst de wettelijke bescherming van lijfrenteopbouw bij aanvraag van een bijstandsuitkering. Eerder schreef ik hierover al een column op Higher Level. Vooral voor zzp’ers en werknemers die geen of weinig pensioenopbouw genieten, is het een mooie nieuwe bescherming

  De bescherming gaat gepaard gaat met een behoorlijk aantal spelregels. De kern is dat het lijfrentekapitaal tot € 250.000 wordt beschermd.

   

  Verlenging termijn vrijwillige voortzetting

  Naast de bescherming van lijfrentevoorzieningen heeft de wet ook de termijn opgerekt waarbinnen een zelfstandige kan besluiten om de pensioenopbouw voort te zetten uit de periode dat hij/zij nog werknemer was. Momenteel is de termijn om over voortzetting te besluiten bij veel pensioenfondsen 3 maanden. Deze wordt nu wettelijk gesteld op 9 maanden. De voortzettingsperiode is overigens wettelijk begrensd op 10 jaar.

   

  Vrijwillige voortzetting zinvol?

  Of ongewijzigde voortzetting van pensioenopbouw vanuit het werknemerschap naar zelfstandigheid verstandig is, verschil van geval tot geval.

  Er zijn fondsen waar de totale premie 25 à 30% van de pensioengrondslag is. Als werknemer zou u daarvan bijvoorbeeld de helft betalen. Maar bij vrijwillige voortzetting betaalt u de volle mep. Zelf een regeling treffen kan dan aanmerkelijk goedkoper uitpakken. Voor laatstgenoemde dekkingen moet u echter gezondheidswaarborgen leveren. En daar zit het aandachtspunt: voor sommigen is voortzetting, vanwege hun gezondheidssituatie, misschien wel de enige optie.  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

  Bring your business plan to a higher level!

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept