Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Danny2010

Vraag over specifieke situatie

Recommended Posts

Hallo allemaal.

 

Ik zit met het volgende waar ik wat duidelijkheid over wil hebben:

 

Ik wil voor hobby gebruik een bedrijfsloods kopen twv 35.000 Euro excl. btw. Ik restaureer graag oude auto's en motoren en ontwerp en maak houten meubels in mijn vrije tijd voor vrienden en kennissen zonder dat daar geld tegenover staat.

Nu loop ik door alle projectjes uit mijn bescheiden klusruimte thuis. Aangezien ik lekker wil doorrommelen moet ik naar andere opties kijken.

Nu is me duidelijk gemaakt indien ik een eenmanszaak opricht ik de btw kan terugvorderen bij de aankoop van de loods zodat ik wat extra geld heb voor de inrichting van de nieuwe ruimte. (en deze inrichting misschien als investering kan opvoeren en nog wat meer terug kan krijgen.

Momenteel heb ik een sabbatical genomen en ga aan het einde van dit jaar weer aan het werk.

Of dit in loondienst zal zijn of als consultant weet ik nog niet. Voor mijn werk zal ik zeker 8 maanden per jaar in het buitenland vertoeven maar zal dan gewoon in Nederland belastingplichtig zijn. Ik schrijf mij niet meer uit. (heel vroeger wel gedaan)

 

Het is dus niet direct de bedoeling om als eenmans bedrijf een inkomen te genereren maar ik vind het wel interessant om bij de aankoop van de loods de btw terug te vorderen. Dit is een flinke hap waar ik een mooie brug en ander werkplaats gereedschap voor kan kopen.

 

Is dit mogelijk ? Kan ik een eenmanszaak oprichten onder algemene noemer als klusbedrijf o.i.d. en dan bij de aankoop van het pand de btw terugvorderen. Zijn er dan inkomens verplichtingen of mag zo een eenmans zaak ieder jaar verlies draaien. Verlies zal ik maken omdat stroom, water en riolering betaald moet worden.

Hoe gaat het plaatje fiscaal eruit zien als ik weer aan het werk ga, is er een kans dat mijn werkinkomen verbonden gaat worden aan mijn eenmans hobby bedrijfje en dat dit nadelig gaat zijn op termijn.

 

Ik wil hier even mijn teen in het water steken voordat ik naar de KvK ga voor detail informatie. Ben volkomen leek op dit gebied, altijd veilig in loondienst gezeten, maar dit lijkt me de moeite waard om eens uit te zoeken.

 

Bij voorbaat dank voor reacties.

 

Groeten, Danny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danny.

 

Welkom op Higherlevel!

 

Voor de inkomstenbelasting (IB) zijn we snel klaar; als je slechts met verlies draait, heb je geen bron. Dat betekent dat je zaak voor de IB niet meedoet (niks aangeven/aftrekken).

 

Voor de BTW, waar het jou om gaat ivm de aftrek op die loods, ben je snel ondernemer, ook als je verlies draait.

Maar....., je zult toch iig moeten optreden in het economische verkeer (concurrerend bezig zijn) en dat doe je met klussen voor vrienden/familie niet. Je zult prestaties moeten verrichten waar een afdwingbare vergoeding tegenover staat (onder bezwarende titel zoals dat officieel heet) en dan ook nog meer dan incidenteel. Alleen dan ben je ondernemer voor de BTW en kun je de BTW op die loods aftrekken.

 

groet,

 

John

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 180 gasten

  (See full list)    
 • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept