Jump to content

lindazzp

Junior
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Country
  Nederland
 • First name
  Linda
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  juridische en fiscale zaken
  Financiën / administratie en credit management
  innovatief ondernemen
  expert advies
  columns en algemene informatie
 1. Ik vond het ook raar maar misschien heb ik het niet goed begrepen. De winst & verliesrekening moet 'gereset' worden begrijp ik inmiddels. Hoe bedoel je dat belangrijke dingen naar een balansrekening moeten worden geboekt? In GnuCash heb ik een account 'Tegoed bonnen' van het type 'vreemd vermogen'. Is dat een balansrekening? Deze wordt bij mij namelijk gewoon op nul gezet als ik het boekjaar sluit.
 2. Ik heb de administratie bijna helemaal af. Alleen over de brandstofbonnen heb ik hier nog een vraag gesteld: Ik ga gebruik maken van de volgende twee regelingen: Kilometer aftrek voor de zakelijke gereden kilometers BTW terugvordering voor de auto 'gebruiks-kosten' naar rato van het aantal gereden zakelijke kilometers Dit zijn de voorbeeld cijfers (versimpeld en afgerond): Totaal KM's 2019: 24000km Zakelijke KM's inclusief woon-werkverkeer 2019: Zakelijke KM's exclusief woon-werkverkeer2019 Totaal KM's 2019 24000km Zakelijke KM's inclusief woon-werkverkeer 2019 8000km Zakelijke KM's exclusief woon-werkverkeer2019 6000km Rato 0.25 Totaal betaalde BTW onderhoud €200 Aftrekbare BTW De rato voor de BTW wordt berekend als 'gereden zakelijke KMs exclusief woon-werk verkeer: 6000 / 24000 = 0.25 Kilometeraftrek is het toaal aantal gereden zakelijke KMs maal 19 cent: 8000 * €0,19 = €1520,- De aftrekbare BTW wordt naar rato berekend over de 'gebruikskosten'. In mijn geval heb ik alleen onderhoud genomen omdat ik nog niet weet hoe ik met brandstof om moet gaan. Verzekering of wegenbelasting komen hier niet voor in aanmerking omdat het geen 'bebruikskosten' betreft. Het wordt als volgt berekend: €200 * 0,25 = €50,- Conclusie: Ik kan €50,- aan BTW aftrekken voor de BTW aangifte en bij de volgende inkomsten belasting aangifte heb ik een aftrekpost van €1520,- Heb ik het zo goed gedaan of zie ik nog iets over het hoofd?
 3. Ik heb een vraag over brandstofbonnen van mijn privé auto die ik ook gebruik voor zakelijke kilometers. Het was de bedoeling om gebruik te maken van de volgende regelingen: Kilometer aftrek voor de zakelijke gereden kilometers BTW terugvordering voor de auto 'gebruiks-kosten' naar rato van het aantal gereden zakelijke kilometers Punt 1 gaat goed en heb ik volgens mij correct in de administratie opgenomen. De BTW terugvordering van autokosten uit punt 2 heb ik echter nog vragen over. Als ik het goed begrijp mag ik de BTW naar rato terugvorderen van de volgende gebruiks kosten: Onderhoud Brandstof Het onderhoud spreekt voor zich, daarvan tel ik alle BTW op en voer ik naar rato als 'gebruikskosten' BTW vordering op. De brandstof heb ik echter problemen mee. Ik heb namelijk best veel brandstof-bonnetjes uit het buitenland. Elders op het forum las ik dat je er dan voor kunt kiezen om deze bonnetjes inclusief BTW als kosten op te voeren i.p.v. de BTW uit Duitsland terug te vorderen wat voor mij nogal bewerkelijk is. Zie: Ik heb best veel brandstofbonnen uit het buitenland. Deze mag ik blijkbaar als kosten opvoeren. Wat moet ik dan doen met de Nederlandse brandstofbonnen? Moet ik die netjes via de BTW verrekenen zoals ik ook met inkoopbonnen doe of zou ik deze ook als kosten inclusief BTW op dezelfde manier mogen boeken als de buitenlandse brandstof bonnen? Dat laatste is voor mij aanzienlijk makkelijker al zal het minder voordeel opleveren. Uiteraard is alles naar rato van de zakelijk gereden kilometers. Het is echter nogal een klus om onderscheid te maken tussen de Nederlandse en buitenlandse brandstofbonnen en deze dan naar rato in de boekhouding op te nemen. Ik ben bang dat het dan onbegrijpelijk wordt voor de belastingdienst en ik dan beter de brandstofkosten kan laten voor wat het is en helemaal prive te betalen.
 4. De kilometer-aftrek van 19 cent per (Zakelijke) kilometer heb ik nu niet in mijn administratie opgenomen. Misschien dat het gunstiger is voor mij. Het is in elk geval wel makkelijker om één post 'reiskosten' te hebben. Dan mag ik het echter niet combineren met de BTW-aftrek zoals ik het nu probeer toch? Kilometer-aftrek is een aftrekpost voor de inkomsten-belasting. Omdat ik een jaar geleden gestart ben zit ik nog in een groei en investeringsfase. Mijn winst is nu nog erg laag. Belastingdienst: autokosten Ik moet dus kiezen of ik mijn winst verlaag met kilometer-aftrek á 19 cent de kilometer of via de BTW de betaalde BTW naar rato terug te krijgen? Of mag ik beide regelingen wél combineren?
 5. Het woon-werk verkeer heb ik niet apart genoteerd dus dat ga ik vanavond even uitrekenen. Ik schat dat de helft woon-werk verkeer is dus dan zou ongeveer 12,5% van de gereden kilometers zakelijk zijn. (volgens mij is het aanzienlijk hoger hoor maar ik moet het even allemaal optellen) Zoal gezegd het woon-werk verkeer ga ik nog even herberekenen. De kilometererstanden heb ik uiteraard. Alle benzine-bonnetjes zijn tevens voorzien van de kilometerstand op dat moment. Formeel is mijn kilometer-administratie niet 'sluitend' zoals de belastingdienst dat eist. Ik heb alleen de zakelijke kilometers genoteerd. Er zitten dus gaten tussen zakelijke ritten. Dit zijn privé kilometers van ritten die ik niet heb bijgehouden. Ik ben bang dat de belastingdienst dit niet accepteert omdat het dus niet 'sluitend' is. Ik was er van uitgegaan dat ik in het vierde kwartaal een bedrag zou boeken 'totaal btw-kosten zakelijk auto-gebruik naar ratio' en dat is de methode die je als laatste omschrijft toch? Voor de duidelijkheid: ik heb dus niet alle benzine bonnetjes en garage bonnen individueel ingevoerd. De bonnetjes zijn er wel en zitten in mijn prive administratie van de auto. Moet ik nu alle bonnen bij mijn administratie invoeren terwijl ik ze prive betaald heb? Hoe moet ik het in mijn administratie toevoegen zodat de belastingdienst kan zien dat het bedrag niet uit de lucht gegrepen is? Alle losse benzine bonnen invoeren is erg bewerkelijk.
 6. Je hebt gelijk. Ik zie dat op de balans alles van vorig jaar ook meetelt en dat is niet handig. Het is dus toch handiger om het boekjaar wel te sluiten. Ik moet nu op zoek hoe ik het boekjaar het best kan sluiten. De voorgestelde manier van mijn boekhoudprogramma is om alles naar één account te boeken maar ik betwijfel of dat wel juist is. Ik gebruik GnuCash. Daar kan ik het boekjaar wel sluiten, maar dan moet ik zelf een nieuwe (of bestaande) acount invullen waar alles naar toe wordt geschreven. Je krijgt dan een positief of negatief bedrag op bijvoorbeeld 'gesloten-boekjaar-2019'. Probleem is dan dat er ook kosten-rekeningen zijn die ik niet naar 0 wil resetten 'verloren' gaan, omdat die als geheugensteun dienen en pas in 2020 verrekend gaan worden. (waardebonnen en borg)
 7. Ik ben ZZP'er met een eenmanszaak en heb een tien jaar oude occasion die ik privé rijd. Ongeveer 25% van de gereden kilometers zijn zakelijk. Ik heb alle zakelijke ritten bijgehouden en alle benzine en garage bonnen bewaard. Het is de eerste keer dat ik BTW aangife ga doen over het 4e kwartaal (ik ben een jaar geleden gestart) en dacht een deel van de betaalde BTW naar ratio te kunnen terug vorderen. Ik dacht het goed te hebben gedaan maar snap het door de website van de belastingdienst niet meer. Deze pagina gaat over zakelijk gebruik van een prive auto: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/btw_en_de_auto/zakelijk_gebruik_van_de_priveauto/zakelijk_gebruik_van_de_priveauto Daar wordt gezegd dat het een 'sluitende' kilometeradministratie moet zijn. Ik heb privé kilometers helaas niet bijgehouden en weet natuurlijk niet meer welke ritjes ik privé allemaal heb gereden. Ik dacht dat ik alleen de zakelijke ritten hoefde bij te houden en dat de rest daarmee automatisch prive zou zijn. Het leek mij onzinnig om korte ritjes naar bijvoorbeeld de supermarkt allemaal bij te houden omdat je daar toch niets mee kunt aangezien het prive ritten zijn en dus voor eigen rekening. Als ik het goed begrijp is dat echter wel noodzakelijk. (en erg bewerkelijk als je elke keer ook de adressen voor prive ritten moet invullen) Ik heb het dus niet goed genoeg gedaan vermoed ik. Er wordt ook gesproken over een mogelijkheid om zonder kilometeradministratie alle BTW af te trekken maar daarvoor moet er wel 1,5% over de catalogus waarde van de auto aan BTW worden betaald. Aangezien mijn auto al tien jaar oud is, maar wel een cataloguswaarde (nieuwprijs) van ruim €25.000,- Dat zou een bedrag van bijna €400,- aan verschuldigde zijn. Klopt het dat ik dan alle BTW die ik al (prive) betaald heb mag terug vorderen? Zelfs als ik 'maar' 25% zakelijk gereden heb? Dat klinkt mij een beetje gek in de oren.
 8. Wat wordt er eigenlijk exact verstaan onder het 'sluiten' van een boekjaar? Mijn boekhoud software kan raportages genereren over willekeurige periodes. Ik las dat het voor een ZZP'er niet verplicht zou zijn, maar elders werd juist gesteld dat het noodzakelijk is? Moet ik als ZZP'er een boekjaar 'sluiten' of kan de administratie gewoon doorlopen? Ik twijfel vooral over deze posten: Eigen vermogen €0,- Prive stortingen €5000,- Prive onttrekkingen €35,- Het eigen vermogen staat op €0,- omdat ik een nieuwe onderneming gestart ben. Er was toen geen vermogen dus heb ik gedurende het jaar €5000,- aan prive geld ingebracht en geboekt als prive storting. Zowel prive storting als prive onttrekking zijn van het rekeningsoort 'eigen vermogen'. Zou bij het sluiten van het boekjaar de prive storting / onttrekking naar een andere rekening moeten worden geboekt?
 9. Morgen is de laatste dag om te kunnen aanmelden voor de nieuwe 'kleine ondernemers regeling' (kor) die per 1 januari 2020 in zal gaan. Ik timmer nu ongeveer een jaar aan de weg als ZZP'er en mijn clientèle bestaat voor het grootste deel uit particuliere cliënten. De omzet in het eerste jaar komt ongeveer op €10.000,- en volgend jaar verwacht ik €15.000,- omzet te kunnen halen. Het lijkt misschien lucratief om mee te doen aan de nieuwe KOR maar er zijn mij twee zaken onduidelijk. Mag ik zakelijke cliënten die normaal BTW konden aftrekken een 'persoonlijke' korting geven van 21% zodat ik voor hen niet duurder wordt? Op de website van de belastingdienst wordt gesproken over een BTW herziening als de afgetrokken BTW in een jaar meer is dan €500,- Punt 2 behoeft wellicht enige toelichting. Ik heb dit jaar een training gevolgd waar ik €800,- aan BTW kon aftrekken. Daarnaast heb ik natuurlijk de nodige inkoopkosten en huur / gebruikskosten waarvan ik BTW heb afgetrokken. Hoe moet ik dat nu voor mijn situatie interpreteren? Op de website van de belastingdienst spreken ze over 'investeringsgoederen' zoals een auto. Is een training of de huur van een ruimte hetzelfde als een investeringsgoed en moet deze op dezelfde wijze worden herzien? Dan ik het wellicht toch niet zo interessant om voor de nieuwe KOR te gaan?
 10. Ik kan toch niet vijf facturen tegelijk sturen? Consulten die nog niet plaats hebben gevonden en in de toekomst liggen kan ik geen correcte factuur voor maken toch? (datum is dan nog onbekend)
 11. Hartelijk dank voor jullie reacties! Voor de administratie moet ik mijn korting-pakket / tegoed dus eigenlijk zien als een vorm van cadeaubonnen? Kortlopende leningen waar de tegenprestatie pas op een later moment geleverd wordt. Een obligo-boeking zoals hier beschreven: https://www.jortt.nl/boekhouden/hoe-boek-ik/hoe-boek-ik-cadeaubonnen-in-mijn-boekhouding/ Dan is het moment wanneer het tegoed verzilverd wordt de datum dat ik de officiële factuur voor de klant moet opmaken en boeken. Heb ik het zo goed begrepen? Ik heb net ook ontdekt dat er sinds 2019 nieuwe europese regelgeving is omtrent vouchers: https://hilger-administratie.nl/nieuwe-btw-regeling-vouchers/ Ik zit nu met mijn handen in mijn blonde haren met de volgende vragen: Wat krijgt de cliënt als hij het tegoed koopt? (geen officiële factuur maar toch wel een andere vorm van bewijs dat hij heeft betaald?) Hoe moet ik nu de initiële aankoop boeken en later weer met de BTW verrekenen? (betaling wordt per consult geboekt wanneer, maar de BTW moet blijkbaar weer wel in één keer?)
 12. Ik ben nu bijna een jaar ZZP'er en in die hoedanigheid doe ik consulten vanuit een eigen werkruimte of op locatie bij mensen thuis of hun werkplek. Voor mensen die meerdere consulten nodig hebben bied ik de mogelijkheid om een korting-pakket af te nemen. Dit is een 'tegoed' voor vijf consulten. De cliënten betalen dit vooraf en krijgen daarvoor 10% korting. Een korting-pakket boek ik dus op een enkele factuur, want de cliënt betaalt het volledige bedrag in één keer. Nu is er echter een cliënt die de consulten wil laten vergoeden door zijn verzekeraar en die accepteert deze facturen niet. Om in aanmerking voor een vergoeding te komen, mag het géén verzamelfactuur zijn. De consulten moeten dus apart worden gefactureerd voor deze verzekeraar. Hoe moet ik dit oplossen in mijn boekhouding? Strikt genomen is er maar sprake van één verkoop-factuur toch? (de cliënt koopt een 'product' i.p.v. dat hij voor de diensten betaald.) Hoe kan ik een voor de verzekeraar acceptabele factuur maken zonder dat ik in de knoei kom met de belastingdienst?
 13. Ik heb online een boekhoudcursus gevolgd en daaruit begreep ik dat je voor aankopen betaald vanaf je prive bankrekening een facuur aan je bedrijf kon indienen. Dan zou je vervolgens dat bedrag van die factuur vanaf je zakelijke rekening 'terug betalen' naar je prive bankrekening. Heb ik dat dan verkeerd begrepen? Hoe zou dat in de toekomst het best kunnen doen als ik eens een rekening voor mijn eenmanszaak met mijn prive pin-pas betaal? Voor de duidelijkheid: ik heb een zakelijke rekening en heb de boekhouding voor mijn prive bankrekening een zakelijke zzp bankrekening gescheiden. De winstaangifte heb ik nog niet gehad gelukkig. Ik heb de aanloopkosten inmiddels aangepast en de originele factuurdatums gebruikt. Sommige van die datums liggen dus voor de KVK inschrijving maar dat is geen probleem begrijp ik inmiddels. De boeken die met creditcard voor mij betaald zijn heb ik ook netjes terugbetaald en dat is vanaf mijn privé bankrekening gegaan. Op het moment van aanschaf had ik de zakelijke bankrekening nog niet natuurlijk want daarvoor moet je ingeschreven staan bij de KVK. Ik moet dus een goede manier hebben om deze betalingen in mijn boekhouding te verwerken maar ik wil eigenlijk niet mijn prive bankrekening nummer in de boekhouding van de eigen zaak opnemen. Dan had ik beter geen zakelijke rekening kunnen openen. (dat vond ik wel een goed idee voor het overzicht maar nu is vind ik het een beetje lastig. )
 14. Het is voor mij nu nog wel een gunstige deal omdat ik net begin en nog niet een eigen locatie met inrichting kan bekostigen. Dankzij deze deal betaal ik alleen een vors percentage voor klanten die ik daar in de ruimte behandel. Dat is betalen naar gebruik en dat lijkt relatief veel maar ik hoef mijzelf dan nog niet fors in de schulden te steken. De andere dagen van de week werk ik op locatie en bij de clienten thuis en die opbrengsten zijn volledig voor mij.
 15. Is het dan verstandig om de betaaldienst dan als een soort bankrekening te beschouwen in mijn boekhouding? Dan kan ik zien hoeveel geld er bij de betaaldienst uit staat (en dus komt het bij de liquide middelen te staan) en kan ik geld van de betaaldienst laten 'storten' naar mijn zakelijke rekening. Of moet ik de betaaldienst als een externe bankrekening zien waarvan maandelijks geld naar de zakelijke rekening wordt overgemaakt? Dan krijg ik eens per maand een bedrag bijgestort en 'zweeft' het geld als het ware in de tussentijd ergens tussen klant en mij?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept