Ga naar inhoud

Rik ·

Legend
 • Aantal berichten

  969
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  4

Rik · won de laatste dag op 2 maart

Rik · had de meest gelikete inhoud!

Karma

40

Registratie

 • Hoe heb je ons gevonden:
  maak een keuze
 • Jij bent:
  maak een keuze
 • Tot welke leeftijdsgroep behoor je?
  46-50
 • Je bent voornamelijk geïnteresseerd in:
  ondernemen algemeen
 1. Ik neem aan dat die procedure bij de klant liep (de klant heeft te maken met een incassobureau). De wil verder de kosten daarvan verhalen op de leverancier (TS). TS weet echter officieel niets af van de procedure omdat deze hier ook niets mee te maken heeft. Ik denk dat het hiervoor al genoemd is. De klant zal het niet kunnen verhalen omdat die degene is die het ook zo uit de hand heeft laten lopen zonder u in te lichten. Verzamel de beweringen op deze pagina even helder op een A4'tje zodat u, in geval dat het nodig is (wat nog helemaal niet zeker is), gelijk een duidelijk verhaal hebt.
 2. Rik ·

  Starter geen loon betalen wel omzet/winst

  Is dat zo'n groot probleem als je €40k meer binnen gaat krijgen dan 2018? Over hoe groot deel van verlies van kinderopvangtoeslag hebben we het dan?
 3. Schijnbaar is hier nog steeds onduidelijkheid over. Heb jij zelf een webwinkel en beheer je gewoon je eigen klantgegevens? Of heeft de desbetreffende klant (waarvan ze de gegevens willen hebben) bij jou een webwinkel, en beheer jij de klantgegevens voor die klant? Twee wezenlijk verschillende dingen en zoals ik het begrijp van uiterst belang of jij dus onder die wet valt.
 4. Rik ·

  Zakelijke rekening achteraf privé aanmerken??

  Dat kan dus wel maar zou wel zonde zijn als je een gedeelte toch als zakelijk kunt zien. Vandaar de vraag of je van één rekening een gedeelte zakelijk en een ander gedeelte privé op kunt geven. Maar ik weet niet of dat kan op één rekening. En als je bijvoorbeeld 80k overgemaakt zou hebben en 30k op je box 3 had laten staan, denk ik dat je dat veel beter had kunnen verantwoorden (en dat zal misschien ook geen flaggetjes triggeren bij de BD). Maar dat is achteraf. Ook een gedeelte van de winst (zakelijk overschot) niet opnemen maar een of twee jaartjes langer op de zakelijke rekening laten staan roept minder vragen op.
 5. Rik ·

  Zakelijke rekening achteraf privé aanmerken??

  Ik ben het wel met Roel eens. Maar het probleem is dat je aangaf je gehele box 3 over geboekt te hebben naar de zakelijke rekening. 110k voor het einde van het jaar naar zakelijk en box 3 wordt €0. Bij controle zal dat in ieder geval onvermijdelijke vragen oproepen. Dan zul je die investeringen denk ik ook echt gedaan moeten hebben in 2019. Vraag aan andere. Hoe/waar kun je aangeven in de IB dat de zakelijke rekening misschien een gedeelte privé vermogen is (of andersom)? Ik ben maar een vinkje tegengekomen of de rekening zakelijk was. Bijvoorbeeld €20.000 of €30.000 aangeven als privé zou al heel wat kunnen helpen denk ik (en je blijft onder de belastbare bedrag in box 3). Mag je in dat geval gewoon het saldo aanpassen bij de bankrekeningen? (lijk me niet de juiste manier) Hoe doe je dat met een privé rekening waarvan je een bepaald bedrag als buffer aan wil geven als zakelijk (dus dat dat nog in het eigen vermogen van de onderneming zit)?
 6. Rik ·

  Zakelijke rekening achteraf privé aanmerken??

  Ik denk dat je TS niet goed begrijpt. Er was €110.000 privé begin 2018. Dat is in oktober 2018 compleet allemaal naar een zakelijke rekening gestort. Dus op 1 januari 2019 is de privé rekening €0 en de zakelijke rekening €110.000. Reken maar dat dat gezien wordt als belastingontduiking bij controle (Boxhopping naar een zakelijke rekening) Je gaat er vanuit dat die 110k dus nog gewoon op het eigen vermogen van de onderneming staat. Ik ga er vanuit dat dit geld al naar privé geboekt is en de jaren ervoor ook gewoon in box 3 vielen. Doorschuiven naar een zakelijke rekening en het niet meer bij box 3 opgeven is dan ontduiking. Bij de IB aangifte moet je per bankrekening aangeven of het om een zakelijke of privé rekening gaat. Je zou dus voor die zakelijke rekening gewoon privé aan kunnen geven en dan wordt ie in box 3 belast. Maar dit probleem gaat eigenlijk pas volgend jaar spelen want voor de opgave van 2018 geldt een peildatum van 1 januari 2018. En toen had je het saldo dus privé staan. Je zou dus voor IB 2019 (volgend jaar) ook de rekening nog als privé op kunnen geven en dan voor 2020 als zakelijk. (Ik weet niet of de belastingdienst jaarlijks bijhoudt of een privé rekening zakelijk wordt of niet) In de daarop volgende jaren mag je natuurlijk wel een buffer aanhouden op de zakelijke rekening. Die mag echter niet zo hoog liggen dat het zakelijk niet te verantwoorden is. De hamvraag is nu natuurlijk wel waar dit geld stond. Had je dit al als privé in box 3 door die jaren heen of stond het nog als eigen vermogen op de balans van de onderneming?
 7. Rik ·

  Eigen vermogen begin jaar hoger dan eind jaar

  Afschrijvingen komen niet op de balans (tenzij je inventaris gelijk blijft en een aparte afschrijving opneemt als balanspost). Maar afschrijvingen neem je op als kosten in de W&V. Als je dat ook al niet gedaan hebt, dan vraag ik me af of het niet verstandiger is om met de hele boel even langs een boekhouder te gaan. Het is eigenlijk wel zo simpel maar dan moeten die balans en W&V wel correct zijn. Prive is ook niet iets wat jij in IB 2017 bij de balans in hebt kunnen vullen.
 8. Rik ·

  Eigen vermogen begin jaar hoger dan eind jaar

  Je hebt voor 2017 toch ook al aangifte gedaan? Wat was toen je eigen vermogen eind 2017? Ik zie daar 'priv' staan. Ik kan me niet voorstellen dat je dat bij je IB 2017 zo opgegeven hebt op de balans. Wat is dat? Is dat je EV 2017? Als dat zo is, waar is dan je prive opname en stortingen 2018 geweest? Als het goed is €7503. Zoals al eerder gesteld EV eind = EV begin - opname + storting + winst Misschien heb je dat in 2017 ook al verkeerd gedaan.
 9. Misschien omdat je graag belasting betaald Aan de huidige KOR zitten in principe geen nadelen dus het is ook nadelig om die niet toe te passen. Buiten de administratieve rompslomp (want tussen de €1.345 en €1.883 krijg je maar een gedeelte terug). Maar dat neemt niet weg dat het toch 'vrijwillig' is. Tevens noemde ik de vrijwilligheid specifiek n.a.v. jouw situatie. Als de KOR al zou gelden bij <€1.883 btw (maar dan dus ook als je voorbelasting hoger zou zijn dan je omzet-btw zoals bij jou) dan zou de vrijwilligheid ervoor zorgen dat je hem dus niet toe zou hoeven te passen. Want anders zou je in jouw situatie onder KOR alsnog btw af moeten dragen. Zie voor het rekenvoorbeeldje de post van prinsrachid. In dat geval zou de vrijwilligheid je sowieso de mogelijkheid geven om daaronder uit te komen. Vandaar dat de KOR ook alleen maar geldt van >€0 en <€1.883 netto btw. De nieuwe KOR heeft dus overigens wel nadelen.
 10. Dan is de volgende vraag natuurlijk... Welk risico loop je als je in dat geval wel meewerkt en de gegevens versterkt. De nieuwe boetes voor het overtreden van de AVG kunnen aardig in de papieren lopen.
 11. Ik denk dat dat tekort doen was over een stukje tekst wat ik weggehaald had. Ik dacht dat de KOR vrijwillig was (maar als je hem niet toepast doe je jezelf tekort). Daarmee bedoelde ik natuurlijk wel vrijwillig als je onder de €1.883 moet betalen. Niet voor iedereen. Maar aangezien ik niet zeker wist of de KOR ook daadwerkelijk vrijwillig is had ik het stukje weggehaald. Maar ik zie nu in een ander topic dat deze inderdaad toch vrijwillig is.
 12. Ja, dat klopt helemaal. In 2020 gaat er wel het een en ander veranderen met de KOR regeling. https://www.4-vision.nl/nieuws/prinsjesdag-2018-de-nieuwe-kleineondernemersregeling-voor-de-btw/
 13. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/ Als jij belasting terugkrijgt omdat je voorbelasting hoger is, dan hoef je dus geen belasting te betalen maar krijg je belasting terug. Je kunt dan ook helemaal geen KOR toepassen. Als jij wel KOR zou toepassen zou jij dus af moeten dragen wat niet de bedoeling is.
 14. Nee. Ik bedoelde inderdaad dat je op moment van het maken van de factuur, die "te ontvangen debiteuren" geboekt zou hebben. Als er dan voor eind 2018 betaald is, dan is die betaling alweer verdwenen van de post "te ontvangen debiteuren". Het was dus eigenlijk de momentopname van het maken van de factuur wat je dan moest boeken.
 15. ? Deze opmerking volg ik net. Ik dacht dat bovenstaande voldoende was/ Wat bedoel jij met "voorschot". Als je in 2018 een factuur verstuurd hebt, dan zie ik dat helemaal niet als "voorschot". Als de factuur voor diensten in 2019 is boek je de factuur excl. btw op "Vooruitgefactureerd"-balanspost. Btw gewoon als te betalen BTW Q4 2018 en het bedrag incl. BTW op "Te ontvangen debiteuren"-balanspost. Als je dan de betaling binnenkrijgt (ik weet niet of dat in 2018 of 2019 was) boek je de betaling (incl. BTW) weg tegen de "Te ontvangen debiteuren"-balanspost (incl. BTW). Maar misschien hou je helemaal geen "Te ontvangen debiteuren" bij. Dan mag je die "Te ontvangen debiteuren" ook zien als "Bank". Heb je eigenlijk onbetaalde verkoopfacturen? Zo ja, hoe hou je die dan bij? En onbetaalde inkoopfacturen? Kostenschattingen zijn natuurlijk altijd excl. BTW (als ondernemer). Maar als dat bedrag €2420 incl. BTW is, dan boek je inderdaad €2000 als kosten in 2018 en €2000 op de overlopende activa. BTW is in 2018 nog niet aan de orde omdat je nog geen factuur hebt. In 2019 krijg je dan de factuur. Als die €3620 incl. BTW is (dat is €2991,74 excl. BTW) dan boek je €628,26 (BTW bedrag op factuur) als BTW, €2000 boek je tegen op overlopende active (zodat die weer 0 wordt), en de overblijvende €991,74 boek je als kosten in 2019.

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké