Jump to content

Rik ·

Legend
 • Content Count

  1,394
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Rik · last won the day on November 7 2019

Rik · had the most liked content!

Community Reputation

94

Personal info

 • You are:
  maak een keuze
 • How did you find us:
  maak een keuze

Register

 • What age group do you belong to?
  46-50
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 1. Die gebruik ik ook. Je moet dan wel een beetje weten wat je doet want het is geen simpel klik en klaar programma. De jaarafsluiting gebeurd door alles naar een vermogensrekening te boeken (dat kan automatisch met een druk op de knop). Ieks. Dat is natuurlijk in elk boekhoudprogramma een no-no. W&V rekeningen moeten naar 0. Als er belangrijke dingen op staan voor volgend jaar dan behoor je dit saldo over te boeken naar een balansrekening. (Overigens ben je de boekingen niet kwijt. Die blijven gewoon in de W&V staan. Alleen het saldo wordt weggeboekt.)
 2. Inloggen bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dan naar Mijn gegevens. Dan links op E-mail service klikken Het mailtje is gewoon een tekstmailtje met de mededeling dat je voor het einde van een datum aangifte gedaan moet hebben. Wat is er verder zo interessant aan de brief die je per post krijgt?
 3. Aangifte omzetbelasting gaat via een ander systeem (ook omdat het voor BV e.d. geldt die geen berichtenbox hebben). Je kunt echter wel instellen dat je een aangifte uitnodigings-email voor de OB krijgt. In ieder geval bij kwartaalaangifte. Ik neem aan dat dat ook bij jaaraangifte OB zo zal zijn.
 4. ICP is alleen voor wat je zelf levert (dus voor je verkoopfacturen). Niet voor je ontvangsten uit het buitenland. Verder is Duitse btw niet terug te vragen via de Nederlandse OB-aangifte. En vraag 4b is voor leveringen/diensten waarbij de btw naar jou verlegd is (dus ontvangsten). Allemaal niet van belang dus. Dus gewoon 80% van de totale bon (incl. btw) boeken als kosten, of 100% en naderhand 20% corrigeren naar privé. https://www.ikwordzzper.nl/zzp-kennisbank/fiscale-zaken/is-eten-en-drinken-aftrekbaar-als-zzper/
 5. Ik denk dat je dit moet richten aan de AVA. (En dat was dus weer een probleem) https://www.kienhuishoving.nl//nl/blogs/aftreden-als-bestuurder-mag-dat-altijd/ Maar als de curator alleen bij vermogensrechtelijke belangen aanwezig hoeft te zijn (en dit lijkt mij van rechtspersonenrechtelijke aard) hoeft dat dus geen probleem te zijn.
 6. De aandeelhouders doen dit op een AVA (tenzij anders bepaald in de statuten). Dit gebeurd dan ook doorgaans door stemming. Ik denk niet dat een bestuurder dit af kan dwingen, anders dan zelf een faillissementsaanvraag in te dienen (met steunvordering). De meer interessante vraag is, wie vertegenwoordigd de aandeelhouders op een AVA van een dochteronderneming. Wie heeft hier de stemrecht... Is dat de curator of de oorspronkelijke aandeelhouders. Volgens mij heeft de curator alleen het stemrecht in geval van beslissingen met vermogensrechtelijke belangen. Bij beslissingen van rechtspersonenrechtelijke aard (b.v. opheffing) heeft volgens mij de originele aandeelhouder nog steeds de stem. Jezelf als bestuurder uitschrijven heeft ook geen zin zolang er geen opvolger is die zich inschrijft. Een onderneming bestuurloos achterlaten kan tot hoofdelijke aansprakelijkheid leiden !!!!
 7. Nee, de curator is geen aandeelhouder. Lees dat topic nog eens even opnieuw door. Daar had ik een link doorgegeven: http://dirkzwagerondernemingsrecht.nl/2012/04/27/bevoegdheid-curator-tot-aanvragen-faillissement-dochtervennootschap/ En bestuurshandeling dien je zelf nog in de dochter uit te voeren. Edit: O, je bedoelt natuurlijk voor de AVA. Ja, dan zul je dus zelf stappen moeten ondernemen. Voor de vorige jaren zul je echter nog wel aangifte moeten doen. Ja, dit mag ook alleen gebeuren wanneer de holding de ENIGE schuldeiser is en er absoluut geen baten meer zijn. Curator (als schuldeiser) hoeft daar dan ook helemaal niet aan mee te werken. Misschien ook interessant (waaruit blijkt dat de bevoegdheid van de curator in sommige gevallen ook beperkter is) Heeft de curator van de moedervennootschap de niet failliete dochters aan een touwtje?
 8. Nogmaals, het gaat in dit geval alleen om met een faillissement-dreiging betaling af te dwingen. Niet om het faillisement zelf. Mocht het daar echter toe komen dan neemt TS voor lief dat die achteraan moet sluiten (en waarschijnlijk weinig tot niets krijgt). En met die dreiging moet je dan wel snel zijn voordat andere de daadwerkelijke faillissement aanvragen (wat schijnbaar een grote kans is).
 9. Ah, nu zie ik het. Ja. Als G en H alleen een schuld hebben bij F dan kunnen ze geliquideerd worden. Jij bent bestuurder van G en H en kunt dat dus (d.m.v. een AVA) gewoon regelen. Maar hadden we dit niet allemaal al eens bekeken???
 10. De cijfers zal hij zelf niet eens hebben (want die zou de curator moeten hebben en die kunnen inmiddels gewijzigd zijn). En als de BV zo goed als leeg is kan de curator (zoals ik al aangaf) de aangifte volgens mij gewoon terugsturen. Dat lijkt mij het goedkoopste en makkelijkste (moet je natuurlijk wel die curator te pakken kunnen krijgen).
 11. Niet. Dat zal toch echt via de curator moeten gebeuren. Mailen werkt niet. Dan kom je onderop de stapel (en als je boven komt stopt ie je weer onderaan). Gewoon blijven bellen. Waarom doet de curator overigens geen aangifte? https://www.fortadvocaten.nl/wie-doet-de-belastingaangifte-bij-faillissement/ Het volstaat dat de curator de aangiftebrief gewoon getekend terugstuurt. Dus zo moeilijk lijkt mij dat niet. Dat moet je alleen wel met hem afspreken. https://www.navigator.nl/document/inod9cbc021bf12d36966314433faa2fd879/vakstudie-nieuws-fiscaal-bestuursrecht-vennootschapsbelasting-aangifte-faillissement-failliete-lichamen-hoeven-onder-voorwaarden-geen-vpb-aangifte-meer-te-doen
 12. Op welke manieren heb je contact gezocht met die curator? Als je hem niet te spreken kan krijgen omdat de 'assistent' je niet doorlaat, gewoon even aangeven dat je nog 2 ton over hebt die je in de zaak zou kunnen stoppen... dan heb je hem denk ik zo aan de lijn
 13. Tsja... maar die kan je dan weer niet gebruiken als steunvordering omdat deze niet tegen dezelfde persoon zijn.
 14. In de faillissementsaanvraag wel (daar is alleen maar melding dat er een steunvordering is voldoende). Bij de zitting zelf zul je die echter wel moeten aantonen (d.m.v. onbetaalde factuur of vonnis).
 15. De bedoeling is, denk ik, dat ze, voordat het tot de faillissementszitting komt, de vordering zullen betalen. Je hoort dat b.v. ook vaak steunvorderingen snel betaald worden zodat op de zitting zelf geen steunvordering meer is (en faillissement niet uitgesproken wordt). Dus in dit geval is het meer dreigen met een faillissement om de betaling af te dwingen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept