Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Choega

Vraag omtrent belastingen over digitale goederen binnen en buiten de EU

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

De afgelopen paar maanden ben ik bezig geweest met een idee voor een online webshop. Recentelijk ben ik aangebroken bij het punt om het een en ander omtrent de belastingen uit te zoeken, en de afgelopen weken dat ik me daarover heb ingelezen ben ik niet heel veel wijzer geworden. Omdat een belastingexpert of account al gauw een fors uurtarief heeft voor een kleine ondernemer zoals ik, probeer ik eerst te zien of iemand mij hier kan helpen met de kennis die ze hebben.

 

De situatie

Ik wil een webshop opzetten die enkel digitale goederen verkoopt. De verkoop is wereldwijd, van EU-landen tot niet EU-landen. De digitale goederen worden geleverd door mensen die een account aan kunnen maken op mijn webshop, hun producten kunnen verkopen, en zelf een prijs kunnen bepalen. Bij verkoop komt het geld via een betaalprovider bij mij binnen, waarna ik een commissie neem en de rest aan de verkoper uitbetaal. Zelf zal ik dus niks verkopen, ik neem als 'makelaar' tussen verkopers en klanten dus enkel een comissie. 

 

De onduidelijkheden

 1. Ik weet niet zo goed wat ik nou als omzet dien te rekenen. Is dit enkel de commissie die ik neem, of is dit de totale verkoopprijs waarna ik later in de aangifte de uitbetaalde bedragen aan de verkopers als kosten opneem? Als dit enkel over de commissie is, kan ik denk ik namelijk gebruik maken van de kleine ondernemersregeling.
 2. Wat ik heb begrepen is dat ik voor de BTW binnen de EU gebruik kan maken van de Mini One Stop Shop (MOSS). Dit lijkt me voor de rest wel duidelijk. Dit is gebaseerd op de locatie van de koper. Ik kan adressen en IP adressen gaan verzamelen, maar in hoeverre geeft dit een reëel beeld, aangezien deze gemakkelijk gewijzigd kunnen worden zodat een koper een lagere BTW hoeft te betalen? Ik weet niet of ik hier te lastig over denk en ik mij hier geen zorgen om dien te maken.
 3. De grootste onduidelijkheid ligt bij de BTW verrekening buiten de EU. Als ik de digitale tool van de Belastingdienst gebruik lees ik dat ik per land dien uit te zoeken of ik daar belasting dien te betalen. Dit klinkt wel logisch, maar ook meteen heel tijdrovend en vrijwel niet te doen. Dien ik echt contact op te nemen met alle belastinginstanties van zowel Alabama, Kazachstan, New York en China (voorbeelden, kunnen er zelfs meer zijn door de wereldwijde verkoop)?
 4. Dien ik het bovenstaande (punt 2 en 3) überhaupt te doen als ik gebruik kan maken van de kleine ondernemersregeling?

 

Als iemand het een beetje kan verduidelijken zou dit mij al enorm helpen. Bedankt voor de genomen tijd en moeite.

 

Met vriendelijke groet,

Ali

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 314 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept