Ga naar inhoud

Rik ·

Legend
 • Aantal berichten

  905
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  2

Alles dat geplaatst werd door Rik ·

 1. Rik ·

  zzp'er: bankrekening voor starters

  Zakelijke broodjes? Voor een eenmanszaak? Volgens mij kun je die dingen niet zakelijk boeken. Maar zonder gekheid... Je houdt alle zakelijke uitgaven toch bij? Dat zou je met een zakelijke rekening ook moeten doen (bonnetjes, facturen e.d.). Dat het van een privé rekening afgeschreven wordt zou dan niet uit mogen maken.
 2. Rik ·

  Voorschot dividenduitkering (binnen hetzelfde boekjaar)

  Vermogensrendementsheffing betaal je over het saldo op 1 januari. Dus alles in een keer in maart uitkeren is nét zo effectief als maart, mei en juli. In privé krijg je ook meer rente (hoewel dat tegenwoordig eigenlijk ook niets meer is). Maar voor die de vermogensrendementsheffing maakt het dus niets uit. Maar inderdaad zou je om bedrijfstechnische redeneren die reserve ook nog even in de zaak kunnen laten zitten en kun je naar eigen inzicht het moment van dividenduitkering kiezen (meerdere keren per jaar). (Behoudens de reden die wpronk aangaf over de statuten.) Ja, ook bij interim-dividend moet je binnen een maand de dividendbelasting aangifte doen en betalen. Overigens is interim-dividend officieel dividend uit winst van het lopende jaar (dan moet je wel zeker weten dat je die wist gaat draaien). Als je over reserves dividend uitkeert is het volgens mij gewoon 'normale' dividend. En de belastingdienst maakt daar volgens mij ook geen onderscheid in.
 3. Rik ·

  Voorschot dividenduitkering (binnen hetzelfde boekjaar)

  Het is gebruikelijk om het jaarlijks te doen na/bij het opstellen van de jaarstukken. Maar het is geen verplichting. Meerdere keren per jaar mag wel (vergeet de notules per uitkering ook niet). Maar bij die opmerking vraag ik me ook af of je nu al dividend uit gaat keren van de eventuele voorziene winst van het lopende jaar? Want dat is normaal niet de bedoeling. Als je voldoende reserves hebt uit winsten van voorgaande jaren dan is het dus geen probleem. Maar dan zou je die dus ook direct in maart in een keer uit kunnen keren. Heb je die 100.000 ook al in de reserves van voorgaande jaren zitten? Ik neem aan dat je ook een normaal DGA salaris ontvangt tijdens het lopende jaar?
 4. Rik ·

  Voorschot dividenduitkering (binnen hetzelfde boekjaar)

  Welkom op HL. Je moet die uitkeringen in maart, mei en juni dan wel als lening aan privé boeken (met bijbehorende rente). Als je dat niet doet, dan moet je binnen een maand aangifte van dividenduitkering doen. Zoals jij het in gedachte had, binnen een boekjaar, mag dus niet. https://www.sra.nl/NieuwsById?id=BC420E8E8399466E8DEB6492C9BC8B04 https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/dividendbelasting/als_u_dividend_uitkeert/aangifte_doen_en_betalen
 5. Volgens mij is dat een redelijk standaard bepaling in veel model-overeenkomsten. (We hebben het hier neem ik aan dus over een overeenkomst tussen ZZP'er en bedrijf, waarbij je werk doet voor een derde.) Ik neem aan dat er ook een volgend vergelijkbaar artikel is opgenomen: En dat is blijkbaar niet gedaan?
 6. Rik ·

  Uurtarief computer branche

  En als je zijn uurtarief kunt rekenen zou dat heel mooi zijn
 7. Dat klopt. Hoewel het in een enkel geval kan zijn dat de oude provider het domein nog gelocked heeft staan. Maar dat kunnen ze ook onderling regelen. Ook bij faillissement kan de nieuwe provider dit allemaal regelen. https://www.sidn.nl/a/nl-domeinnaam/domeinnaam-verhuizen
 8. Is de oude domeinnaam momenteel ook 'gelocked'? Als je wel al een verhuistoken hebt kun je toch naar een nieuwe provider? Misschien is de oude reeds geunlocked en kunnen ze de domeinnaam gewoon verhuizen. Als ze zeggen dat ie nog gelocked is kunnen zij misschien zien bij wie.
 9. Waar zie je dat Reasonnet failliet is? https://www.sentia.nl/we-are/media-centre/reasonnet-integreert-met-sentia/ Of is Sentia ook failliet? Welk bedrijf staat er als Registrar bij sidn?
 10. Ze zitten (nu) toch op 30b (volgens de website)? Dat is aan de zijkant. Nummer 30 is dus een andere ruimte.
 11. Of gewoon afrekenen over de muntverkoop (hoog tarief). Mag ook, maar dan betaal je ook btw over niet ingeleverde munten. En bij een festival zal het hoofdzakelijk alcohol zijn, dus hoog tarief. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze afrekenen aan de hand van de verbruikte consumpties (beginvoorraad - eindvoorraad). Want het is wel leuk die muntverkoop maar je weet dan nog niet of die ingeleverd is tegen een consumptie onder hoog of laag btw tarief. Dus wil je het accuraat doen dan lijkt mij bij een festival de enige manier de voorraad te tellen.
 12. Werknemer wordt met 15% toch ook een beetje ondernemer (werkt ook in dezelfde zaak) dus dit lijkt mij wel in het grijze gebied te vallen. Laat de vraag dan zijn "Welke gevolgen heeft dit voor mij als ondernemer?"
 13. De vraag lijkt mij op zich wel duidelijk. Het gaat om de opzegging van het huurcontract. Vraag: Is een bepaling in een huurcontract, dat er zonder gerechtelijke tussenkomst, het huurcontract beëindigd kan worden onder bepaalde voorwaarden, rechtsgeldig of niet? Dus topictitel zou ook kunnen zijn "Beëindiging huurcontract verhuurder zonder gerechtelijke tussenkomst". (maar dat is misschien te lang) http://www.vbtm.nl/weblog/ontbinding-van-de-huurovereenkomst-zonder-rechterlijke-tussenkomst De vraag is dus of dit ook geldt voor bedrijfspanden.
 14. Ik heb geen bron nee. Ik ken de situatie van 60% eigenaar (aandelen) waarvan dan het stemrecht verpand was (vandaar mijn opmerking over de sociale premies waarvan ik niet wist dat dat alleen bij een meerderheidsbelang was). Wat betreft de pensioenregeling was er alleen een beschikbaar pensioenregeling die daarvoor niet gewijzigd hoefde te worden. Hoe dat zit met de collectieve pensioenregelingen en C.A.O.'s is natuurlijk wel iets wat dan door TS uitgezocht zou moeten worden.
 15. Ik geloof dat je wel weer verzekerd kunt zijn voor de sociale verzekeringen als je het stemrecht van de aandelen als onderpand voor de lening geeft (tot deze bijvoorbeeld tot een bepaald percentage afgelost is). Dit moet ook gemeld/aangevraagd worden. Of dit ook zo is voor de pensioenregelingen weet ik niet. Maar dit is inderdaad zeker stof voor een fiscalist.
 16. Als je ook nog niets betaald hebt, en geen facturen hebt, neem ik aan dat je ook nog geen BTW teruggevorderd hebt e.d. Op zich lijkt mij er dan niets op tegen om jouw 2018 jaar af te sluiten met een geschatte kostenpost (a.d.h.v. de leveringen) die je dan via een balanspost (overlooppost) overzet naar 2019. Dan maakt het dus niets uit dat je de officiële factuur in Q1 van 2019 krijgt en deze weg streept tegen die overlooppost. Van facturen die je voor 2018 krijgt zul je nu de BTW toch niet meer voor Q4 terug kunnen vorderen. Dan blijft alleen jouw 'kosten' voor 2018 over en die kun je gewoon opvoeren zonder factuur (als die later zou komen). Voor het aftrekken van kosten in de resultatenrekening heb je n.l. geen factuur als bewijs nodig maar wel ander bewijs (mailwisseling van bestelling e.d.). Je zult dus even goed moeten documenteren wat je allemaal voor 2018 binnen hebt gekregen (met opmerking dat factuur en betaling in 2019 volgt).
 17. Welkom op Higherlevel. Het kan ook niet kloppen met hun administratie. Hebben ze wel ooit gezegd dat ze facturen hadden (en op zouden sturen)? Dan moet je nu natuurlijk niet een 'verzamelfactuur' krijgen want die kunnen zij ook niet inboeken. Of ze moeten tot nu toe alles zwart gedaan hebben. Je kunt bij je leverancier natuurlijk aangeven dat je dit dan met je belastinginspecteur moet bespreken (dat je dus geen facturen over 2018 hebt). En er terloops bij vermelden dat... "De kans bestaat dan natuurlijk wel dat u als leverancier een controle krijgt, wegens het niet op orde zijn van uw administratie". Maar ja, de kans bestaat dat ze dan zeggen 'so be it'. Wie heb je bij de leverancier gesproken? Iemand van de administratie? Of is het zo'n kleine leverancier dat ze geen 'administratie' hebben (particulier vanuit de zolderkamer)?
 18. Winst? BTW komt alleen op een balanspost te staan. In geval van verzenden van de factuur in Q4 als te betalen BTW (die via een balanspost naar het volgend jaar gaat) en in Q1 bij de creditnota terug te vorderen BTW. Volgens mij heeft dat niets met winst te maken. Ja, je betaald voor Q4 wel eerst die 210 miljoen aan BTW, die je dan in Q1 weer terugkrijgt, maar dat is het systeem. Met een factuur van 1 miljard is dat toch helemaal niet zo vreemd?
 19. Ik vraag me af in hoeverre de leverancier mag zeggen "als niet verzonden beschouwen" als het om een factuur gaat? Intern crediteren mag volgens mij dan ook niet. Wat als die originele factuur al ingeboekt is bij de klant? Je weet namelijk ook niet of die klant de factuur misschien toch ingeboekt heeft en het bedrag naar zichzelf overgemaakt heeft/contact heeft opgenomen als "betaald". De leverancier lijkt mij dan ook gewoon verplicht de (credit)factuur te verzenden en het is de verantwoordelijkheid van de klant deze ook daadwerkelijk te verwerken. Het is echter wel begrijpelijk dat dit in de praktijk maar weinig gedaan wordt. De factuur+creditfactuur aan elkaar nieten en in de documentatiemap doen van dat jaar is natuurlijk veel makkelijker dan beide facturen inboeken en verwerken. Zeker in een "kleine" administratie. Bij grotere administraties, waar het allemaal wat officiëler aan toegaat, zullen beide facturen wel verwerkt worden.
 20. Rik ·

  BTW verzendkosten

  Dit mag dan volgens mij niet gerelateerd zijn aan een product of dienst die jij levert. Want dan moet je weer die BTW gebruiken (zoals je aangeeft). Het doorzetten van die kosten zou dus het beste op een aparte factuur gebeuren. In geval van geen BTW over verzendkosten kun je daar bij controle zelf voor opdraaien.
 21. Dat zegt op zich niets over het lijstje van de vennoot. Die kan best zeggen dat er rekeningen e.d. openstaan maar laat hem dat dan ook op papier zetten. Als jouw lijstje klopt dan zal hij tot dezelfde conclusie moeten komen. Je zult toch de balans 'af moeten sluiten'. En dat doe je niet via 'handje klap'.
 22. Heeft hij een gedetailleerde berekening daartoe gegeven? Hebben jullie hem een gedetailleerde berekening gegeven? Dit lijkt me gewoon een miscommunicatie of misberekening aan één of beide kanten. (Wat krijg je overigens terug van de belasting? Omzetbelasting? En openstaande rekeningen moeten uiteraard meegenomen worden in de berekening. Alsmede openstaande debiteuren etc.)
 23. Welkom op higherlevel. Kun je ook aangeven waaruit het conflict bestaat? Hoe ziet de andere vennoot het uitkopen?
 24. Rik ·

  Nieuwe regels mbt oninbare facturen

  Hier is de link naar de belastingdienst hierover. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aangifte_doen_en_betalen/aangifte_corrigeren/btw_terugvragen/teruggaaf_door_oninbare_vorderingen De facturen mag je dus pas als oninbaar aanmerken als de uiterste betaaldatum ouder is dan een jaar. Vergeet ook niet het omzetbedrag als dubieus te boeken. Zo kun je samen met de btw teruggave de omzet (excl. btw) boeken als kostenpost oninbaar. (Maar dat zul je zelf wel merken anders klopt je boekhouding niet)
 25. Rik ·

  Fout gemaakt met gebruikelijk loon?

  Factureer je dan uit naam van je eigen EMZ? Welke activiteiten zijn er dan in de BV als iedereen uit naam van zijn eigen BV/EMZ factureert? Zoals ik het hier lees heeft de gezamenlijke BV dus helemaal geen inkomsten.

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké