Jump to content
Nils de Witte
Verberg

Herstel nieuw ondernemerschap in Nederland (EIM)

vraag

Persberichten: Herstel nieuw ondernemerschap in Nederland publicatiedatum: wo 26 jan 2005

 

Het aantal mensen in Nederland dat actief bezig is met het opzetten van een eigen onderneming of een eigen bedrijf is gestart is in 2004 weer toegenomen. Qua niveau van ondernemerschap bezet Nederland nu een middenpositie in de Europese Unie. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). EIM voert het Nederlandse deel van het onderzoek uit en brengt vandaag de resultaten voor Nederland naar buiten.

 

Nederland gestegen naar middenpositie EU

Na een daling in twee achtereenvolgende jaren is de mate van nieuw ondernemerschap in Nederland in 2004 voor het eerst sinds 2001 gestegen. De index is gebaseerd op het aantal mensen dat momenteel bezig is met het opzetten van een eigen onderneming óf ondernemer is in een jong bedrijf. Qua niveau van nieuw ondernemerschap bevindt Nederland zich dit jaar op het gemiddelde van alle deelnemende EU-landen (zie figuur 1). Dit betekent een verbetering ten opzichte van 2003, toen Nederland nog onder het EU-gemiddelde scoorde. De Nederlandse overheid streeft ernaar dat Nederland in 2010 tot de top vijf behoort binnen de EU.

 

Nieuw ondernemerschap buiten Europa toegenomen

Opvallend is dat in veel EU-landen juist geen sprake is van een stijging van nieuw ondernemerschap in 2004 (zie figuur 2). Uitzondering hierop zijn Nederland, Frankrijk en Italië. In andere westerse landen buiten Europa (Canada, Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland) is in 2004 sprake van een stij-ging van nieuw ondernemerschap. In vergelijking tot deze landen is de mate van nieuw ondernemerschap voor EU-landen duidelijk lager. Mogelijke oorzaak is dat over het algemeen in de EU de attitudes ten aanzien van ondernemerschap minder positief zijn. Ook zijn er meer institutionele belemmeringen voor ondernemerschap.

 

 

Meer informatie over de Global Entrepreneurship Monitor is beschikbaar op de website www.gemconsortium.org. Ook kunt u op de dag dat dit persbericht verschijnt voor nadere toelichting contact opnemen met mevr. Jolanda Hessels via telefoonnummer 06 55 82 24 70. In maart zal EIM het Nederlandse landenrapport van de Global Entrepreneurship Monitor publiceren. Naast een uitgebreide internationale vergelijking van de mate van ondernemerschap behandelt dit rapport allerlei kenmerken van Nederlandse ondernemers en aankomende ondernemers.

 

Figuur 1. Index voor de mate van nieuw ondernemerschap voor EU-landen die deelnemen aan de Global Entrepreneurship Monitor, 2004

grafiek2.gif

Nieuw ondernemerschap: het percentage van de bevolking tussen 18 en 65 jaar dat óf bezig is met het opzetten van een eigen onderneming, óf ondernemer is in een jong eigen bedrijf (jonger dan 42 maanden).

 

Tabel. Index voor nieuw ondernemerschap in enkele landen, Global Entrepreneurship Monitor, 2001-2004

 

 

grafiek1.gif

Nieuw ondernemerschap: het percentage van de bevolking tussen 18 en 65 jaar dat óf bezig is met het opzetten van een eigen onderneming, óf ondernemer is in een jong eigen bedrijf (jonger dan 42 maan-den).

 

Figuur 2. Index voor nieuw ondernemerschap in enkele landen, 2001-2004

 

Nieuw ondernemerschap: het percentage van de bevolking tussen 18 en 65 jaar dat óf bezig is met het opzetten van een eigen onderneming, óf ondernemer is in een jong eigen bedrijf (jonger dan 42 maanden).

 

 

 

 

Inlichtingen: 079 343 06 04

 


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 201 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept