Jump to content
 • Heb je een column, artikel of opiniestuk geschreven over innovatie en/of ondernemerschap? Dan plaatsen we deze na een redactionele check graag op Higherlevel.nl! Middels "voeg column toe" kun je de column plaatsen. Let op: de columnsectie is niet bedoeld voor Online Marketeers die werkzaam/ingehuurd zijn om producten/diensten onder de aandacht te brengen.

 • Wat is factoring?


  Arie de Groot
  • Category 1: Ondernemen in Informatie en Communicatie Technologie Category 2: Ondernemen in Chemische, Milieu- en Energietechnologie Category 3: Ondernemen in Life Sciences

  Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Deze vorm van financiering is uitermate geschikt indien er sprake is van een kortstondige liquiditeitskrapte, of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van liquiditeitsbehoefte in een groeifase. Als de gang naar de bank voor een rekening-courant faciliteit geen optie is kan factoring een prima oplossing zijn. Het grote voordeel van factoring is dat de hoogte van de financiering meegroeit met de omzet van het bedrijf. Dus: hoe meer omzet, hoe meer liquiditeit.

   

  De verschillende vormen

   

  Er zijn verschillende vormen van factoring. Bij de basisvariant besteedt u de afhandeling van uw debiteurenportefeuille uit aan een extern bedrijf. Deze factor zorgt voor een directe betaling aan u. De meeste factormaatschappijen verzorgen dit binnen 48 uur na het indienen van de factuur. Bij betaling van de factuur wordt een percentage ingehouden als kosten. Deze kosten zullen bij de traditionele vorm een paar procent bedragen.

   

  Een andere variant van de financieringsvorm is American factoring. Bij deze variant worden de facturen van één of meer debiteuren verkocht aan de factormaatschappij. Over het algemeen is de American variant iets duurder dan de traditionele versie. De percentages die worden ingehouden bedragen zo’n drie tot vijf procent.

   

  Een derde vorm is reverse factoring, waarbij leveranciers hun vordering op uw organisatie liquide kunnen maken. Bij deze variant wordt er door de factor gekeken naar de financiële gezondheid van de debiteuren en niet naar de gezondheid van de leverancier.

   

  Wat kan het voor u betekenen?

   

  Het grote voordeel van factoring is dat u als organisatie onmiddellijk over uw geld kan beschikken en geen risico loopt als klanten te laat betalen. Steeds meer bedrijven hanteren lange betalingstermijnen en vooral voor het MKB is het lastig om dit voor te financieren. Deze vorm van financiering is dan een geschikte oplossing.  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept