Bos39

Senior
  • Aantal berichten

    35
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Bos39's trofeeën

  1. Inderdaad, ik haal 2 zaken door elkaar. Dank!! Is doorhalen zelfstandigenaftrek het enige wat ze hiermee mogen corrigeren? De inspecteur deed anders overkomen, die was al aan het spitten in nog oudere definitieve aangiftes. Maar maakt trouwens niet uit. Want ik ben gewoon zelfstandige. Dus er zijn geen correcties aan de orde. Alleen even goed uitleggen.
  2. Bedankt voor de reacties! Het zijn inderdaad simpele vragen. Maar ik wil altijd alles zo goed mogelijk uitleggen, waardoor mijn antwoorden misschien niet zo simpel zijn. En ik ben gewoon te onzeker om hierin fouten te maken, bang dat ik iets vergeet ofzo. Maar het antwoord van Roel stelt me al enigszins gerust. Ik was bekend met de controles sinds 2020, maar dat is voor mij niet van toepassing. Alleen aan de telefoon werd al verteld dat indien blijkt dat ik geen onderneming heb, zaken uit het verleden gecorrigeerd gaan worden, alsof er nooit een onderneming is geweest. Er werd ook al gezegd dat er twijfels zijn over de gezagsverhouding. Ik kreeg ook andere vragen dan in het eerdere artikel van 2009. Daarom dacht ik, hoezo vragen ze dat nu terwijl er niet gehandhaafd wordt? Ik heb alles volgens de regeltjes gedaan, maar dan weet ik toch even niet zo goed hoe of wat ik moet doen. Alles zo volledig mogelijk beantwoorden dus.
  3. Door een kleine wijziging in een oude aangifte (herstel van eigen gemaakte fout) heeft de Belastingdienst mijn aangifte gecontroleerd. Ze hebben telefonisch vragen gesteld en daarbij heb ik uit mijn enthousiasme misschien meer verteld dan nodig was. Naar aanleiding van mijn antwoorden twijfelen ze nu of ik voldoe aan de voorwaarden voor ondernemer en moet ik daarover ineens een hoop vragen beantwoorden. Net als in topic: Zover ik weet vindt er nog steeds geen handhaving plaats op de Wet DBA. Ik denk niet dat ik niet voldoe, heb altijd gecontroleerde overeenkomsten gebruikt. Maar ik heb geen zin in deze discussie. Zometeen zeg ik iets verkeerd of vergeet ik iets te vermelden, waarop ze aankondigen dat ik toch schijnzelfstandige ben en er een naheffing volgt. Is tegenwoordig simpel voor ze, gewoon zeggen dat er sprake is van een gezagsverhouding, kan altijd bij interimmers. Hét heikele punt in de Wet DBA. Die discussie wil ik graag vermijden. Mag ik de Belastingdienst eraan herinneren dat ze niet handhaven en de vragen onbeantwoord laten? Of zou dit een domme zet zijn van mij? Iemand tips hoe hiermee om te gaan? Wat wel en/of wat niet te doen? Verder ben ik ook benieuwd naar ervaringen van anderen.
  4. Ok. Verwarring alom. Berichten die elkaar tegen spreken. Ik zal binnenkort de Belastingtelefoon eens bellen.
  5. Naast bovengenoemde aandachtspunten, niet vergeten dat je niet meer verzekerd zal zijn voor werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast vervalt eventuele pensioenopbouw.
  6. Prinsrachid, wederom bedankt voor je handige uitleg!! Ik heb hem bijna helder. Voor de volledigheid, ik heb een eenmanszaak en betaal elk kwartaal omzetbelasting. Ik ga ervan uit dat minimaal 10% van de energie zakelijk wordt verbruikt. Aanschaf in privé: - Aftrek BTW - Jaarlijks forfait BTW betalen - Geen andere zakelijke consequenties (ik vind het alleen spannend dat je daarbij ook je omzet moet verhogen in de BTW-aangifte, terwijl de omzet in de IB-aangifte lager is) - Bij verhuizen mogelijk BTW over de waarde economisch verkeer in rekening brengen aan kopers en afdragen. Kopers kunnen zelf opnieuw BTW terugvragen? Aanschaf in de onderneming: - Aftrek BTW - Volledige afschrijving (ik mag nog willekeurig, dus ineens 100%) - Voordeel vanuit KIA - Vanuit privé alle opgewekte energie betalen aan de onderneming, dit is omzet voor de onderneming, dus IB. Hierover mijn vraag: tegen welke prijs? Moet ik hierbij rekening houden met energiebelasting of hoeveel BTW? - Jaarlijks BTW afdragen wat is ontvangen vanuit privé (zover ik nu zie is dit lager dan het forfait) - Bij staking afrekenen over de waarde economisch verkeer. Maar wat betreft BTW? Ik kan in privé betalen aan de zaak en de zaak af laten dragen. Maar dan kan ik in privé opnieuw BTW terugvragen? - Uiteindelijk ooit verhuizen, waarbij misschien weer BTW afdragen? Ik denk dat het vooral afhankelijk is van de looptijd van de onderneming, welke keuze het meest interessant is. Ik denk dat ik nog 8 á 10 jaar een onderneming heb en het daarbij toch interessant is om ze zakelijk aan te schaffen. Maar dat is wanneer ik reken met een kwh-prijs van 6 cent (excl BTW). Wanneer dit meer is, zal het niet meer interessant zijn. Heb ik iets verkeerd? Corrigeer me ajb. En prinsrachid, je prijs van 18,5 cent is van lang geleden? Ik zag dat de stroomprijs 2016 gemiddeld 6 cent is. Moet ik deze in rekening brengen en dan hierover BTW afdragen? Ik ga ervan uit dat ik niets hoef te doen met energiebelasting. Maar misschien moet dit toch? En hoe moet ik die dan afdragen? En verder is informatie over de consequenties van staking onderneming en verkoop woning moeilijk vindbaar. Aanvullingen hierop zijn welkom. Dan hebben we ook voor andere toekomstige kopers zometeen alles handig op een rijtje. :)
  7. Reuze bedankt voor je uitgebreide antwoord!! Als ik uit privé aan de zaak de opgewekte energie betaal, dan is dit natuurlijk omzet voor de zaak en moet ik hierover IB betalen? En dan zou ik de zaak ook wat energie moeten laten betalen aan privé, mini aal 10%? De energiebelasting zal waarschijnlijk ongewijzigd blijven in privé? Ik zag dat EIA en MIA inderdaad niet meer zomaar mogelijk zijn. Pas vanaf zo'n 100 panelen zelfs. Maar de KIA wel en afschrijven ook. Ik kan zelf nog versneld afschrijven (starter), dus dat is handig. Ik zou dan afschrijven tot nihil, want je kunt die krengen over 10 jaar niet aan de straatstenen kwijt. En je moet dan zelfs alweer een nieuwe omvormer aanschaffen heb ik begrepen. Alleen als ik over bijvoorbeeld 8 jaar wil stoppen, zal ik toch moeten afrekenen wegens overhevelen naar privé. Maar waar kun je op afschrijven? Worden nota's gespecificeerd over de zaken, waaronder ook arbeidsloon? Want daar kun je waarschijnlijk niet over afschrijven en KIA berekenen? Hoe verder ik me erin verdiep, hoe meer er bij komt kijken... Gelukkig ben ik goed in administreren, dus laat me niet zomaar uit het veld slaan. ;) Ik zal binnenkort eens berekenen wat de verschillen kunnen zijn, aanschaf in privé of zakelijk.
  8. Keuze bij zonnepanelen kan schijnbaar afwijken van etikettering woning. Dit kan wel enkel bij niet-geïntegreerde panelen. Het wordt dan als apart bedrijfsmiddel gezien. Ze moeten dus wel verwijderbaar zijn.
  9. Het lijkt ook voor ZZP-ers met een eenmanszaak interessant om zonnepanelen op je woning te zetten, wanneer je regelmatig thuiswerkt. Wanneer minimaal 10% voor zakelijk gebruik is, kun je kiezen voor privé of ondernemersvermogen. Met standaard 1,5 dag in de week thuiswerken, lijkt mij dat mogelijk. Ik krijg een schenking ter besteding aan de eigen woning, dat wilde ik gebruiken voor zonnepanelen. maar ik denk dat ik de zonnepanelen beter vanuit de zaak kan aanschaffen, met investeringsaftrek en versnelde afschrijving. En dat ik de schenking dan beter kan gebruiken voor aflossing (ik kan geen andere verbetering bedenken voor nieuwbouw). Want die mag ik vast niet gebruiken voor aanschaf op de zaak. ;) Komt er toch weer een hoop bij kijken. Tot hoever afschrijven, wat gebeurt er bij staken, moet ik vanuit privé naar de onderneming betalen voor energie? Ik krijg het moeilijk gevonden op het internet. Weet iemand een handig overzicht? Tips zijn welkom!! :)
  10. Voor de BTW niets, maar je kunt dan misschien wel van een investeringsaftrek gebruik maken. Wat de aanschaf voordeliger maakt en daarmee de terugverdientijd een stuk korter is.
  11. Dank voor het meedenken Roel! Ik zou het niet eens erg vinden geen BTW af te trekken. Dat voordeel is zonde, maar zal me verder niet deren. Maar dat ik die BTW moet gaan betalen, zelfs als ik niets aftrek, dat vind ik gewoon een stomme regeling. Maar ja, er is wel meer stom aan belastingen. ;)
  12. Ok dan Hans, met die aftrekposten snap ik dat wel. :) Ik bedoel met ondernemer de ZZP-er, die in privé wil aanschaffen. Ik werk maar 1 dag per week thuis, kan dat niet verantwoord op de zaak zetten ben ik bang. Mijn woning is ook 100% eigen woning, niks zakelijks aan, behalve mijn bureau.
  13. Ik heb het al gevonden: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.pdf Bij niet-geïntegreerde zonnepanelen is de escape helaas niet mogelijk. Dit laat mij toch twijfelen of ik ze zal aanschaffen. Wat is het voordeel wat over blijft, als de BTW toch betaalt moet worden? De terugverdientijd is voor ondernemers dus een stuk langer dan voor niet-ondernemers. :'(
  14. Ik wil graag zonnepanelen in privé aanschaffen, zelfs zonder BTW aftrek. Maar ik heb geen zin om BTW te gaan betalen. Ik ben ondernemer, betaal al BTW en heb geen partner. Dus mooi stom geregeld door die overheid, niet eerlijk. >:( Dat is eigenlijk wat ik in mijn 1e bericht ook al als conclusie had getrokken, alleen nu is het dus nog erger dan ik al dacht. Maar ik zie misschien toch een kleine escape in het niet terugleveren tegen vergoeding. Dat ga ik eens uitzoeken.
  15. Jij schrijft het iets begrijpelijker. Dank je. Betekent dit dat een ondernemer sowieso de BTW moet betalen, ook al heeft deze geen aftrek genoten? Dan lijken deze ineens totaal niet meer interessant voor ondernemers! Dit zie ik nergens terug, ook niet in het eerder genoemde stappenplan. Daarin staat juist dat ondernemers wellicht beter geen BTW terug moeten vragen. Wat impliceert dat de BTW dan ook niet betaalt hoeft te worden. Misschien is dan een oplossing door minder op te wekken dan verbruikt wordt? Zo lever je geen energie tegen vergoeding terug en daarmee ben je wellicht geen ondernemer, want niet BTW-plichtig?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.