Jump to content

MirandaM

Junior
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  maak een keuze
 • How did you find us:
  maak een keuze

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Ik zoek alleen
 1. In 2018 blijkt dat mijn leverancier al in 2017 een factuur aan mij heeft opgemaakt. Deze heb ik niet ontvangen. Deze factuur is (alsnog of opnieuw) aan mij verstuurd en door mij ontvangen na het indienen van mijn aangiften BTW 4e kwartaal 2017 en 1e kwartaal 2018. De jaarlijkse aangifte over de winst (IB/VPB) is nog niet ingediend. Moet ik nu de factuur alsnog boeken in 2017, zodat er een bedrag "Te vorderen BTW" op de balans komt dat nog niet is aangegeven? Of moet ik hem boeken in 2018, zodat er een factuur met factuurdatum 2017 in de administratie 2018 komt? De kosten hebben betrekking op 2017, maar dat maakt niet zoveel uit, want die kan ik al dan niet reserveren.
 2. @prinsrachid, Dat is ook een idee. En zet je dan op 1 januari van het volgende boekjaar die VPB en boetes weer op 0 met de journaalposten: 0… Eigen vermogen aan 0… VPB en 0… Eigen vermogen aan 0…. Boetes ? Zoals ik zelf in mijn eenmanszaak op 1 januari doe met privé-opnamen en privéstortingen van het vorige boekjaar? @Joost, 1. Ik begrijp dus dat de schuld VPB echt in de aangifte moet worden vermeld (en zoals je al eerder zei de “kosten” VPB juist uit de V & W in de aangifte moeten worden weggelaten). Helder, dank je! 2. Dus dat betekent dat je accepteert dat jouw eigen jaarrekening afwijkt van de aangifte vennootschapsbelasting waar het gaat om VPB, boetes en andere niet aftrekbare bedragen? Laat je die verschillen dan nog zien (voor jezelf of voor je opdrachtgevers) in een apart overzicht of heb je alleen de jaarrekening enerzijds en de aangifte anderzijds? Wat fantastisch dat jullie mij zo goed helpen; hartelijk dank daarvoor!
 3. @Peter_CVinfo, met “rechtbreien” bedoelde ik inderdaad dat je de als kosten geboekte vennootschapsbelasting in de aangifte uit de V & W haalt terwijl je de de schuld VPB in de balans laat zitten. Dan zijn we het eens. @Brood, het aangifteprogramma vraagt specifiek naar de VPB die als schuld op de balans is opgenomen en ik begrijp van Joost Rietveld dat het ook echt de bedoeling is om dat te doen. Ik kan me voorstellen dat je anders het jaar daarop een probleem hebt met de aansluiting op je eigen balans. Overigens is het allemaal wel een stuk makkelijker en heb je geen verschil weg te poetsen wanneer je de VPB helemaal weglaat uit de aangifte; dat ben ik met je eens, maar ik weet dus niet of dat mag. @Joost Rietveld, is het toegestaan - en slim - om de VPB alléén in je boekhouding op te nemen, maar de VPB helemaal niet (dus ook niet op de balans) op te nemen in de aangifte? Dat zou het wel makkelijker maken, lijkt me zo... @prinsrachid en @Joost Rietveld, Voor 2015 krijg ik te maken met boetes wegens niet op tijd indienen en wegens niet op tijd betalen van btw. Die zijn toch ook beiden niet aftrekbaar? Hoe verwerken jullie die dan in de boekhouding en op de aangifte VPB? Op dezelfde manier als de VPB?
 4. Dit bericht verschijnt nog in zoekmachines en dan is het handig als mensen die nu tegen hetzelfde aanlopen ook het antwoord vinden. Ik kwam hier gisteren omdat ik hetzelfde probleem had, maar moest verder zoeken en uiteindelijk zelf een bericht posten toen hier geen oplossing stond. Vandaar. Van elke keer dezelfde vraag zonder antwoord wordt deze site ook niet beter.
 5. Ook ik had een verschil dat gelijk was aan de VPB. De oplossing was simpel: boek de vennootschapsbelasting niet in de kosten, maar rechtstreeks ten laste van het eigen vermogen. Dus: 0... Eigen Vermogen aan 1... Te betalen vennootschapsbelasting Met dank aan prinsrachid voor deze oplossing. Zie https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=49;action=display;threadid=56827
 6. Ook ik had een verschil dat gelijk was aan de VPB. De oplossing was simpel: boek de vennootschapsbelasting niet in de kosten, maar rechtstreeks ten laste van het eigen vermogen. Dus: 0... Eigen Vermogen aan 1... Te betalen vennootschapsbelasting Met dank aan prinsrachid voor deze oplossing. Zie https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=49;action=display;threadid=56827
 7. @Peter_CVinfo, Dank je wel voor je toelichting. Het is inderdaad wel heel vreemd; ik had het namelijk precies zo gedaan als jij omschrijft en dus ook in hetzelfde aangifteprogramma, maar ik kreeg een verschil ter hoogte van de VPB! Gek dat ditzelfde bij jou wel lukt. Ik denk niet dat dit raadsel zou worden opgelost, maar dat geeft niet. Door de VPB niet in de kosten, maar rechtstreeks ten laste van het Eigen Vermogen te boeken zoals prinsrachid voorstelde kwam ik perfect uit. De oplossing van Joost werkte ook, maar dan had ik uiteindelijk wel verschillende Excel-sheets van mijn jaarrekening van de aangifte. Toch bedankt voor je advies.
 8. @ Joost, dank je wel! @ Peter_CVinfo, dat had ik ook gedaan maar in het aangifteprogramma van de Belastingdienst werkt dat niet. Vulde ik de aangifte in vòòr het boeken van de VPB, dan ontbrak de schuld VPB op de balans, deed ik het na het boeken van de VPB dan kreeg ik de foutmelding. Misschien dat jij met een commercieel aangiftepakket werkt; ik begrijp van Joost dat dat anders kan werken. De oplossingen van Joost en prinsrachid werken vooralsnog in het pakket van de Belastingdienst. Dank voor het meedenken. @ prinsrachid, dank voor de tip; HET WERKT!!! Nu sluit zowel mijn eigen administratie als de aangifte aan op één en hetzelfde Excel-tabblad. Super! Ik ben zo blij als een konijntje... Nu de volgende vraag: Ik zie inderdaad dat ook boetes niet aftrekbaar zijn; dan heb ik voor 2015 weer een uitdaging… Of boek je die op dezelfde manier? Dus in dat geval bij de betaling van de boete: 0.. Eigen vermogen aan 1… Bank? @allen: bij beide methoden (van Joost en prinsrachid) kom ik goed uit als ik in de aangifte bij het Ondernemingsvermogen het totale Eigen vermogen (geheel bestaande uit winst na VPB uit het vorige = 1e en het huidige boekjaar) invul onder het kopje Winstreserves. Dus die "winsten uit het verleden" (helptekst) omvatten dan ook het huidige aangiftejaar. Klopt dat?
 9. Joost, nogmaals dank! Je krijgt de boel in het aangifteprogramma van de Belastingdienst ook kloppend wanneer je helemaal geen VPB verwerkt; ook niet in de balans bij de schulden. Dan hoeft die daarna ook niet te worden gecorrigeerd voor de fiscalewinstberekening. Wanneer je dit doet krijg je wèl cijfers waarmee je een kloppende balans en V & W kunt maken (debet = credit). Of kom je dan het volgende jaar in de problemen omdat je eigen balans wel die schuld aan VPB moet bevatten om daaruit uiteindelijk de betaling te doen? En wat vind je van het idee van prinsrachid?
 10. Hallo prinsrachid, Dank voor je reactie. Boek jij dan: Eigen vermogen (op de balans ipv zoals ik deed in de kosten. Ik kan niet boeken op de winst) aan Te betalen VPB (op de balans zoals ik ook deed) ? en hoef je dan geen fratsen uit te halen bij het invullen van de aangifte VPB? Alleen... voor de leden van de coöperatie lijkt het dan alsof ze meer nettowinst te verdelen hebben dan in werkelijkheid het geval is. Dus dan zou je voor hen een jaarrekening moeten maken waarin de belasting wel onder de kosten valt?
 11. Hallo Joost, Dank voor je snelle reactie! Dus het klopt wel dat dat aangifteprogr. enige creativiteit vergt. Ik had idd ontdekt dat ik de aangifte kon rechtbreien door daarin de VPB uit de kosten te halen. Maar dat kan ik niet in mijn boekhoudpakket en in mijn jaarrekening in Excel, want dan zou ik alleen de debetboeking verwijderen terwijl de schuld credit op de balans moet blijven staan. Daarnaast wil ik dat "mijn" administratie (het gaat om een coöperatie, dus verantwoording schuldig aan de leden) klopt met de aangifte...
 12. In het aangifteprogramma vennootschapsbelasting van de Belastingdienst krijg ik de bekende foutmelding: "Het saldo fiscalewinstberekening is niet gelijk aan het saldo winst- en verliesrekening". Het verschil is precies de vennootschapsbelasting, die ik debet heb geboekt als kosten in de V & W en credit als schuld op de balans. In Saldo Fiscalewinstberekening corrigeert het programma het vermogen voor de VPB omdat deze niet aftrekbaar is. Maar dit doet het niet met de kosten waar ik deze VPB op geboekt heb! Voor mij lijkt het dus alsof de Belastingdienst een halve journaalpost verwijdert. Ik kan het rechtbreien door in de aangifte de kosten te verlagen met het bedrag van de VPB. Maar dat kan dan natuurlijk niet in mijn boekhouding, omdat ik daar niet zomaar een halve journaalpost (wel de kosten, niet de boeking op de balans) kan verwijderen. Hoe zorg ik ervoor dat het programma het accepteert en mijn aangifte klopt met mijn eigen administratie (balans en V & W) waar debet gelijk moet zijn aan credit? Moet ik soms zelf in het aangifteprogramma ook de V & W iets aanvinken en invullen mbt die VPB? Dat lijkt mij dan weer dubbelop... Alvast heel erg bedankt voor jullie hulp!
 13. Zoals het er nu uitziet ga ik de zonnepanelen toch gewoon privé houden. Aangezien mijn investering lager is dan € 2200 exclusief BTW kom ik niet in aanmerking voor fiscale regelingen zoals de Energie-investeringaftrek, of het moet (samen met een andere investering, totaal ook minimaal € 2200) de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zijn. Aangezien de terugverdientijd veel korter is dan de geschatte levensduur van de zonnepanelen is de verwachting dat ze uiteindelijk winst gaan opleveren. Die winst is veel groter dan de mogelijke aftrek ingevolge de KIA. Dat betekent dat ik uiteindelijk veel meer belasting zou moeten betalen als ik de zonnepanelen (en dus ook de waarde van de terug geleverde energie) op mijn bedrijf zou boeken. Volgens mij gaat de discussie pas spelen wanneer je meer dan € 2200 exclusief BTW investeert. En dan vind ik het vragen van de schriftelijke bevestiging aan de belastingdienst zoals Odeon voorstelt een goede tip om problemen achteraf te voorkomen. Bedankt voor het meedenken!
 14. Ik heb vandaag over de mogelijkheid van zakelijke zonnepanelen op mijn privé-woning van waaruit ik werk de Belastingtelefoon gebeld en werd doorverbonden met de Fiscaal-inhoudelijke afdeling IB. Daar werd mij verteld dat de zonnepanelen als bedrijfsvermogen kunnen worden geboekt wanneer deze niet aard- en nagelvast aan de woning zijn bevestigd. Wel moeten dan de opbrengsten van de zonnepanelen (de lagere energielasten en eventuele teruggave van het energiebedrijf) ten gunste van het bedrijf worden geboekt. Volgens mijn leverancier gaat er alleen een snoertje door het dak naar binnen en worden de zonnepanelen met losse haken aan de daklatten gehangen zonder te schroeven, boren of timmeren. Alleen de omvormer hangt in een beugel, en die kun je er zo uit tillen. Dat betekent dat strikt genomen alleen die beugel niet als bedrijfsvermogen kan worden geboekt, maar de zonnepanelen wel… Iemand die hier op wil reageren?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept