Jump to content
Ties [r.i.p.]
Verberg

Artikel: Is Venture Debt the Answer?

vraag

Hoi mede-HLers,

 

Gezien het beperkte aantal early-stage venture capitalists in Nederland, denk niet dat het verschijnsel "Venture Debt" binnenkort bij ons geïntroduceerd wordt. Vond het artikel toch interessant genoeg om het hier te posten.

 

Is Venture Debt the Answer?

Lowering early-stage financing costs; entrepreneurs' biggest complaint to computer support; a boost to garage tinkerers; and more

by David E. Gumpert

 

A venture capitalist, Ed Sim of Dawntreader Ventures, argues in his blog that because venture funds are increasingly willing to extend loans along with equity capital, early-stage technology companies have an opportunity to lower their financing costs. Of particular interest to venture lenders are Web-based companies, since they "can scale…rapidly" and thus "generate pretty nice returns" from warrants that are part of the loan package, says Sim.

 

Je kunt hier verder lezen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Venture Debt? Juridisch gezien snap ik het concept, ook wat het betekent voor zowel de ondernemers als de investeerders. Ik geloof echter niet in Venture Debt als de heilige graal voor ondernemers om méér van hun bedrijf in handen te houden, wellicht alleen als er een rente% wordt gevraagd die ver boven de reguliere marktrente ligt. De meeste investeerders zullen de debt-optie waarschijnlijk alleen gebruiken om bijv. de noodzaak voor letteraandelen te omzeilen. Als je objectief kijk naar het proces dan denk ik dat VC's puur kijken naar wat de benodigde financierinsbehoefte is. Ze willen een x percentage voor hun inbreng en vervolgens het liefst zo een groot mogelijk gedeelte als debt en zo een laag mogelijke waardering van de aandelen. Bij startups is er vaak geen aantoonbare pre-money valuation. Als ondernemer heb je dan haast geen keuze als een investeerder zegt te willen gaan voor een aanzienlijk gedeelte debt. Het enige dat je kan onderhandelen zijn de voorwaarden van deze lening, bijvoorbeeld een zeer laag rentepercentage (of zelfs 0%) en alleen opeisbaarheid indien aan bepaalde liquiditeitsvoorwaarden wordt voldaan. Zo voorkom je ook dat de investeerder de onderneming in de greep houdt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi ExTax,

 

Goede analyse! Bedankt daarvoor.

 

Ja, je hebt helemaal gelijk maar je analyse geldt vooral voor de Nederlandse en Europese venture capitalists. Zoals Christine Karman je uitgebreid kan uitleggen is de situatie in de VS veel competitiever. Venture capitalists hebben veel meer concurrentie en, zoals vaak in competitieve markten, daaruit ontstaan nieuwe producten. "Venture Debt" is daarvan een voorbeeld. Ook heb je gelijk met je opmerking dat Venture Debt alleen dan waarde heeft als de rente en overige voorwaarden redelijk zijn en het pakket niet (of nauwelijks) gekoppeld is aan het aandelenbelang van de VC.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 15 leden online en 239 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept