joff19

Junior
  • Aantal berichten

    23
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door joff19

  1. 2 minuten geleden, Ron van der Kolk zei:

    Gewoon verkopen, met btw (als je btw plichtig bent) en administreren als omzet. 

     

    Als het een eenmanszaak is, kun je ze niet aan jezelf verkopen. 

     

    Bedankt voor het antwoord. Moet ik hier een bon voor opmaken die ik aan de koper geef op naam van mijn bedrijf?

  2. Dag,


    Ik heb twee zakelijke laptops die ik van de hand wil doen.


    De eerste laptop heb ik in 2012 gekocht en vervolgens dat jaar willekeurig afgeschreven zonder enige restwaarde. (Aankoopbedrag excl. BTW was 1000 euro, dus 1000 euro afgeschreven)



    De tweede laptop heb ik in 2019 gekocht voor 300 euro. Aangezien deze waarde minder dan 450 euro (of het toen geldende minimumbedrag voor bedrijfsmiddelen) bedroeg, heb ik die afgetrokken als onkosten en ook niet als bedrijfsmiddel op de balans gezet.


    Ik heb al sinds 3 jaar een nieuwe zakelijke laptop waardoor deze twee overbodig geworden zijn, maar doordat ik niet wist hoe ik hier administratief mee om moest gaan heb ik de verkoop ervan tot nu toe vermeden.


    Hoe kan ik de laptops het beste verkopen en wat levert dit administratief voor een gevolgen op? Ik zat ook te denken of het handig zou zijn om ze over te brengen naar het privédomein en vervolgens te verkopen, zodat ik geen bonnetjes hoef te maken bij de verkoop via bijv. Marktplaats, maar ik weet niet of het "verdacht" lijkt als ik de laptops eerst aan mezelf verkoop en vervolgens op Marktplaats zet.

  3. 15 minuten geleden, Roel J zei:

    Dat lijkt me een zeer nuttig advies

    Verder snap ik de redenatie over stelen bankpassen niet zo, is de kans dat zakelijke passen gestolen worden dan groter dan privé bankpassen?

     

    Je balans moet de feitelijke situatie weer gegeven en een negatief eigen vermogen is geen enkel probleem voor de fiscus.

    Gedeeltes van saldi op je balans parkeren is niet de weg om te gaan. Het is of helemaal of helemaal niet per bankrekening.

     

    Pas op dat je zaken niet onnodig ingewikkeld maakt voor jezelf uit subjectieve gevoelens van (on)veiligheid.

    of je kiest ervoor om je zakelijk geld te verzekeren via bijv een geldwaardenverzekering

    Bedankt. Het is meer dat ik voor mijn spaarrekening geen bankpas heb. Vanuit mijn spaarrekening kan alleen geld worden overgemaakt naar een tegenrekening. Daarom vind ik het link om duizenden euro's op mijn zakelijke rekening te laten staan. Maar mogelijk maak ik me vooral druk om niks. Eerder kreeg ik op de spaarrekening ook nog een beperkt beetje rente, dus in dat opzicht was het ook handig.

  4. Op 1 januari moest ik nog circa 3500 euro BTW aan de belastingdienst betalen over kwartaal 4 2020. Ik heb een privé-rekening, een zakelijke rekening en een spaarrekening. Over het algemeen probeer ik op die eerste twee rekeningen zo weinig mogelijk geld te houden, uit veiligheidsoverwegingen, mocht bijv. iemand mijn bankpassen stelen. In dit geval heb ik de van de klant ontvangen BTW op de spaarrekening gezet en die in januari overgeheveld naar mijn privé-rekening, vanwaar ik de 3500 euro BTW-schuld heb voldaan. Eind 2020 had ik 65 euro aan liquide middelen op mijn zakelijke rekening. Verder heb ik bij de activa nog een laptop staan van +- 1000 euro aanschafwaarde, waar ik +- 200 euro van heb afgeschreven, en die dus een waarde heeft van 800 euro.

     

    Ik besef dat hierdoor een complexe situatie is ontstaan, want ik hevel over het algemeen naar eigen inzicht geld over tussen mijn privé-rekening en zakelijke rekening enerzijds en spaarrekening anderzijds. Op de spaarrekening staan mijn privé-tegoeden maar dus ook bijvoorbeeld de BTW die ik nog moet voldoen.

     

    Wat is nu de correcte en handigste manier om de balans kloppend te krijgen? Moet ik aan de liquide middelen een deel van mijn spaartegoeden toevoegen, bijvoorbeeld precies die 3500 euro BTW-schuld van de passivakant (hoewel er op mijn spaarrekening een stuk meer dan dat staat)? Of moet ik een negatief eigen vermogen opgeven aan de passivakant om het kloppend te krijgen? Ik ben bang dat de BD in het eerste geval zegt dat mijn banktegoeden op 31/12 op mijn zakelijke rekening niet overeenkwamen met de opgegeven liquide middelen, maar ik weet niet of ze die controle uitvoeren en of dat een probleem is.

     

    Dus:

    Activa

    Liquide middelen: 3565

    Overige materiële activa: 800

     

    Passiva:

    Verschuldigde omzetbelasting: 3500

    Eigen vermogen: 865

     

    Of:

    Activa

    Liquide middelen: 65

    Overige materiële activa: 800

     

    Passiva:

    Verschuldigde omzetbelasting: 3500

    Eigen vermogen: -2635

     

  5. 33 minuten geleden, espen zei:

    Maar hoe had je dit dan gedacht?

    Zakelijk koop je iets aan, dan verwacht je toch ook beide producten op de zakelijke factuur?

    Nou, ze zeggen: je koopt een Macbook en krijgt er gratis airpods bij - dus dan verwacht ik niet dat ik (volgens de factuur) betaald heb voor de Airpods en dat bedrag dan als korting op de Macbook krijg!

  6. Ik heb zakelijk een nieuwe Macbook gekocht. Daarbij heb ik meegedaan aan de Back to School-actie van Apple; op de website stond dat je bij de aankoop van een Macbook gratis Airpods zou krijgen. Die heb ik verder niet echt nodig, maar ja, altijd leuk natuurlijk.

     

    Nu kreeg ik twee facturen van Apple; één voor de Airpods met de normale prijs van 147,93 euro, en één voor de Macbook met daarop een korting van 147,93 euro op de aanschafprijs. Zakelijk gezien valt dit enigszins ongunstig uit, aangezien ik de Airpods niet echt zakelijk gebruik of nodig heb.

     

    Kan ik hier nog iets aan doen? Apple om een andere factuur vragen of toch ook gewoon de Airpods aftrekken omdat ze onderdeel waren van hetzelfde aanbod?

  7. 3 uur geleden, Rik · zei:

    Ik had begrepen dat het oude nummer niet meer gecorrespondeerd mocht worden naar de buitenwereld. Dus ook niet op de factuur. Oude nummer staat ook niet meer in het VIES-systeem. Dat de belastingdienst intern nog met je oude nummer werkt is volgens mij alleen maar een ICT dingetje. Mocht je aanwijzingen hebben dat het oude nummer nog gebruikt mag worden dan hoor ik dat graag (had ik geen nieuw briefpapier hoeven te laten drukken :disappointed-face: ).

     

    Verder denk ik inderdaad dat het wel mee zal vallen. Het gaat dus om één factuur waar je oude nummer op staat. Je zou eventueel een notitie in je administratie eraan kunnen hechten. Dat zou degene die de factuur gemaakt heeft ook kunnen doen (wat inderdaad wat verwarrend is).

     

    (Ik neem aan dat het BTW nummer wel al op je briefpapier staat en dat dit van januari tot nu wel goed gegaan is)

     

    Briefpapier heb ik niet, maar op alle andere facturen die ik tot nu toe gestuurd heb dit jaar staat het juiste nummer ja.

  8. 4 uur geleden, prinsrachid zei:

    Je verhaal is een beetje verwarrend, omdat je het hebt over een klant, terwijl die klant creditfacturen naar jou stuurt. Normaal ben je zelf degene die facturen stuurt naar je klanten, dus ook de creditfacturen. Of gaat het hier om self billing facturen?

     

    Op zich zijn beide btw-nummers gewoon correct. De ene bevat alleen persoonsgegevens (namelijk je BSN) en de andere niet. Je nieuwe btw-nummer is dus eigenlijk niets anders dan een alias die je gebruikt voor communicatie met de buitenwereld.

     

    Verder is het ook zo dat de Duitse klant altijd eerst op de VIES-website van de Europese Commissie controleert of jouw btw-nummer wel correct is. Als dat zo is, dan zal die klant de BTW verleggen (0% op de factuur zetten). Het kan zijn dat zowel je oude als nieuwe btw-nummer gewoon als correct worden gezien, dus dan zou er überhaupt geen probleem zijn.

     

    Overigens is er sowieso geen man overboord als je een fout maakt in je icp-aangifte. Meestal krijg je daar bericht van en mag je daarna een correctie invullen. Fouten zitten in een klein hoekje (bijvoorbeeld een cijfer vergeten, of een cijfer teveel, of cijfers omgedraaid). In dat geval krijg je bericht dat het nummer niet klopt en vragen ze of je even het goede btw-nummer wilt doorgeven.

    Excuses voor de verwarring. In het Engels noemt men dat credit invoices. Wij noemen dat misschien self-billing inderdaad! Dus zij genereren automatisch facturen. Op een van die facturen stond het foute BTW-nummer. Op VIES wordt mijn oude BTW-nummer ook niet meer gevonden.

     

    Ik zal het bedrag wel gewoon invullen bij de BTW-aangifte dan en kijken of er reactie komt. Ik vraag me überhaupt af in hoeverre de belastingdienst in NL hierover zou communiceren met de BD in Duitsland en of er wederzijdse controle van gegevens plaatsvindt. Ik denk hooguit dat mijn klant straks in Duitsland tegen een probleem aanloopt als ze mijn oude BTW-nummer ergens invullen en zien dat het niet klopt.

     

     

  9. In januari is mijn BTW-nummer zoals bij alle ZZP-ers aangepast.

     

    Ik heb dit een van mijn klanten netjes online doorgegeven door de gegevens aan te passen in mijn profiel.

     

    In april en nu een paar dagen terug in juli heb ik een kredietfactuur van de klant gekregen. Het viel me net pas op dat mijn oude BTW-nummer op de facturen stond. In de website van de klant blijkt een fout te zitten, waardoor het lijkt alsof mijn gegevens aangepast worden als ik iets verander, maar in werkelijkheid worden die gegevens telkens weer teruggezet naar de oude waarden. Ik kon hier dus zeker niets aan doen, maar heb de factuur ook niet goed genoeg gecontroleerd.

     

    De klant heeft de kredietfactuur van juli geannuleerd en opnieuw aangemaakt met het juiste BTW-nummer. Voor de factuur van april zeggen zij dat niet te kunnen doen omdat die al betaald is. Op zich logisch natuurlijk.

     

    Wat is nu de juiste procedure om te volgen omtrent deze factuur? Het betreft een Duitse klant, dus ik zal eigenlijk voor 1 augustus nog aangifte ICP moeten doen over deze factuur uit april. Ik wil natuurlijk geen problemen met de belastingdienst... Het gaat overigens om een bedrag van iets meer dan 30 euro, dus niet echt een bedrag waar iemand direct van wakker ligt.

  10. 1 uur geleden, TwaBla zei:

     

    Gewoon mee doorgaan. De overheid mag niet op de ondernemersstoel gaan zitten en andersom. Amazon.com is een winstgevend bedrijf in cloud services die er een verliesgevende webwinkel naast runt. Daar doet ook niemand moeilijk over.

     

     

    De run naar de bodem.  Een groot deel van de culturele sector draait al op vrijwilligers. De media werken met stageairs. Je moet als zelfstandige aan eisen voldoen die ooit op een kantoor zijn bedacht. Maak vooral je uren op die website (heeft die iets met de taal te maken of het domein waar je in vertaalt?) en houd vast aan kleine klantjes, want dat draagt hopelijk bij aan de zoektocht naar een volgende grote klant.

     

    Bedankt voor je reactie. Ik merkte inderdaad dat mij door de jaren heen steeds lagere tarieven werden geboden. Als ik dan weigerde, werd mij vaak gewoon gemeld dat ze dan wel iemand anders konden vinden die het voor dat tarief wilde doen. Bij andere bedrijven moest ik soms vanwege de lage tarieven per woord aan kwaliteit inleveren om toch op een redelijk uurtarief uit te komen. Dus makkelijk is het vinden van grote klanten niet, maar hopelijk zijn er meer zoals dit bedrijf dat ik nu gevonden heb. Dit is overigens een Amerikaans bedrijf, dus wellicht dat die wel gewend zijn om mensen wat beter te betalen.

     

    Die website - nee, het is een blog die ik ooit in 2013 gestart ben. Eerst min of meer als hobby, maar inmiddels run ik ook soms betaalde advertenties op Facebook en Instagram en genereer ik inkomsten met Adsense en partnerprogramma's. Er is verder vrijwel geen link met de andere werkzaamheden, behalve dat bij mijn eigen site de SEO-vaardigheden die ik heb opgedaan bij het vertalen of editen van webteksten heel erg van paskomen. Ik sta voor beide werkzaamheden overigens gewoon netjes aangemeld bij de KVK en vermeld ook beide werkzaamheden altijd bij mijn aangifte IB.

  11. 1 uur terug, Ondernemeneer zei:

    Het is misschien zonde om je website op te geven als je er zoveel tijd in hebt gestoken, maar 20% van je tijd voor 250 euro is echt niet rendabel genoeg. Dan moet je het gewoon zien als een hobby naast je werk. Die tijd kan je beter stoppen in het zoeken van een extra (grote) opdrachtgever. Zou toch minimaal gaan voor 2 grote opdrachtgevers. Niet alleen ben je het haasje als hij plotseling geen werk meer heeft, maar is je onderhandelingspositie ook veel minder sterk als het gaat om prijsafspraken of werkdruk.

     

    Verder is een eis voor 'volledig' ondernemer toch wel dat je er 1225 uur per jaar aan besteed (urencriterium).

    Bedankt voor de input. Ja aan die 1225 uur kom ik altijd wel, ook al was mijn inkomen misschien niet altijd naar verhouding. Maar ook daar is nooit moeilijk over gedaan (want dat zien ze natuurlijk wel bij een aangifte IB).

     

    Mijn wens en doel is wel echt om die website uit te bouwen tot iets wat meer winst oplevert. Ik zie er wel echt potentie in. De laatste maanden nemen mijn inkomsten ook wel echt toe wat dat betreft, hoewel het nog steeds om peanuts gaat. Maar een passief inkomen uit websites is op termijn toch wel een beetje een (idealistisch) doel.

     

    Een tweede opdrachtgever zou natuurlijk alleen maar heel fijn zijn. Hopelijk vind ik die inderdaad snel. De afgelopen 5 jaar heb ik de tarieven die opdrachtgevers wensten te betalen in mijn veld wel echt naar beneden zien gaan. Veel opdrachtgevers haken af als je met serieuze tarieven komt, omdat ze voor 5x minder een student kunnen krijgen die het op een heel acceptabel niveau doet. Dit is een opdrachtgever die gelukkig wel fatsoenlijk werk wil en daar ook gewoon goed voor wil betalen, dus ik wil mijn kans ook wel pakken na jaren op 110% van bijstandsniveau te hebben geleefd (want dat is helaas de realiteit).

  12. Ik ben al 10 jaar ZZP-er (vertaler) en had in het verleden ook een VAR-WUO. Meestal heb ik tussen de 8 en 20 opdrachtgevers per jaar. De laatste jaren had ik telkens 1 grotere opdrachtgever die zorgde voor 50 tot 60% van mijn inkomen.

     

    Dit jaar zijn door de corona twee grote bedrijven waar ik voor werkte ermee gestopt. Ik werk inmiddels voor 1 ander bedrijf, waar ik dit jaar vermoedelijk 90% van mijn omzet ga halen, aangezien ze ook nog eens een veel hoger budget hebben dan die andere bedrijven. Het is zelfs niet meer rendabel om nog werk voor die andere bedrijven te doen als die weer aan het werk gaan na de crisis. Ik werk ook meer dan 70% van mijn gewerkte uren voor dit nieuwe bedrijf. Ik werk vanuit huis, met mijn eigen laptop, werk voor zover mogelijk naar eigen inzicht, krijg niet betaald als ik ziek ben, kan op elk moment stoppen of op vakantie en heb geen overeenkomst over duur of omvang van de samenwerking.

     

    Hiernaast doe ik wel andere kleinere opdrachten voor particulieren en ik run een website waar ik met Adsense ongeveer 250 euro inkomsten per jaar genereer (maar wel redelijk wat tijd in stop, laten we zeggen 20% qua tijd). Ik kom ook dit jaar wel aan 10 opdrachtgevers (zeker als je Google en andere affiliate partners meerekent), maar die andere 9 zijn geen grote bronnen van inkomsten.

     

    Nu maak ik me niet meteen zorgen, aangezien de BD m.i. allang blij mag zijn dat ik überhaupt aan het werk ben in de huidige situatie en ik in de afgelopen 10 jaar al minimaal 100 opdrachtgevers heb gehad, dus waarom zouden ze mij meteen niet meer als ondernemer zien. Maar ik kom niet door de OndenemersCheck op de website. Ik las dat de rechter vrij recentelijk nog heeft bepaald dat een man met maar 1 opdrachtgever toch ondernemer was, aangezien hij op alle andere vlakken wel als ondernemer moest worden gezien. Ik vraag mij dus af hoe sterk mijn positie is. Persoonlijk schat ik die zeer sterk in, maar het kan zijn dat iemand daar een andere mening over heeft.

  13. Ik heb dit jaar voor het eerst BTW teruggekregen van de Belastingdienst.

     

    De situatie is als volgt:

     

    Ik heb ongeveer 20.000 aan omzet waarvan voor het grootste deel de BTW is verlegd omdat het een dienst aan een ander EU-land betreft. Omdat de werkzaamheden in NL wel met BTW belast zouden zijn als de levering aan een NL bedrijf was geweest, heb ik de BTW over de kosten die ik in NL heb gemaakt voor mijn dienstverlening wel afgetrokken als voorbelasting. In totaal heb ik dit jaar ongeveer 100 euro aan voorbelasting teruggekregen. Verder heb ik nog 1 factuur aan een Nederlands bedrijf verstuurd met ongeveer 10 euro aan BTW die uiteraard al in mindering is gebracht op de terugontvangen voorbelasting.

     

    In andere jaren heb ik met de KOR gewerkt waardoor ik de niet-betaalde BTW aan het eind van het jaar altijd moest optellen bij mijn winst. Dit jaar heb ik de KOR niet toegepast omdat ik toch BTW terugkreeg.

     

    Als ik het goed begrijp, kan ik in dit geval de (terugontvangen) BTW nu verder gewoon negeren bij de aangifte IB. Klopt dat? Of ik die 100 euro dan bij de winst optellen?

     

     

  14. Ik heb in juni en december 2015 tweemaal een kleine dienst geleverd aan een ander EU-land en daarbij de BTW verlegd. Ik ben vergeten tijdig opgave van ICP te doen over het tweede en vierde kwartaal. Het gaat om diensten met een totaalbedrag van ongeveer €175.

     

    Ik vroeg mij af wat nu verstandig is. Wordt mij een verzuimboete opgelegd als ik alsnog opgaaf doe? Of zelfs twee?

     

    In het betreffende artikel 31b lees ik: "1. Indien belanghebbende de opgaaf ICP niet indient binnen de wettelijk gestelde termijn, ontvangt hij een mededeling waarin hij wordt verzocht om dit alsnog te doen binnen de in die mededeling gestelde termijn. Indien belanghebbende een onvolledige of onjuiste opgaaf ICP indient, ontvangt hij een mededeling waarin hij wordt verzocht de ontbrekende of onjuiste gegevens aan te vullen respectievelijk te herstellen binnen de in die mededeling gestelde termijn."

     

    Ik heb geen mededelingen van de BD gehad over het feit dat ik nog geen opgaaf ICP had ingediend. Betekent dit dat mij geen verzuimboete kan worden opgelegd?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.