jpl

Senior
  • Aantal berichten

    32
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door jpl

  1. Beste,

     

    Onlangs heb ik voor een opdrachtgever een offerte uitgebracht voor een middag brainstormen. Het offertebedrag was op basis van een x aantal uren.

     

    Nu heeft de brainstormsessie korter geduurd dan gepland en wil ik de opdrachtgever hier in tegemoet komen.

     

    Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Kan ik gewoon een factuur sturen met het daadwerkelijk aantal geleverde diensturen? Of kom ik dan in de problemen omdat op de factuur minder uren vermeld staan dan op de offerte?

     

    Alvast bedankt voor jullie reacties!

  2. @ JPL

     

    Als je in plaats van een arbeidsovereenkomst een overeenkomst van opdracht met de bank afsluit en daar ook naar handelt en tevens een VAR-WUO aanvraagt, zie ik weinig problemen.

     

    Het klopt wat Pieter Reitsma zegt dat je in sommige branches kunt volstaan met 1 opdrachtgever, mits er maar sprake is van opvolgende opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan interim-managers die meestal maar aan 1 klus tegelijkertijd werken. Maar ook bij startende ondernemers begrijpt de BD dat je niet direct over meerdere opdrachtgevers kunt beschikken, mits je maar kunt aantonen dat je actief aan acquisitie doet, om meerdere opdrachten (bij andere opdrachtgevers) binnen te halen.

     

    Ik zie weinig in het Uniforce-concept. Je bent dan nl nog steeds in dienstbetrekking, alleen niet bij je opdrachtgever, maar bij de "Declarabele uren" BV. Je loopt dan de ondernemersaftrek in de ib-sfeer mis en je bent verplicht sociaal verzekerd (wat de meeste zzp-ers juist niet willen). Je kunt dan m.i. net zo goed in vaste dienstbetrekking treden bij je opdrachtgever. Komt op hetzelfde neer :)

     

    Het heeft in feite niet mijn voorkeur om een dienstverband via een payroll of een soortgelijk iets aan te gaan. Als ik als ZZP-er aan de slag ga wil ik ook van alle voordelen kunnen profiteren. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan, zoals het feit dat ik vooraf zekerheid wil hebben of ik onder een VAR-Wuo val. Zie onderstaande vragen die de belastingdienst zich stelt bij een VAR-wuo:

     

    Om te bepalen of u een ondernemer bent, letten wij vooral op de volgende punten:

    [*] Bent u verplicht aanwijzingen van uw opdrachtgever(s) op te volgen?

    In feite kan ik binnen de gestelde kaders van de opdracht zelf mijn werkzaamheden bepalen. Ik moet de opdracht afronden, maar mag zelf bepalen hoe. In feite ben ik dus niet verplicht aanwijzingen op te volgen.

     

    [*] Wordt u doorbetaald tijdens vakantie of ziekte?

    Dat is niet het geval, aangezien ik alleen gedeclareerde uren uitbetaald krijg.

     

    [*] Maakt u winst en zo ja, hoeveel?

    Dat is wel de insteek. Hoeveel is vooraf moeilijk te zeggen, maar binnen een week heb ik een helder beeld van al mijn kosten, waardoor ik een schatting van de winst makkelijker kan maken.

     

    [*] Hoe zelfstandig is uw onderneming?

    Ik kan zelf bepalen hoe ik mijn onderneming inricht en hoe ik mijn werkzaamheden uitvoer, uitgaande van de overeengekomen opdrachtomschrijving.

     

    [*] Beschikt u over kapitaal (in de vorm van geld of goederen)?

    Ansich heb ik niet veel kapitaal nodig. Een mobiel + laptop, wat verzekeringen en kosten om klanten te werven is in feite voldoende.

     

    [*] Hoeveel tijd steekt u in de onderneming?

    Als ik de reistijd meereken kom ik toch zeker op circa 50 uur per week, exclusief administatie bijwerken, klantwerving, etc. Ik ga er vanuit dat dit voldoende rendement oplevert.

     

    [*] Wat is de omvang (in tijd en geld) van uw werkzaamheden?

    Qua tijd verwacht ik minimaal 1225 uur in mijn werkzaamheden te steken, los van het feit dat dit het urencriterium is.

     

    [*] Hoeveel klanten heeft uw onderneming?

    Ik start met 1 klant, maar hoop op korte termijn (in ieder geval binnen 1 jaar) meerdere klanten te hebben.

     

    [*] Hoe maakt uw onderneming zich bekend naar buiten?

    Ik wil sowieso via online media bekendheid genereren. Daarnaast probeer ik offline bekendheid te genereren door te netwerken.

     

    [*] Loopt u ondernemersrisico?

    Ik schrijf facturen, dus bestaat de kans dat ze niet betaald worden. Daarnaast ben ik o.a. afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van de diensten die ik aanbied?

     

    [*] Bent u aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming?

    Ik ben aansprakelijk voor de schulden van mijn onderneming.

     

    Als ik naar bovenstaande vragen + antwoorden kijk kan ik niet anders concluderen dan dat ik voor een VAR-wuo in aanmerking kom... Oordeel ik verkeerd?

  3. De helft van je inkomsten opzij zetten voor de fiscus lijkt me wat aan de hoge kant. Het toptarief in Nederland is 52%, maar het gemiddelde tarief over het inkomen ligt doorgaans een stuk lager. Dit komt door progressie, heffingskortingen, ondernemersaftrek etc. Bij een winst van circa € 100.000 zal de gemiddelde belastingdruk op circa 30% liggen.

     

    Hierbij heb ik geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden zoals hypotheekrente-aftrek, persoonsgebonden aftrek etc die tot een nog lagere belastingdruk kunnen leiden.

     

    Daar komt dan de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW nog wel bij.

     

    Als je echter 19% BTW meerekent, dan klopt de stelling van Katinka wel, maar doorgaans wordt een uurtarief exclusief BTW afgesproken en niet inclusief.

     

    Ik weet overigens niet of dit uurloon van 70 euro inclusief of exclusief is , wellicht handig om dit nog even te checken, maar ik ga er vanuit dat het exclusief is :-\ Is het trouwens normaal om de reiskosten in het uurloon te verwerken?

  4. Je mag overigens naast bovengenoemde criteria max. 70% van je belastbaar jaarinkomen bij 1 opdrachtgever verdienen.

     

     

    Zojuist even contact gehad met de intermediair. Deze geeft aan dat er gewoon een begin en een eindpunt moet zijn voor een opdracht, maar dat er over een periode van 6 maanden niet moeilijk wordt gedaan door de belastingdienst...

     

    De kenmerken van een dienstbetrekking kan ik door het correct opstellen van een contract toch tegen gaan?

    - er is sprake van een gezagsverhouding; (dit kan ik voorkomen door bepaalde kaders op te stellen waarbinnen ik de vrijheid heb om mijn werkzaamheden te verrichten, toch?)

    - er is sprake van vaste werktijden en een verlof- en vakantieregeling; (ik kan toch aangeven in mijn voorwaarden om mijn werkzaamheden te verrichten wanneer en waar ik wil, en dat de opdrachtgever mij hierin moet faciliteren?)

    - je mag je niet laten vervangen door iemand anders (bv bij ziekte); (ik kan toch aangeven in mijn voorwaarden dat ik vrij ben derden in te schakelen indien dit voor het verrichten van de opdracht vereist is?)

    - de opdrachtgever verplicht zich tot het betalen van een vaste vergoeding. (indien ik factureer wordt dit probleem opgelost)

  5. Volgens mij kun je zekerheid niet "gegarandeerd" krijgen als éénmanszaak.

    Maar, als je 3 klanten gelijktijdig hebt, dan voldoe je in ieder geval al aan de eis

    dat je meerdere opdrachgevers per jaar hebt. Dus risico's zijn beperkt.

     

    Zoals ik aangaf ben ik door een Ik ben door een andere collega-bank benaderd om als ZZP-er soortgelijke werkzaamheden te gaan verrichten als ik in het verleden heb gedaan. In eerste instantie is de opdracht voor 36 uur per week en voor een periode van 5 maanden met een optie tot verlenging.... In feite zou ik 4x9 kunnen werken, waardoor ik 1 dag in de week nog een 2e opdrachtgever zou kunnen inschakelen/zoeken. Daarnaast wil ik maandelijks een aantal uren voor de vereniging waar ik sport wat handelingen verrichten, waardoor ik feitelijk gezien aan het minimum van 3 opdrachtgevers voldoe... zou dit een oplossing zijn? Ik ga sowieso Joost Rietveld even inschakelen...

  6. Ondernemen is ook een risico'tje durven nemen. Maar neem van mij aan dat de bank en de intermediair het ook zo in willen richten dat zij geen risico lopen. Een VAR helpt ze immers niet als ze hadden moeten weten dat deze niet klopt. Dat zullen ze contractueel wel bij jou neer willen leggen, maar alle aansprakelijkheid (denk ook aan boetes) verleggen zal niet zo makkelijk zijn.

     

    Dus in feite dien ik de volgende stappen te zetten om zekerheid te krijgen:

     

    [1] Vragen welke zaken geregeld moeten zijn

    [2] Alle zaken zo inrichten zoals gewenst

     

    Indien ik bovenstaande conform de wens van de opdrachtgever inricht, kan ik dan nog nadelige gevolgen ervaren indien de belastingdienst een en ander als een fictief dienstverband ziet?

     

  7. Beste,

     

    Nadat ik half maart al een post heb geplaatst op dit forum, zit ik nu opnieuw met een vraagstuk. Ik zal de situatie even kort uitleggen:

     

    Januari 2009 ben ik als starter op de arbeidsmarkt begonnen bij een bank. Afgelopen mei heb ik de overstap gemaakt naar een collega-bank. Bij deze bank werk ik via een uitzendbureau, omdat ik anders een vaste aanstelling moest krijgen, gezien de 3 tijdelijke contracten die ik bij mijn vorige werkgever had gekregen. Bij beide banken voer(de) ik de volgende werkzaamheden uit:

     

    [*]Ik geef adviezen over de inzet van klantcontactkanalen waardoor de klant optimaal bediend wordt en er een loyale en rendabele klantrelatie ontstaat.

    [*]Voor de inrichting van deze kanalen wordt een project opgesteld dat ik vervolgens implementeer. Ik vervul hierbij de rol van projectleider. Ook help ik deels mee met de uitvoering.

    [*]Ik geef advies voor de herinrichting van de website. Tevens help ik mee teksten redigeren en het plaatsen van de content.

     

    Aangezien er binnen de bank waar ik nu werk geen uitzicht is op een vaste aanstelling wil ik als ZZP-er beginnen en mijn diensten aan andere (collega-)banken en bedrijven aanbieden.

     

    Als ZZP-er wil ik mij gaan richten op de volgende diensten:

     

    [*]Het geven van advies t.a.v. off- en online marketing- & communicatie en social media

    [*]Advies m.b.t. de in te zetten klantcontactkanalen

    [*]Projecten leiden

     

    Nu ben ik door een andere collega-bank benaderd om als ZZP-er soortgelijke werkzaamheden te gaan verrichten als ik in het verleden heb gedaan. Nu wil ik echter wel voorkomen dat de opdracht die ik aanga als een fictief dienstverband wordt aangezien. Kunnen jullie mij adviseren hoe ik bovenstaande het beste kan aanpakken, zodat ik de zekerheid heb dat mijn inkomsten als Winst Uit Onderneming worden aangezien?

     

    Alvast bedankt

  8. Uit eigen ervaring weet ik dat de meeste banken en verzekeraars werken met preferred suppliers Dat zijn er vaak maar een paar en bestaan uit de grote "jongens"in de markt. Alle andere bureau werken via zo'n preferred suppliers . De kans dat je rechtstreeks zaken kan doen acht ik klein. Heb je dit al besproken met de bank

     

    Ik ben overigens ook door een groot intermediair in de financiële wereld benaderd om bij een andere bank te starten als ZZP-er. Dit zou betekenen dat ik niet direct bij mijn huidige bank als zzp-er hoef te starten. Uurtarief lag op €70 bij een dienstverband van 36 uur per week en voor een periode van 5 maanden met een optie tot verlenging....

     

    Alleen is mijn vraag, aangezien ik het soort werkzaamheden voor heen in loondienst heb gedaan: hoe kan ik zeker weten dat de belastingdienst dit niet ziet als een 'fictief dienstverband'?

  9. Als het overnamebeding dan geen belemmering is zijn er nog genoeg andere belemmeringen te bedenken, bijvoorbeeld doordat de meeste banken zzp-ers niet rechtstreeks inhuren vanwege het risico op een fictief dienstverband en dit risico is het grootst als je al als werknemer (of uitzendkracht) voor die organisatie heeft gewerkt. Banken zullen zelden met startende zpp-ers werken, ze gebruiken vaak vaste bemiddelingsburo's die dan zorgen dat alle formaliteiten worden vervult om een fictief dienstverband te vermijden. dat bemiddelingsburo huurt jou in en zij verhuren je voor een hoger tarief aan de bank

     

    Als toekomstig zzp-er moet je zeker verdiepen in het aanvragen van een Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

     

    Deze VAR is zeker als starter een van de lastigste hindernissen die je moet slechten om bij grotere bedrijven binnen te komen.

     

    Zou ik, door het aangaan van een dienstverband met meerdere opdrachtgevers, niet de schijn van een fictief dienstverband tegen kunnen gaan?

  10. Een beetje offtopic gezien je beginvraag, maar...

     

    In feite wil ik binnen deze financiële instelling blijven werken, maar dan als ZZP-er en dus het uitzendbureau sowieso als tussenschakel overslaan.

     

    ... wees er wel op beducht dat deze financiële instelling wellicht in haar contract met het uitzendbureau heeft staan dat ze niemand buiten hen om mogen benaderen, of anders een vergoeding dienen te betalen. Buiten het uitzendbureau om voor hen gaan werken als ZZP'er kan daar ook onder vallen, dus dat kan hen geld en een goede relatie kosten. Geen idee of dat hier speelt, maar hou dat zeker even in je achterhoofd.

     

    Terechte opmerking. Mijn huidige contract loopt tot eind september. Daarna moet ik naar mijn idee probleemloos de overstap kunnen maken, maar dit is wel iets dat ik met de bank wil overleggen...

  11. Je moet ook bedenken voor wie je gaat werken (rijksoverheid, MKB of grote commerciële organisaties, dat kan nogal een verschil maken), op wat voor basis je dat gaat doen (projecten of uurtje-factuurtje, lange projecten of korte activiteiten), en hoe je aan je klanten gaat komen (zelf acquisitie plegen, of bijvoorbeeld via bestaande bureaus gaan werken)?

     

    Heb je op onder meer deze vragen al antwoorden paraat?

     

    Op dit moment werk ik via een uitzendbureau bij grote financiële instelling. Ik werk via een uitzendbureau omdat ik anders meteen een vast contract moest krijgen. In feite wil ik binnen deze financiële instelling blijven werken, maar dan als ZZP-er en dus het uitzendbureau sowieso als tussenschakel overslaan. Nadat ik een naam als ZZP-er heb opgebouwd wil ik de overstap naar andere organisaties maken.

     

    Op wat voor basis ik ga factureren is mede afhankelijk van de lengte van de opdracht. In feite wil ik via mijn netwerk nieuwe klanten genereren.

     

     

  12. Januari 2009 ben ik als starter op de arbeidsmarkt begonnen bij een bank. Afgelopen mei heb ik de overstap gemaakt naar een collega-bank. Bij beide banken voer(de) ik de volgende werkzaamheden uit:

     

    [*]Ik geef adviezen over de inzet van klantcontactkanalen waardoor de klant optimaal bediend wordt en er een loyale en rendabele klantrelatie ontstaat.

    [*]Voor de inrichting van deze kanalen wordt een project opgesteld dat ik vervolgens implementeer. Ik vervul hierbij de rol van projectleider. Ook help ik deels mee met de uitvoering.

    [*]Ik geef advies voor de herinrichting van de website. Tevens help ik mee teksten redigeren en het plaatsen van de content.

     

    Gedurende mijn studententijd heb ik ook een jaar voor een grote telecomaanbieder gewerkt, waarbij ik verantwoordelijk was voor het onderhoud van de website.

     

    Als ZZP-er wil ik mij gaan richten op de volgende diensten:

     

    [*]Het geven van advies t.a.v. off- en online marketing- & communicatie en social media

    [*]Advies m.b.t. de in te zetten klantcontactkanalen

    [*]Projecten leiden

     

    Qua scholing heb ik HBO Marketing & Communicatie afgerond + een schakeljaar Marketing Management aan de universiteit.

     

    Wat is, gezien mijn ervaring en opleiding, een schappelijk uurtarief voor het verlenen van bovenstaande diensten?

     

  13. Dat is een speerpunt voor velen om als ondernemer te starten. Maar bedenk wel, als ondernemer dien je je eigen omzet te genereren. Het komt niet bij iedereen aanwaaien.

     

    Ben ik helemaal met je eens. Zonder omzet geen leven. Meer verdienen is ook niet mijn hoofdreden. Ik wil iets doen wat ik leuk vind, waar mijn passie ligt en waarin ik mijzelf kan ontwikkelen op de manier zoals ik dat wil. Meer verdienen is wat dat betreft bijzaak, het heft in eigen handen nemen, dat is waar het om gaat.

  14. Hoe breder je omschrijving, hoe minder je jezelf en je bedrijfsactiviteiten beperkt. Daarbij zou ik de woorden "deels" e.d. achterwege laten. Ik zou ze daarom zo breed mogelijk omschrijven.

    Het maakt voor je KvK-omschrijving op zich nl. niet uit. Met name omdat de ene activiteit met de andere te maken heeft. Immers de ene activiteit kan voortvloeien uit de ander en kun je bij opdrachten desgewenst een totaalpakket aanbieden.

     

    Mikky,

     

    Bedankt voor je reactie.

    Ik heb tevens begrepen dat een correcte omschrijving van je bedrijfsactiviteiten met name ook van belang is bij uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Wellicht heb ik het verkeerd, maar dat is eigenlijk de voornaamste reden waarom ik deze vraag stel.

     

    Overigens, op termijn wil ik mij ook op (online) marketing en social media gaan richten. Is het verstandig dit ook al in de omschrijving van de bedrijfsactiviteiten op te nemen?

  15. Beste,

     

    Momenteel werk ik in loondienst en ik ben voornemens voor mijzelf te gaan beginnen en een eenmanszaak op te richten.

     

    Het werk dat ik nu doe is divers:

     

    [*] Ik adviseer bedrijven m.b.t. het verbeteren van hun klantcontactkanalen en implementeer projecten die hier bij horen

    [*] Ik adviseer bedrijven bij het herinrichten van hun website. De uitvoerende werkzaamheden (menustructuur aanmaken, content redigeren, zoekwoordenoptimalisatie, content plaatsen, etc) die hierbij komen kijken neem ik ook (deels) op mij.

     

    Wat betreft de hoofdactiviteit van mijn eenmanszaak zal activiteit 2 het meest voor komen. Echter, activiteit 1 wil ik ook niet uitsluiten.

     

    Hoe kan ik, gezien bovenstaande, een en ander het beste beschrijven bij het inschrijven bij de KvK?

     

    Alvast bedankt voor jullie reacties.

  16. Die premies zorgen er overigens wel voor dat je nu ww krijgt. Dat heeft ook wel effect op wat je erbij doet. Zoek ook even op 'starten vanuit de ww', voor het geval je niet je uitkering op het spel wil zetten.

     

    Ik heb al contact gehad met het UWV. Mijn WW kan ik tijdelijk stopzetten.

    Vanochtend met de belastingdienst gebeld. Omdat ik in loondienst in feite dezelfde werkzaamheden heb uitgevoerd zal de belastingdienst zich altijd de vraag stellen waarom dit nu dan niet in loondienst zou zijn, met als gevolg dat het nog steeds als (fictief) dienstverband kan worden gezien...Misschien dan toch maar gaan voor een 0-urencontract?

  17. Ik heb mij internet verder verdiept in een en ander. Feitelijk gezien zou ik de volgende stappen moeten doorlopen:

    [*] Inschrijven KvK:

    - dan kan ik in de overeenkomst met de bank invullen dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door "bedrijfsnaam x" ipv "persoon x", hetgeen de zelfstandheid aangeeft.

    - dan krijg ik een BTW-nummer, hetgeen ik moet gebruiken voor de BTW-afdracht

    [*] Overeenkomst voor bank opstellen, waaruit blijkt dat er geen sprake is van een dienstverband en gezagsverhouding:

    - Opdrachtnemer voert deze werkzaamheden naar eigen inzicht uit, en heeft het recht om tijdstip en tijdsduur ervan naar eigen inzicht vast te stellen en in te delen. Partijen komen uitdrukkelijk overeen dat er tussen hen geen enkele gezagsverhouding bestaat ter zake van deze werkzaamheden.

    - De werkzaamheden worden uitgevoerd door "bedrijfsnaam". Dit om aan te geven hoe zelfstandig ik ben en dat ik de werkzaamheden meestal zonder toestemming van de opdrachtgever door iemand anders kan laten uitvoeren.

    [*]Werkzaamheden uitvoeren en factuur sturen, met BTW vermeld

    [*]BTW-aangifte doen

    [*]IB aangifte doen en opbrengsten vermelden onder "resultaat overige werkzaamheden"

    [*]Uitschrijven bij KvK

     

    Is de opdrachtgever, als ik volgens bovenstaande wijze handel, zeker van dat hij geen premies etc hoeft af te dragen? Zie ik iets over het hoofd of heb ik de informatie niet helemaal juist?

     

    Overigens kom ik op de website van de belastingdienst op deze pagina het volgende tegen:

    Wanneer bent u ondernemer voor de btw?

    (...) Om te beoordelen of u ondernemer bent voor de btw, letten wij op de volgende zaken:

    (...)

    [*]Hoe regelmatig werkt u als zelfstandige? Als u incidenteel of alleen in besloten kring uw werkzaamheden uitvoert, dan bent u in het algemeen voor de btw geen ondernemer. Als u bijvoorbeeld af en toe uw boot verhuurt aan vrienden of familieleden, bent u daarvoor geen ondernemer en hebt u niets met btw te maken.

    (...)

     

    Gezien bovenstaande is mijn vraag? Wat verstaat de belastingdienst onder "incidenteel"? De werkzaamheden die ik ga uitvoeren (ik schat 40-120 uur) zijn in feite eenmalig/incidenteel. Waarschijnlijk ga ik binnenkort bij een andere lokale bank in loondienst. Dan wil ik de werkzaamheden bij de andere bank er op hebben zitten.

     

    Kan ik niet als particulier aan de lokale bank 40-120 uur factureren en deze als resultaat overige werkzaamheden boeken bij de inkomstenbelasting?

  18. Het is niet misschien nog niet eens zo zeer het vermijden van de rompslomp. Het is denk ik eerder het volgende:

    Ik ben enerzijds in bespreking voor een vaste aanstelling. Hierover krijg ik uiterlijk 26 maart bericht. Dan zou ik eventueel per 1-4 kunnen beginnen. Tegelijk zal de tijdelijke opdracht naar mijn verwachting binnen 2 weken af te ronden zijn en circa max 3000 euro opleveren. Gezien dit feit lijkt mij de moeite van het inschrijven bij de KvK, belastingdienst, etc niet in verhouding staan tot de opbrengsten...Maar ik kan het verkeerd hebben natuurlijk :)

     

    Misschien heb ik het verrichten van freelancewerkzaamheden ook wel iets te positief ingeschat door mijn verleden :)

  19. P.s.:

     

    Overigens factureerde ik gedurende mijn eerdere freelancewerkzaamheden als volgt aan het bedrijf:

    Ik had een formulier. Hierop gaf ik aan hoeveel loon zij verschuldigd waren gezien de door mij geleverde werkzaamheden. Tevens gaf ik aan hoeveel telefoonkosten zij mij verschuldigd waren. Verder zette ik mijn handtekening er onder en dan werd het bedrag op mijn rekening overgemaakt...Geen BTW of niks..

  20. Beste,

     

    Bedankt voor jullie reacties.

     

    Eerlijk gezegd begrijp ik er helemaal niks meer van.

    Ik heb contact opgenomen met de KvK, zij meldden mij als volgt:

     

    Op basis van de door u gestetste situatie bent u niet inschrijfplichtig bij de Kamer van Koophandel.

     

    Hiervoor dient u te voldoen aan onderstaande criteria:

    Criteria voor eenmanszaken, verenigingen, stichtingen, overheidsinstellingen en kerkgenootschappenIn de beleidsregel zijn voor eenmanszaken, verenigingen, stichtingen, overheidsinstellingen en kerkgenootschappen de criteria voor de omzetbelasting (btw) als uitgangspunt genomen. Oftewel:

    [*]Worden er goederen en/ of diensten geleverd?

    [*]Wordt er een meer dan symbolische vergoeding voor gevraagd?

    [*]Wordt er deelgenomen aan het (normale) economische verkeer?

    [*]Is er een organisatie van arbeid en kapitaal?

    [*]Is er sprake van geregelde deelname aan het economische verkeer (duurzaamheid)?

    [*]Is er sprake van meer dan één opdrachtgever/ afnemer (zelfstandigheid)?

    [*]Bestaat de vrijheid om de werkzaamheden naar eigen inzicht te verrichten?

     

    Als aan deze criteria wordt voldaan is sprake van een inschrijfplichtige onderneming voor de Kamer van Koophandel.

     

    Om uw status voor de inkomstenbelasting te beoordelen, kunt u het beste een VAR verklaring aanvragen.

     

    Als er geen sprake is van ondernemerschap én er is ook geen sprake van een (fictief) loondienst verband, dan kan dat vallen onder de noemer "resultaat uit overige werkzaamheden"

     

    Onderstaand meer informatie.

     

    U verricht freelance werkzaamheden

    Als er geen sprake is van ondernemerschap of van een dienstbetrekking, maar als u wel werkzaamheden verricht die rendabel zijn, geniet u resultaat uit overige werkzaamheden. U bent dan bij ons bekend als 'resultaatgenieter'. Uw resultaat wordt berekend alsof u ondernemer bent. U kunt de kosten die u maakt voor de werkzaamheden aftrekken. Kosten met zowel een zakelijk als een privé-element kunt u niet of beperkt aftrekken. Voor zaken als de aanschaf en het gebruik van een auto, het uitvoeren van werkzaamheden en de aanschaf en het gebruik van een pand, gelden dezelfde regels als voor ondernemers. U hebt geen recht op bepaalde faciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek. Voor uw fiscale plichten hoeft u geen administratie bij te houden van uw opbrengsten en kosten uit de overige werkzaamheden. U bent wel verplicht gegevens over deze opbrengsten en kosten op aanvraag en bij controle te verstrekken. Het is dus belangrijk dat u deze gegevens bewaart. Onder deze gegevens vallen bijvoorbeeld (kassa)bonnen, facturen, kwitanties en rekeningoverzichten van uw bank of giro. Ook een door u gemaakte berekening van de afschrijving van een bedrijfsmiddel behoort hiertoe.

    U kunt ook met uw opdrachtgever afspreken dat hij loonbelasting/premie volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) voor u afdraagt. Dit wordt ook wel de opting-in-regeling genoemd. Kiezen u en uw opdrachtgever voor dit systeem, dan moet u dit in een gezamenlijke verklaring aan ons melden voordat u met de werkzaamheden begint. U kunt dan de gemaakte kosten voor deze werkzaamheden niet aftrekken. Wel kan de opdrachtgever bepaalde vergoedingen onbelast aan u verstrekken, bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding of een vergoeding voor de aanschaf van een computer. U kunt per taak of opdracht kiezen of u de opting-in-regeling wilt toepassen of niet. Als u voor opting-in hebt gekozen bij een taak of opdracht, kan dit niet meer ongedaan worden gemaakt.

    Let op!

    De opting-in-regeling geldt niet voor de werknemersverzekeringen. U kunt door deze regeling dus geen aanspraak maken op uitkeringen uit werknemersverzekeringen. Ook is de werkgever niet verplicht de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet te vergoeden, zoals dat bij ‘gewone’ werknemers wel moet. En u komt niet in aanmerking voor arbeidsrechtelijke regelingen, zoals het ontslagrecht.

     

    Wat betreft de VAR geldt het volgende:

     

    Als u voor een opdrachtgever werkzaamheden uitvoert, is het in de praktijk vaak lastig om te bepalen of u een dienstbetrekking hebt, of u ondernemer bent of dat er sprake is van bijverdiensten. Wij geven daarom op uw verzoek een 'Verklaring arbeidsrelatie' af. Met deze verklaring kunt u vooraf zekerheid krijgen over de vraag of uw inkomen uit een arbeidsrelatie als belastbare winst uit onderneming, belastbaar loon of belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden wordt belast. Wij kunnen ook een 'Verklaring arbeidsrelatie' afgeven waarin staat dat u uw werkzaamheden verricht voor rekening en risico van uw vennootschap. Samengevat kan deze verklaring op basis van 4 situaties worden afgegeven:

    [*]winst uit onderneming

    [*]inkomsten uit dienstbetrekking

    [*]resultaat uit overige werkzaamheden

    [*]werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap (grootaandeelhouder)

     

    Als in de verklaring staat dat u 'winst uit onderneming' hebt of dat uw 'inkomsten voor rekening en risico van uw vennootschap' zijn, dan hoeft uw opdrachtgever over deze inkomsten geen loonbelasting/premie volksverzekeringen in te houden. U bent dan ook niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

    [*]De werkzaamheden komen overeen met de werkzaamheden die in de verklaring zijn vermeld.

    [*]De werkzaamheden worden binnen de geldigheidsduur van de verklaring verricht.

    [*]Uw opdrachtgever stelt uw identiteit vast en bewaart kopieën van een geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) en van uw 'Verklaring arbeidsrelatie' bij zijn administratie.

     

    Wij geven de verklaring af op basis van de antwoorden die u op het aanvraagformulier hebt ingevuld. Soms blijkt achteraf dat de verklaring onjuist is.

     

    Als in de verklaring staat dat u 'winst uit onderneming' hebt of dat uw 'inkomsten voor rekening en risico van uw vennootschap' zijn, dan mag uw opdrachtgever erop vertrouwen dat hij geen loonbelasting/premie volksverzekering en bijdrage Zvw hoeft in te houden en af te dragen. Ook niet als achteraf blijkt dat de verklaring onjuist is. Dit tenzij het voor de opdrachtgever overduidelijk is dat de afgegeven verklaring wel onjuist moet zijn, maar hij toch de verklaring heeft toegepast.

    Als in de verklaring staat 'resultaat uit overige werkzaamheden' of 'loon', dan zijn aan deze kwalificatie geen rechten te ontlenen. Uw opdrachtgever moet in beide gevallen nog steeds zelf beoordelen of er wel of niet sprake is van een dienstbetrekking op basis waarvan hij loonheffingen moet inhouden en afdragen.

    De verklaring 'werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap' geldt niet voor het loon dat u als directeur-grootaandeelhouder ontvangt van uw vennootschap zelf. Daarover moet uw vennootschap loonheffingen berekenen en afdragen. In sommige gevallen is de directeur-grootaandeelhouder niet verzekerd voor de premies werknemersverzekeringen.

    Meer informatie daarover vindt u in het site-onderdeel Bijzondere arbeidsrelaties van het 'Handboek loonheffingen'.

    Een 'Verklaring arbeidsrelatie' is geldig tot het einde van het jaar van afgifte. Als u vóór 1 november bezig bent met een opdracht die doorloopt tot in het volgende kalenderjaar (maximaal 1 jaar), hoeft u voor die opdracht in het volgende kalenderjaar geen nieuwe 'Verklaring arbeidsrelatie' aan uw opdrachtgever te geven. Als u na 1 november met een opdracht bent begonnen, moet u in het volgende kalenderjaar wel een nieuwe 'Verklaring arbeidsrelatie' aan uw opdrachtgever geven.

    U kunt dit formulier downloaden.

    Let op!

    Hebt u wel inkomsten uit uw activiteiten, maar bent u niet in loondienst en beschouwen wij u niet als ondernemer? Dan zijn deze inkomsten voor de inkomstenbelasting 'resultaat uit overige werkzaamheden' en geen 'winst uit onderneming'. U kunt in dat geval geen gebruikmaken van de speciale regelingen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek en de willekeurige afschrijving

     

    Hoe nu verder? ???

    Gezien de door jullie geschetste situatie wordt bij mij de indruk gewekt dat ik er niet aan ontkom om een administratie bij te houden. Echter, tijdens mijn studietijd heb ik ook eens freelancewerkzaamheden uitgevoerd en toen was een VAR voldoende. Ik belde voetbaluitslagen door, hiervoor kreeg ik loon + telefoonkosten betaald.

     

     

  21. Beste Joost,

     

    Bedankt voor je snelle reactie.

    Eigenlijk wil ik zoveel mogelijk fiscale verplichtingen vermijden, aangezien de tijdsduur van de opdracht slechts max 1 maand zal zijn. Overigens ben ik niet btw-plichtig, aangezien ik niet aan het aantal uren kom die o.a. gesteld worden om gezien te worden als ondernemer.

     

    Is het niet mogelijk om de kenmerken van een dienstverband te vermijden en de inkomsten uit deze opdracht als "Inkomsten uit overige werkzaamheden" te vermelden bij belastingaangifte?

     

    Groeten,

     

    Jean-Paul

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.