Jump to content

Rik ·

Legend
 • Content Count

  1,063
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by Rik ·

 1. Voor bestaande sancties kun je beginnen op https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/internationale-sancties/ Of de software die jij verkoopt door ook toe behoort of dat er sowieso geen onderscheidt in soort software gemaakt wordt kan een belastingadviseur wel aangeven.
 2. Nee, als je buiten de EU verkoopt hoef je geen btw te berekenen en af te dragen aan enig EU land. Dat wil niet zeggen dat jij helemaal niets hoeft af te dragen aan niemand. En ook die bewijslast vervalt niet zomaar. Je mag bijvoorbeeld niet gewoon software leveren aan Iran of Noord Korea. Is dus wel handig dat je dat kunt bewijzen. Zoals ik al eerder aangegeven heb lijkt het mij verstandig om een belastingadviseur te raadplegen met verstand over export van software want met al die landen buiten de EU (waar jij schijnbaar aan levert) is het geen gemakkelijke materie. Misschien zien niet alle landen buiten de EU software als "elektronische dienst". Misschien gelden er andere regels. En ook in Amerika veranderen de regels rond de sales tax en use tax met enige regelmaat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over eventuele drenpels in desbetreffende landen. https://www.avalara.com/us/en/learn/software-sales-tax.html https://circulaire.smeetskring.com/artikel/belastingstelsels-andere-landen-wetenswaardigheden-over-de-amerikaanse-sales-tax
 3. Ja, maar dat zijn dan denk ik wel goederen. Het kan dan dus wel zijn dat ze bij het importeren van goederen in Amerika weer een heffing/sales tax moeten betalen. Maar dat kan ook door de klant betaald worden. Maar voor diensten gelden weer andere regels... Lees ook dit topic En https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_of_digital_goods https://www2.deloitte.com/global/en/pages/tax/solutions/global-indirect-tax-rates.html
 4. Zorg er wel voor dat deze bewijsstukken niet tegenstrijdig zijn. Bij VPN or TOR klanten heb je dus waarschijnlijk een probleem met de bewijsstukken. Wat weerhoudt de klant er dan van om een land met de laagste btw te kiezen? Want dan krijgt hij dus een lagere prijs. Tevens gaat dat ook problemen met je bewijsvoering opleveren omdat het dan vaker voor gaat komen dat het opgegeven land niet overeenkomt met het IP-adres. Volgens deze site van de belastingdienst (bron😞 Dus voor landen buiten de EU zul je wat moeite moeten doen. Het kan zijn dat in die landen wel drempels gelden voor wanneer je wel of niet in dat land aangifte moet doen. In Amerika is het overigens geen btw maar sales tax waar je mee te maken krijgt (en dat zelfs per staat). Als het vaak voor gaat komen dat je buiten de EU levert kan het handig zijn een belastingadviseur te raadplegen. Ook omdat je buiten de EU dus andere regels hebt wil je tegengaan dat iemand gewoon Amerika/staat kiest en via een VPN verbinding maakt om de btw te ontlopen. Vandaar dat toch één prijs incl. 21% of 25% rekenen aan jouw kant het veiligste is. Je hebt dan nog wel het uitzoekerij maar de kans dat iemand een 'verkeerd' land opgeeft daalt wel.
 5. Alleen land vragen zou dan voldoende zijn. Je hoeft niet het complete adres te weten. Samen met het IP-adres heb je dan twee (hopelijk niet tegenstrijdige) bewijsstukken en hoeft je dus geen derde in te schakelen. Het beste is dan wel gewoon één prijs inclusief voor iedereen te rekenen. Daar zit dan de btw van het desbetreffende land al in. Bij sommige landen in jouw voordeel, bij andere in jouw nadeel. Maar dat weerhoudt de klanten er ook van om een land te kiezen met de laagste btw. O, en hoe doe je het met klanten buiten de EU (straks misschien ook UK)
 6. Yep. Als je die zover krijgt dat die een verklaring afgeeft welk land er bij welk IP adres hoort dan zit je veilig denk ik
 7. Jumbo is niet te vergelijken. Die verkopen hier in Nederland (en 'leveren dus af' in Nederland). Tevens hoeft hier in Nederland aan een particulier dus geen factuur uitgereikt te worden. Overigens is ook even de vraag of adresgegevens een vereiste is voor de factuur. Ja, voor BTW in Nederland wel, maar of dat voor particulieren in het buitenland ook zo is weet ik niet. Dan moet je de vereisten in dat land opzoeken. Maar feit blijft dus dat je voor het afdragen van de BTW wel het land moet weten. Het klopt inderdaad dat vanaf 1 januari 2019 onder de €100.000 nog maar 1 bewijsstuk nodig is. Maar daarvan wordt dit gezegd: (bron) Dus dat bewijsstuk moet van een derde afkomstig zijn. Ik ben benieuwd wie hier die derde is in geval van een IP-adres. Edit: Van de belastingdienst: (bron) Dus gewoon zelf het IP-adres noteren is niet voldoende. Omdat je hier zelf de dienst verricht zul je dus meerdere (niet tegenstrijdige) bewijsstukken moeten hebben.
 8. Je hebt dus een add-on die in de weg zit. Je kunt al je add-ons doornemen en kijken of je ze ook echt nodig hebt. Het kan ook zijn dat er een spamware of malware add-on zichzelf heeft genesteld in je browser. Ik heb even gekeken (in de nieuwe Windows Sandbox ) en die ahjilop.com is een extension met de naam "Zoom in op afbeeldin" (note het ontbreken van de g op het einde) Je kunt dus een voor een al je extensies uitschakelen en kijken welke het probleem geeft maar mijn suggestie zou zijn om even met die "Zoom in op afbeeldin" te beginnen. Edit: Ha, je hebt hem al gevonden. Heb je ook die ontbrekende g gezien. Rare extensie dus
 9. Dat lijkt mij een extensie te zijn die dwarsligt. Kun je Firefox eens in veilige mode opstarten. Tevens is het verstandig eens even alle aanwezige extensies door te nemen en eruit te knikkeren wat je niet gebruikt. Als ik met Chrome of IE en Edge naar https://www.ahjilop.com/ ga krijg ik een melding dat de browser niet compatible is met hun extension. Dus ik denk dat je het in die richting moet zoeken. Onder de "cgu?" staat Audivox Company.
 10. Ja, maar die BTW van zijn factuur moet jij wel weer aan hem betalen (en hij moet die weer afdragen). Begrijp hij überhaupt hoe BTW werkt?? Alle BTW die jij betaald kun je terugvragen en alle BTW die jij ontvangt moet jij ook weer afdragen. Dus het is helemaal niet zo dat de BTW op zijn factuur in jouw zak verdwijnt. Je moet die nota-bene aan hem betalen !!
 11. Ja, volgens de regels ben je verantwoordelijk voor het afdragen van de juiste BTW voor het juiste land. En voor een dienst waarbij jij software levert aan iemand in het buitenland is dat niet anders. Maar als jij weet of jouw standpunt ook door de belastingdienst gedeeld wordt dan horen we dat graag. Vandaar dat ik ook aangaf dat het beste is om hier deskundig advies over in te winnen. Ik weet niet in hoeverre de controles gaan en hoeveel risico je dus loopt. Belastingtelefoon? Belastinginspecteur? Iemand die ervaring heeft met controles i.c.m. MOSS-regeling en levering van software? Dan kun je toch nog wel om het land vragen? Of ze het juiste land (of adres) opgeven, daar kun jij dan weer niets aan doen. Tevens zou je gewoon 25% (of 21%) op je prijs excl. btw kunnen zetten. En dan gewoon één prijs rekenen zodat dat niet afhangt van je IP-adres. Op die manier zullen de kopers ook geen baat bij hebben een ander land op te geven. Want als ze dit wel kunnen, en de prijs incl. is daarvan afhankelijk, dan gaan ze natuurlijk allemaal een land opgeven waarbij het btw-percentage het laagst is.
 12. Dan ben je al halverwege. En je hoeft ze niet om een compleet adres te vragen. Een bevestiging in welk land ze wonen zou dan misschien al voldoende kunnen zijn. Het kan dus wel verstandig zijn om over dit alles even deskundig advies in te winnen zodat je later bij controle geen problemen krijgt.
 13. Iemand mag anoniem zijn. Maar volgens de huidige regels moet je wel het land van die persoon weten. En alleen een land kun je niet terugleiden naar een persoon. Hoe wil je anders je aangifte doen? Overigens moet je volgens die regels wel bewijsstukken daarvoor hebben. Hoe streng die bewijsstukken dan moeten zijn (en of ze gecontroleerd worden) weet ik ook niet. Zou een vinkje bij een land voldoende zijn? Volgens de "veelgestelde vragen"-link die Cosara al noemde dus niet.
 14. Met cryptocurrency heb je wel een probleem. Met de prepaid kaarten zou je a.d.h.v. de oorspronkelijke betaalgegevens eventueel kunnen herleiden om welk land het gaat (als je die kaarten geregistreerd hebt). Ja, dat kan verschil uitmaken in hoe zwaar de bewijslast voor jou is om te bepalen uit welk land jouw koper komt. Maar compleet anoniem mag dus niet omdat jij moet weten om welk land het gaat.
 15. Hoe betalen die kopers dan? En is je omzet hoger dan € 100.000? Je blijft dus de verantwoordelijkheid hebben om te weten in welk land je BTW af moet dragen.
 16. Dat bedoelde ik ook met "drempel". Zit je erboven dan heb je geen keuze. Zit je eronder dan kun je het wel of niet toepassen. Hoe noem je die €10.000 anders dan een "drempel" ? Ook in dit topic wordt over "drempel" gesproken.
 17. Je mag natuurlijk wel gewoon één prijs incl. btw aanhouden voor iedereen. Dus ook de 21% op de kale prijs voor buitenlandse particulieren maar dat 'zien' ze dan niet want die toon je alleen de incl. prijs. Alleen zul jij daarna wel de juiste btw af moeten rekenen voor het land waar die particulier woont (via de MOSS-regeling). Voor bijvoorbeeld Duitsland 19% hou jij niet de €100 over (op een prijs van €121) maar €101,68 (prijs incl. delen door 1,19). Voor Zweden is het natuurlijk omgekeerd (25% hoog btw). Dan hou je van de €121 maar €96,80 over
 18. Dat staat ook op deze pagina. Het is wel verstandig om genoemde linken en documenten in dit topic even goed door te nemen zodat je weet wanneer je jezelf moet aanmelden, wanneer je aangifte moet doen, over welke periode en uiterste betaaltermijnen e.d.
 19. Waarom staat het op deze site dan wel? (Het gele gedeelte wat ik reeds gequote heb) Per 1 januari 2019. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/btw_berekenen_bij_diensten/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015
 20. Waarom staat er in die pdf niet de nieuwe drempel van €10.000? https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/btw_berekenen_bij_diensten/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015 Vraag aan TS dus, kom je met je omzet naar buitenlandse particulieren boven die grens? Of wil je gewoon sowieso aangifte doen via de MOSS-regeling? Ik neem aan dat we het hier hebben over verkoop naar particulieren? Dit is natuurlijk niet juist. Misschien moet je je ook nog even verdiepen in marges en percentages bij ondernemen. Als je 81% hebt en je neemt daar 19% btw over dan kom je op 96,39%. Dat klopt dus niet. Als jij iets voor 100% verkoopt en er zat 19% op moet je het delen door 1,19. Dus krijg je zelf 84,03%.
 21. Ja, dat is voor de BTW die hij op zijn factuur zet. Die draagt hij af en moet jij aan hem betalen (1=1). Maar niet van de BTW die je op de webshop-facturen hebt gezet. Die moet jij afdragen. En die moet jij dan ook in zijn geheel van de facturen afhalen voordat hij ze als omzet gaat tellen voor de winst. Hij kan lekker rekenen op die manier Maar als hij het even op papier zet dan zal hij ook wel zijn verkeerde beredenering inzien (mag ik even aannemen, tenzij hij helemaal niet kan rekenen).
 22. Mag je dat rekenen over alleen de webshop omzet en kosten? Zoals ik het lees is de webshop een onderdeel van een groter bedrijf waarbij die drempel helemaal niet van toepassing is. De webshop is ook helemaal geen aparte entity voor de belastingdienst. Anders zou deze ook zelf de BTW af moeten dragen (wat nu door een ander bedrijf gedaan wordt) en zou er ook eigen winst in zitten. En dan zou je niet onderling facturen voor die winst moeten sturen want dan klopt het administratief allemaal niet meer.
 23. De webshop heeft dus eigenlijk geen kosten. Jullie betalen dus de facturen voor de webshop (die weer onderling verrekend wordt via facturen naar elkaar). Vraag hem dan wie de BTW afdraagt over de omzet van de webshop. Want iemand zal die BTW moeten betalen aan de belastingdienst. Dat zou de webshop dus moeten doen. Vandaar dat hij moet rekenen met de omzet excl. BTW.
 24. Feit blijft dat jullie nu allebei de afspraken niet nagekomen zijn. Je kunt nog proberen een goed gesprek met haar aan te gaan en te kijken of ze bereidt is die €6.000 alsnog te lenen aan de BV, waarna deze afgehandeld wordt met verlies. Of dat dat anders dit via een faillissement gebeurd (waarna de bestuurlijke aansprakelijk voor beide geldt). Maar een curator hoeft dan niet alleen bij haar geld proberen te halen. Als deze de volledige €8.500 bij jou kan halen, zal deze niet schromen om dat gewoon te doen. Een rechtzaak aanspannen kan ook maar kan meer tijd kosten. In ieder geval lijkt mij dat direct juridisch advies inwinnen ook wel zo verstandig is. JIJ hebt een vordering op HAAR??? Je bedoeld eigenlijk dat jullie BV een vordering heeft op haar Holding? En dat hangt helemaal af van wat er precies in de papieren staat. Maar dat lijkt me nogal een verschil.
 25. Dan moet hij dat aangeven aan de notaris. Hij wil dus onder de overeenkomst uit. (Boeteclausules bij openbreken aan zijn kant?) Overnamebalans als bijlage aan akte was handig geweest. Maar niet noodzakelijk. Het bedrag wat in de akte staat is natuurlijk wel bindend. Daar heeft de verkoper toch ook voor getekend?

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept