Beste HL-leden,
Ik overweeg de structuur van mijn bedrijf ingrijpend te veranderen en ben benieuwd naar jullie inzichten!
Het bedrijf is enkele jaren geleden door mij opgericht en ontwikkelt maatwerk webapplicaties (geen 'gewone' (marketing)websites) en andere internettechnologie. Er werken enkele personen (programmeurs) in loondienst en daarnaast wordt er gewerkt met een vaste groep freelance programmeurs. Het bedrijf doet het goed en heeft een goede naam in enkele specifieke branches. Op dit moment is mijn holding 100% eigenaar van de besloten vennootschap.
Ik overweeg om een programma in te richten waarmee een (aanzienlijk) deel van het eigendom van de onderneming beschikbaar komt voor (senior) programmeurs. Een belangrijke reden daarvoor is dat het nu en de komende jaren steeds moeilijker is om hooggekwalificeerde ICT'ers aan te trekken en te behouden. Door de juiste personen participant in het bedrijf te maken wil ik groei en schaalgrootte bereiken en lange termijn commitment en betrokkenheid realiseren. Beter een klein deel van een grote taart dan een groot deel van een kleine taart. Daarnaast past een dergelijke constructie in mijn ogen bij een bedrijf dat gebaseerd is op hooggespecialiseerde kenniswerkers. Ik heb met enkele van onze freelancers gesproken die geïnteresseerd zijn in een dergelijke situatie.
Ik voorzie dat er in eerste instantie twee nieuwe participanten (senior programmeurs) bij het bedrijf aansluiten. In de toekomst zal dat aantal, afhankelijk van het succes en de groei, kunnen toenemen tot 10 man of meer. In essentie is het van belang rekening te houden met een wisselend aantal participanten (meer dan wel minder participanten). Daarnaast zullen er, net als nu ook het geval is, ook niet-participerende werknemers zijn (junior en medior developers, ontwerpers, marketing/sales, et cetera).
Wat ik belangrijk vind:
- Vroegtijdige participatie moet beloond worden (extra incentive om de eerste participanten over de streep te trekken).
- Participanten moeten tijd en/of geld inleggen om zich in te kopen vanwege de commitment die daaruit spreekt.
- Het moet relatief eenvoudig zijn om nieuwe participanten te verbinden en omgekeerd moet het eveneens relatief eenvoudig zijn om afscheid te nemen van een participant.
- Participatie geeft een stem in de strategie van de onderneming en recht op een winstdeel.
- Mijn holding moet een veto krijgen daar waar het het aanwijzen/aanstellen van het bestuur van de onderneming betreft (voorlopig ik zelf).
- De constructie moet bescherming bieden tegen de situatie waarin de participanten, of een aanzienlijk deel daarvan, een nieuwe gelijksoortige onderneming starten (non-concurrentie).
- Participanten ontvangen een basissalaris/-vergoeding. Elke participant zou minstens zijn eigen loonkosten moeten terugverdienen (declarabiliteit).
- Uittredende participanten moeten hun 'aandeel' inleveren/terugverkopen. Het aandeel van mijn holding blijft echter vast, vanwege de investeringen en het investeringsrisico dat ik in de eerste jaren heb gedragen.
Ik ben benieuwd hoe jullie naar bovenstaande kijken. Ik heb onder meer de volgende vraagstukken:
- Welke juridische constructie past het beste? Aandelen uitgeven aan participanten met een gedegen aandeelhoudersovereenkomst? Een STAK inrichten? Iets anders?
- Hieraan gerelateerd: wat is een goede manier om het aantal participanten te kunnen laten groeien (met mogelijk ongelijke 'aandelen') zonder telkens voor een grote administratieve last te staan?
- Waar moet ik rekening mee houden op het gebied van arbeidsrecht, aangezien de participanten vermoedelijk zowel medewerker als 'aandeelhouder' (in welke vorm dan ook) worden?
- Wat zijn andere belangrijke aandachtspunten die jullie voorzien?
Vanzelfsprekend ga ik hierover met een adviseur in gesprek. Om mij goed voor te bereiden en vast het nodige denkwerk te hebben gedaan ben ik erg benieuwd naar jullie inzichten en feedback!