Henck

Junior
  • Aantal berichten

    6
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

  • Jij bent:
    ondernemer

Henck's trofeeën

  1. Dat is één van de aspecten aan Bitcoin waarom ik het zo briljant (en aantrekkelijk) vind. Er is niemand die iets hoeft te garanderen, en door de opzet van het systeem is toezicht per definitie niet nodig. De technische achtergronden hiervan voeren misschien wat te ver voor een forum over belastingen (er zijn zat communities op internet waar ze dit tot in detail kunnen uitleggen) maar het komt neer op cryptografische principes. Die maken dat Bitcoin zowel open en transparant als anoniem zijn. En ongevoelig voor hackers of 'valsmunterij'. Dat, samen met het feit dat Bitcoin de macht wegneemt van banken, zonder dat daar een andere machthebbende instantie voor in de plaats komt waar we dan weer van afhankelijk worden. Gezien de crisis van de afgelopen jaren, en de enorme puinhopen die banken ervan hebben gemaakt, lijkt me dat een zeer welkome ontwikkeling. Anders dan bij piramidespelen is Bitcoin niet gebaseerd op winst maken ten koste van nieuwe instappers (die op hun beurt dan ook weer winst hopen te maken door nieuwe instappers na hun, enzovoort totdat de boel klapt). Er zijn ook überhaupt geen organisators of bestuurders of eigenaars van Bitcoin (het systeem is volledig open, 100% gedecentraliseerd, en degene die het oorspronkelijk heeft bedacht, heeft zelf geen andere rol of invloed dan iedere andere gebruiker). In de praktijk werkt het gewoon als een nieuwe valuta, met interessante mogelijkheden en voordelen voor iedereen (behalve dan voor banken). Je kunt het ook zien als een commodity. Bijvoorbeeld goud, daar kun je ruilhandel mee bedrijven als je zou willen. Er is ook geen centrale instantie die toezicht houdt op goud, of iets garandeert, of waar je een 'goudrekening' moet openen. Met betalingen in goud heb je geen bankafschriften, de goudkoers schommelt, noem maar op. Dat geldt voor Bitcoin ook allemaal. Digitaal goud als het ware :) Ik vrees van wel ;) Maar zo reageren meer mensen in het begin (waaronder ik zelf destijds ook). Het zit erg ingenieus in elkaar, en dit is één van de redenen waarom het nog een tijdje zal duren voordat het aanslaat bij de grote massa. Dit soort ontwikkelingen duren een tijd om door te dringen.
  2. Nou, die koers is natuurlijk sowieso niet vast, zoals geen enkele koers tussen twee onafhankelijke valuta vast is. En de koers tussen twee valuta is per definitie wat de gek ervoor geeft. Er is niet één of andere instantie die dagelijks beslist wat de euro<->dollar koers voor die dag gaat worden. Bij een vaag wisselkantoortje op straat betaal je ook een andere koers dan bij het GWK of een bank. Dat wordt bepaald door marktwerking, en dat is bij Bitcoin niet anders. Bij Bitcoin lopen die verschillen juist minder uiteen, omdat het daar bijna allemaal online gebeurt. En als je bij het ene wisselkantoor bitcoins voor 8 euro kunt verkopen, en ze direct daarna bij het andere wisselkantoor voor 7 euro weer kunt terugkopen, zou iedereen dat wel doen en dus trekken dat soort verschillen vanzelf weer naar elkaar toe. Dat valt in de praktijk wel mee. Ik vul gewoon mijn omzetten in Euro's, Dollars, Ponden e.d. in, en gebaseerd op een gemiddelde koers over die periode komt daar op papier een resultaat in Euro's uit (even grof samengevat). Wanneer Bitcoin een officieel erkende valuta is, kan ik daar hetzelfde mee doen. Maar zover is het nog niet. Ja, alleen die vlieger gaat bij Bitcoin niet op. Daar zijn geen rekening-afschriften (bovendien, van wie zou je die moeten krijgen, is geen bedrijf of instantie die het Bitcoin systeem beheert). Er zijn in feite zelfs geen saldi, je hebt geen Bitcoin bankrekening, er valt nergens iets te registreren. Dus ik benieuwd hoe men ooit zo'n verplichte onderbouwing wil afdwingen. Ik zou aan de belastingdienst een bedrag in bitcoins kunnen noemen wat ik claim te hebben omgezet, maar men kan onmogelijk controleren of ik daarnaast misschien nog veel meer heb omgezet. Of uitgaven die ik claim te hebben gedaan (die ik als kosten kan opvoeren om de winst te drukken) heb ik misschien wel naar adressen van mezelf gedaan, en niemand (geen mens, overheid, of belastingcontroleur) die dat kan nagaan. Wel interessant om te zien hoe dit uitpakt... Net als met de komst van internet destijds, gaat dit een heel scala aan juridische en fiscale uitdagingen met zich meebrengen.
  3. Ja de Bitcoin heeft gewoon een dagkoers ten opzichte van de Euro. Dus dat wat betreft is het niet anders dan met andere 'vreemde' valuta zoals de Dollar of Pond. Ik heb zelf een paar keer een deel van mijn Bitcoin inkomsten omgezet in euro's (dat kan via diverse online 'wisselkantoren') maar dat doe ik het liefst zo min mogelijk. Ik moet zeggen dat ik ook nog maar een betrekkelijk klein deel van mijn omzet in bitcoins ontvang hoor. Al zit er wel stijging in. Ik ben er vorig najaar mee begonnen, de eerste paar maanden was het nog geen 1%. Het afgelopen kwartaal bijna 7%. Het bestaat pas een paar jaar en het is nog relatief onbekend. Maar ik vind het concept zeer fascinerend. Het zit briljant in elkaar en het heeft mijns inziens echt de potentie om een revolutie in betalingsverkeer teweeg te brengen. Alleen niet op korte termijn, zoiets heeft tijd nodig om geaccepteerd te worden en aan te slaan bij het grote publiek. En ook overheden en belastingdiensten zullen op den duur moeten bepalen hoe ze met Bitcoin omgaan, vandaar dit topic. Wat ik zo her en der in de media lees neemt de interesse in Bitcoin als nieuwe valuta steeds meer toe. En daarmee ook de koers, dus vandaar dat ik liever geen bitcoins inwissel naar euro's (liever juist de andere kant op, maar ik moet ook uitgaven doen en de meeste leveranciers accepteren nog geen bitcoins).
  4. Inderdaad, een bredere doelgroep (er zijn nog zat mensen die geen credit card hebben, geen paypal willen gebruiken, en iDeal is alleen voor Nederlanders) maar bovendien ook omdat ik Bitcoin als betalingssysteem eigenlijk in alle opzichten beter vind dan de bestaande alternatieven. Overigens gelden de voordelen net zo goed voor klanten, het is niet éénrichtingsverkeer waarin ik als verkopende partij mijn klanten iets wil opdringen (dat zou bovendien ook niet werken natuurlijk). De enige partijen die geen baat hebben bij Bitcoin zijn de banken en credit card maatschappijen waar we nu nog afhankelijk van zijn, en gevestigde 'payment providers' zoals paypal. Nou dat vind ik niet zo'n bezwaar, die hebben ons de afgelopen decennia wel genoeg uitgeknepen dacht ik zo :)
  5. 1. Dat ik niet afhankelijk ben van (of dikke marges moet afdragen aan) een bank of creditcard maatschappij of paypal-achtig bedrijf. De betaling gaat rechtstreeks van klant naar mij, zonder tussenkomst van een andere partij. Ik heb genoeg horror-stories gehoord over paypal en ondernemers wiens account ineens werd geblokkeerd of tegoeden die werden bevroren. Dat is bij Bitcoin allemaal niet mogelijk. 2. Veel veiliger dan credit cards of allerlei online accounts bij betalingsproviders zoals Paypal. Bitcoin is in principe hack- en fraudevrij (de paar hacks die er zijn geweest betroffen alleen externe sites en hadden in feite niets met Bitcoin an sich te maken), en zoals ik het zie zit dit systeem ook veel robuuster in elkaar dan ieder ander online betaal en bankier alternatief dat ik ken. 3. Dat het gratis is (dat is inherent aan het Bitcoin systeem, de klant betaalt een door hem of haar in te stellen fee variërend van gratis tot een honderste cent o.i.d.) en zeer makkelijk te integreren. 4. Dat betalingen niet achteraf zomaar ongedaan kunnen worden gemaakt, zoals bij paypal en creditcard en automatische incasso's e.d. allemaal wel kan, en in de praktijk ook vaak genoeg gebeurt. (Overigens voor de goede orde: als er een geschil is met een klant los ik dat altijd in goed fatsoen op, en waar een refund op z'n plaats is doe ik daar niet moeilijk over) 5. Toegankelijk voor iedereen ter wereld. Voor mij als online aanbieder vervagen op die manier grenzen. Geen conversiekosten of omrekenen in andere valuta's. Ongeacht of iemand nou uit Nederland of de VS of Brazilië of China wil bestellen, Bitcoin is een universele valuta. 6. Tenslotte, maar dat is speculatief, mijn verwachting dat de koers van bitcoins enorm zal stijgen. Als ik Bitcoin vergelijk met euro's of dollars, en zie waar banken en overheden de laatste jaren mee bezig zijn, dan heb ik eerlijk gezegd meer vertrouwen in Bitcoin waar maar een beperkte voorraad van is en die niemand zomaar met een druk op de knop erbij kan toveren (het aantal bitcoins neemt wel toe, maar slechts in beperkte en vooraf vastgestelde mate). In die zin kun je het ook vergelijken met goud accepteren als betalingsmiddel, alleen dat is anno 2012 wat minder praktisch ;) Voornamelijk softwarelicenties en web-gerelateerde diensten (domainnamen, hosting, dedicated servers, etc). Wil binnenkort ook kantoorartikelen erbij gaan aanbieden. Waar mogelijk (zoals met soortgelijke diensten als die ik zelf aanbied, al is het aanbod nog beperkt) ook met bitcoins, anders met euro's of eventueel dollars. Als ik daarmee niet rondkom zou ik zonodig mijn bitcoins kunnen omzetten naar euro's en mijn overige kosten daarmee betalen.
  6. Sinds enige tijd accepteer ik op mijn webshop ook betalingen in Bitcoin. Anders dan bijvoorbeeld US dollars of UK ponden, zet ik mijn bitcoins niet om naar euro's maar hou ik dit bedrag op mijn Bitcoin rekening. Ik neem aan dat Bitcoin bij de belastingdienst nog niet erkend wordt als reguliere valuta. Verder kan men natuurlijk niet zien hoeveel ik omzet of hoeveel bitcoins ik heb. Als ik geen belasting wil ontduiken, maar ook niet verplicht wil worden om mijn bitcoins in euro's om te zetten, wat is de juiste manier om hiermee om te gaan? Moet ik omzet in bitcoins opgeven als inkomsten in buitenlandse valuta? Zijn hier andere ondernemers die ook al met Bitcoin werken, en hoe gaan jullie hiermee om?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.