Jump to content

Mikky Vrolijk

Moderator+
 • Content Count

  10,284
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Everything posted by Mikky Vrolijk

 1. De één noemt zich zzp'er, de ander freelancer of mkb'er. Maar wanneer ben je nu eigenlijk ondernemer voor de Belastingdienst? Wat is het verschil tussen ondernemer voor de inkomstenbelasting en ondernemer voor de btw? En wanneer bent je ondernemer voor KVK? 'Ondernemer' is net als 'zzp'er', 'freelancer' en 'mkb'er' geen rechtsvorm. Toch is het belangrijk om te weten of de Belastingdienst en KVK u als ondernemer zien: je hebt dan namelijk verplichtingen én misschien ook financiële voordelen. Check of je aftrekposten en speciale regelingen mag gebruiken Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je speciale regelingen gebruiken. Bijvoorbeeld de ondernemersaftrek, de mkb-winstvrijstelling, verschillende startersregelingen en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat mag bij bepaalde regelingen alleen als je ook voldoet aan het urencriterium. Door de speciale regelingen betaal je minder belasting. Het kan dus voordelig zijn om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Maar let op: lang niet iedereen die ondernemer voor de inkomstenbelasting wil zijn, is dat volgens de Belastingdienst niet. TIP: Of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, hangt dus af van jouw situatie. Het ene jaar kun je ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn en het andere jaar niet. Met de OndernemersCheck krijg je hiervan een goed idee. Overleg bij twijfel met een fiscaal dienstverlener of met de Belastingdienst. Let ook op de wet DBA! Bij de wet DBA gaat het om de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer bij 1 opdracht. Centraal staat de vraag of er sprake is van loondienst? Want, de criteria om te bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, zijn anders dan de criteria van de wet DBA. En dan is er ook nog de resultaatgenieter (geen ondernemer). Je verkoopt producten of levert tegen betaling diensten en je kunt winst verwachten. En je bent volgens de Belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dan ben je 'resultaatgenieter'. Jouw inkomsten tellen dan als resultaat uit overig werk. Als resultaatgenieter heb je geen recht op de speciale regelingen voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Maar, misschien bent je wel ondernemer voor de btw? Zie voor meer informatie en doorlinks naar meer uitgebreide uitleg deze pagina van Ondernemersplein.
 2. Wil je een bedrijfsruimte huren of verhuren? Dan zijn er 2 soorten bedrijfspanden: - middenstandsbedrijfsruimten en - overige bedrijfsruimten. De regels voor huurbescherming en huurprijsbescherming verschillen per soort bedrijfspand. Regels voor een middenstandsbedrijfsruimte Bijvoorbeeld winkels en horecagelegenheden, garages, campings en hotels. Je levert hier direct jouw producten of diensten. Wél recht op Huurbescherming Als u een middenstandsbedrijfsruimte huurt, heb je recht op huurbescherming (termijnbescherming). Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar de huur op kan zeggen. Je mag de ruimte 10 jaar gebruiken. Deze periode is verdeeld in 2 delen van 5 jaar. Je kunt ook een kortere periode afspreken. Géén huurbescherming voor overige bedrijfsruimten Andere bedrijfspanden dan middenstandsbedrijfsruimten; zoals kantoren, fabrieken en pakhuizen. Bij overige bedrijfsruimten hebt je geen recht op huurbescherming en huurprijsbescherming. Je spreekt de huurprijs en huurprijsverhogingen samen met de verhuurder af in de huurovereenkomst. De jaarlijkse huurprijsverhoging voor woonruimten geldt niet voor bedrijfsruimten. Zie voor meer informatie Ondernemersplein
 3. Met de Regelhulp CE-markering kun je snel checken of jouw product valt onder één of meer EU-maatregelen die CE-markering vereisen. Aanvullend geeft de Regelhulp een overzicht van wettelijke voorschriften waaraan jouw producten moeten voldoen. Veel producten mag je alleen verhandelen in de Europese Economische Ruimte (EER) als zij CE-markering hebben. Op deelgebieden is CE-markering ook rechtsgeldig in Turkije en Zwitserland. Met de CE-markering verklaart de fabrikant dat zijn product voldoet aan alle toepasselijke EU-maatregelen (richtlijnen en verordeningen) die CE-markering voorschrijven. De daarin gestelde eisen hebben - afhankelijk per product - betrekking op veiligheid, gezondheid, prestatie en milieu. Let op: De regelhulp is opgesteld door RVO. RVO neemt geen verantwoordelijkheid voor ondernemers die CE-markering ten onrechte wel, niet of foutief toepassen. De Regelhulp is slechts een hulpmiddel waarmee je je kunt oriënteren op CE-markering en de daaraan gerelateerde EU-wetgeving. Het is belangrijk dat je grondig kennis neemt van de inhoud van de wetgeving zodat je juiste keuzes kunt maken. Meer informatie Raadpleegt in aanvulling op de Regelhulp de volgende websites over CE-markering: - Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: CE-richtlijnen - Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: EU-landen – CE-markering - Europese Commissie – The European Single Market: CE Marking - Uw Europa: Productvereisten – CE-markering - EUR-Lex - De "Blauwe Gids" 2016 (Richtlijnen uitvoering EU-productvoorschriften)
 4. Heeft jouw onderneming de basis op orde v.w.b. digitale veiligheid? Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid! Aan de hand van 25 stellingen kom je erachter hoe jouw onderneming scoort op de 5 Basisprincipes van veilig digitaal ondernemen, opgesteld door het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat). Zodra je de scan hebt ingevuld ontvang je een rapport met daarin je score per basisprincipe. Ook biedt het rapport advies welke vervolgstappen je (eventueel) kunt nemen om je digitale basis op orde te krijgen. Het rapport is als PDF te downloaden of per email te ontvangen. Klik op Start om te beginnen!
 5. Dank Herman. Ik zal je gezelligheid missen. Voor degenen die er wel zijn: er wordt voor drank en eten gezorgd. MannenFood ! Zijn er speciale dieetwensen, vega(n)tarisch, glutenvrij, notenallergieën o.i.d.? Geeft het dan door. Dan zorg ik er uiteraard voor dat ook jij niets tekort komt.
 6. Als je producten of diensten wilt leveren aan overheidsorganisaties, dan moet je (meestal) eerst deelnemen aan een aanbesteding. Als (klein) zelfstandig ondernemer kan je ook meedoen aan een aanbesteding! Is een klus te groot voor jouw bedrijf, dan kun je samenwerken met andere ondernemers (bijvoorbeeld door samen een offerte in te sturen). Gebruik TenderNed om mee te doen aan aanbestedingen TenderNed.nl is het marktplein waar de rijksoverheid, provincies, gemeenten en publiekrechtelijke instellingen hun opdrachten aankondigen. Hier staan zowel Europese als nationale opdrachten. Op TenderNed vind je ook aankondigingen van andere platforms, zoals Negometrix en Aankondigingenplatforum. Als je op deze opdrachten wilt reageren, dan moet je dat doen via dat platform. Registreer je op Tenderned, zodat je ook zichtbaar bent voor onderhandse aanbestedingen Naast de aanbestedingen in TenderNed zijn er ook zogenaamde onderhandse aanbestedingen. Daarbij vraagt een overheidsorganisatie rechtstreeks een of meerdere ondernemers om een offerte uit te brengen. Overheden zoeken hiervoor naar bedrijven in het handelsregister van KVK, maar ook in TenderNed. Schrijf u daar dus in als u zichtbaar wilt zijn voor een eventuele onderhandse aanbesteding. TIP: Nog geen ervaring? - Bekijk de tips in 6 stappen digitaal inschrijven - Volg een training of vraag om advies: je kunt hulp krijgen bij het gebruik van TenderNed, bij het zoeken naar relevante aankondigingen en bij het inschrijven op een aanbesteding. Registreer je bij TenderNed (d.m.v. eHerkenning). Houd daar de actuele aankondigingen in de gaten. Maak een goede offerte. En schrijf in op een aanbesteding. Bezoek Ondernemerplein voor het stappenplan "Deelnemen aan een aanbesteding van de overheid" met uitgebreide informatie over: Wat is aanbesteden? Waarom aanbesteden? Boven een drempelbedrag zijn aanbestedingen Europees Gebruik TenderNed om mee te doen aan aanbestedingen
 7. Deadline voor aanmelden is morgen (7 januari 2020). Twijfel je nog? Dan heb je tot morgen de tijd om je alsnog aan te melden. Ik zeg DOEN en kom gezellig langs !
 8. Het beschermen van nieuwe ideeën kan soms lastig zijn. Maar je bent niet alleen. Veel ondernemers hebben dezelfde vragen. Doe mee aan 'Durf te vragen' en gebruik de kennis van andere ondernemers voor jouw vraagstukken. Of help je collega ondernemers mee met het bedenken van oplossingen. Je leert niet alleen van het antwoord, maar ook van de manier waarop vraagstukken aangepakt worden. Tijdens deze bijeenkomst richten we ons op “intellectueel eigendom” en het beschermen van jouw ideeën. Waarom je 'Durf te vragen' niet mag missen Je kunt de kennis en ervaring van andere ondernemers gebruiken voor je eigen vraagstuk. Je krijgt tips en tricks van experts op het gebied van intellectueel eigendom om kansen te benutten. Je krijgt antwoord en oplossingen op jouw beschermingsvraagstuk.
 9. until
  Het beschermen van nieuwe ideeën kan soms lastig zijn. Maar je bent niet alleen. Veel ondernemers hebben dezelfde vragen. Doe mee aan 'Durf te vragen' en gebruik de kennis van andere ondernemers voor jouw vraagstukken. Of help je collega ondernemers mee met het bedenken van oplossingen. Je leert niet alleen van het antwoord, maar ook van de manier waarop vraagstukken aangepakt worden. Tijdens deze bijeenkomst richten we ons op “intellectueel eigendom” en het beschermen van jouw ideeën. Waarom je 'Durf te vragen' niet mag missen Je kunt de kennis en ervaring van andere ondernemers gebruiken voor je eigen vraagstuk. Je krijgt tips en tricks van experts op het gebied van intellectueel eigendom om kansen te benutten. Je krijgt antwoord en oplossingen op jouw beschermingsvraagstuk.
 10. until
  Het beschermen van nieuwe ideeën kan soms lastig zijn. Maar je bent niet alleen. Veel ondernemers hebben dezelfde vragen. Doe mee aan 'Durf te vragen' en gebruik de kennis van andere ondernemers voor jouw vraagstukken. Of help je collega ondernemers mee met het bedenken van oplossingen. Je leert niet alleen van het antwoord, maar ook van de manier waarop vraagstukken aangepakt worden. Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht besteed aan “intellectueel eigendom” en het beschermen van jouw ideeën. Waarom je 'Durf te vragen' niet mag missen Je kunt de kennis en ervaring van andere ondernemers gebruiken voor je eigen vraagstuk. Je krijgt tips en tricks van experts op het gebied van intellectueel eigendom om kansen te benutten. Je krijgt antwoord en oplossingen op jouw beschermingsvraagstuk.
 11. until
  Het beschermen van nieuwe ideeën kan soms lastig zijn. Maar je bent niet alleen. Veel ondernemers hebben dezelfde vragen. Doe mee aan 'Durf te vragen' en gebruik de kennis van andere ondernemers voor jouw vraagstukken. Of help je collega ondernemers mee met het bedenken van oplossingen. Je leert niet alleen van het antwoord, maar ook van de manier waarop vraagstukken aangepakt worden. Tijdens deze bijeenkomst wordt aandacht besteed aan “intellectueel eigendom” en het beschermen van jouw ideeën. Waarom je 'Durf te vragen' niet mag missen Je kunt de kennis en ervaring van andere ondernemers gebruiken voor je eigen vraagstuk. Je krijgt tips en tricks van experts op het gebied van intellectueel eigendom om kansen te benutten. Je krijgt antwoord en oplossingen op jouw beschermingsvraagstuk.
 12. Op 1 januari 2020 wijzigen jaarlijks de tarieven van verschillende belastingen. De meest belangrijke wijzigingen en tarieven voor 2020 op een rij. Wijzigingen eenmanszaak, vof en maatschap - Ondernemersaftrek - Mkb-winstvrijstelling - Bijdrage Zvw Wijzigingen besloten vennootschap (bv) De winst die jouw bv maakt, is belast met vennootschapsbelasting. Het opstaptarief, voor winsten tot 200.000 euro, wordt verlaagd. Dat was in 2019 nog 19%. - Over de winst tot € 200.000: 16,5% vennootschapsbelasting - Over de winst vanaf € 200.000: 25% vennootschapsbelasting Verder wijzigt voor BV's: - Winstuitkering - Inkomstenbelasting op salaris - Bijdrage Zvw Wijzigingen sparen en beleggen Je privévermogen, zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning, wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting. In 2020 heeft iedere persoon een heffingsvrij vermogen van € 30.360. Wat na aftrek van dit heffingsvrije vermogen overblijft, wordt belast volgens een tabel. Zie voor meer informatie en hoe je e.e.a. qua belasting moet berekenen de informatie van de KvK Zie daarnaast ook de informatie van het Ondernemersplein m.b.t. Wetswijzigingen 1 januari 2020 over regels voor ondernemers die wijzigen of al zijn gewijzigd van 1 oktober 2019 tot en met 1 januari 2020.
 13. Bron: B2Bsure - Erik Kriboo Deze maand ontvang je weer de werkhervattingskasbeschikking van De Belastingdienst. In deze brief staat welke premies je gaat betalen voor Ziektewet en de WGA in 2020. Als je eigen risicodrager bent, betaalt je geen premie aan De Belastingdienst en staan de premiepercentages in deze beschikking op 0,00%. Dit is een eerste check waard, klopt het dat je eigen risicodrager bent en is dit goed verwerkt !?!
 14. Bron: Business Insider (20-12-2020) De Wet arbeidsmarkt in balans komt eraan. Per 1 januari 2020 veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. De nieuwe flexwet moet vast personeel aantrekkelijker maken voor werkgevers en payrollmedewerkers en oproepkrachten meer rechten geven. Maar nog lang niet alle ondernemers zijn op de hoogte van een aantal belangrijke onderdelen van de wet. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is een van de belangrijkste projecten van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Na felle discussies werd de wet eerder dit jaar aangenomen door eerst de Tweede Kamer en later ook de Eerste Kamer. “Enerzijds zijn werknemers goed beschermd, anderzijds is er een grote groep mensen die van flex naar flex schieten”, zei Koolmees vorige maand nog tegen Nu.nl over de huidige arbeidsmarkt. “Die groep heeft geen zekerheid, geen scholing, krijgt moeilijk een hypotheek en heeft een slecht pensioen.” De WAB moet een begin maken die kolossale kloof tussen vast en flex te dichten, maar ondernemers moeten duidelijk nog wennen aan de nieuwe wet die op nieuwjaarsdag ingaat. Juridisch dienstverlener DAS heeft drie veel gemaakte denkfouten onder ondernemers op een rij gezet. Denkfout 1: Transitievergoeding Denkfout 2: Oproepkrachten Denkfout 3: Ketenregeling Zie onderstaande link voor volledig artikel en lees vanuit dat artikel ook: "Deze 7 dingen moet je als werkgever weten over de nieuwe flexwet: ontslag makkelijker, tijdelijke contracten duurder".
 15. Bron: BNR Webredactie - Ochtendspits Nog voordat het door de Eerste Kamer is, hebben experts het nieuwe belastingplan omtrent toeslagen al afgeschoten. Experts vinden veranderingen niet ver genoeg gaan. Daardoor zullen de problemen ook volgend jaar aanhouden. Volgens Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën van de Erasmus School of Economics, ligt de oplossing voor de hand: alle toeslagen moeten worden uitgekeerd onder één noemer. 'De inkomens- en vermogenstoetsen zijn zo absoluut, dat je je toeslagen in één keer kunt verliezen als je een euro meer hebt. Dat zou je moeten aanpassen in een nieuw systeem.' Complexiteit Ook Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam, ziet dat het toeslagensysteem maar niet simpeler wordt. En dat is niet alleen de schuld van het woud van regels, meent hij. 'Die complexiteit is langzaam maar zeker zo gegroeid, met een enorme regen van specifieke regelingen, toeslagen en compensaties. En meneer Snel probeert het zoveel mogelijk onder de mat te vegen, wordt af en toe betrapt en rommelt wat. Dat gaat helemaal niet goed.' Luister naar de uitzendingen: Je kunt één huishoudenstoeslag invoeren op basis van de huidige kenmerken Nieuw kabinet met kijken naar vereenvoudiging belastingsysteem
 16. Bron: BNR Webredactie - ochtendspits Zzp'ers zijn zich er steeds meer van bewust dat ze in de problemen kunnen komen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit een rondgang van BNR onder zzp-organisaties. Maar op een verplichte verzekering zit lang niet iedereen te wachten. Terecht, zegt zzp-deskundige Pierre Spaninks. Veel mensen zijn allang niet meer alleen zelfstandige óf in vaste dienst. Hij pleit voor een regeling met zo'n 70 procent van het minimumloon mét een opt-out voor degenen die zelf het risico kunnen dragen. 'Als je aparte verzekeringen maakt voor elk type arbeidscontract, is dat een rem op overstappen naar het werk waarin je meer tot je recht komt en effectiever kunt zijn. We moeten af van al die barrières die mensen verhinderen om het werk te doen waar ze goed in zijn.' Beluister de live uitzending op onderstaande link.
 17. Topic gesloten. Deadline om te kunnen reageren en deel te nemen aan het panelgesprek bij I&W is verstreken.
 18. Ook relevant/interessant: KVK Wetten en regels podcast KVK belicht in een aantal podcasts de belangrijkste veranderingen in wet- en regelgeving voor ondernemers per 1 januari 2020. Zodat je weet wat er speelt, wanneer je actie moet ondernemen en waar je voordeel kunt halen. Kies de aflevering met het onderwerp waarover je meer wilt weten. Volg deze link voor de Podcast-afleveringen
 19. Ondernemers krijgen vanaf 1 januari 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. Wil jij weten wat er verandert? We hebben de belangrijkste wetswijzigingen voor starters op een rij gezet. Nieuw btw-nummer voor iedere eenmanszaak Nieuwe kleineondernemersregeling Aftrek voor zelfstandigen omlaag Btw op e-books en digitale kranten omlaag Teruggave bpm bij aanschaf taxi’s afgeschaft Overige wetswijzigingen voor starters Onderstaand de samenvatting. Meer informatie en doorlinks naar onderstaande wetswijzigingen kun je vinden op Ondernemersplein. 1. Nieuw btw-id voor iedere eenmanszaak Alle eenmanszaken hebben een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst ontvangen. Uit dit nieuwe nummer is het burgerservicenummer (BSN-nummer) niet meer te herleiden, waardoor het nummer minder fraudegevoelig is. Vanaf 1 januari 2020 moet je het nieuwe nummer gebruiken en vermelden op je facturen en website. Het oude btw-nummer gebruik je vanaf nu als omzetbelastingnummer voor je onderneming als je met de Belastingdienst communiceert. Ook als je een eenmanszaak start ná 1 januari 2020 krijg je 2 nummers. Het omzetbelastingnummer om mee te communiceren met de fiscus en het btw-identificatienummer om te vermelden op je website en facturen. 2. Nieuwe kleineondernemersregeling Vanaf 1 januari 2020 geldt de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). Hier kun je gebruik van maken als je omzet exclusief btw minder is dan € 20.000 op jaarbasis én als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Voldoe je aan deze omzet- en ondernemerseis en wil je gebruikmaken van de KOR? Meld je dan aan bij de Belastingdienst. Start je binnenkort een onderneming? Dan kun je pas voor het volgende btw-tijdvak (meestal een kwartaal) een aanvraag doen. Je aanvraag moet 4 weken voor de start van het nieuwe tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. In het kwartaal waarin je jouw onderneming start, breng je btw in rekening en doe je aangifte. Niet erg, want je kunt de btw op je aanloopkosten terugvragen. Vanaf het volgende kwartaal krijg je dan vrijstelling van btw, houd je een vereenvoudigde administratie bij en hoef je geen btw-aangifte te doen. Bijvoorbeeld: Start je per 1 januari 2020? Dan kun je pas voor het volgende btw-tijdvak van 1 april een aanvraag doen. Deze aanvraag moet voor 3 maart bij de Belastingdienst binnen zijn. Als je gebruikmaakt van de KOR, mag je geen btw aan je klanten in rekening brengen en zelf mag je de aan jou in rekening gebrachte btw niet verrekenen. Dat kan een nadeel zijn. Reken dus eerst goed na of de KOR voor jou geschikt is. De keuze voor de nieuwe KOR geldt voor de eerstvolgende 3 jaar of tot de transactie waarmee je de grens van € 20.000 per jaar overschrijdt. De regeling geldt voor iedere ondernemer en voor elke rechtsvorm. 3. Aftrek voor zelfstandigen omlaag Begin je een bedrijf, ziet de Belastingdienst je als ondernemer en voldoe je aan het urencriterium van 1225 uur? Dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Met deze aftrekmogelijkheid verlaag je de winst en betaal je minder inkomstenbelasting. Vanaf 2020 gaat deze zelfstandigenaftrek geleidelijk omlaag van € 7.280 naar € 5.000 per jaar in 2028. De aftrekmogelijkheid bouwt af in 9 stappen. Je mag straks dus minder aftrekken, maar daar staat tegenover dat de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting hoger worden. Dit compenseert de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Onder de streep ga je er in 2020 nauwelijks tot niets op achteruit. Let op! De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant. 4. Btw op e-books en digitale kranten omlaag Verkoop jij elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften? Of ga je dat doen? Vanaf 1 januari 2020 geldt voor deze producten het lage btw-tarief van 9%. Nu is dat nog 21%. Er is geen verschil meer in btw-tarief tussen digitale en fysieke versies. Het lagere tarief geldt ook voor: betaalde toegang tot websites van kranten of tijdschriften, onafhankelijke journalistieke platforms en downloadbare luisterboeken, bladmuziek en leermiddelen. Het lage tarief geldt overigens niet voor publicaties die bestaan uit reclame, video of muziek. Dit zijn onder andere betaalde abonnementen op streamingsdiensten voor films en muziek. 5. Teruggave bpm bij aanschaf taxi’s afgeschaft Start je of heb je een taxibedrijf? Vanaf 1 januari 2020 krijg je geen bpm (belasting op personenauto's en motorrijwielen) meer terug bij de aanschaf van nieuwe voertuigen. Met het afschaffen van de bpm-teruggave stimuleert de regering de taxibranche om sneller over te stappen op minder vervuilende of uitstootvrije voertuigen. Op deze voertuigen is de bpm namelijk al lager. Voor uitstootvrije voertuigen geldt zelfs al geen bpm. Heb je een straattaxi of doe je aan contract- en doelgroepenvervoer? Dan krijg je hier ook mee te maken. 6. Overige wetswijzigingen voor starters Er zijn meer wetswijzigingen voor starters op komst: Fiscale bijtelling voor de elektrische auto van de zaak stapsgewijs omhoog Personeel extra belonen door ruimere werkkostenregeling (WKR) Minimumloon omhoog op 1 januari 2020 Wet Arbeidsmarkt in balans Invoering nieuw plantenpaspoort en Plantgezondheidsverordening Invoering MKB-verzuim-ontzorgverzekering
 20. Het volledige bericht kun je lezen in de bijlage. E_factureren uitfasering Simplerinvoicing 0.9.pdf
 21. Bron: Ondernemersplein De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is een rapport en bevat de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het vierde kwartaal 2019. De Conjunctuurenquête Nederland brengt voor het Nederlandse bedrijfsleven vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen in kaart, uitgesplitst naar regio, bedrijfstak en bedrijfsgrootte. De resultaten vormen de basis voor het ondernemersvertrouwen. Deze samenvattende stemmingsindicator geeft de richting aan waarin de Nederlandse economie, specifieke bedrijfstakken of regio's zich waarschijnlijk zullen ontwikkelen. Conjunctuurenquête - Vierde kwartaal (2019) Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, staat aan het begin van het vierde kwartaal op 6,6. Daarmee is de indicator met 4,0 punt gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. Deze en meer verwachtingen en oordelen van ondernemers zijn terug te vinden in de rapportage van Conjunctuurenquête Nederland. Volg onderstaande link voor meer informatie en om het rapport te downloaden.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept