Ga naar inhoud
 • 0

VAR-BTW- vragen

Hallo

 

Ik zal eerst mijn situatie uitleggen.

 

Sinds januari 2008 ben ik niet meer in loondienst bij een organisatie. Ik heb de afgelopen 3 jaar voor verschillende Nederlandse organisaties gewerkt..

Vanaf januari t/m juni heb ik een opdracht gedaan voor een NL-e organisatie.

Voordat zij mij konden betalen, wilden zij een VAR hebben van mij. Ik ben naar de KvK gegaan maar daar zeiden ze dat ik mij niet in hoefde te schrijven omdat ik een vrij beroep heb (adviseur/ consultancy).

Ik heb een VAR aangevraagd en een BTW nummer en kreeg toen een VAR waarin mijn inkomsten werden gezien als inkomsten uit overige werkzaamheden, en van het BTW nummer heb ik niets gehoord. Mijn opdrachtgever wilde daar niet mee werken omdat zij bang waren dat er achteraf dan nog een aanslag voor loonbelasting kwam bij hen. Zij wilden een VAR waarin mijn inkomsten worden gezien als winst uit onderneming. Dus ik heb toen de belasting gebeld en die zeiden dat de belastingdienst mijn inkomsten niet zien als winst uit onderneming, maar dat ik als freelancer word gezien. Ik was toen al ver gevorderd in de opdracht en had nog niets betaald gekregen. Ik heb toen bezwaar gemaakt tegen de VAR en alsnog een BTW nummer aangevraagd.

Inmiddels heb ik een VAR WUO, maar ik heb nog steeds geen BTW nummer.

Ik heb een deel van de betaling nu binnen. We hadden van tevoren een bedrag afgesproken. Maar ik realiseer mij nu dat ik over dit bedrag waarschijnlijk zowel BTW (19%) als loonbelasting af moet dragen. Klopt dat? Want dan blijft er van dat bedrag weinig over.

 

Mijn vragen zijn eigenlijk concreet:

 

1. Moet ik als ik een BTW nummer heb over iedere opdracht BTW afstaan? En betaal ik dan daarnaast ook nog loonbelasting? (+/- 40%)

2. Ben ik eigenlijk wel een onderneming? Ik verwacht dit jaar voor nog een opdracht te doen voor dezelfde opdrachtgever en voor 2 andere opdrachtgevers te werken.

3. Er zijn toch vele mensen die freelance werk doen en niet een eigen onderneming hebben? Waarom wil deze opdrachtgever dan perse dat ik als onderneming wordt gezien? Of is dat juist gunstig voor mij?

4. Kunt u mij een indicatie geven van een uurtarief voor een consultant dat voldoende oplevert om iets te verdienen?

5. Wat wordt bij adviseurs/ consultants nou "omzet" genoemd en wat "winst"? Als ik per uur 40 euro betaald krijg, en dan 20% BTW daarover betaal, en dan ook nog loonbelasting afdraag, wat is dat het bedrag dat ik overhou? Winst? Omzet? Inkomsten?

 

Zoals jullie zien is het allemaal nogal onduidelijk voor mij. Ik heb er veel over gelezen, ook advies gevraagd bij de belastingdienst, maar ik kom er niet uit.

 

Ik hoop dat u mij kan helpen. Alvast heel erg bedankt hiervoor.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hoi Elzie.

 

 

1. Je hebt een VAR-WUO, dus je hoeft geen loonbelasting af te dragen. Wel is je winst belast met inkomstenbelasting.

 

Aangezien je ondernemer bent, moet je in inderdaad 19% BTW in rekening brengen aan je opdrachtgevers die je vervolgens moet afdragen aan de fiscus. Vergeet niet de omzetbelasting op je kosten in aftrek te brengen. Als je nog geen BTW-nummer hebt, zou ik daar eens achteraan gaan. Normaal is je BTW-nummer gelijk aan je BSN-nummer (voorheen sofi-nummer) met B.01 als toevoeging. Het kan ook zijn dat je werkzaamheden vrijgesteld zijn van BTW en je daarom geen BTW-nummer hebt ontvangen.

 

2. Volgens de fiscus wel. Je hebt immers een VAR-WUO. Met 3 verschillende opdrachtgevers, waarvan 1 opdrachtgever niet meer dan 70% van de jaaromzet uitmaakt, ben je al snel ondernemer.

 

3. Ondernemerschap is gunstiger dan resultaat uit overige werkzaamheid, omdat je dan veel minder belasting betaalt. Dat wil zeggen indien je aan het urencriterium voldoet: meer dan 1225 uur per jaar in je onderneming steken.

 

4. Tja, probeer eerst eens uit te vinden wat andere consultants in jouw branche vragen. Je moet niet te laag gaan zitten, want dan denken je potentiële opdrachtgevers dat je geen verstand van zaken hebt (het Aldi-effect). Je moet ook niet te hoog gaan zitten, want dan prijs je jezelf uit de markt.

 

5. Omzet = declarabele uren * uurtarief. 1200 uur * 40 = € 48.000. Reken met een uurtarief exclusief BTW. Inclusief BTW breng je dus € 47,60 in rekening. (Het BTW-tarief is trouwens 19%. Met 20% loop je wel vooruit op de feiten. Dat is pas (misschien, mogelijkerwijs) vanaf volgend jaar.)

 

Winst is Omzet -/- Kosten.

Stel kosten € 10.000, dan is je winst € 48.000 -/- € 10.000 = € 38.000. Na aftrek ondernemersaftrek resteert circa € 25.000. Hierover kun je dan een aanslag inkomstenbelasting verwachten van circa € 4.700. Dat wil zeggen, indien je geen andere inkomsten hebt. Dat valt dus allemaal erg mee. Netto hou je in dit voorbeeld ruim € 33.300 over; € 2.775 per maand vrij te besteden.

 

Als je de inkomsten in bovenstaand voorbeeld aangeeft als resultaat uit overige werkzaamheid, zal de aanslag circa € 11.000 bedragen. Een verschil van ruim € 6.000 op jaarbasis!!! Dus ga, als het even kan, altijd voor ondernemerschap.

 

Wellicht is het een idee je te laten adviseren door een boekhouder die je een beetje op weg helpt.

 

Succes

 

Odeon

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Hoi Odeon,

 

Onwijs bedankt hierrvoor! Dat maakt het een stuk duidelijker.

Toch nog een vraagje; je zegt bij het rekenvoorbeeld dat de aanslag voor inkomstenbelasting als ondernemer dus zo rond de 19% ligt (als ik 4700 euro van 25000 euro bereken) en als inkomsten uit overige werkzaamheden dus rond de 29% ligt? (11000 euro van 38000 euro).

 

Of zijn daar geen standaard percentages voor? Hoe kom je aan die getallen?

 

Nogmaals dank voor je hulp!

 

Elzie

Link naar reactie
 • 0

Nee, het zijn geen standaardbedragen. De genoemde bedragen zijn ook een indicatie. Ik heb het een beetje uit de losse pols berekend :)

 

Het tarief loopt progressief op, des te hoger je belastbare winst, des te hoger het gemiddelde belastingtarief. Bij een hogere winst krijgt je ook minder zelfstandigenaftrek. Het toptarief voor de inkomstenbelasting is 52% (het gemiddelde tarief ligt daar uiteraard een stuk onder) . Wellicht zijn er op Internet rekenmodules te vinden waarmee je exact kunt uitrekenen hoeveel belasting je bent verschuldigd bij een bepaalde winst.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  12 leden, 652 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...