Jump to content

Bos39

Senior
 • Content Count

  32
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Ok. Verwarring alom. Berichten die elkaar tegen spreken. Ik zal binnenkort de Belastingtelefoon eens bellen.
 2. Naast bovengenoemde aandachtspunten, niet vergeten dat je niet meer verzekerd zal zijn voor werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast vervalt eventuele pensioenopbouw.
 3. Prinsrachid, wederom bedankt voor je handige uitleg!! Ik heb hem bijna helder. Voor de volledigheid, ik heb een eenmanszaak en betaal elk kwartaal omzetbelasting. Ik ga ervan uit dat minimaal 10% van de energie zakelijk wordt verbruikt. Aanschaf in privé: - Aftrek BTW - Jaarlijks forfait BTW betalen - Geen andere zakelijke consequenties (ik vind het alleen spannend dat je daarbij ook je omzet moet verhogen in de BTW-aangifte, terwijl de omzet in de IB-aangifte lager is) - Bij verhuizen mogelijk BTW over de waarde economisch verkeer in rekening brengen aan kopers en afdragen. Kop
 4. Reuze bedankt voor je uitgebreide antwoord!! Als ik uit privé aan de zaak de opgewekte energie betaal, dan is dit natuurlijk omzet voor de zaak en moet ik hierover IB betalen? En dan zou ik de zaak ook wat energie moeten laten betalen aan privé, mini aal 10%? De energiebelasting zal waarschijnlijk ongewijzigd blijven in privé? Ik zag dat EIA en MIA inderdaad niet meer zomaar mogelijk zijn. Pas vanaf zo'n 100 panelen zelfs. Maar de KIA wel en afschrijven ook. Ik kan zelf nog versneld afschrijven (starter), dus dat is handig. Ik zou dan afschrijven tot nihil, want je kunt die kren
 5. Keuze bij zonnepanelen kan schijnbaar afwijken van etikettering woning. Dit kan wel enkel bij niet-geïntegreerde panelen. Het wordt dan als apart bedrijfsmiddel gezien. Ze moeten dus wel verwijderbaar zijn.
 6. Het lijkt ook voor ZZP-ers met een eenmanszaak interessant om zonnepanelen op je woning te zetten, wanneer je regelmatig thuiswerkt. Wanneer minimaal 10% voor zakelijk gebruik is, kun je kiezen voor privé of ondernemersvermogen. Met standaard 1,5 dag in de week thuiswerken, lijkt mij dat mogelijk. Ik krijg een schenking ter besteding aan de eigen woning, dat wilde ik gebruiken voor zonnepanelen. maar ik denk dat ik de zonnepanelen beter vanuit de zaak kan aanschaffen, met investeringsaftrek en versnelde afschrijving. En dat ik de schenking dan beter kan gebruiken voor aflossing (ik kan ge
 7. Voor de BTW niets, maar je kunt dan misschien wel van een investeringsaftrek gebruik maken. Wat de aanschaf voordeliger maakt en daarmee de terugverdientijd een stuk korter is.
 8. Dank voor het meedenken Roel! Ik zou het niet eens erg vinden geen BTW af te trekken. Dat voordeel is zonde, maar zal me verder niet deren. Maar dat ik die BTW moet gaan betalen, zelfs als ik niets aftrek, dat vind ik gewoon een stomme regeling. Maar ja, er is wel meer stom aan belastingen. ;)
 9. Ok dan Hans, met die aftrekposten snap ik dat wel. :) Ik bedoel met ondernemer de ZZP-er, die in privé wil aanschaffen. Ik werk maar 1 dag per week thuis, kan dat niet verantwoord op de zaak zetten ben ik bang. Mijn woning is ook 100% eigen woning, niks zakelijks aan, behalve mijn bureau.
 10. Ik heb het al gevonden: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.pdf Bij niet-geïntegreerde zonnepanelen is de escape helaas niet mogelijk. Dit laat mij toch twijfelen of ik ze zal aanschaffen. Wat is het voordeel wat over blijft, als de BTW toch betaalt moet worden? De terugverdientijd is voor ondernemers dus een stuk langer dan voor niet-ondernemers. :'(
 11. Ik wil graag zonnepanelen in privé aanschaffen, zelfs zonder BTW aftrek. Maar ik heb geen zin om BTW te gaan betalen. Ik ben ondernemer, betaal al BTW en heb geen partner. Dus mooi stom geregeld door die overheid, niet eerlijk. >:( Dat is eigenlijk wat ik in mijn 1e bericht ook al als conclusie had getrokken, alleen nu is het dus nog erger dan ik al dacht. Maar ik zie misschien toch een kleine escape in het niet terugleveren tegen vergoeding. Dat ga ik eens uitzoeken.
 12. Jij schrijft het iets begrijpelijker. Dank je. Betekent dit dat een ondernemer sowieso de BTW moet betalen, ook al heeft deze geen aftrek genoten? Dan lijken deze ineens totaal niet meer interessant voor ondernemers! Dit zie ik nergens terug, ook niet in het eerder genoemde stappenplan. Daarin staat juist dat ondernemers wellicht beter geen BTW terug moeten vragen. Wat impliceert dat de BTW dan ook niet betaalt hoeft te worden. Misschien is dan een oplossing door minder op te wekken dan verbruikt wordt? Zo lever je geen energie tegen vergoeding terug en daarmee ben je wellicht gee
 13. Tja, je moet maar lef hebben... Ik had wel gelijk. ;D BTW daadwerkelijk betalen bij verkoop zal alleen niet nodig zijn omdat dit onder de KOR valt.
 14. Volgens mij klopt deze stelling niet. Ik koop zonnepanelen in privé, dat maakt mij geen ondernemer. Pas wanneer je BTW wilt terugvorderen, kun je dit enkel wanneer je jezelf (tijdelijk) aanmerkt als ondernemer. En volgens mij werkt het zo: Wanneer je BTW hebt teruggevorderd, zal er weer over de zonnepanelen BTW geheven moeten worden bij verkoop. Net als bij een auto.
 15. En daarom kun je als alleenstaande ZZP-er misschien beter geen gebruik maken van de BTW teruggave. Wat zonde zeg! En ja, ik vind het toch ook oneerlijk. Ze kunnen dan toch beter weer subsidies geven ipv BTW teruggave.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept