• 0

Ondernemen in de USA

Hallo iedereen,

 

Sta me toe met de deur in huis te vallen:

Ik ben een Belgische Solution Architect / Software Architect, heb mijn eigen vennootschap, en werk vnl. als contractor voor grote bedrijven binnen België. Daarnaast ontwikkel ik ook nog software voor KMO's (in samenwerking met anderen).

 

Ik zou op termijn opdrachten willen uitvoeren in de States (regio zuid-westen), en ben me wat aan het orienteren over mijn opties.

 

Ik heb al rustig rondgekeken op diverse sites van de Amerikaanse overheid m.b.t. visumopties, diverse fora bezocht etc, maar dacht ook eens rond te vragen naar ervaringen van mensen in mijn situatie, mocht ik deze vinden.

 

Idealiter zou ik vanuit mijn huidige vennootschap enkele opdrachten uitvoeren, om het wonen en werken in de States wat aan den lijve te ondervinden. Indien dit bevalt zou dan een volgende logische stap kunnen zijn meer permanente constructies op te zetten.

Deze aanpak lijkt me echter niet evident i.v.m. visa etc.

 

Zijn hier mensen die vergelijkbare stappen hebben gezet?

 

Alle input welkom!

 

Alvast bedankt!

 

Met vriendelijke groeten,

 

Dirk

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hallo, Dirk,

 

Ik heb een paar ongetrouwde zussen..... ;D

 

Ik ben Amerikaanse, de andere kant op gekomen. In de VS ben ik ook advocaat, en ook al is immigratie mijn specialiteit niet, ik ken er een paar. Ik weet genoeg om gevaarlijk te zijn tenminste.

 

Wat is nou de bedoeling voor de kort en lang termijn? DE primaire scheiding is tussen de immigrant en nonimmigrant visa, niet de werkende of niet-werkende.

 

Er is een reeks mogelijk, de E- visum, die bedoeld is voor handel met treaty landen waaronder België. Ook via een F visum kan je passief eigenaar zijn van een bedrijf, maar niet aktief deelnemen, behalve dat je een OPT of CPT kan krijgen. Via een H1B kan je als werknemer naar de VS toe, maar deze is...niet helemaal voldoende, de quotum was in 2012 na 8 of 10 weken bereikt.

 

Ook zijn er regelingen voor tot 90-dag verblijf om opdrachten uit te voeren, en andere nonimmigrant visa klassen.

 

De situatie is op het moment zo ernstig in IT land dat ik ben benaderd om als contactpunt te dienen voor een startup die startups wil helpen om de regels te omzeilen. Want er liggen wel wetsvoorstellen om het op te lossen maar dat vraagt tijd.

 

Ik zou hier beginnen met lezen, en ook hier kijken voor een overzicht. Er zijn er advocaten die hierin specialiseren natuurlijk, de link gaat naar een blog van een ervan waarvan ik weet in ieder geval dat het niet om allerlei halve-duister praktijken gaat.

 

Maar het ligt niet aan jou, het is op het moment een bottleneck, en alle goed-bedoelde tijdelijke oplossingen hebben eerlijk gezegd voor een puinhoop gezorgd.

Snel en eenvoudig bedrijfshuisvesting, waar de ruimte aan je werk past, en niet andersom. Wij zijn aan het delen. En het is geweldig. http://www.registratie-adres.nl

 

Een professioneel, verwelkomen coworking gemeenschap Treat it like your own. It is. http://www.kamer52.nl

Link naar reactie
 • 0

Hi Jeannine,

 

Bedankt voor je reactie.

 

Ik ben al (gelukkig) getrouwd, dus die piste is geen optie ;D

 

Bedankt voor de links!

Zeer interessante site, misschien kan ik daar mijn situatie ook eens voorleggen.

 

Wel, mijn eerste idee was om eerder opdrachten op korte en middellange termijn uit te voeren (x maanden tot x jaar), en dan te evalueren of we 'de rest van onze dagen' ook in de US willen slijten.

Idealiter kijken we dus naar een visum dat omzetbaar is naar een green card ..

Feit is dat ik voor mezelf op lange termijn zowiezo minder toekomst zie in Belgie (of zelfs Europa for that matter), voor een waaier van redenen (mentaliteit, politiek, klimaat ..)

 

Om het nog complexer te maken geniet een visum waarbij ook mijn vrouw mag werken een duidelijke voorkeur..

Alleen thuis/op hotel achterblijven in een 'vreemd' land terwijl ik ga werken zal ook niet lang boeiend blijven voor haar..

 

U verwijst naar het Visa Waiver Program wanneer u refereert naar 90-dagen?

Ik had altijd begrepen dat ik op zulk visum slechts mag deelnemen aan vergaderingen e.d., maar geen concrete opdrachten uitvoeren?

Of is dit eerder een fijne lijn, en ligt de focus op het al dan niet bekomen van een loon (als natuurlijk persoon) uit Amerikaanse bron?

 

De piste van een H1B of L1 visum had ik ook al eens bekeken, en lijkt inderdaad niet zo makkelijk te bewandelen in mijn situatie.

 

Een E2-visum is al onmiddelijk een grotere stap door de investering die je moet doorvoeren.. wat wel een mogelijkheid is, maar ik zou liever starten met een aantal opdrachten (in mijn vakgebied is op zich niet veel investering nodig).

Het is me niet duidelijk of ik in mijn situatie (ik handel uiteindelijk in 'diensten') in aanmerking kom voor een E1.

 

 

Wel fijn om te horen dat er wetsvoorstellen klaarliggen, maar zoals je aangeeft zal dit wel wat tijd kosten..

 

Wat we zowiezo zullen doen, is opnieuw 'meespelen' met de Diversity Lottery, welke binnenkort weer van start gaat :)

Link naar reactie
 • 0

Graag gedaan, hoor. Even offtopic, het is nu blijkbaar een rage onder rijke mensen in China om naar de VS toe te komen (met een tourist visum) om te bevallen. Omdat iedereen in de VS geboren heeft sowieso Amerikaanse nationaliteit, gaan ze vervolgens gelukkig naar huis met hun kleine dubbelburger, die dan altijd terug mag komen. Naar de (koff) moederland. En desnoods zijn of haar ouders mogen sponsoren voor een green card.

 

Dus, gezien dat je in mijn familie niet wil komen zitten, misschien wordt het tijd voor een grotere familie zelf? ;D

 

Het kwam me ook op vanochtend dat er veel en veel expats van de Benelux in California zitten, zeker rond San José. Je zou deze ook kunnen opzoeken en je vragen aan hun stellen. Ik ken er wel een groep mensen die zich hiermee bezig houden, maar die zitten aan de andere kant van de VS, in de zuidoosten waar ik vandaan kom.

 

Een visum voor je vrouw wordt apart behandeld, het is echt moeilijk voor de echtgenoot van een expat, want heet is vaak onmogelijk om een werk/visum voor beide te regelen. Mijn man, toen hij van een student visum naar een green card overgeplaatst werd, mocht de eerste jaar niet werken, dat was zwaarder voor hem dan je zou denken.

 

De Nederlandse Ambassade in California is zeer aktief op dit gebied ook, misschien kan je je informeren naar de Belgische?

Snel en eenvoudig bedrijfshuisvesting, waar de ruimte aan je werk past, en niet andersom. Wij zijn aan het delen. En het is geweldig. http://www.registratie-adres.nl

 

Een professioneel, verwelkomen coworking gemeenschap Treat it like your own. It is. http://www.kamer52.nl

Link naar reactie
 • 0

Jammer dat ik je moet teleurstellen, ik denk dat mijn vrouw niet akkoord zou gaan mocht ik mee in je familie komen zitten :D

 

De natuur heeft voor mij en mijn vrouw beslist dat er geen kindjes zullen komen.. dus ook die optie valt af, het zit niet mee :)

 

Bedankt voor de tips, ik zal inderdaad eens kijken of ik via een of andere organisatie niet in contact kan komen met wat expats.

Of inderdaad eens informeren bij de Belgische ambassade.. staan zij open voor zulke vragen denk je?

 

Wel, concreet wil ik het ZuidOosten ook niet uitsluiten, ik moet wel eerlijk toegeven dat ik in die regio van de US nog niet geweest ben (hoewel het wel op ons lijstje staat om eens te bezoeken)

Maar ik moet zeggen dat ik uit mijn eerste conversatie met iemand uit die regio mag concluderen dat het aangename mensen zijn ;)

Link naar reactie
 • 0

Oeps, te snel geklikt :-[

 

Ik vrees inderdaad ook dat niet mogen werken zeer zwaar kan zijn, zoals jou man heeft mogen ervaren..

In het begin zal dit waarschijnlijk nog leuk kunnen zijn, alles is nieuw, maar na een tijdje zo alles op je eentje moeten ontdekken, je hele dagen moeten bezighouden, weinig of minder sociale contacten,.. lijkt me inderdaad niet iets waar je lang plezier in vindt....

 

Daarom dat dit toch ook wel een belangrijk aandachtspunt voor ons blijft..

 

Link naar reactie
 • 0

Toen wij in Atlanta zaten hadden wij heel veel met deze organisatie te maken, daar dacht ik vanochtend aan. Er zijn er nu eenmaal veel Nederlanders in Atlanta, en ook kwamen de Belgen naar de borrels toe. Met Duvel, dat was verplicht. ;)

 

En toen vanmiddag dacht ik, hé, wie weet. En ja, hoor, de zuiderburen zijn ook bezig. Ik ken deze niet en weet niet hoe betrouwbaar ze zijn. Maar goed, het is een begin.

 

Ik denk dat de Ambassades en Consulaten vaak genegeerd worden, maar ze hebben wel degelijk veel resources en het is toch hun dossier. Mijn ervaring is dat ze heel erg behulpzaam kunnen zijn.

 

Over de echtgenoot gesproken, ze noemen dat doodleuk een following spouse en inderdaad zoals jij zegt, de eerste paar maanden is het best leuk. Eindelijk kan ik dat roman gaan schrijven, dat soort gedachten.

 

Daarna merk je pas hoeveel van je identiteit en hoe je over jezelf denkt, om niet te spreken van hoe anderen over je denken, te maken heeft met je werk en je collega´s. Ik had het ook, hoor, ik ging van advocaat tot analfabeet huisvrouw in één 6 uur durende vlucht en het was niet altijd even leuk om steeds tegen te komen.

Snel en eenvoudig bedrijfshuisvesting, waar de ruimte aan je werk past, en niet andersom. Wij zijn aan het delen. En het is geweldig. http://www.registratie-adres.nl

 

Een professioneel, verwelkomen coworking gemeenschap Treat it like your own. It is. http://www.kamer52.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  11 leden, 242 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.