Ga naar inhoud

Rik ·

Legend
 • Aantal berichten

  2680
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  15

Alles dat geplaatst werd door Rik ·

 1. Bedankt voor het nakijken. Bij vraag 2a staat normaal goederen binnen Nederland waarbij de btw verlegd is of diensten als deze e.v. uit het buitenland komen. Maar goederen uit het buitenland waarbij de BTW naar u verlegd is staat daar niet bij. Maar goed... dat zal dan wel een uitzondering zijn waarbij de uitleg van de aangifte niet in voorziet. En als je dan weer op de site van de BD kijkt dan kom je hier: (vandaar dat vraag 4a hier ook niet voor bedoeld was) Leuk, al die uitzonderingen. Met zo'n constructie omzeil je dus eigenlijk de vergunning artikel 23 (want er wordt BTW verlegd terwijl er invoer buiten de EU plaatsvindt en je geen vergunning artikel 23 hebt). Ben ik benieuwd waar vergunning artikel 23 nog voor nodig is Aanvullende vraag voor @Heuts e-Commerce Staat er op de factuur inderdaad de verlegging van de BTW?
 2. Bij welke vraag zou je dit dan aan moeten geven in de OB aangifte? Ik dacht (en las overal) dat bij DDP de verkoper de kosten voor invoer EN BTW voor zijn rekening neemt. Ik dacht dat dat dan via de vervoerder (of direct door de verkoper) geregeld werd. Nadeel zou dan zijn dat je meestal geen factuur krijgt waarop de BTW uitgesplitst is. Ok. dat heb ik dan dus mis. Dan ben ik benieuwd of een transporteur de producten langs de douane krijgt zonder dat er een correcte factuur is waarom staat dat de BTW verlegd is. Of er moet wel een correcte factuur zijn met verlegde BTW (en dan ben ik inderdaad even benieuwd of dit bij vraag 2a of 4a ingegeven moet worden).
 3. In NL? Dan zal er gewoon BTW berekend moeten worden. Ergens anders binnen de EU dan zal de BTW verlegd worden. Maar nu neem jij dingen aan die ik niet zie in het openingsbericht. Zoals ik begrijp heeft TS geen factuur waarop staat dat de BTW naar hem verlegd is. Jij zegt dat TS zelf de BTW uit moet rekenen en aangeven. Waar (bij welk onderdeel op de aangifte) zou hij dat moeten doen als het gaat om een levering uit China? (zonder dat hij een officiële factuur met BTW verlegd heeft?) We hebben op het forum vaker te maken gehad met DDP leveringen waarbij je niet weet hoeveel (en zelfs of) er BTW berekend is (omdat er geen duidelijke factuur komt). Dan boek je de factuur totaal in als inkoop zonder BTW terug te vragen. En dan verkoop je de producten weer (met BTW berekening voor binnen NL).
 4. Ik bedoel uiteraard voor import buiten de EU (want daar is dat artikel voor). Maar laat maar. Wij zitten behoorlijk langs elkaar heen te praten.
 5. Dat zeg ik ook helemaal niet. Jij zei Mijn reactie is dat de ENIGE tijd dat je zelf btw uit moet rekenen is als je een vergunning 23 hebt. Dat heeft TS niet en is dus niet aan de orde. Jij zegt dat TS het zelf uit moet rekenen en aan moet geven maar dat is dus 'onzin'. Dat mag (en kan) dus helemaal niet. Je mag bij vraag 4a geen bedrag ingeven als je geen vergunning artikel 23 hebt. En als je het over teruggave van BTW bij vraag 5 zou hebben... dan kan dat dus ook niet zonder geldige factuur waar die BTW op staat. Dat is het (bekende) nadeel van DDP. Dan moet je de levering dus niet onder DDP laten doen. Dat is bekend. (Maar goed, over die teruggave waren we het eerder ook al over oneens )
 6. Ja, en die moet je dan zelf aangeven. Dat bedoel ik. Zonder vergunning artikel 23 mag je niet zelf voor invoer van goederen de btw uitrekenen en aangeven (zoals jij aangaf). Voor diensten wel maar niet voor goederen. Staat ook in de bijlage uitleg OB bij vraag 4a (eerste deel bij goederen). Hier heeft TS het over levering over DDP dus dan zou de verkoper dit geregeld moeten hebben. (Invoerrechten en btw) In andere gevallen wordt de btw geheven bij de douane (en hoef je dus ook niets zelf uit te rekenen en aangeven).
 7. Dat mag alleen als je een artikel 23 vergunning hebt. Als je die niet hebt dan zal de transporteur die de invoer doet de BTW in rekening brengen. Bij DDP zou de verkoper dit moeten regelen met de transporteur. (Of zie ik dat verkeerd?)
 8. Het is mij niet duidelijk waarom daar een advocaat voor nodig is. In het verleden heeft bij ons een accountant het ook verkeerd gedaan. Holding opgeheven (met aandelen in werk BV) zonder notaris tussenkomst. De accountant heeft zijn kosten voor zich genomen en ze hebben de KvK inschrijving weer heropend met "in liquidatie" erachter. Vervolgens zal het een en ander via de notaris geregeld zijn, waarna de holding wel weer correct opgeheven kon worden. Ik kan me overigens niet meer precies herinneren hoe we daar achter kwamen. Ik geloof dat de uitschrijving gewoon niet gelukt was van de holding en dat die "in liquidatie" bleef staan (dus nog gewoon ingeschreven) omdat deze nog aandelen bezat. Ik zou zeggen... bel de KvK even om te vragen wat de huidige status van de inschrijving van de holding is en die van de werk BV, dat je geen aandeelhouder meer bent daar.
 9. Je staat dan links standaard op "Status updates". Dus je krijgt alleen de karma punten te zien voor je status updates. Als je links iets daaronder op Berichten drukt dan krijg je de karma punten te zien voor je berichten. Edit: O, daar zie ik bij jou ook niets staan. Bij mij wel. En allen van voor 2021. Dus misschien werkt het na die periode niet meer.
 10. Bij een lopend project mag je volgens mij volstaan met "werkzaamheden van 15 januari t/m 14 februari" o.i.d. (tijdvak). Het vermelden van elke uurtje binnen die periode is volgens mij niet van belang (dienst is dan ook nog niet afgerond). Uiteraard kun je wel de datum van een officiële oplevering vermelden. Maar mijn antwoord was meer bedoeld voor het feit dat je buiten het factuurgedeelte nog wel andere registratie nodig hebt voor je administratie.
 11. @zetzetpee Voor de omzetbelasting is de specificatie van welke dagen niet zo van belang. Maar voor je eigen administratie behoor je uiteraard wel alle dagen/uren/agenda e.d. te bewaren want bij controle zijn ze wel van belang (b.v. voor de urencriteria).
 12. Volgens mij moet je doorklikken voordat je op een contact pagina komt. Als je bv naar deze pagina gaat staat er wel iets over "laten weten dat je gehackt bent". https://www.facebook.com/business/help/524424920973484?id=1792465934137726
 13. Yikes. De bank was ook een crediteur. En die is dus niet meegenomen in deze afbetaling. (Is de bank hier overigens wel over ingelicht? Dat de activa verkocht ging worden om de crediteuren af te betalen?) Ja, die lijkt mij er dus wel te zijn gezien het bovenstaande. Maar goed... ik denk dat het verstandig is dat je dit eens laat bekijken door een expert. Hiervoor moet je niet (alleen) vertrouwen op advies op dit forum.
 14. Niet zoals het hier vaak voorgesteld wordt. Maar goed... wat doe je dan met het saldo op die balans als je de aangifte IB gaat doen? Waar vul je dit in? En wat geef je bij de zakelijke bankrekening op (privé of zakelijk). Want als je dan zakelijk aan mag geven dan ga ik gauw even bij al mijn spaarrekeningen iets zakelijks op boeken. Oeps... nee, dat zal de belastingdienst ook niet accepteren. Dus bij aangifte moet je je administratie weer 'opschonen' en de privé rekening 'eruit filteren'. Want die hoort op je IB aangifte absoluut nergens in het zakelijke gedeelte te staan. Vandaar dat het mijns inzien geen zin heeft om een privé rekening in je boekhouding te zetten en het beter is om zakelijke boekingen die je op privé krijgt gelijk als privé opname te boeken. Maar misschien hebben andere hier een andere mening over... ik ben benieuwd...
 15. Deze rekening mag je zeker niet in je IB aangifte als zakelijk aanvinken. En bij de verdere opgave bij de IB kun je nergens die privé rekening kwijt. Het is een privé rekening, dus als bedragen die daarop komen of zakelijk uitgegeven worden boek je als privé opname of storingen. Je neemt hem zeker niet op in je boekhouding (dat is in ieder geval mijn mening). Volgens jou zou je dus de rekening (en saldo) in de boekhouding opnemen en elk bedrag dat er voor privé afgaat boeken als privé opname??
 16. Dat klopt. Privé rekening is niet een post die op je balans hoort te staan. Ik ben dan ook benieuwd waar je die onder brengt als je IB aangifte moet doen Maar inderdaad, je kunt die post gewoon wegboeken naar privé opname. (ik neem aan dat ie in het verleden ook nooit als opgenomen is opgegeven bij de IB want anders zou die niet op de balans meer staan.)
 17. Waar staat die 1830 nu op de balans? Een post "te rubriceren ontvangen betalingen" is natuurlijk wel een post die je correct weg moet werken (er staat niet voor niets "te rubriceren"). Gelukkig is wel de volledige winst al meegenomen in de winst en te betalen IB dus daar zijn geen gevolgen voor.
 18. Als je 90% privé handelingen verricht op die rekening en 10% zakelijk... waarom zou het dan een 'zakelijke rekening' zijn? @HokVanHandel De zakelijke betalingen die op je privé rekening terecht gekomen zijn boek je direct als privé opnames. En de uitgave van die rekening boek je als privé stortingen. Hoe heb je dit na 2018 gedaan? Heb je nu wel een zakelijke rekening?
 19. @Mispelhage Als je dat niet correct afsluit dan ga je in de opvolgende jaren toch ook de mist in met de EV op je IB aangifte? Of heb je iemand die die IB aangiftes voor jou doet?
 20. Aan het einde van het jaar (of begin, het is maar hoe je het bekijkt) dien je een aantal posten door te boeken (lees: leeg te boeken). Dat is bv de gehele W&V rekening (die je naar je balansrekening kapitaal boekt, maar ook je balans rekeningen prive opname en prive stortingen dien je dan over te boeken zodat die voor het nieuwe jaar weer nul zijn. Ps. Dit is gewoon onderdeel van de jaarafsluiting en zou je moeten weten als je iets van boekhouden af weet. Indien je dit niet weet dan zou ik ook sterk adviseren om je boekhouding te laten controleren door iemand die er wel verstand van heeft want er kunnen ook allerlei andere dingen misgaan die achteraf moeilijk(er) te corrigeren zijn.
 21. Hier staat het wat duidelijker met een duidelijk voorbeeld. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/wat-betekent-meedoen-met-de-kleineondernemersregeling/omzet-boven-de-20000-geef-dat-meteen-door Dus jouw idee bij punt 3 was correct. (Dat geeft overigens ook wat vraagtekens bij de kwaliteit van jouw 'boekhouder'.) Je moet dus BTW rekenen vanaf maar ook over de factuur die jou over de 20k trekt. Overigens was er een regeling waarbij zonnepaneel eigenaren in de KOR zich direct komen afmelden wanneer deze gingen ondernemen. Maar of die regeling nog geldt weet ik niet (ik kan hem zo 123 ook niet terugvinden). Ps. Je moet ook even goed uitzoeken of je bij de BTW nog een forfait moet rekenen voor de te leveren strij stroom nadat je niet meer in de KOR valt. De vraag is ook of je 'boekhouder' daar genoeg over weet.
 22. Ok. Fijn dat het wel allemaal goed geregeld is (ben wel eens anders tegengekomen ;) ). Dan is het inderdaad even wachten op wat de zzp'er nu precies verwacht van een 'jaaropgave' want als zzp'er die zelf facturen uitschrijft zou je verwachten dat die ook zelf zijn eigen omzet bijhoudt (en dus weet wat ie op moet geven bij de belastingdienst).
 23. En ben je begeleidt bij het oprichten van die BV? Wie is DGA van de BV en moet daar geen DGA salaris betaald worden (of in ieder geval IB belasting over afgedragen worden)? Was een BV wel de juiste vorm voor deze constructie? Is er dus een fiscalist betrokken geweest bij dit alles? En als je als bemiddelingsbureau gestart bent, weet je dan zeker dat deze niet BTW plichtig is? Want een bemiddelingsbureau (ook in de zorg) is dat vaak wel. Of ben je met andere code ingeschreven bij de KvK? https://www.zbbn.nl/btw-vrijstelling-voor-zzpers-in-de-zorg/ Misschien wijken deze vragen wel wat af van de openingsvraag maar als je niemand had (die je begeleidt heeft) waarbij je terecht kon met deze vraag, zijn het wel terechte vragen lijkt mij. Wellicht dat er dan wel het een en ander duidelijk wordt wat betreft de verwachting van die zzp'er.
 24. Het wordt steeds (on)duidelijker. Heb jij hiervoor een BV opgericht (zoals je aangeeft in je openingspost)? Of ben je gewoon een particulier die, voor jezelf, een verzorger inhuurt?
 25. Ik denk ook niet dat het echt om een bemiddelingsbureau of uitzendbureau gaat. Want die zijn gewoon BTW plichtig (ook voor de zorg). En Carinka heeft het over clienten dus ik denk dat dat direct om de zorgbehoevende gaat. Wel zijn er mogelijk andere dingen die goed geregeld moeten worden (zoals VOG e.d.).
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.