totus_tuus

Senior
  • Aantal berichten

    31
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer

totus_tuus's trofeeën

  1. Ik handel in margegoederen en wil nu spullen in gaan kopen via een online veiling. Als het goed is krijg ik een factuur na aanschaf waarop ook de veilingkosten staan en de BTW. Aangezien de aangeschafte goederen ook verkocht zullen worden onder de margeregeling, neem ik aan dat de BTW over de veilingkosten wordt berekend. Moet ik de veilingkosten nu los boeken en aftrekken als kosten en vervolgens de BTW terugvorderen, of moet ik de veilingkosten meerekenen bij de aanschafkosten van het margeartikel en hoe zit het in dat geval met de BTW ?
  2. Ik heb zojuist zelf al het één en ander nagevraagd bij de diest GWO (Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen) via de site van de belastingdienst en kreeg daar te horen dat het leveren van data gezien wordt als een dienst en dat er op de nota verder geen btw/vat vermeld wordt bij levering aan Amerika. Verder is de factuur voldoende voor de administratie. Mocht iemand er anders over denken dan hoor ik dat natuurlijk graag.
  3. Ik heb een bedrijfje en een onderdeel daarvan is een muziek directory / startpagina. Nu heb ik een aanbod liggen van een Amerikaans advocatenkantoor om de op mijn site aanwezige links/data door te verkopen aan een grote startende muziekdatabase voor een leuk bedrag. Ze willen een licentie / database bestand of CSV bestand aangeleverd krijgen en ik vraag me nu onder andere af hoe ik dit fiscaal moet afhandelen. Is dit een vorm van dienstverlening aan een niet EU land en volstaat het met een rekening met 0% btw? Heb ik voor de omzetbelasting ook nog andere bewijzen / documenten nodig om 0% te mogen rekenen? Een vrachtbrief lijkt me wat vreemd in dit geval waarbij de informatie per e-mail verzonden zal gaan worden. Mocht ik nog andere zaken vergeten waar ik rekening mee moet houden dan hoor ik dat graag.
  4. Ik heb mijn bedrijf officieel opgericht op 1 februari 2010. Ik handel in knipsels en onderhoud daarnaast wat websites waarmee ik reclameinkomsten verdien. De (geringe) inkomsten over 2009 heb ik gewoon opgegeven als bijverdienste, maar nu laat ik ze dus onder de bedrijfsinkomsten vallen. Mijn vraag is wat ik moet doen met de ("bedrijfsgerelateerde") inkomsten die ik in januari heb ontvangen ? Mag ik die alsnog bij de bedrijfsinkomsten gaan betrekken? En hoe zit het wat dit betreft met de omzetbelasting die ik over 10 dagen afgehandeld moet hebben? Mag ik de in januari ontvangen adsense inkomsten opnemen onder de opgaaf intracommunautaire prestaties, of vallen deze buiten mijn bedrijf omdat dit in januari nog niet was opgericht?
  5. Ik heb ik een engelstalige site waar veel belangstelling voor is om op te adverteren. Ik heb nu een aanzienlijk bedrag ontvangen van een Amerikaans bedrijf (kaartenverkoop) voor een advertentie. De vraag is hoe ik dit nu verder af moet handelen aangezien ik volgens de site van de belastingdienst dit op zou moeten nemen met de amerikaanse belastingdienst ??? Ik weet dat ik een rekening kan sturen waarop ik 0% btw toepas. Ik weet ook dat ik de dienst niet meeneem bij de aangifte omzetbelasting maar wat moet ik nu verder nog doen en waar dien ik rekening mee te houden en welke gegevens dienen op de factuur te staan?
  6. Ik heb met één jaar economie op het atheneum en verder een loopbaan van 15 jaar als sociotherapeut in loondienst inderdaad weinig kaas gegeten van administratie en btw en wil graag precies weten hoe het allemaal zit. Als ik echter een vrij algemene vraag stel op dit forum krijg ik te horen dat ik met google en via de site van de belastingdienst best zelf aan mijn antwoorden kan komen. Stel ik gedetaileerde vragen over uitzonderingsgevallen dan ben ik ook op het verkeerde adres en moet ik een adviseur raadplegen ??? Volgens mij kunnen we dit forum dan net zo goed opdoeken ;) Wat betreft de tegenstrijdige berichten heb je natuurlijk ook wel een beetje gelijk, maar of ik 100% zekerheid krijg als ik één adviseur bezoek is ook maar de vraag. Zelfs bij de belastingdienst krijg je tegengestelde antwoorden. Het voordeel van verschillende mensen die naar mijn vraag kijken, is dat men elkaar controleert en ik de antwoorden eventueel zelf verder uit kan gaan zoeken, al heb je weer volkomen gelijk als je zegt dat voor een goed advies iemand eigenlijk het totaalplaatje moet weten. Kortom: Ik zal hier vast nog wel wat vragen droppen, maar ik overweeg ook om bij blijvende onduidelijkheid eens te gaan praten met een adviseur.
  7. En wordt die 90% dan berekend over je totale omzet, of het totaal aantal leveringen. Wat als ik 500 particuliere klanten heb die ieder voor 1 euro kopen en 1 bedrijf dat voor 300 euro aanschaft in één koop ?
  8. Dat is jammer, maar aan de andere kant heb ik er ook niet veel voor betaald, dus veel verschil zou het niet gemaakt hebben.
  9. Hier wederom een vraag over de start van mijn knipselhandel. (ik gebruik de margeregeling met globalisering ) Voordat ik mijn bedrijf opstartte had ik al een enorme collecte met tijdschriften die ik uit interesse voor oude tijdschriften heb aangeschaft. Deze collectie (ruim 100 jaargangen) ga ik nu gebruiken voor mijn handel. Nu heb ik in de tijd wel van iedere band geregistreerd wat ik ervoor betaald heb (meest via rommelmarkten en veiligsites), en soms heb ik nog een email uitwisseling met de verkoper opgeslagen. Hoe krijg ik deze collectie nu juist ingevoerd in mijn administratie en mag ik deze partij uit eigen bezit bij de eerste kwartaalopgave voor de btw van mijn verkopen aftrekken? (Ik betaal met de margeregeling tenslotte btw over verkoop - inkoop per kwartaal)
  10. Ik vind het nu ook weer niet echt een grondstof. Iemand anders vergeleek deze handel ook wel eens met de inkoop van auto's om de losse onderdelen te verkopen. De knipsels zijn in feite al gewoon aanwezig als ik de boeken koop. Ze zitten alleen nog mooi ingebonden en op de pagina's.
  11. Hier weer eens een knipselhandelvraagje ;D Ik vraag me af of in in mijn administratie iets moet doen met voorraadadministratie. Het lijkt me ondoenlijk om hier iets over te berekenen. Ik koop vooral oude jaargangen met tijdschriften op en haal daar knipsels uit die ik weer verkoop. De jaargangen zullen vermoedelijk nooit helemaal uitgeput raken en altijd in mijn voorraad blijven. Ik koop de jaargangen in partijen en het is niet te doen om per band te registreren voor hoeveel aan knipsels ik er al uit heb gehaald. Ik gebruik voor de verdere administratie de margeregeling met globalisering. Om het nog lastiger te maken koop ik ook wel een partijen ansichtkaarten op (soms per kilo, soms per album) en verkoop de kaarten ook weer los (ook onder margeregeling met globalisering). Hoef ik hier verder ook geen voorraadbeheer van bij te houden? Tot slot las ik op dit forum bij iemand anders die een voorraadvraag had bij margegoederen dat de voorraad helemaal niet terzake deed aangezien hij werkte met het kasstelsel (iets dat ik ook ga aanvragen)
  12. Ik weet dat er inderdaad het één en ander te vinden is, maar vaak spreken berichten elkaar tegen en op de site van de belastingdienst heb ik (nog) niet gevonden wat ik nu moet doen met een kassabonnetje voor b.v. wat kleine aankopen als enveloppen ordners enz voor zo'n 25 euro (met btw maar niet op naam en zonder btw nummer van de verkoper). De ene keer lees je dat je (in combinatie met een pinbon) gewoon af kunt trekken en elders lees je weer dat dit niet mag. Nu zal ik zeker gaan proberen om al mijn aankopen met goede facturen te gaan onderbouwen, maar soms zie je wel een een leuke aanbieding bij b.v. de Supermarkt en om dan voor 10 euro een bon op naam te gaan vragen....
  13. Ik lees op dit en andere fora van alles over bonnen, maar zou het graag eens allemaal op ee rijtje willen hebben (lijkt me ook handig voor andere startende ondernemers) Ik ben zelf net een eenmanszaak begonnen en heb verschillende vragen: - Aan welke voorwaarden moet een bon voldoen om btw terug te kunnen vragen? Volgens een verkoper in een winkel waar ik wat kleine aankopen deed aan kantoorbenodigdheden was de kassabon voldoende, want daar stond de btw al op vermeld. Later las ik dat een bon op naam moet zijn gesteld, maar dat de toevoeging van de pinbon ook goed zou zijn. Nu heb ik geen aparte rekening (is ook niet verplicht als eenmanszaak) dus de pinbetaling gaat via mijn normale (privé) rekening. Mag ik deze pinbon samen met de kassabon dan alsnog gebruiken om de btw terug te vorderen? - Aan welke voorwaarden moet een bon voldoen om als kosten af te kunnen trekken bij de inkomstenbelasting ? Gelden hiervoor dezelfde regels als voor de btw teruggave ? - Hoe zit het met de bon als ik zakelijke goederen inkoop via een particulier. v.b. Ik zie op een rommelmarkt een electronische brievenweegschaal en koop deze voor 15 euro (contante betaling). Ik ontvang van de verkoper echter geen bon, want die wil daar niet aan beginnen.
  14. Ik moet een administratie op gaan zetten voor mijn bedrijf. Ik handel in margegoederen (tweedehands verzamelvoorwerpen) en verkoop meestal aan particulieren waar ik geen factuur bij uitschrijf. Nu heb ik als leek "boekhouden voor Dummies" aangeschaft en stuit in het begin op de volgende vraag. Volgens de schrijver heb je twee systemen van administreren en moet je de keuze maken tussen de kasadministratie (boeken zodra je het geld ontvangt of uitgeeft (zowel bank als kas mutaties)) of de factuuradministratie (boeken bij verzenden en ontvangen van facturen) De belastingdienst zou een factuuradministratie verlangen en slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen een kasadministratie accepteren. Gezien mijn manier van handelen (verkopen aan particulieren zonder facturering waarbij ik de goederen in de meeste gevallen pas na betaling lever), lijkt me kasadministratie het meest gesschikt en vraag me af of ik dit gewoon kan gaan hanteren, of dat ik dit met de belastingdienst dien te overleggen.
  15. Ik begrijp dat ik ale afschriften in zijn geheel moet bewaren, maar het is toch niet zo dat ik alle stortingen en betalingen die los staan van mijn bedrijf (salaris van mijn vrouw, pinnen van de boodschappen enz) in de boekhouding van mijn bedrijf moet opnemen omdat alles op één bankrekening binnenkomt ?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.