Jump to content
Guest zrski
Verberg

Boontje komt om zijn loontje (Stephan Fellinger)

vraag
Guest zrski

Nog maar een paar jaar geleden werden internetbedrijven uitgelachen om hun arrogante groeigedrag en "boontje kwam om zijn loontje."

 

Multinationals konden ondertussen wel ongestraft verder gaan met arrogant groeigedrag. "We willen expansie in het buitenland" riep de CEO en direct werd er gekocht. "We willen nog meer expansie in het buitenland" riep de CEO en er werd nog meer gekocht. De Raden van Bestuur leken als kinderen in een snoepwinkel. En de banken werkten graag mee, want een overname is kassa voor de adviseurs.

 

Met goed ondernemerschap had het weinig te maken, evenmin met creativiteit. Zelfs de accountants kun je achteraf niet creatief noemen. En of je nu Aegon, of Ahold was, het bleek achteraf "oei, ik groei."

 

Maar er is weer hoop, Kopen kan niet meer, de kas is leeg en de beurswaarde laag. We zullen weer echt creatief moeten worden, "leve de recessie." Douwe Egberts zegt dat ze binnen een aantal jaren 30% van hun omzet willen halen uit innovatieve concepten. En met de DE cafes en de Senseo laten ze zien dat het niet bij woorden alleen blijft. Campina wil nog meer innoveren. Ze zijn op de goede weg.

 

Innovatief met een grote I, is achteraf de ING geweest. Een van de best bewaarde geheimen in internetland, heet ING Direct. ING deed geen overname om te groeien, ze investeerde niet in stenen bankgebouwen met duizenden medewerkers die bij een overname door cultuurverschil maar al te vaak de hakken in het zand zetten. Nee, ING deed het op eigen kracht en schiep ING Direct, een combinatie van internetbank en internetcafe.

 

Inmiddels meer dan 70 miljard euro in kas van klanten en er wordt al winst gemaakt. Het heeft ING tot nu toe rond de 500 miljoen euro gekost aan investeringen. Had ING voor een traditionele overname gekozen, dan had men daar volgens deskundigen meer dan 2 miljard voor moeten neertellen, tel uit je winst. Groei op eigen kracht, dankzij creatief denken en handelen met een dosis lef. Ik begin de recessie steeds leuker te vinden!

Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 193 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept