Jump to content

Rik ·

Legend
 • Content Count

  1,335
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Rik · last won the day on November 7

Rik · had the most liked content!

Community Reputation

90

Personal info

 • You are:
  maak een keuze
 • How did you find us:
  maak een keuze

Register

 • What age group do you belong to?
  46-50
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 1. Kan de winkelier niet gewoon zijn percentage op jouw verkoopprijs zetten? Of bepaal JIJ de verkoopprijs? Ik denk inderdaad ook dat je hier fout gehandeld hebt met het 'terugnemen' van die DVD's. Maar je schrijft dat je dat uit boosheid hebt gedaan dus ik neem aan dat je dat zelf ook wel inziet. Tijd om dat dus te 'repareren'.
 2. Inderdaad zou het raar zijn dat 24 maanden goedkoper is dan 12 maanden. Tevens stellen ze hier "op basis van". Dat betekend dus niet dat die prijs ook daadwerkelijk is voor die totale periode.
 3. Ja, je moet over "overige werkzaamheden" wel inkomstenbelasting betalen. Het is dus inderdaad wel handig dat je daarvoor al wat opzij zet. Of dat 49,50% (hoge schaal > € 68.507) of 37,35% (lage schaal < € 68.507) is hangt even van je totaalinkomen af. Maar als je 50% opzij zet, dan zit je in ieder geval wel goed.
 4. Ah, ja, dat dacht ik al. Dan verdien je hoe dan ook in 2020 'maar' 75/u en hebt geen voordeel van btw. Dit geef je bij de laatste aangifte van 2019 aan. Dus in januari 2020 geef je bij aangifte Q4 2019 aan dat je gebruik wilt maken van de KOR. Je hoeft dan geen btw te betalen (en hebt die wel ontvangen via de factuur). Zorg dus dat alle uren van 2019 op 31 december gefactureerd worden. Hoe dan ook is het niet terug hoeven betalen van de btw (over Q4 2019) voordelig. Of je daar nu veel belasting over moet betalen of niet. Altijd voordeliger dan het niet hebben van dat inkomen.
 5. Nee. Als je in Q2 ook 75 factureert (dus zonder btw), dan verdien je dus ook niet meer (net als in Q1). Na dit jaar verdien je gewoon netto wat je factureert zonder btw. Alleen met de nieuwe KOR zet je er geen btw op (en hoeft niets af te dragen) en zonder KOR factureer je met btw (maar moet die ook afdragen). Met de nieuwe KOR kun je dus niet meer 'verdienen' zoals voorheen. Als je meer wilt verdienen zul je je uurtarief omhoog moeten gooien (wat een ondernemer/werkgever natuurlijk niet zo leuk vindt). Het enige voordeel wat je met de KOR hebt is dat je die btw aangifte niet meer hoeft te doen, wat 5 min van je tijd scheelt per kwartaal (want administratie moet je nog steeds bijhouden). Je had het erover dat je 'werkgever' akkoord ging met €90,75 zonder btw in Q2? Ik neem aan dat ie daar op teruggekomen is (want het is effectief duurder voor hem).
 6. Over het eerste kwartaal 2020 zou je gewoon nog btw aangifte moeten doen (net als over het 4e kwartaal 2019). Daar kom je niet onderuit (ook al zou het een 0 aangifte zijn). Alleen kun je voor het 4e kwartaal 2019 nog aangeven dat je gebruik wilt maken van de KOR. In het 1e kwartaal 2020 kan dat niet meer en zul je de berekende btw gewoon af moeten dragen. Uren behoor je eigenlijk te factureren in/voor de maand dat je ze maakt (uiterlijk 15e van de opvolgende maand). Maar dat maakt voor je werkgever en jou eigenlijk niet zoveel uit. Je rekent dan gewoon al die €90,75 excl. btw. En in het eerste kwartaal zet je dan btw bovenop. Die moet jij dan afdragen en kan de werkgever terugvragen. En vanaf het 2e kwartaal mag je geen btw meer in rekening brengen en reken je €90,75 zonder btw en hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Omdat de werkgever de btw in het 1e kwartaal toch terug kan vragen hoef je dus geen uren op te sparen. Het enige voordeel dat je overigens hebt is dat je geen btw aangifte meer hoeft te doen. Je verdient er dus niet meer mee (zoals bij de oude KOR). Maar dat komt ook omdat de werkgever in feite al akkoord gaat met een netto verhoging van jouw tarief van 21% (vandaar mijn verbazing daarover).
 7. Voor 2019 zou je nog de oude KOR toe kunnen passen (als je er inderdaad voor in aanmerking komt). Voor het eerste kwartaal 2020 gaat dat echter niet meer op en zul je de btw af moeten dragen. Maar als de werkgever (overigens een raar woord voor een ZZP'er) geen bezwaar maakt tegen een hogere rekening dan kun je toch nu ook al een hogere prijs rekenen? De btw krijgt hij toch terug. Stel je uurtarief is nu €75 (4x40x75=12.000). Dan reken je nu dus €90,75 incl. btw. Je mag de btw behouden (KOR 2019). In 1e kwartaal reken je €90,75 excl. btw en je stuurt dus een factuur voor €109,81/u incl. btw. De btw moet jij dan afdragen maar kan de werkgever terugkrijgen. Vanaf het tweede kwartaal reken je dan zonder btw €90,75 en de werkgever kan niets af trekken. Ik begrijp alleen niet waarom de werkgever akkoord zou gaan met een verhoging van 21% over de netto kosten (van €75 naar €90,75). Eigenlijk zou je hem dan nu ook al €109,81/u incl. btw in rekening kunnen brengen. Maakt geen schijnbaar toch niets uit voor hem (Vergeet je dan ook niet op tijd aan te melden)
 8. Welkom op HL. Nee. Je moet niet naar je inkomsten kijken. Je moet kijken naar je omzet. Als die onder de €20.000 zit dan zou je voor de nieuwe kor in aanmerking kunnen komen. Door wie worden deze uren betaald? Want in de nieuwe regeling mag je geen btw in rekening brengen. Een ondernemer zit dan dus ook niet te wachten op een (hogere) rekening zonder btw. Of factureer je aan particulieren? Mijn advies is om even heel goed de nieuwe regeling door te nemen want ik denk dat je die nog niet zo goed begrijpt. (Tevens gaat dit per kwartaal dus kun je pas op zijn vroegst in het 2e kwartaal 2020 meedoen omdat de inschrijving nu al te laat zou zijn)
 9. Lijkt me dan eigenlijk een prima bedrag voor FFF (Friends, Family and Fools).
 10. Let op dat bij de nieuwe KOR niet gaat om minder dan €20.000 winst ('verdienen') maar om minder dan €20.000 omzet. (Er kunnen situaties zijn waarbij je met €9.000 winst dus wel meer dan €20.000 omzet hebt en dan val je er niet meer onder)
 11. Krijg jij dan van bol.com door dat de bestelling door een bedrijf gedaan is? Zoniet, dan weet jij dus ook niet of het om een bedrijf gaat.
 12. Bij bol.com krijgt de klant dan ook een betaaloverzicht (en geen factuur) met de melding: Het is inderdaad niet verplicht om een factuur uit te reiken bij verkoop aan particulieren. Maar als er dus een bedrijf aanklopt bij jou die wel een factuur wil hebben, dan kun je de omzet van die verkoop overboeken van bol.com naar die klant en een juiste verkoopfactuur uitreiken. Dat vergt wel wat boekhoudhandelingen. Let op dat je bij de kassabon bij een supermarkt alleen bij onder de €100 de BTW af kunt trekken. Daarboven heb je wel een factuur op naam nodig. (Dit is overigens niet het geval voor benzinebonnen)
 13. Waar denk je dat een KvK inschrijving voor is? Daar staat ook in wie de aandeelhouders/eigenaar en bestuurder (dus verantwoordelijk) is. Bij inschrijving krijg je doorgaans ook een BTW-nummer (waar je aangifte voor moet doen). Hoe doet die vriend IB-belastingaangifte? En BTW-aangifte? Wordt er gehandeld onder dezelfde naam als in de KvK staat? Is die inschrijving van jou? Waarom heeft die vriend niet een eigen KvK inschrijving? Afhankelijk van de antwoorden is er van 'voorkomen van problemen' geen sprake meer. Alleen oplossen van die problemen.
 14. Waar zie je dat er verhoogt is over 2018? Ze verhogen de huur met een indexverhouding van 08-2018 tot 08-2019. Dit is redelijk normaal. Hoeveel is de huur nu in werkelijkheid verhoogt? En heb je nu een factuur gekregen over januari 2020? Of heb je de verhoging ook al gekregen over de huur van december 2019? (Normaal sturen ze de factuur op 1 december voor januari 2020 en dan zit die verhoging er uiteraard in.)
 15. Weet je zeker dat de huur ook over 2018 verhoogt is? Want dit is een redelijk normale gang van zaken. Ze pakken dan de huur van december 2018 en delen die door 104,40 (index 08-2018) en vermenigvuldigen het dan met 107,37 (basis 08-2019). Dat is een verhoging van 2,844% voor 2019. Het is dus normaal dat ze de index van 2015 als peil 100% pakken (omdat dat de laatst bekende CPI index-peil is). Maar de daadwerkelijke verhoging is dus alleen van december 2018 tot december 2019 gerekend. (ik hoop dat ik het een beetje begrijpelijk uitleg) https://klaassenbv.nl/menuid/6639/content/huurindexering.html Dus als je huur met 2,844% verhoogt is dan klopt het precies.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept