Jump to content
Mari33
Verberg

Kan een deel van een pand als ondernemingsvermogen in de balans

Is het mogelijk om een deel van een pand als ondernemingsvermogen in de balans op te nemen en later het restant van het pand op de balans te zetten?

Wij gaan nl. in het bijgebouw wat aan het woonhuis gebouwd is in de bovenverdieping een B&B starten, de verbouwing is nog in volle gangen.  Als het goed is gaan we volgend jaar 2021 voor het eerst draaien.

In 2018 hebben wij bij de gemeente een bestemmingsplanwijziging aangevraagd om in hetzelfde bijgebouw op de begane grond een theetuin te starten, dit had eind 2018 afgerond moeten zijn, dit is pas dit jaar 2020 in juni afgerond. Is in totaal 1 jaar blijven liggen bij de gemeente. Voor de theetuin hebben wij nog geen kosten gemaakt.

Het bijgebouw is bouwkundig splitsbaar, dus verplicht ondernemingsvermogen. Wij zijn in 2019 begonnen met de verbouwing voor de B&B en hebben dit zakelijk betaald.


Nu staan we op het punt en moeten wij dat pand laten taxeren per 1.1.2019 en op de balans gaan zetten omdat de gemaakte kosten geactiveerd moeten worden. Het vervelende is nu dat in 2019  het bestemmingsplan nog niet gewijzigd was zoals de planning was en het bijgebouw hierdoor niet veel waard was. Verwachting is dat het bijgebouw per 1.1.2019 gewaardeerd wordt op €20'000,-.

Begin van dit jaar heeft een taxateur die dit huis eerder getaxeerd heeft een getal genoemd tussen de 135'000,- zonder verbouwing, dit is met bestemmingswijziging.

Verbouwing zal rond de 50'000,-. Of je je nu €20'000,- of €135'000,- in de balans opneemt is een voor ons extreem verschil.

Bovendien had de gemeente gewoon hun werk gedaan, had het eind 2018 of op z'n minst in 2019 het bestemmingsplan gewijzigd kunnen zijn en hadden wij dit probleem niet.

Omdat eigenlijk voor de theetuin nu nog steeds geen kosten gemaakt zijn, vroeg ik me af of de begane grond van het pand later getaxeerd en als ondernemingsvermogen op de balans opgenomen kan worden.

 

Mocht dat allemaal niet kunnen, is het mogelijk om de B&B en theetuin niet zakelijk te doen en de de inkomsten als overige inkomsten op te geven in de inkomstenbelasting en het  pand blijf privévermogen in box 3?

 

Ik hoop zo, dat ik hier geholpen kan worden met deze vraag. Heb sinds begin van het jaar hierover al zoveel slapeloze nachten van gehad.

Alvast bedankt.

Groet,  Mari

Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 380 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept