Uprof

Newbee
  • Aantal berichten

    5
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer

Uprof's trofeeën

  1. Nee, dat is zeker niet mijn bedoeling. Mijn kernprobleem zie ik als volgt: als ik deze additionele activiteiten als ondernemer binnen de werkmaatschappij BV ga uitvoeren, hoe moet ik dan omgaan met de gebruikelijk loonregeling gezien het feit dat er misschien maar een 10-20K Euro aan winst per jaar beschikbaar zou kunnen zijn om uit te keren als loon en/of dividend? En verder: hoe ga ik om met zeer wisselende omzet en dus winstcijfers (bedenk hierbij mijn activiteiten op dit vlak moeten een aanvulling zijn op mijn ZZP werkzaamheden in magere tijden en soms zal ik er maar weinig tijd voor hebben)? Accepteert de Belastingdienst dat ik mijzelf het ene jaar 10K bruto salaris uitkeer en het volgende jaar 30K? Moet ik hier elk jaar opnieuw toestemming voor vragen aan de Belastingdienst? Dit lijken mij hele reele en concrete vragen... Ik streef naar iets dat helder en correct is en vooral fiscaal acceptabel en zeker niet naar iets waarbij ik mij achteraf geconfronteerd zie met een claim van de Belastingdienst. Better safe than sorry! Dit zijn zeer zinnige opmerkingen wat mij betreft. Ik heb ooit eens gelezen dat er zoiets is als een 'Euro BV', alleen weet ik niet wat dit type rechtspersoon percies tot doel heeft en wat de verschillen zijn met andere rechtspersonen. Ik heb slechts een opleiding bedrijfseconomie gedaan een jaar of 15 geleden en daarbij natuurlijk ook ondernemingsrecht gehad maar het is en blijft allemaal abracadabra als je het niet continu bijhoudt. Ik zal mij daar eens in gaan verdiepen zodat ik tenminste begrijp waar de verschillen zitten en hopelijk kan achterhalen waarom het als iets obscuurs gezien wordt. Zoals ik al aangaf, ik wil juist niet in aanvaring komen met de Belastingdienst. Dat kost je een boel stress en geld en is het maar zelden waard. Van schimmige zaken wil ik mij verre houden. Mijn dank voor de dit maal wel houdsnijdende feedback!
  2. Bedankt Joost, dit is een van de dingen waar ik graag wat over wou horen... Moet ik dit schriftelijk aanvragen bij mijn belastinginspecteur en in het verzoek ook vragen of het een en ander eventueel mondeling mag komen toelichten? Of is het beter alles van A tot Z in het schriftelijke verzoek uiteen te zetten? Is mijn wens op dit vlak heel vreemd of komt dit soort wensen veel vaker aan de orde in de praktijk? Hoe zit het met een VOF waarin de werkmaatschappij-BV participeert? Of wordt dit dan opgevat als dat ik 'werkzaamheden' verricht binnen deze werkmaatschappij (waarvan nu mijn Stamrecht-BV de directie voert)? De rente die een BV op een spaarrekening vangt is bijzonder laag. Van deze opbrengst gaat dan ook nog eens de kosten van de accountant af. Ik zou het eens door moeten rekenen, maar misschien heb ik wel een te dure accountant. Welke BV zou dan moeten participeren in de CV, de werkmaatschappij BV of de Stamrecht BV? Ik neem aan dat bij zowel de VOF constructie als de CV constructie hetzelfde geldt m.b.t. de kwalificatie van mijn inkomsten uit deze ondernermingsactiviteiten? Worden in beide gevallen de uren ook gezien als uren binnen de eis van 1225 uren die de Belastingdienst stelt voor de ondernemersaftrek? En als laatste (en misschien wel belangrijkste) vraag: als ik middels een van de bestaande BV's participeer in een VOF of CV, moet ik dan nog steeds in loondienst van de betrokken BV of hoeft dit niet en kan de overwinst eventueel als dividend uitgekeerd worden (ik meen namelijk ooit gelezen te hebben dat je verplicht bent een bepaald gedeelte van de winst uit te keren in de vorm van loon en/of dividend)?
  3. @StevenK: Mijn dank voor jouw, overigens vast goed bedoelde, advies waar ik tot nog toe niet zoveel mee kan. Dat laatste heeft vast met mijn onwetendheid op dit vlak te maken. @renep: Ik zal een poging doen tot een samenvatting: - Binnen een eenmanszaak verricht ik werkzaamheden als ZZP'er - Verder ben ik DGA van een Stamrecht-BV met daaronder een (nogthans) slapende werkmaatschappij in BV vorm - Om mijn op dit moment teruglopende inkomsten uit ZZP werkzaamheden aan te vullen en, wat veel belangrijker is, continue iets te doen te hebben wil ik compleet andere activiteiten gaan ontplooien (in de handel en import / export). - Deze additionele activiteiten wil ik graag zoveel mogelijk gescheiden houden van mijn huidige eenmanszaak (reden: een uitbreiding van mijn omschrijving bij de KvK zou bij heel vreemd overkomen bij mijn ZZP klanten en zeer mogelijk kunnen leiden tot verlies van klanten of minder nieuwe klanten) Mogelijke opties die ik op dit vlak zie: 1) nieuwe activiteiten in de werkmaatschappij BV uitvoeren 2) nieuwe activiteiten uitvoeren in een nog op te richten VOF waarin zowel de werkmaatschappij BV als ik als ondernemer participeren 3) nieuwe activiteiten uitvoeren in een nog op te richten CV waarin de werkmaatschappij met vermogen participeert en ik als ondernemer de arbeid lever (en misschien ook een deel van het vermogen) Waar ik graag meer over wil weten: - Zijn de bovenstaande opties reele opties of zijn een of meerdere van deze opties in fiscaal of juridisch opzicht niet toegestaan? - Welke haken en ogen zitten er aan deze drie opties vast? - Hoe zit het met de wetsfictie op het gebied van de arbeidsverhouding DGA-BV en de daarbij horende gebruikelijk loonregeling bij elk van deze drie opties (voor mij belangrijk omdat ik niet verwacht meer dan 10.000-20.000 netto inkomsten op jaarbasis binnen te halen middels deze extra activiteiten als ondernemer) - Welke optie is het beste gezien het urencriterium voor de ondernermersvrijstelling in de IB (het wordt voor mij namelijk moeilijk om dit jaar aan 1225 uur als ZZP'er te komen en dit zal misschien de komende 2-3 jaar wel zo blijven)? - Zijn er nog ander mogelijkheden die ik niet heb gezien? Ik hoop dat dit beter leesbaar is :)
  4. @StevenK: Bedankt voor jouw reactie, alleen heb ik niet zo veel aan one-liners zonder verdere motivatie. Ter illustratie: De belastingconsulent die ik hiervoor geraadpleegd heb raadde mij juist aan om de werkmaatschappij te liquideren omdat het volgens hem zinvoller was om de activiteiten die ik ermee wou gaan ontplooien als ondernemer voor eigen rekening te gaan doen. Zoals ik al aangaf, het zal nooit een enorme cash cow gaan worden. De gedachte is veel meer dat ik bezig wil zijn en uit die bezigheden een aanvulling op het inkomen uit mijn ZZP-werkzaamheden wil halen. Met het betalen van loonbelasting, inkomstenbelasting of dividendbelasting heb ik geen enkel probleem, echter ik heb wel een probleem met een Belastingdienst die denkt dat uit elke BV zo'n 40.000 Euro aan brutosalaris te halen moet zijn. Kennelijk is iedereen die dit niet kan maar wel een BV heeft een potentiele belastingontduiker in hun ogen en dat irriteert mij mateloos. Waarom zou dit zo zijn? Omdat er in het verleden een aantal boeven zijn geweest die grappen hebben uitgehaald op dit vlak? Waarom maakt de overheid het onmogelijk om als persoon bijvoorbeeld 5 bedrijfjes in BV vorm te hebben die elk volledig zelfstandig zijn op financieel & fiscaal vlak en die als enige gemeenschappelijke kenmerk hebben dat ik de DGA ben en er inkomsten uit haal? Dan blijft het voor iedereen, inclusief de banken en de Belastingdienst wel zo overzichtelijk. Volgens mij is dat ook hoe het in andere westerse landen werkt en is Nederland daarin een van de weinige uitzonderingen. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat het kapitaal dat in de Stamrecht-BV geparkeerd staat in de huidige economische situatie niet eens voldoende opbrengt om bij te blijven met de vermogensgroei die door de overheid verondersteld wordt (het U-rendement) waardoor ik dus eigenlijk elk jaar een groter gat oploop tussen hetgeen over grofweg een jaar of 25 uitgekeerd zou moeten gaan worden en wat er beschikbaar is voor uitkering (lees: de belastingdruk op het vermogen neemt dus steeds verder toe en bereikt op deze wijze een onaanvaardbaar niveau).
  5. Ik heb een lastige vraag waar ook mijn belastingadviseur niet zo 1-2-3 antwoord op kon geven. In oudere topics op het forum heb ik er wel het een en ander over gelezen maar ik vind het moeilijk om te bepalen hoe de daar gevonden informatie zich verhoudt tot mijn specifieke situatie. Mijn situatie is als volgt: - ik ben sinds een aantal jaar ZZP'er in de ICT en voer deze werkzaamheden uit met een VAR-WOU als ondernemer met een eenmanszaak - ik heb tevens een zgn. 'Stamrecht-BV' die ik een jaar of 5 geleden opgericht heb toen ik een ontslagvergoeding kreeg bij mijn toenmalige werkgever, de ontslagvergoeding staat sindsdien tegen een beroerde rente op de spaarrekening van de BV - omdat ik overvogen heb (en nog steeds overweeg) om tevens ondernemersactiviteiten te gaan ontplooien in een totaal andere richting (import & export) dan waarin ik normaal gesproken werk (advieswerk in de ICT), heb ik een paar jaar geleden ook nog een tweede BV opgericht die dienst zou moeten gaan doen als werkmaatschappij onder de Stamrecht-BV, deze BV slaapt sindsdien omdat ik niet lang na oprichting ineens las over de 'gebruikelijk loonregeling' die door de Belastingdienst gehanteerd wordt. Op dit moment loopt het aantal opdrachten dat ik als ZZP'er in de ICT binnenhaal aardig terug. Hierdoor heeft mijn inkomen een duik gemaakt, maar nog lastiger is dat ik soms meerdere dagen per week thuis zit zonder werk. Deze tijd wil ik eigenlijk gaan besteden aan het opstarten van andere activiteiten als ondernemer (bijvoorbeeld de eerder genoemde handelsactiviteiten / import & export), zodat ik en bezig ben en mijn inkomen daar hopelijk ook nog eens mee kan aanvullen. De mogelijkheden om deze nieuwe activiteiten te ontplooien zie ik als volgt: 1) Handelsactiviteiten ontplooien vanuit de eenmanszaak en het eventueel hiervoor benodigde werkkapitaal lenen van de Stamrecht-BV 2) Handelsactiviteiten ontplooien vanuit de werkmaatschappij (BV) die ik al onder de Stamrecht-BV heb hangen maar waar ik tot nu toe niets mee heb gedaan 3) Handelsactiviteiten ontplooien vanuit een nieuw op te richten VOF met als firmanten ikzelf en mijn werkmaatschappij BV of Stamrecht-BV, waarbij ik zelf wat vermogen inbreng, maar met name arbeid, en de BV alleen vermogen inbrengt Omdat ik mijn handelsactiviteiten apart op de kaart wil zetten (eigen bedrijfsnaam, eigen ondernemingsvermogen, etc.) en de KvK registratie van mijn huidige eenmanszaak niet wil 'vervuilen' met aanvullingen op de ondernemingsdoelstelling in de trant van 'import en export van electronica, kleding en voedingsmiddelen' (Wat zullen mijn ZZP klanten hier wel niet van denken, dat ik een manusje van alles ben maar in geen van alle zaken echt goed?) gaat mijn voorkeur uit naar keuze 2 of 3. Het idee is dat ik ten alle tijden 5 dagen in de week wat te doen heb: de ene week (of maand) meer als ZZP'er in de ICT, de andere week (of maand) meer in de handel. De voor- en nadelen van keuze 2 en 3 zie ik als volgt: - Keuze 2 -> Het voordeel van deze keuze is dat de nieuwe activiteiten op alle fronten losstaan van mijn huidige werkzaamheden, niet alleen het bedrijf waarmee ik naar buiten treed (brand en imago), maar ook op financieel en fiscaal gebied. Het belangrijkste nadeel dat ik zie is de 'gebruikelijk loonregeling', zeker gezien het feit dat het aantal uren dat ik als ZZP'er werk en het aantal uren dat ik besteed aan (en ook de inkomsten die voort komen uit) de handelsactiviteiten van week tot week enorm kunnen verschillen, hoe bepaal je dan een voor de Belastingdienst acceptabel loon (het is namelijk volgens mij raadzaam de Belastingdienst van te voren om toestemming te vragen om van het gebruikelijke DGA salaris af te wijken). Het is de vraag of er ooit een zodanige winst gemaakt wordt middels deze activiteiten om een normaal DGA salaris (bijna 40.000 Euro per jaar) te kunnen betalen. - Keuze 3 -> Behalve het voordeel dat de nieuwe activiteiten binnen een aparte onderneming gevoerd worden, zie ik verder als voordeel van deze constructie dat mijn werkzaamheden binnen de VOF meegerekend kunnen worden in het kader van het urencriterium dat geldt voor de zelfstandigenaftrek. De optelsom van mijn uren als ZZP'er in de ICT en mijn uren binnen de handelsfirma zal altijd dik boven de 1225 uur liggen. Indien ik alle werkzaamheden binnen de VOF als zelfstandige kan uitvoeren zou dit ook kunnen betekenen dat ik niet te maken krijg met allerlei rompslomp en additionele kosten rondom lonen en sociale lasten binnen de BV. Een nadeel zie ik zo 1-2-3 niet, tenzij ik behalve ondernemer te zijn binnen de VOF ook nog eens (al was het maar voor een klein deel) loon als DGA uit de BV zou moeten halen. Ik heb geen idee hoe dit gezien wordt door de Belastingdienst, ook al participeert de BV alleen maar middels haar vermogen in de VOF. MIjn vragen over het bovenstaande zijn als volgt: - Zie ik de scenario's correct of zie ik bepaalde zaken totaal over het hood? - Zijn er nog scenario's die ik niet onderkend heb en die misschien goed toepasbaar zijn in mijn specifieke situatie? - Is er een redelijke kans dat de Belastingdienst accepteert dat een BV waar je zelf (hetzij direct, hetzij via een holding) DGA van bent alleen middels kapitaal participeert in een VOF en dat zij als uitvloeisel daarvan accepteren dat alle in de VOF verrichte arbeid aan mijzelf als ondernemer in het kader van de Inkomstenbelasting en Loonbelasting toe te rekenen is? - Hoe ga je te werk als de arbeid die je als DGA van een BV voor diezelfde BV of een dochteronderneming verricht zeer wisselend is qua aantal uren en als tevens de inkomsten/winst van deze BV zeer fluctueren (en bovendien relatief laag zijn) en je op basis hiervan een veel lager salaris wilt uitbetalen dan het gebruikelijke DGA salaris (rond de 40.000 Euro per jaar dacht ik)? Is het acceptabel om gewoon 70% of 80% van de overgebleven winst als bruto salaris uit te keren? Er is dan toch geen sprake van belastingontduiking of iets dergelijks? Of kun je gewoon een maal per jaar een salaris uitkeren op basis van het werkelijk aantal gewerkte uren? Mijn excuses voor de lange uiteenzetting, helaas zou ik niet weten hoe het korter kan in dit geval. Alle commentaar op dit verhaal is meer dan welkom! Bij voorbaat mijn dank voor alle zinvolle reacties...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.