Jump to content

Rik ·

Legend
 • Content Count

  1,292
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Everything posted by Rik ·

 1. Chinees en Vis. Lang leve Google. Maar je hebt gelijk, soms zal dat een stuk moeilijker zijn. Lijkt wel of de boekhouder het allemaal op een hoop gooit. Vraag me dan ook af of de btw afhanding ook correct gedaan wordt.
 2. Prima. Maar voor de boekhouding zelf heeft die boekhouder niet de complete administratie nodig. Onder boekhouding versta ik de w&v boekingen + balans. De administratie omvat alles. Het zou overigens natuurlijk wel verstandig zijn van die boekhouder wel inzicht te hebben in de bonnetjes om te bepalen of ze ook goed geboekt (mogen) worden.
 3. Natuurlijk wel want de boekhouder houdt alleen het boekhoudprogramma bij. Dat omvat niet de complete administratie. Zo moet je bijvoorbeeld ook offertes, orders en orderbevestigingen bewaren (en e-mail etc. etc.). Die gaan echt niet naar de boekhouder.
 4. Zover ik kan lezen was dit helemaal niet het advies van de boekhouder. De boekhouder heeft gezegd dat hij de bonnetjes niet nodig heeft om het bedrag in te boeken. En dat is dus ook zo. Uiteraard is het nodig alles van je boekhouding te bewaren (tot je handgeschreven post-it toe).
 5. Van welke site? Jij had toch beheer over de site? En e-mail? Je bent toch in staat om met de website, e-mail en telefoonnummer de complete bedrijfsvoering over te nemen? Of hebben ze alles nu onder een nieuwe naam, telefoon en website lopen?
 6. Ik neem aan dat de momenteel geen toegang meer hebben tot de bedrijfsmiddelen zoals studio, e-mail, website, telefoon e.d. ?
 7. Dus jij hebt 29 opdrachten gekregen en je 2 partners zijn er vandoor gegaan met (alleen) de eerste? Omdat alles op jouw naam staat, is het dan zo dat al die nieuwe opdrachten ook bij jou binnenkomen?
 8. Voor mij is het een beetje wazig. Je partners hebben de eerste opdracht toegeëigend maar er zijn al 30 opdrachten uit voortgekomen? De opdrachten blijven binnenstromen... (?). Dat is dan toch prachtig. Dan heb je toch opdrachten en een goed vooruitzicht voor je bedrijf (inmiddels eenmanszaak)? Of bedoel je dat de 2 partners jouw hele eenmanszaak naar zich toegetrokken hebben? En nu ook alle nieuwe opdrachten krijgen? Hoe hebben ze dat gedaan? Alles staat toch op jouw naam (bedrijfsnaam, KvK, bedrijfsmiddelen, telefoonnummer, website, e-mail, etc., etc.)?
 9. De 'thumbs-up' is het icoontje rechtsboven de post met die "elkaar handjes geven". Dat is de "bedankt" knop. Wat bedoel je met "zit daar nog verschil in"? Als je meedoet met de nieuwe KOR dan kun je de BTW die je betaald over inkoop ook niet terugvragen. Ook over inkopen uit het buitenland moet je BTW aangifte doen en betaal je alsnog BTW (die BTW was naar jou verlegd en dien je wel te betalen en kun je ook niet meer terugvragen).
 10. Uiteraard geldt dit alleen voor de btw administratie. Kijk eens op diezelfde pagina en dan direct onder die regel die je quote: En dan kom je tot de conclusie dat je nog wel gewoon een complete administratie bij moet houden. Alleen het onderdeel BTW verdwijnt. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/administratie/administratie_opzetten/hoe_lang_moet_u_uw_administratie_bewaren
 11. Er schijnen hier niet alleen kosten gemaakt te zijn maar ook investeringen (omdat er gesproken wordt over afschrijvingen). Gaat die ambtshalve vermindering dan ook op voor eventueel aangeschafte voorraad en inventaris e.d. en de afschrijving daarover?
 12. Welkom op het ondernemersforum HL. De beginbalans is natuurlijk pas vanaf half oktober 2019 van toepassing. Over welke afschrijvingen heb je het dan? Je kunt natuurlijk opstartkosten hebben (waar je eventueel wel of niet op afschrijft vanaf oktober 2019). Verder kun je het hebben over inbreng (in de nieuwe zaak). Maar of dat zal resulteren tot een verlies van €80.000 bij opstarten vraag ik me af. Verder is het (dan) ook de vraag over hoeveel tijd je met afschrijvingen e.d. echt winst zult gaan draaien. Na een aantal jaar verlies kan het zijn dat de belastingdienst je niet (meer) ziet als ondernemer. https://ondernemingsdatabank.indicator.nl/fiscale_winst/meer_kosten_dan_omzet__fiscus_meteen_op_de_stoep_/NLTATEAR_EU06060501/related
 13. Let op dat dit bij ondernemers die de KOR al toepassen automatisch zou kunnen gaan. In dat geval zul je ze dus af moeten melden, denk ik. Dat moet je dus even onderzoeken voor je klanten. Het is alleen financieel voordelig als je de BTW (of vergelijkend bedrag) wel kunt factureren. Dat kan dus alleen naar particulieren. Naar B2B heeft het eigenlijk geen zin en kan het zelfs nadelig zijn (omdat je de inkoop-BTW ook niet meer af mag trekken). Klantenvragen zijn hier niet toegestaan op het forum.
 14. Yep. Nieuwe factuur boeken en verrekenen met de betaling en btw-bedrag teruggaaf van Fastspring. Oude factuur (plus eventuele creditnota) goed documenteren en in de admin-map doen.
 15. Ja, het is volgens mij ook de reden waarom er vanuit het buitenland verlegd moet worden. Zoek op Carrouselfraude https://nl.wikipedia.org/wiki/Carrouselfraude
 16. En dat vraag ik me dus af. Op de factuur staat geen NL-BTW nummer en het gaat om een niet Nederlands bedrijf als leverancier. Je moet er als ondernemer dan maar vanuit gaan dat die 21% ook echt NL-BTW is en dat de leverancier dit aangeeft. Als verleggen verplicht is, waarom is dat dan? Waarom zou je niet altijd als leverancier dan via MOSS kunnen aangeven en de klant (lees ondernemer) zelf de BTW terug laten vorderen bij de belastingdienst? Ook als die wel een BTW-nummer heeft?
 17. Als je die nieuwe factuur krijgt dan is dat zonder btw. Dus inderdaad zal op de crediteur Fastspring staan dat er een negatief bedrag staat (ter waarde van de BTW). Dat is ook het bedrag dat je later nog van Fastspring teruggestort krijgt (staat ook in hun teksten). De terugstorting boek je dus ook op die crediteur en dan is het saldo weer precies 0. Dat gaat om de oude factuur die je NIET ingeboekt hebt. Officieel behoor je daar nog een creditnota van te krijgen. Maar omdat je deze oude factuur toch niet inboekt (en een eventuele creditnota ook niet) maakt dat niet zoveel uit. Pak de oude factuur. Schrijf er een opmerking bij en doe die in je administratiemap. Mocht je later alsnog een officiële creditnota krijgen met btw dan kun je die daar ook aan hechten (zonder in te boeken).
 18. De uiteindelijke vraag is dus of Fastspring bij verkoop aan een onderneming gebruik mag maken van MOSS/Nederlandse BTW aangifte. (Zeker ook omdat het MOSS systeem bedoeld is voor BTW bij verkoop aan particulieren omdat deze bij ondernemers verlegd moet worden). Dus de vraag is ook... Is verleggen verplicht? En indien dit wel mag via MOSS is het de vraag of de btw op die factuur (buitenlandse factuur met EU-nummer maar Nederlandse BTW) dan aftrekbaar is als voorbelasting.
 19. Of €5.500 besparen in geval van TS. 25.000 liter maal €0,22 verschil in LPG prijs excl. BTW. Nu zal dat in de praktijk wel wat lager liggen want er is niet gespecificeerd hoeveel LPG het was maar ook bij de diesel/benzine kan dit gebeuren. In ieder geval zul je dan dus wel moeten gaan shoppen voor een gunstige tankpas-aanbieder.
 20. Dat hangt van je boekhoud programma af. Als die een code "levering binnen eu 0%" heeft dan boek je de factuur inderdaad daar op (btw = €0). Dan zal de grondslag (bedrag excl.) daarop verzameld worden en heb je bij de btw aangifte het juiste bedrag om op te geven (4b). Tevens zul je dat bedrag ook bij 5b opgeven/optellen. Of misschien gebeurd dat al automatisch in dat programma maar daar kan ik dus niets over zeggen.
 21. Hahaha. Ja, dat maakt het een stuk makkelijker. Je doet een notitie aan de oude factuur incl. btw met wat er gebeurd is en stopt die in de administratiemap. Dan, als je de nieuwe factuur hebt (zonder btw), boek je die gewoon op kosten en te betalen crediteuren. Er wordt dus niets op btw geboekt. De bankbetaling boek je op diezelfde crediteur en omdat die betaling te hoog was heeft die dus nog een negatief saldo van precies het btw. Wanneer je dan de btw terug ontvangt boek je die ook op de crediteur waarna die weer 0 is. Het niet boeken van de oude factuur is geen probleem zolang je hem maar documenteert. Zo kun je altijd aantonen dat je intentie goed was en die factuur niet met klopte. Als je wel een complete creditnota krijgt (van de factuur incl btw) plus nog een factuur zonder btw, dan zou je die oude factuur plus creditnota wel in kunnen boeken maar dat hoeft niet (saldo is toch nul). Zolang je beide oude factuur en creditnota bij elkaar houdt en documenteert zijn ze toch onderdeel van je administratie en dat lijkt mij het belangrijkste. Jawel, dat hebben ze wel. De betaling (incl. btw) plus terug ontvangen btw bedrag van Fastspring is exact gelijk aan de nieuw te ontvangen factuur zonder btw. Het inboeken van een oude factuur incl. btw en die dan weer crediteren (met of zonder fysieke geldige creditfactuur) zou de boel alleen maar compliceren.
 22. Ik bedoel dat je net alsof doet dat je een creditnota hebt ontvangen (incl. Btw) en die gewoon boekt zoals altijd. Dus tegenboek op kosten (kosten verlagen) en voorbelasting en tegenboeken op crediteuren. Dan is het alsof die eerste factuur nooit geboekt is. Daarna kun je de nieuwe factuur boeken op kosten en op crediteuren. Met btw doe je dan niets (want er staat geen btw op de nieuwe). De oorspronkelijke betaling incl. Btw en de terugontvangst van btw zijn dan gelijk aan de stand van de crediteur-post. De andere methode zou gewoon zijn dat je alles laat zoals het is en de btw terugontvangst direct van voorbelasting-grootboek tegen boekt. Maar zoals gezegd moet je programma dat wel kunnen. In dat geval hoef je met de nieuwe factuur in de boekhouding niets te doen want die 'vervangt' de oude. De correctieboeking van bankontvangst btw en tegenboeking te vorderen voorbelasting heft het btw verhaal dan op. Helemaal makkelijk zou zijn om de oude factuur (incl. boekingen) gewoon helemaal kunt verwijderen (en dan de nieuwe in te boeken). Maar dat kan in de meeste boekhoudprogramma's niet.
 23. Je kunt de factuur gewoon crediteren/tegenboeken zonder dat je een creditnota hebt. Vandaar dat je dit goed moet documenteren. De betaling 'valt dan vrij' en je kunt de nieuwe factuur boeken tegen de betaling en latere btw ontvangst. Maar misschien kan het zelfs nog makkelijker. Omdat je straks btw terug ontvangt kun je die als ontvangst gewoon direct tegenboeken op te vorderen voorbelasting. Want op 400 kosten heb je eigenlijk geen verandering. En bij het inboeken van de originele factuur heb je de btw op voorbelasting geboekt (en de ontvangst kun je dan direct corrigeren met die voorbelasting). Dit kun je natuurlijk alleen doen als je boekhoudprogramma dat toelaat.
 24. Officieel behoor je van hun een creditnota te krijgen. Maar de kans bestaat dat ze daar moeilijk over doen (of misschien is de nieuwe factuur wel op hetzelfde factuurnummer). In dat geval zou ik de factuur met btw uit de boekhouding houden en de nieuwe factuur boeken tegen de betaling incl. btw en btw ontvangst. Let op... "Uit de boekhouding" wil niet betekenen "Uit de administratie". Ik zou de factuur met btw dan n.l. opnemen met een opmerkingsblad dat dit gaat om een factuur die gecorrigeerd is. Zolang je dit soort dingen maar goed documenteert zullen ze er volgens mij ook niet zo'n punt van maken bij de BD.
 25. Je krijgt dan je btw terug en een nieuwe factuur/invoice/bon. Dus dan zou het allemaal weer moeten kloppen.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept