Jump to content

Jochems

Junior
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 1. Binnenkort wil ik een eigen huis gaan kopen. Hiervoor wil ik vrij kapitaal uit mijn holding gebruiken. Nu kan ik natuurlijk het benodigde geld uitkeren als dividend, maar dat lijkt me zonde; als ik in de toekomst de lening vanuit privé kan terugbetalen kan mijn BV het nog investeren. Op internet vind ik veel tips over de maximale hypotheekrente, om zo de aftrek te minimaliseren. Dit wil ik niet , omdat ik dan aan een verplicht aflosschema moet voldoen. Ik wil daar graag vrijheid in behouden. Mijn vraag is nu: is het inderdaad gunstig om voor mijn eigen woning te lenen bij mijn holding? En hoe bepaal ik de minimale rente?
 2. Nou, het idee is vrij eenvoudig; ik heb een meer dan gezonde werkmaatschappij, maar vind het zonde om telkens tot januari te wachten om daar privé van te genieten. Daarom zoek ik een eenvoudige optie om tussentijds (het veilige deel van) het dividend uit te keren. Moeten deze notulen nog iets specifieks bevatten?
 3. Ik kan er zo weinig over vinden dat het bijna lijkt alsof het niet kan.. Is het mogelijk om dividend uit mijn BV maandelijks uit te keren? Wat zijn de nadelen hiervan, en hoe werkt dit? Thanks!
 4. Ik heb gehoord dat de werkmaatschappij de aandelen ook zelf kan kopen.. Is dat een optie?
 5. Begrijp ik goed, dat wanneer de blijvende aandeelhouders geen onderlinge afspraken maken over de eventuele terugkoop van aandelen, iedereen er pro rato recht op heeft?
 6. Moet er in zo'n geval altijd aangeboden worden aan alle aandeelhouders pro rato? Of kun je ook verplicht terugverkopen aan 1 vennoot? Gaat de fiscus ermee akkoord dat er wordt verkocht voor nominale waarde terwijl de aandelen al veel meer waard zijn?
 7. Hallo, Wij willen een werknemer aandelen uitkeren, mits hij hiervoor de komende 24 maanden zijn verplichtingen nakomt. We willen de aandelen bij oprichting direct aan hem verkopen, omdat het later niet meer tegen nominale waarde kan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij de aandelen later weer tegen nominale waarde _moet_ teruggeven? Wat zijn hiervoor gangbare constructies? Ik heb begrepen dat de BV eigen aandelen kan terugkopen, maar dat daar voorwaarden aan verbonden zijn. Weet iemand hier het fijne van? Bedankt.
 8. Joost: 1% kwam in de laatste transactie op 40.000 uit. Ik wil dit nu verkopen voor 15000 of max 20000. Denk jij niet dat er bij de fiscus direct een zwaailicht gaat branden als er kort na elkaar voor 2 zeer uiteenlopende bedragen wordt verkocht? edit: het gaat mij er inderdaad om de box 2 heffing zo laag mogelijk te houden. €10.000 zou ik niet echt kunnen missen :)
 9. Welke informatie heb ik daarbij nodig in gesprek met de belastingdienst? Wat zal de input van een adviseur zijn in dit gesprek, en wat zijn (ongeveer) de kosten die hierbij zouden komen kijken?
 10. Ik bezit privé 10% en in BV 4%, waardoor ik daar geen deelnemersvrijstelling heb. Ik zal dus minimaal 1% moeten verkopen aan mijn BV. Mocht de belastingdienst een voor mij acceptabele lage waarde accepteren denk ik erover om meer dan 1% te verkopen omdat dit fiscaal gunstiger is in de toekomst. Op je tweede vraag: mijn idee is inderdaad om dit eerst af te stemmen met de belastingdienst zodat er later geen discussie ontstaat. Maar hoe doe ik dit effectief?
 11. Na overwegen ben ik alsnog van plan om 1% van mijn aandelen te verkopen aan mijn BV. Nu zit ik met de volgende uitdaging: Mijn compagnon heeft een aantal maanden geleden voor een heel goede prijs aandelen aan een ander verkocht. Nu wil ik mijn aandeel voor een lagere prijs (de volgens mij op het moment reële waarde) aan mezelf verkopen. Volgens mij is dit gerechtvaardigd doordat een van onze grootste klanten failliet is gegaan waarmee een aanzienlijk (30+%) deel van onze inkomsten is weggevallen, waarmee de winstprognose is gehalveerd. Ik heb begrepen dat de belastingdienst hier lastig over kan doen wanneer er recent een aandelenoverdracht is geweest voor een hoger bedrag. Doordat ik bij mijn vorige aandelenaankoop slecht ben ingelicht door mijn accountant (en nu dus geen deelnemersvrijstelling heb in BV) wil ik het deze keer graag beter doen. Mijn vraag: hoe ga ik het voor elkaar krijgen dat de belastingdienst mijn lagere waarde accepteert? Welke stappen onderneem ik nu om deze aandelenoverdracht zo gunstig mogelijk te doen?
 12. Oke.. Moet een aandelenoverdracht tussen twee aandeelhouders dezelfde BV ook een zakelijke waarde zijn? Of zou ik voor een 'vriendenprijsje een privé aandeel kunnen verkopen, waarna hij een aandeel aan mijn BV verkoopt? Of denk ik nu te makkelijk? :)
 13. Zo gezien lijkt het zelfs handiger om die 4% aan mezelf privé te verkopen.. Is daar een handige oplossing voor te bedenken?
 14. Joost, bedankt voor je heldere uitleg. Helaas heb ik op het moment geen zakgeld meer voor een procentje erbij. Zijn er andere alternatieven om te zorgen dat het dividend in de holding niet belast wordt?
 15. Kan ik hieruit concluderen dat deelnemingsvrijstelling er voor mijn holding niet in zit? Ik heb immers in totaal maar 14%. Betekent dit dat ik nu VpB moet betalen over dividend van werkmaatschappij naar holding? Zijn er nog meer gevolgen te noemen?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept