Jump to content

Rik ·

Legend
 • Content Count

  1,712
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Rik · last won the day on July 3

Rik · had the most liked content!

Community Reputation

124

Personal info

 • You are:
  maak een keuze
 • How did you find us:
  maak een keuze

Register

 • What age group do you belong to?
  46-50
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 1. Ik had begrepen dat het oude nummer niet meer gecorrespondeerd mocht worden naar de buitenwereld. Dus ook niet op de factuur. Oude nummer staat ook niet meer in het VIES-systeem. Dat de belastingdienst intern nog met je oude nummer werkt is volgens mij alleen maar een ICT dingetje. Mocht je aanwijzingen hebben dat het oude nummer nog gebruikt mag worden dan hoor ik dat graag (had ik geen nieuw briefpapier hoeven te laten drukken ). Verder denk ik inderdaad dat het wel mee zal vallen. Het gaat dus om één factuur waar je oude nummer op staat. Je zou eventueel een notitie in je administratie eraan kunnen hechten. Dat zou degene die de factuur gemaakt heeft ook kunnen doen (wat inderdaad wat verwarrend is). (Ik neem aan dat het BTW nummer wel al op je briefpapier staat en dat dit van januari tot nu wel goed gegaan is)
 2. Ben benieuwd of je dat aan de factuur zelf kunt zien? En dat de Belgische belastingdienst ook zo oordeelt? Misschien dat het te bewijzen is aan de pinbetaling die in de winkel gedaan is (als dat al zo gedaan is).
 3. Terwijl dat wel verplicht is voor een correcte verlegging van de BTW. https://www.firm24.com/blog/boekhouding/btw-factuurvereisten/
 4. Nee, overwaarde van de verkoop (of blijvend eigendom) van een huis wordt niet belast in box 1. Bij verkoop zal de opbrengst wel naar box 3 verhuizen waar vermogensbelasting is. Tevens zal de overwaarde van verkoop in een nieuw huis gestopt moeten worden indien dit binnen 3 jaar is (geen hypotheek met renteaftrek voor dat deel). Maar dat heeft allemaal niets met belasting te maken.
 5. Hoezo "we". Het huis was toch niet van jou? Dus jij betaald sowieso geen dubbele belasting. En ja, de eigenaar betaald over de renovatie btw. En via via ook IB over winst. Je zou dit kunnen compenseren door de factuur lager te maken. Maar bij een ander zou hij ook btw betalen. En over zijn eigen arbeid betaald hij ook altijd IB. Dus het is niet anders dan normaal. Ps. Let wel even op welk btw tarief je mag rekenen. Voor een aantal handelingen mag in 2020 nog het lage tarief (9%) gerekend worden.
 6. Ja, ik had mijn reactie al aangepast. Bij fysieke aankoop in België zou het dus mogelijk moeten zijn. Wanneer het een intracommunautaire levering betreft niet.
 7. Edit: ik zie nu dat je het hebt over fysieke goederen zelf halen in het buitenland. Dat zou dan inderdaad de enige afwijking kunnen zijn. Ik ben benieuwd. Ik hoop dat we het resultaat nog te horen krijgen.
 8. Schijnbaar heb je een aantal topics gemist hierover. Je kunt onjuist buitenlands berekende btw niet terugvragen via die link. Dit wordt doorgestuurd maar desbetreffend land maar die wijst die aanvraag meestal gewoon af. Dit is reeds in eerdere topics naar voren gekomen waar er een antwoord kwam dat de btw verlegd had moeten worden (de EU regels van verlegging hadden toegepast moeten worden). Je krijgt dan bericht "nulbelasting mogelijk, neem contact op met de leverancier". Je kunt schijnbaar zelfs een boete krijgen als je dat formulier onterecht gebruikt. Zie ook hier En hier En dan nog deze met tekst en uitleg
 9. Nee, die Belgische btw kun je niet terugvorderen. Als je dat probeert via die link krijg je als antwoord dat die link daar niet voor bedoeld is. Er is incorrect btw gerekend (want het had verlegd moeten worden) en dat kun je dus niet zo terugkrijgen. De enige manier is naar de leverancier teruggaan en een andere factuur met verlegging vragen (en de btw via hem terugkrijgen).
 10. Welkom op Higherlevel. NEE. Niet aannemen. Maar vaststellen ! Staat jouw bedrijfsnaam met BTW nummer erop? Staat de tekst "BTW Verlegd" of "VAT Reverse Charge" erop? Of iets met "Art. 138, VAT Directive 2006/112"? Je moet in ieder geval eerst bepalen of de verlegging correct is gedaan. Als de verlegging correct gedaan is dan moet jij er inderdaad BTW over aangeven en afdragen. Dat is bij vraag 4b op de aangifte. Als je niet meedoet met de KOR o.i.d. dan kun je datzelfde bedrag ook weer direct bij 5b opgeven (voorbelasting) zodat je in saldo niets betaald over de goederen. PS. Let op dat het Verenigd Koninkrijk per 31 januari 2020 niet meer tot de EU behoort. Echter blijven tot 31 december 2020 de regels nog wel hetzelfde. Daarna zul je echter wel wat dingen anders moeten doen (en dan krijg je met invoer buiten de EU te maken e.d.). https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/eu-landen_en_-gebieden/eu-landen_en_-gebieden
 11. Worden inactieve btw-nummers niet met ingetrokken? https://www.gbouwerbv.nl/intrekking-inactieve-btw-nummers/ Friso, waarom wil je je btw-nummer en kvk aanhouden. Opnieuw aanvragen is zo gedaan. Aanhouden alleen maar omdat je misschien in de (verre) toekomst weer iets wil gaan doen is niet de juiste reden om ze aan te houden. En als dat zo zou zijn moet je toch weer maar de kvk om je bedrijfsactiviteiten te wijzigen (hoewel dat ook via een formulier kan).
 12. Welkom op Higherlevel, -- Met vriendelijke groet, Persoon algemeen_email@bedrijfgroepx.nl Bedrijf groep X (1234) t.h.o.d.n. Y (5678) t.h.o.d.n. Y (9876) (t.h.o.d.n = tevens handelend onder de naam)
 13. Ah... ja. Ok. Vandaar ook mijn vraag of er begeleiding was geweest bij de turboliquidatie. Want dat kan (door een leek) ook nog wel eens verkeerd gedaan worden.
 14. Uiteraard kun je met een turboliquidatie de bestuurdersaansprakelijkheid niet ontlopen Als er echt sprake zou zijn van aansprakelijkheid van het bestuur (lees: alleen mogelijk bij een ernstig verwijt door het bestuurder) dan zou de verzekeraar de liquidatie ongedaan kunnen maken en de curator alsnog erachteraan laten gaan. Maar ik denk dat er hier geen sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid. De verzekeraar zal bepalen of deze aan de derde partij uit moet keren maar kan daarna echter niet achter het eigen risico aangaan (gebrek aan baten). Of de verzekeraar moet zich beraden of de claim die neergelegd is, niet geheel onder bestuurdersaansprakelijkheid zou moeten vallen, in welk geval ze niet uitkeren en de derde partij de liquidatie ongedaan zou maken en de weg via de curator gaat vervolgen.
 15. Hoe is dit topic anders dan je andere topic (waar je het overigens over een opzegtermijn van 60 dagen had)? https://www.higherlevel.nl/forums/topic/65277-tijdelijk-stilleggen-zzp-contract
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept