Jump to content
famkes
Verberg

bv en echtgenote

vraag

Partner gaat vanuit vof een eigen bv beginnen. Volgens mijn vader ? ben ik als zijn vrouw dan flink de klos als mijn man na enkele jaren zou willen scheiden, want al het gezamelijke vermogen zou dan in zijn bv kunnen zitten. Waar ik dan niet aan zou kunnen komen. (snap er duidelijk niets van, wie wél!)

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Om te beginnen: zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of met huwelijkse voorwaarden? Als jullie op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, zou het geld van je man sowieso van je man blijven bij scheiding. Maar goed, ik ga er even van uit dat jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, dat is de situatie waarbij er inderdaad verschil bestaat voor jou door de BV

 

Als je man (samen met anderen) een BV opricht, creëert hij een rechtspersoon. Dat wil zeggen dat je man en zijn partners niet hoofdelijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden van het bedrijf, maar dat de BV dat is. Mocht de BV schulden hebben, betekent dat concreet dat jullie bijvoorbeeld je huis niet kwijtraken (heeft zo zijn voordelen!) Als een VOF schulden heeft, zijn de vennoten namelijk wel ieder hoofdelijk voor 100% aansprakelijk voor de schulden van de VOF. Dat gaat zover dat als de andere vennoten geen middelen hebben, je man (en daarmee jij) desnoods 100% van de schulden van de VOF zouden moeten ophoesten.

 

Je vader heeft gelijk als hij zegt dat er geld van jullie samen in de BV gaat zitten dat bij scheiding niet bij jou terechtkomt. Je hebt namelijk een verdelingsclaim op je man, niet op de BV. Wat echter óók zo is, is dat als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, het risico op schulden van de VOF óók op jou ligt. Alles wat jullie hebben, hebben jullie samen, dus als de VOF schulden heeft, ben jij met jouw inkomen ook aansprakelijk voor het aflossen van die schulden. Dat risico raak je kwijt als er een BV wordt opgericht, in die BV wordt bij oprichting wel kapitaal ingebract door je man (en dus door jou), maar als de BV schulden heeft, hoeft er geen cent van jouw inkomen naar de aflossing ervan.

 

Het is dus maar welk risico je groter acht: het risico dat het bedrijf van je man ooit schulden zal hebben (in dat geval pakt een BV gunstiger uit voor jullie allebei, en zeker ook voor jou) of het risico dat jullie scheiden (in welk geval een VOF gunstiger is voor jou, mits die VOF geen schulden heeft)

 

Nog verstandiger was het overigens geweest om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Dan loop je namelijk het minste risico (dan ben je, anders dan je man, niet met je eigen inkomen aansprakelijk voor de schulden van de VOF, ook niet bij scheiding!)

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In het geval van gemeenschap van goederen:

 

de aandelen van de BV die in prive worden gehouden vallen volgens mij wel degelijk in de boedel. Je man zal dan alsnog moeten betalen anders zou de BV geliquideerd moeten worden om de opbrengst te verdelen.

 

Maar wat meer informatie is gewenst:

 

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Aandelen BV 100% van hem in prive of doen er ook nog anderen mee

 

Het is zeker een serieus onderwerp, waar meestal expres gezorgd wordt dat de aandelen niet in de boedel vallen omdat anders de BV meegetrokken kan worden in privé ellende.

 

Succes

Rob uit Rijpwetering

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor de heldere antwoorden.

Er zijn geen schulden en er hangt nog steeds liefde in de lucht.

We zijn inderdaad in gemeentschap van goederen getrouwd en de bv is met meerdere personen.

Zijn er nog dingen waar ik aandacht aan moet besteden?

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 86 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept