Jimson

Senior
  • Aantal berichten

    55
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Jimson

  1. Hierbij de link naar de belastingdienst waar het allemaal op staat.

     

    ]]http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_autokosten/ondernemen_autokosten-21.html

     

    Hij doet het niet zie ik. Wanneer je naar de site van de belastingdienst gaat en je gaat naar kosten van de onderneming en dan naar auto is prive zie je het zo staan.

     

    Waar doelde je precies op Patricia?

     

    1) Naar rato van zakelijke kilometers een gedeelte van de werkelijke gemaakte prive-autokosten in mindering brengen op de winst?

     

    of

     

    2) Naar rato van zakelijke kilometers de BTW uit de werkelijk gemaakte prive-autokosten halen en deze in aftrek brengen op de af te dragen omzetbelasting?

     

    Groet,

     

    Jimson

  2.  

    Voor de duidelijkheid, de werkmaatschappij wordt bestuurd door een holding-bv waarvan ik voor beiden 100% eigenaar ben.

     

    groet,

    Ewrewr

     

    Je hebt dan een aanmerkelijk belang (meer dan 5% van de aandelen, al dan niet via een holding) in de BV waaraan je geld gaat lenen. Als DGA stel je dan een vermogensbestanddeel (prive liquiditeiten) ter beschikking aan de BV. Je valt dan onder de terbeschikkingstellingsregeling van art. 3.92 van de inkomstenbelasting. De werkelijke rente die je ontvangt van de BV wordt belast bij jou in box 1 tegen max 52% in plaats van box 3 tegen 1,2%.

     

    Groet,

     

    Jimson

  3. Klopt, je kunt de autokosten van een prive auto naar evenredigheid zakelijk in boeken en de voorbelasting hierop aftrekken bij de btw aangifte.

    Je moet dan echter wel strikt bijhouden wat er zakelijk er wat er prive is gereden om zo te kunnen bepalen welke percentage er zakelijk is gereden en dit kun je dan gewoon als zakelijke kosten inboeken. Dit gaat ook om onderhoud van de auto zoal bijvoorbeeld een beurt en nieuwe banden enz.

     

    Hallo, nu ben ik weer verbaast ???

     

    Ik dacht dat je alleen de BTW (naar rato van zakelijke kilometers) mag aftrekken, maar dat je de kosten niet naar rato mag aftrekken. Daar mag je alleen 19ct per zakelijke kilometer aftrekken, ongeacht de werkelijke kosten. Toch?

     

    Mee eens, als je de keuze hebt gemaakt voor de inkomstenbelasting om je auto prive te houden dan is slechts die 19 cent van toepassing voor de winstberekening.

  4. (i) ik maak zakelijke kilometers met een privé auto. Kan ik BTW van benzinekosten van mijn eigen BTW aftrekken?

     

    Nee, dat is slechts het geval indien de auto als zakelijk is aangemerkt voor de omzetbelasting.

     

    Jimson, niet iedereen is het met je eens. Van inzakengaan.nl:

     

    Behoort de auto tot het privé-vermogen dan kunt u de kosten van het autobezit niet in rekening brengen van de onderneming. U heeft daarentegen het recht om een bepaald bedrag per gereden zakelijke kilometer (2006: € 0,19/km) in aftrek te brengen van uw winst. Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten zoals parkeergeld, wasserette, etc. U bespaart zodoende in de te betalen belasting over de winst afhankelijk van het aantal gereden zakelijke kilometers. Woon-werkverkeer kilometers worden overigens ook gezien als zakelijke kilometers.

     

    Wat u nog wel moet doen is alle bonnetjes met betrekking tot uw privé auto bewaren. De BTW hierop kunt u namelijk naar rato van het aantal zakelijke kilometers (t.o.v. het totaal aantal gereden kilometers) terugvorderen bij uw periodieke BTW aangifte.

     

     

    Akkoord. Bedankt voor de correctie in ieder geval. :)

  5. (i) ik maak zakelijke kilometers met een privé auto. Kan ik BTW van benzinekosten van mijn eigen BTW aftrekken?

     

    Nee, dat is slechts het geval indien de auto als zakelijk is aangemerkt voor de omzetbelasting.

     

    Mijn huidige opdrachtgever vergoedt deze kilometers met E 0,19. Kan ik nu ook nog autokosten aftrekken (IB én/of BTW op benzine etc)?

     

    Indien je voor de zaak zakelijke kilometers maakt met jouw prive auto, dan mag je hiervoor 0,19 Euro per zakelijke kilometer door de zaak laten vergoeden aan jou prive. Een kostenpost voor de zaak (aftrek in de IB). Daar staat tegenover dat de zaak aan de opdrachtgever de zakelijke kilometers in rekening brengt (maak ik op uit je verhaal). Gewoon extra omzet dan wel winst voor de zaak (pluspost in de IB). Voor de inkomstenbelasting loopt dit dan neutraal, stel: 100 maal 0,19 omzet -/- 100 maal 0,19 kosten = nihil.

     

    Voor de omzetbelasting moet de zaak, over de 0,19 Euro per zakelijke kilometer die word betaald door de opdrachtgever, omzetbelasting afdragen. Deze kilometers zullen doorgaans dan ook op de factuur staan vermeld. M.i. kan de omzetbelasting (voorbelasting) die drukt op de 0,19 Euro per zakelijke kilometer, die de zaak aan jou prive betaalt, niet door de zaak worden afgetrokken. Vanuit prive kun je technisch gezien geen omzetbelasting in rekening brengen, je bent in de hoedanigheid van privepersoon namelijk geen ondernemer voor de omzetbelasting. De zaak kan alleen omzetbelasting aftrekken die door andere ondernemers aan haar in rekening is gebracht.

     

    Groet,

     

    Jimson

  6. In principe zal de VOF worden ontbonden. Dit betekent echter niet dat jij een nieuw bedrijf hoeft op te starten. In het VOF contract zal wellicht voor de uittredende vennoot een soort aanbiedingsplicht zijn opgenomen, ofwel: hij zal zijn deel van de onderneming (de helft van de VOF) eerst aan jou te koop aan moeten bieden. Jij neemt zijn deel van de onderneming over en samen met het deel van de onderneming die je al had ga je verder als eenmanszaak.

     

    Soms zijn er in het VOF contract al afspraken gemaakt over de bepaling van de hoogte van de overnamesom (waardering vermogensbestanddelen, bepaling eventuele goodwill, terugbetaling investering) en hoe die betaald dient te worden. Sla het VOF contract er goed op na, dit is een situatie waarin je achteraf wellicht blij zal zijn dat je iets op papier hebt gezet. Misschien is het verstandig om de jurist te raadplegen die het contract heeft opgesteld.

     

    De uittredende vennoot realiseert misschien stakingswinst omdat hij zijn onderneming staakt. E.e.a. is afhankelijk van de overnamesom, stakingswinstvrijstelling etc. Bij geruisloze doorschuiving naar jou is er bij de uittredende vennoot geen stakingswinst, jij moet dan wel de doorgeschoven vermogensbestanddelen voor dezelfde boekwaarde op de balans zetten. Hiervoor moet je wel aan de voorwaarden voldoen, o.a. het samenwerkingsverband moet minimaal 36 maanden hebben geduurd.

     

    Groet,

     

    Jimson

  7. Het is van mijn broertje, die heeft een PL afgesloten een tijd geleden, en betaalde daar 8% rente. De lening was voor een auto etc. Het is geen investerings.

     

    Ik heb 5% rente afgesproken. De oude lening heeft hij altijd keurig netjes rente + aflossing betaald, dus dat komt op zich wel goed. Zit er dus alleen mee wat voor mij het voordeligst uitkomt

     

    Heb je al vermogen in box 3 zitten? Of beter gezegd: zit je met je prive vermogen al boven de vrijstelling van ruim 19.000 (indien je gehuwd bent het dubbele)? Als de lening je enige vermogensbestanddeel zou zijn in box 3, dan is het helemaal belastingvrij. Dan zou ik het dus vanuit prive lenen.

     

    Zit je al boven de vrijstelling, dan kan het zijn dat box 1 voordeliger is op het moment dat je in de laagste schijven valt met je winst uit onderneming. Dan zou je het zakelijk kunnen lenen. Doorgaans is box 3 echter toch iets voordeliger. Het is een kwestie van beide opties berekenen met de precieze gegevens.

  8. Als je met holding-BV’s werkt kun je het volgende doen:

     

    Elke aandeelhouder treedt in dienst bij zijn eigen holding-BV. De holding-BV’s stellen vervolgens hun enige werknemer (de aandeelhouder) ter beschikking aan de werk-BV. De werk-BV dient hiervoor een managementfee te betalen aan de holding-BV’s. Deze managementfee hoeft niet voor elke holding-BV gelijk te zijn. Het kan dus mogelijk zijn dat “holding A” en “holding B” geen managementfee ontvangen en “holding C” een managementfee van € 1.500. Op die manier kun je vanuit de werk-BV iedere aandeelhouder belonen voor zijn werkzaamheden zonder dat het als salaris wordt aangemerkt in de werk-BV.

     

    De holding-BV’s fungeren simpel gezegd als freelancers die hun managementdiensten aanbieden aan de werk-BV en de daarvoor verschuldigde managementfees komen gewoon in mindering op de winst van de werk-BV. De holding-BV’s (aandeelhouders van de werk-BV) kunnen vervolgens besluiten om geen dividend uit te keren maar om de winst in de werk-BV te laten zitten om te gebruiken voor investeringen. Indien wel gekozen wordt voor uitkering van dividend aan de holding-BV’s, dan komt onder de deelnemingsvrijstelling onbelast in elke holding-BV terecht.

     

    In elke holding-BV bepaalt de aandeelhouder vervolgens wat zijn salaris zal zijn, rekening houdend met de voor hem geldende feiten en omstandigheden zoals bijvoorbeeld de hoogte van de ontvangen managementfee, ontvangen dividend, andere dienstbetrekkingen of werkzaamheden etc. De salarisproblematiek speelt zich dan af in de holding-BV’s en niet in de werk-BV. Ieder voor zich dus. Het kan dus mogelijk zijn dan aandeelhouder A en B een lager salaris aan zichzelf kunnen c.q mogen toekennen dan aandeelhouder C. Het gewenste salaris voorleggen aan de fiscus behoort tot de mogelijkheden, met een goed verhaal kun je een heel eind komen.

     

    Bijkomend voordeel van werken met holding-BV’s is dat elke aandeelhouder zijn eigen dividendbeleid kan bepalen in zijn holding-BV, met andere woorden: laat hij het ontvangen dividend van de werk-BV in de holding-BV zitten (uitstel belastingheffing) of keert hij het uit aan zichzelf (25% aanmerkelijk belang heffing in box 2)? Rekening houden met de overige aandeelhouders van de werk-BV hoeft niet meer, er is immers op het niveau de werk-BV al een verdeling gemaakt qua beloning voor geleverde diensten (de managementfee) en de eventuele overwinst is naar aandelenverhouding uitgekeerd (dividend). Bovendien kan elke aandeelhouder pensioen in eigen beheer opbouwen in zijn eigen holding-BV over het eventuele salaris en daarmee buiten de risicosfeer van de werk-BV houden. De pensioenlasten komen weer in mindering op de winst van de holding-BV.

     

    Ook voorkom je hiermee wellicht irritaties ten aanzien van bepaalde kosten die zonder holding-BV’s direct ten laste van de werk-BV zouden komen. Voorbeelden zijn: representatiekosten en eventuele auto van de zaak. De ene aandeelhouder heeft nu eenmaal een ander uitgavenpatroon dan de andere aandeelhouder. Een zakenlunch in een sterrenrestaurant of een wegrestaurant maakt nogal een verschil. De één rijdt graag in een BMW waar de ander genoegen neemt met wat minder of geen auto. Dit soort kosten wikkelt elke aandeelhouder gewoon af in zijn holding-BV zonder dat de anderen daar in financieel opzicht last van hebben.

     

    Het kostenplaatje ligt uiteraard wel wat hoger (extra oprichtingskosten, jaarrekeningen, aangiften vennootschapsbelasting etc.)

     

    Groet,

     

    Jimson

     

  9. Een praktische oplossing zou kunnen zijn:

     

    Je weet voor 2006 hoeveel de btw over je omzet bedraagt, stel 100, en hoeveel de voorbelasting bedraagt, stel 25. Per saldo moet je 75 afdragen in 2006.

     

    Je pakt de aangiften over het 1e, 2e en 3e kwartaal van 2006 erbij. Je telt op hoeveel btw er over de omzet in die drie kwartalen is aangegeven, stel 40. Vervolgens tel je op hoeveel btw je in de drie kwartalen in aftrek hebt gebracht, stel 20. Per saldo heb je dus pas 20 afgedragen (40 - 20). Je moet in dat geval dus nog 55 afdragen (75-20)

     

    In het vierde kwartaal trek je dat recht door het volgende aan te geven:

     

    BTW over de omzet = 100 – 40 = 60

    Voorbelasting = 25 – 20 = 5

    Per saldo af te dragen = 55

     

    Groet,

     

    Jimson

  10. Het je indekken tegen risico's doe je bij specialisten en niet bij de fiscus. Daartoe geven adviesbureaus zgn 'opinies' af en hebben ze beroepaansprakelijkheidsverzekeringen... Kost wel wat.. krijg je nix voor, behalve veel wollige taal natuurlijk :). Een ruling kan je wel proberen, maar daarvoor geldt dat er dan niets mag wijzigen in de feiten, anders is die niets meer waard. Wat betreft het 'verzekeren' tegen fiscale tegenvallers verwijs ik graag naar een eerdere post van mij. Om kort te zijn.. het is onzinnig... net zo onzinnig als jezelf verzekeren tegen tegenvallende bedrijfsresultaten... Eea zit namelijk binnen je invloedssfeer... ik denk bovendien dat geen enkele verzekeringsmaatschappij een gokje wil nemen op wat het ministerie of de belastingdienst in Nederland bekokstooft (laat staan die in het buitenland of het EHVJ).

     

    Dat is een helder antwoord, reusje voor jou!

    Ik denk dat ik toch maar zo'n ruling ga doen, heb geen zin in problemen met de fiscus. Ik ken de jurisprudentie een beetje en weet dat sommige belastinginspecteurs nooit hun ongelijk zullen toegeven en ondernemers desnoods tot aan het Europese Hof zullen dwarszitten.

     

    Jimson, de constructie vertellen lijkt me op dit moment geen goed idee (misschien later, als blijkt dat het werkt) , maar het heeft te maken met zakendoen in België, dus waarschijnlijk toch niet interessant voor jou en de meeste HL-lezers.

     

    Als fiscalist zijnde die dagelijks bezig is met internationale fiscale structuren vind ik het stiekem toch wel interessant... ;)

     

    In ieder geval veel succes met de ruling!

     

    Groet,

     

    Jimson

  11. Nu heb ik dus een fiscale constructie bedacht die volgens mij wel goed in elkaar zit. Alleen is dit wel gebaseerd op een normale, redelijke manier van de wet uitleggen.

     

    Wat is nou de constructie? Ben er eigenlijk wel benieuwd naar...

     

    Groet,

     

    Jimson

  12. En hoe zit het dan met arbeidsovereenkomsten en dergelijke, want we doen het gewoon vanuit huis en dergelijke en we zitten niet echt te wachten op al die dingen zoals arbeidsvoorwaarden etc.

     

    Met een arbeidsovereenkomst heb je niet te maken, je bent zelfstandig ondernemer in plaats van werknemer. Je hebt geen loon maar winst uit onderneming (waar je zoals hiervoor is gezegd inkomstenbelasting over moet betalen)

     

    Groet,

     

    Jimson

  13. Hartelijk dank voor deze informatie.

     

    Ik moet me dus inschrijven bij de KVK, en een BTW-Nummer aanvragen. Als ik een VOF begin (dat is in mijn ogen het makkelijkst denk ik) met een KVK nummer en een BTW nummer, zitten er dan nog verdere eissen of iets dergelijks aan?

     

    Ik moet dus voor de KVK betalen, en ik moet BTW afstaan. Is er verder nog iets dat ik moet weten?

     

    Als je een VOF start zou ik zorgen voor een degelijk VOF-contract waarin jullie de gemaakte afspraken goed vastleggen. Het niet hebben van een VOF-contract kan tot lange discussies en grote frustraties leiden op het moment dat jullie (om wat voor reden dan ook) besluiten om te stoppen met de VOF.

  14. Het moest privé gemaakt worden, het was zakelijk,:)

    We gingen er met onze onderneming uit..

     

    Aha, oke. Dan moest er twee jaar geleden in principe belasting worden betaald over de meerwaarde van het pand. Daarna is het verhuurd aan een andere onderneming. Ik ga er van uit dat deze verhuur dan in prive heeft plaatsgevonden. Als ze het nu aan jou gaan verhuren verandert er in principe niets voor je ouders.

     

    We hebben het inderdaad 2 jaar privé verhuurd aan de nieuwe huurders. Dus is het dan mogenlijk om het pand privé te houden terwijl ik (nieuwe huurder) familie ben van de eigenaar? Zijn er misschien specifieke dingen die wel moeten kunnen worden aangetoond dan? zoals een huur betalen volgens taxatie enzo.?, huurcontract etc..

     

    Bedankt!

     

    Het pand in box 3 houden is mogelijk, zolang je ouders maar een zakelijke huur aan je vragen. Wat is een zakelijke huur? Dat is de huur die je ouders normaal gesproken met een willekeurige derde (dus niet familie) zouden zijn overeengekomen. In jullie geval is er toevallig sprake geweest de afgelopen twee jaar van verhuur aan zo'n willekeurige derde. Het is niet handig als je ouders het pand voor een lagere prijs gaan aan jou gaan verhuren. Hou dus minimaal die oude huurprijs aan. Daarnaast is een huurcontract aan te bevelen.

  15. Het moest privé gemaakt worden, het was zakelijk,:)

    We gingen er met onze onderneming uit..

     

    Aha, oke. Dan moest er twee jaar geleden in principe belasting worden betaald over de meerwaarde van het pand. Daarna is het verhuurd aan een andere onderneming. Ik ga er van uit dat deze verhuur dan in prive heeft plaatsgevonden. Als ze het nu aan jou gaan verhuren verandert er in principe niets voor je ouders.

  16. Wij hebben de onderneming 2 jaar geleden verplaatst en dit jaar overgedaan, en zijn er toen pas achter gekomen dat het pand al 2 jaar geleden zakelijk moest worden gemaakt. Dit jaar gaan we dus de boeken sluiten en de overwaarde betalen. Het pand is de afgelopen 2 jaar verhuurd geweest aan een andere winkel die nu stoppen.

     

    De nieuwe verhuur zou aan mij plaats vinden (dochter) en onder zakelijke condities, en ik ben ook meerderjarig. Het is dus voor mij aantrekkelijk om de huur af te trekken, en voor mijn ouders als het een privé pand blijft.

     

    bedankt!

     

    Wat bedoel je met: dat het pand twee jaar geleden al zakelijk had moeten worden gemaakt?

  17. Aangezien het pand net privé is gemaakt na 20 jaar zakelijk te zijn geweest zou dit fiscaal heel onaantrekkelijk zijn voor mijn ouders. Is hier iets aan te doen?

     

    bedankt!

     

    Zijn je ouders gestopt met de onderneming en is het pand nu prive?

     

    Groet,

     

    Jimson

     

    Aanvulling:

     

    Op het moment dat het een privepand is dan valt dat voor je ouders in box 3. Over de werkelijke waarde van het pand minus de eventuele hypotheekschuld wordt een fictief rendement berekend van 4%. Hierover betalen ze dan 30% inkomstenbelasting in box 3. De werkelijke huuropbrengst die ze van jou ontvangen doet niet ter zake. Daar staat tegenover dat de kosten niet aftrekbaar voor ze zijn (rente, afschrijving, onderhoud etc.). Jij mag de betaalde huur gewoon aftrekken binnen je onderneming. De meerwaarde op het pand wordt geleidelijk bij je ouders belast aangezien dat pand eigenlijk jaarlijks belast wordt over de werkelijke waarde in box 3 in het betreffende jaar.

     

    Als het een privepand is en ze verhuren het aan jou, dan is het onder omstandigheden toch mogelijk dat die activiteiten in box 1 vallen in plaats van box 3. Jij kunt kwalificeren als een “verbonden persoon” aan wie je ouders een pand ter beschikking stellen (verhuren). Bij terbeschikkingstelling aan meerderjarige kinderen is dat van toepassing als de verhuur niet onder zakelijke condities plaatsvindt (gratis of een te lage huur bijvoorbeeld). Bij minderjarige kinderen is het sowieso van toepassing. Je ouders moeten in die gevallen de huuropbrengsten aangeven die onder zakelijke condities zouden zijn ontvangen minus de gemaakte kosten. Het saldo wordt belast in box 1 tegen de progressieve tarieven net zoals winst uit onderneming. Hetzelfde geldt voor een eventuele gerealiseerde meerwaarde (werkelijke opbrengst -/- boekwaarde) bij verkoop van het pand door je ouders in de toekomst. Bij een beetje flinke meerwaarde zit je zo aan het (nu) 52% tarief.

     

    Als het pand nu nog in de onderneming van je ouders zit en ze gaan het van daaruit verhuren valt het ook in box 1 maar dan als winst uit onderneming in plaats van de terbeschikkingstellingsregeling (scrabble?).

  18. Voor de kenners nog een vraag over dropshipping en belasting.

     

    Ik heb contact met een Amerikaan die ook met me in zee wilt gaan.

     

    De goederen staan dus in USA.

    Ik verkoop ze slechts aan Amerikanen woonachtig in USA

     

    Stel de dropshipper vraagt mij $ 5.=

    Ik verkoop in USA voor $ 10.=

    Ik betaal de dropshipper $ 5.=

     

    De dropshipper verzend de bestelling.

     

    Waar betaal ik dan belasting over?

    Dit is volgens mij geen BTW, immers ik verkoop buiten de EU.

     

    Interessant... De vraag is denk ik of jij een dienst verleent of goederen levert en waar die levering van goederen of verlening van diensten dan geacht wordt plaats te vinden. Voor de omzetbelasting gelden voor leveringen en diensten namelijk niet dezelfde regels.

     

    De gedachte dat het een levering van goederen buiten de EU betreft en dat het zonder BTW heffing gepaard gaat is op zich logisch. Maar wie weet ben je in de USA wel belastingplichtig op grond van de wetgeving aldaar voor de levering van die goederen aangezien alles zich daar afspeelt.

     

    Dienstverlening in plaats van levering van goederen zou kunnen zijn dat jij, op eigen naam en voor eigen rekening en risico, een verkoop tot stand brengt namens de USA-leverancier en waar je “provisie” voor in rekening brengt aan hem. Verleen jij die dienst dan in de USA of gewoon in (vanuit) Nederland? En is dat een belaste prestatie?

     

    Het antwoord hierop is helaas lastig te vinden op de site van de belastingdienst. De informatie op de site over BTW is iets te algemeen. Misschien dat bellen met de belastingdienst wat meer oplevert (wel vragen naar een BTW-specialist).

     

    Groet,

     

    Jimson

     

  19. Ik zoek alleen een manier om die winst te maximaliseren op een open en constructieve manier.

     

    Hoe zou jij het aanpakken? Ongetwijfeld veel beter?

     

    Je geeft aan dat je van plan bent om binnen een paar jaar te verhuizen naar het buitenland. Informeer bij een Belgische fiscalist wat de gevolgen zijn van het gebruik van een belastingparadijs-constructie zolang je inwoner bent van België. Vraag ook wat de gevolgen zijn voor je huidige situatie bij emigratie en of zo’n constructie erbij het wellicht allemaal te ingewikkeld maakt. M.a.w. moet je misschien wachten met het opzetten van een dergelijke constructie totdat je in het buitenland woont? Indien dat zo is, laat je in het nieuwe woonland dan ook weer goed voorlichten door een fiscalist die ter zake deskundig is, dus bekend is met de nationale wetgeving en internationale wetgeving die op jou van toepassing is en het gebruik van dergelijke (fiscale) constructies.

     

    Geef wat geld uit aan goede voorlichting/advisering.

     

    Groet,

     

    Jimson

  20. Bedankt voor de reacties! Radioluisteren.nl heb ik, een jaar of 4 geleden ooit eens gekocht voor een honderdje of 2. In die 4 jaar is de website gestaag gegroeid, dus hij is wel in waarde toegenomen, maar over 4 jaren verspreid, meer hobbymatig dus.

     

    Mijn gedachte is dus dat ik, in de 2 weken dat Radioluisteren.nl nog een website van TD Media was, niets aan de site veranderd heb. Hieruit zou je dus kunnen afleiden dat, op het moment van inbrengen (1 januari dus) deze dezelfde waarde had als 2 weken later en die verkoopprijs van Radioluisteren.nl ook volledig als 'Eigen inbreng' gezien kan worden.

     

    Aangezien je aangeeft dat radioluisteren.nl hobbymatig is geweest, zou ik het standpunt innemen dat het beeindgen van de hobby heeft geresulteerd in het verkopen van radioluisteren.nl. Met andere woorden, dat het niet de bedoeling is (geweest) om radioluisteren.nl in te brengen in een onderneming en vervolgens te verkopen. Aangezien het maar twee weken betreft zou het aannemelijk kunnen zijn dat de beeindiging van je hobby en het opzetten van je onderneming elkaar toevallig gekruist hebben. Dus je hebt radioluisteren.nl dan als privepersoon verkocht en de opbrengst geniet je dan ook in prive. Op die manier kun je de winst onbelast genieten en hoef je er geen BTW over af te dragen. De verkoopopbrengst van radioluisteren.nl stort je enige tijd later in de zaak als eigen vermogen (privestorting/eigen inbreng). Je begint dan administratief gezien met een wat lager eigen vermogen/eigen inbreng.

     

    Dit verhaal zou natuurlijk niet opgaan indien je radioluisteren.nl na bijvoorbeeld twee maanden had verkocht in plaats van twee weken. Ik denk dat je wel een te verdedigen standpunt hebt. Het is wel wat lastig als je de domeinnaam voor de verkoop al op de onderneming had overgezet of als je de opbrengst op de bedrijfsrekening hebt ontvangen.

     

    Groet,

     

    Jimson

     

  21.  

    quote "fiscale jaarstukken (volgens voorgeschreven model)"

     

    op de website van de belastingdienst staat dat je geen stukken mee kan sturen met je electronische aangifte. en over voorschriften hoe zo iets er uit moet zien kan ik ook niets vinden.

     

    Met de stukken die je niet mee kan sturen bedoelen ze de jaarstukken op papier mee. Het voorgeschreven model van de belastingdienst voor de jaarstukken zit in de aangiftesoftware ingebouwd (zowel in die van de belastingdienst als bij de commerciele software).

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.