BlijfLeren

Junior
  • Aantal berichten

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door BlijfLeren

  1. Dank voor de uitgebreide en snelle reactie! Het proces van de geruisloze inbreng is al in gang, intentieverklaring is al naar belastingdienst en notaris is met de akten bezig. Ik wilde voordat er handtekeningen gezet zijn echter nog even een bevestiging van een ander, naast de boekhouder, een adviseur en veel lezen op internet. De eenvoudigste manier is in dit geval denk ik "optie 1" het geld hoeft er ook niet snel uit en dan kan alles doorlopen zoals het nu al is ingezet. Belangrijkste is dat er over een aantal jaar niet ineens alsnog afgerekend moet worden over het vermogen doordat nu een verkeerde afslag wordt genomen.
  2. Ik ben al geruime tijd "IB-ondernemer", omdat de zaken goed gaan ben ik nu in het traject om deze onderneming om te zetten in een BV met een persoonlijke holding. Tot het "ondernemingsvermogen" van de eenmanszaak behoort o.a. een zelf gefinancierd bedrijfspand, ook zijn er de nodige liquide middelen. De onderneming wordt nu geruisloos ingebracht in de BV's, waarbij met name het pand in de holding blijft hangen en de rest doorzakt naar de werkmaatschappij. Alle middelen in de huidige IB-onderneming is eigenlijk gewoon eigen vermogen, over alle inkomsten is natuurlijk al IB betaald. Een groot deel daarvan zit dus in het bedrijfspand. Op de inbreng balans van de BV staat dit als "eigen vermogen". Ik heb veel gelezen, maar kom niet 100% uit het volgende: Hoe voorkom ik dat, als ik dit "eigen vermogen" uit de bv haal, er (divident-)belasting over betaald moet worden? is het verstandig om dure aandelen aan te maken met de totale waarde van het ingebrachte eigen vermogen, zodat deze aandelen op termijn kunnen worden "afgestempeld" Maar kan ik wel aandelen kopen met de waarde van het bedrijfspand? of kan beter een zakelijke lening vanuit privé aan de bv worden opgesteld over het totale bedrag? of is er nog een andere optie welke ik over het hoofd zie? Ik zie graag wat jullie ideeën hierover zijn. Ik wil nu niet de verkeerde start met de BV's maken om over een aantal jaren dik af te moeten rekenen over het geld dat ik zelf in het bedrijf heb gestopt.
  3. fiscale partner is ook vennoot in zelfde VOF, vandaar de (te) lage winst, na verdeling.
  4. De auto is volledig in 2013 betaald en in gebruik genomen (laatste week, vanwege 0% bijtelling)
  5. Met de verkoop van de vele PHEV's de laatste maanden 2013 hebben meerdere ondernemers dergelijke vragen, zo ook hier: Stel je hebt een winst van 20k, volgend jaar hoger, dus vamil in 1e jaar op vrijwel 0 zetten, dan zijn er echter nog een aantal aftrekposten, grofweg: KIA: 10k, ZA : 7k, dan blijft er een belastbare winst over van 3k, met heffingskortingen en hypotheek zit je dan dus op een inkomen van 0. Heel fijn natuurlijk, geen IB betalen, maar het inkomen komt te laag uit. Ik heb het exacte bedrag niet, maar je "moet" niet onder de 6 a 7k uitkomen omdat er dan al niets meer betaald hoeft te worden. Nu begrijp ik dat je ZA en (is me niet helemaal duidelijk, maar volgens mij ook) KIA kan verrekenen met het voorgaande jaar en 9 toekomstige jaren. Maar volgens mij alleen als je op verlies uit komt. Dat is nu dus niet het geval, je blijft een paar duizend winst houden, echter na verrekening van heffingskortingen en hypotheek kom je onder nul uit. Hoe kan ik de regelingen optimaal gebruiken en dus maximale aftrek genieten?
  6. Bedankt voor de tip omgevingsloket.nl, moeilijk wat je exact in moet vullen, maar uitgaande van reclame zonder gevelwijziging, is er geen vergunning nodig. Navraag bij de gemeente vind ik altijd lastig, Ik neig altijd "geen slapende honden wakker te maken". Het lot in de handen van ambtenaren leggen staat me eigenlijk nogal tegen..
  7. Als bedrijf moet je zorgen dat je opvalt, je wilt immers gevonden worden. Op internet hebben we dat redelijk voor elkaar, we werken dan ook voor klanten uit het hele land. Directe aanloop bij ons kantoor is niet nodig, echter is het wel goed om duidelijk aanwezig te zijn. We zijn gevestigd aan een vrij drukke straat aan de rand van het centrum en zouden de passanten graag duidelijker dan met de huidige raambelettering laten weten dat we er zijn en wat we doen. Dus zat ik te denken om een grote monitor tegen de glazen voorpui te gaan plaatsen, waarop een bedrijfspresentatie te zien is. Zeker met de donkere dagen in het vooruitzicht, trekt dat vast aandacht. Een beamer vanuit binnen op speciaal folie laten projecteren zou ook een technische oplossing kunnen zijn. Maar: wat vind de gemeente hiervan, heb je hier een reclamevergunning of iets dergelijks voor nodig? Is iemand hier bekend mee? Alvast bedankt voor het meedenken.
  8. Joost, bedankt voor de reactie! Het leek me eigenlijk ook al te mooi, vandaar ook mijn reactie hier. Ik heb inmiddels het handboek er nog eens op nagelezen en daar staat inderdaad: gebruik je het zakelijk, dan is het zakelijk vermogen. Ik heb ook de belastingdienst nog even om opheldering gevraagd en hier kwam hetzelfde uit. eventueel zou ik wel prive kunnen kopen, het pand deels zelf zakelijk gebruiken en deels verhuren aan een ander(indien het pand splitsbaar is) , in dat geval is het zakelijk gebruikte deel zakelijk vermogen en het verhuurde deel zijn dan wel netto prive inkomsten (box 3). Dan begrijp ik alleen even niet wat je hier bedoeld, je typt: " Kies je voor volledig privé dan pas komt 'verhuur' van het zakelijk deel aan de eenmanszaak aan de orde! Alleen dat zakelijk deel valt dan in box 3." Dus stel ik koop dat pand prive, gebruik het deels voor prive opslag, of verhuur aan derden, en deels wil ik het zakelijk voor mijn eigen eenmanszaak gaan gebruiken. Als ik je goed begrijp kan ik dan wel van mezelf huren en dus de huur als zakelijke kosten zien en inkomsten zijn netto in box3? (zo lees ik echter niet het handboek en dit heb ik ook niet begrepen van de belastingdienst) Alvast bedankt voor het meedenken. Ik wil niet doordrammen om het toch zo voor elkaar te krijgen, maar het gaat bij een bedrijfspand om grote bedragen, dus het is wel van belang om het een en ander met zekerheid te weten voordat dit alles vast ligt. Vandaar ook mijn bezoek aan een accountant.. (misschien beter een fiscalist kunnen contacteren :-[
  9. Ik zit met een soortgelijk "probleem" : Ik wil een bedrijfspand gaan kopen, maar ben aan het uitzoeken hoe dit belastingtechnisch het slimst kan. Ik heb een accountant gesproken, hij vertelde me dat het wel mogelijk is om prive een pand te kopen en dit aan je eigen eenmanszaak te verhuren. Het pand valt dan in box3, eventuele hypotheek is dus vanzelfsprekend niet aftrekbaar, maar de ontvangen huur is wel belastingvrij! De betaalde huur zet je op de balans van je eenmanszaak en hier zit dus de winst. Ik heb inmiddels wel gelezen (volgens mij op de site van de belastingdienst) dat je wel een huurcontract op moet stellen anders wordt het niet gezien als verhuur. Het lenen van eigen geld aan je eigen eenmanszaak is niet mogelijk, maar dit zou dus wel kunnen. Ik ben dit verder nog aan het uitzoeken of dit inderdaad klopt, maar ik mag aannemen (toch?) dat een accountant weet waar hij het over heeft.
  10. Bedankt voor de reacties. De grote onbekende in deze berekening is voor mij de waarde ontwikkeling van zakelijk vastgoed, ik kan dit ook niet vinden op internet, heeft iemand hier misschien ervaring mee? Duidelijk is natuurlijk dat er wanneer met eigen geld wordt gewerkt er flink op huur wordt bespaard, dat is dus wat me erg aanspreekt.
  11. De financiering van het pand kan voor een groot deel uit eigen middelen worden gedaan, vandaar dat het dan ook meteen een investering zal zijn.
  12. Ik ben nu een paar jaar vanuit huis aan het werk, maar groei nogal uit mijn huis, opzich een goed teken, maar het zet je weer voor de volgende keuze: wat is nu verstandig, een bedrijfspand kopen of huren? Ik ben zelf geneigd om te kopen, omdat huren op termijn niets opleverd. Een pand is meteen ook waarde dus een goede investering. Maar is dat wel zo, wat is de waarde ontwikkeling van een bedrijfspand, het betreft een bedrijfsunit (opslag ruimte met daarboven kantoor) van een paar jaar oud. Deze worden op dit moment nogal veel gebouwd, dus is dat inderdaad wel een goede investering, of staat het hier zo vol mee dat ik dit over (bijvoorbeeld 10 jaar) aan de straatstenen niet kwijt kan? Bovendien wat voor kosten komen er allemaal bij als je eenmaal een pand hebt, hoe zit dat met gemeente belastingen, verzekeringen, etc.
  13. Bedankt voor de reacties! Dat handboek ondernemen heb ik al uitgeprint liggen en al eens goed doorgenomen. Ik was echter van mening dat de aangifte gedaan moet worden via de site van de belastingdienst, inloggen ondernemers, etc. Dus een specifieke aangifte als ondernemer, waar dus ook de zelfstandige aftrek, etc. etc. kan worden ingevuld. Ik krijg nu de indruk dat ik dit alles dus zelf moet berekenen en de uiteindelijke netto winst moet opgeven in "winst uit onderneming". Heb ik dat juist begrepen? Overigens zie ik hierboven staan dat het handboek ondernemen ook te downloaden is, betekend dit dat je het echte boek dus zo kan afhalen bij de belastingdienst?? In dat geval ga ik dat namelijk in het vervolg doen i.p.v. het zelf afdrukken, een boek leest toch wat prettiger dan een stapel papier....
  14. Toch schijnt er ook zoiets te zijn als een standaard aftrekpost voor werkruimte aan huis, maar ik kan hier ook niet veel over vinden. Ik kan me wel een klein artikel in de Kamerkrant herrinneren dat deze post gelijk was getrokken voor huur- en koopwoningen. Helaas kan ik dit artikel niet terug vinden...
  15. Daarin wordt toch alleen de prive IB beschreven, hier heb je volgens mij weinig aan wanneer je voor de IB als ondernemer wordt gezien, dan moet er namelijk een losse IB worden betaald als ondernemer. Dus niet inkomen uit overige arbeid op de "normale" IB.
  16. Vanaf het afgelopen jaar wordt ik door de belastingdienst gezien als ondernemer. Ik doe zelf mijn boekhouding en wil dit ook zo lang mogelijk zelf blijven doen, zodat ik op de hoogte ben van de regelgeving op dit gebied. Binnenkort zal ik dus voor het eerst ook de inkomstenbelasting voor ondernemers (eenmanszaak) moeten invullen. Ik kan echter nergens informatie vinden met tips, advies, etc. voor het invullen hiervan. Voor de particuliere aangifte bestaat er zoiets als de belastingalmanak, voor ondernemers kan ik het niet vinden, wie weet goede betrouwbare boeken / artikelen? b.v.d.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.