Jump to content

joff19

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Briefpapier heb ik niet, maar op alle andere facturen die ik tot nu toe gestuurd heb dit jaar staat het juiste nummer ja.
 2. Excuses voor de verwarring. In het Engels noemt men dat credit invoices. Wij noemen dat misschien self-billing inderdaad! Dus zij genereren automatisch facturen. Op een van die facturen stond het foute BTW-nummer. Op VIES wordt mijn oude BTW-nummer ook niet meer gevonden. Ik zal het bedrag wel gewoon invullen bij de BTW-aangifte dan en kijken of er reactie komt. Ik vraag me überhaupt af in hoeverre de belastingdienst in NL hierover zou communiceren met de BD in Duitsland en of er wederzijdse controle van gegevens plaatsvindt. Ik denk hooguit dat mijn klant straks in Duitsland tegen een probleem aanloopt als ze mijn oude BTW-nummer ergens invullen en zien dat het niet klopt.
 3. In januari is mijn BTW-nummer zoals bij alle ZZP-ers aangepast. Ik heb dit een van mijn klanten netjes online doorgegeven door de gegevens aan te passen in mijn profiel. In april en nu een paar dagen terug in juli heb ik een kredietfactuur van de klant gekregen. Het viel me net pas op dat mijn oude BTW-nummer op de facturen stond. In de website van de klant blijkt een fout te zitten, waardoor het lijkt alsof mijn gegevens aangepast worden als ik iets verander, maar in werkelijkheid worden die gegevens telkens weer teruggezet naar de oude waarden. Ik kon hier dus zeker niets aan doen, maar heb de factuur ook niet goed genoeg gecontroleerd. De klant heeft de kredietfactuur van juli geannuleerd en opnieuw aangemaakt met het juiste BTW-nummer. Voor de factuur van april zeggen zij dat niet te kunnen doen omdat die al betaald is. Op zich logisch natuurlijk. Wat is nu de juiste procedure om te volgen omtrent deze factuur? Het betreft een Duitse klant, dus ik zal eigenlijk voor 1 augustus nog aangifte ICP moeten doen over deze factuur uit april. Ik wil natuurlijk geen problemen met de belastingdienst... Het gaat overigens om een bedrag van iets meer dan 30 euro, dus niet echt een bedrag waar iemand direct van wakker ligt.
 4. Bedankt voor je reactie. Ik merkte inderdaad dat mij door de jaren heen steeds lagere tarieven werden geboden. Als ik dan weigerde, werd mij vaak gewoon gemeld dat ze dan wel iemand anders konden vinden die het voor dat tarief wilde doen. Bij andere bedrijven moest ik soms vanwege de lage tarieven per woord aan kwaliteit inleveren om toch op een redelijk uurtarief uit te komen. Dus makkelijk is het vinden van grote klanten niet, maar hopelijk zijn er meer zoals dit bedrijf dat ik nu gevonden heb. Dit is overigens een Amerikaans bedrijf, dus wellicht dat die wel gewend zijn om mensen wat beter te betalen. Die website - nee, het is een blog die ik ooit in 2013 gestart ben. Eerst min of meer als hobby, maar inmiddels run ik ook soms betaalde advertenties op Facebook en Instagram en genereer ik inkomsten met Adsense en partnerprogramma's. Er is verder vrijwel geen link met de andere werkzaamheden, behalve dat bij mijn eigen site de SEO-vaardigheden die ik heb opgedaan bij het vertalen of editen van webteksten heel erg van paskomen. Ik sta voor beide werkzaamheden overigens gewoon netjes aangemeld bij de KVK en vermeld ook beide werkzaamheden altijd bij mijn aangifte IB.
 5. Bedankt voor de input. Ja aan die 1225 uur kom ik altijd wel, ook al was mijn inkomen misschien niet altijd naar verhouding. Maar ook daar is nooit moeilijk over gedaan (want dat zien ze natuurlijk wel bij een aangifte IB). Mijn wens en doel is wel echt om die website uit te bouwen tot iets wat meer winst oplevert. Ik zie er wel echt potentie in. De laatste maanden nemen mijn inkomsten ook wel echt toe wat dat betreft, hoewel het nog steeds om peanuts gaat. Maar een passief inkomen uit websites is op termijn toch wel een beetje een (idealistisch) doel. Een tweede opdrachtgever zou natuurlijk alleen maar heel fijn zijn. Hopelijk vind ik die inderdaad snel. De afgelopen 5 jaar heb ik de tarieven die opdrachtgevers wensten te betalen in mijn veld wel echt naar beneden zien gaan. Veel opdrachtgevers haken af als je met serieuze tarieven komt, omdat ze voor 5x minder een student kunnen krijgen die het op een heel acceptabel niveau doet. Dit is een opdrachtgever die gelukkig wel fatsoenlijk werk wil en daar ook gewoon goed voor wil betalen, dus ik wil mijn kans ook wel pakken na jaren op 110% van bijstandsniveau te hebben geleefd (want dat is helaas de realiteit).
 6. Ik ben al 10 jaar ZZP-er (vertaler) en had in het verleden ook een VAR-WUO. Meestal heb ik tussen de 8 en 20 opdrachtgevers per jaar. De laatste jaren had ik telkens 1 grotere opdrachtgever die zorgde voor 50 tot 60% van mijn inkomen. Dit jaar zijn door de corona twee grote bedrijven waar ik voor werkte ermee gestopt. Ik werk inmiddels voor 1 ander bedrijf, waar ik dit jaar vermoedelijk 90% van mijn omzet ga halen, aangezien ze ook nog eens een veel hoger budget hebben dan die andere bedrijven. Het is zelfs niet meer rendabel om nog werk voor die andere bedrijven te doen als die weer aan het werk gaan na de crisis. Ik werk ook meer dan 70% van mijn gewerkte uren voor dit nieuwe bedrijf. Ik werk vanuit huis, met mijn eigen laptop, werk voor zover mogelijk naar eigen inzicht, krijg niet betaald als ik ziek ben, kan op elk moment stoppen of op vakantie en heb geen overeenkomst over duur of omvang van de samenwerking. Hiernaast doe ik wel andere kleinere opdrachten voor particulieren en ik run een website waar ik met Adsense ongeveer 250 euro inkomsten per jaar genereer (maar wel redelijk wat tijd in stop, laten we zeggen 20% qua tijd). Ik kom ook dit jaar wel aan 10 opdrachtgevers (zeker als je Google en andere affiliate partners meerekent), maar die andere 9 zijn geen grote bronnen van inkomsten. Nu maak ik me niet meteen zorgen, aangezien de BD m.i. allang blij mag zijn dat ik überhaupt aan het werk ben in de huidige situatie en ik in de afgelopen 10 jaar al minimaal 100 opdrachtgevers heb gehad, dus waarom zouden ze mij meteen niet meer als ondernemer zien. Maar ik kom niet door de OndenemersCheck op de website. Ik las dat de rechter vrij recentelijk nog heeft bepaald dat een man met maar 1 opdrachtgever toch ondernemer was, aangezien hij op alle andere vlakken wel als ondernemer moest worden gezien. Ik vraag mij dus af hoe sterk mijn positie is. Persoonlijk schat ik die zeer sterk in, maar het kan zijn dat iemand daar een andere mening over heeft.
 7. Bedankt, je hebt me hiermee erg geholpen! Weer wat bijgeleerd :-)
 8. Ik heb nu ingevuld bij activa: Vordering OB: 19 euro Liquide middelen: 48 euro (tegoed op bankrekening op 31/12/2019) Vul ik nu bij passiva bij eigen vermogen 67 euro in? Of moet ik daar 48 euro invullen plus 19 euro bij kortlopende schulden omzetbelasting?
 9. Excuses voor de onduidelijkheid. Terugontvangen BTW over alle kwartalen van 2019 en IB 2019. Ik heb de KOR in 2019 niet toegepast.
 10. Ik zag trouwens net dat de BD mijn teruggaaf omzetbelasting altijd op mijn persoonlijke rekening stort. Moet ik het dan ook op de balans invullen?
 11. Ik heb dit jaar voor het eerst BTW teruggekregen van de Belastingdienst. De situatie is als volgt: Ik heb ongeveer 20.000 aan omzet waarvan voor het grootste deel de BTW is verlegd omdat het een dienst aan een ander EU-land betreft. Omdat de werkzaamheden in NL wel met BTW belast zouden zijn als de levering aan een NL bedrijf was geweest, heb ik de BTW over de kosten die ik in NL heb gemaakt voor mijn dienstverlening wel afgetrokken als voorbelasting. In totaal heb ik dit jaar ongeveer 100 euro aan voorbelasting teruggekregen. Verder heb ik nog 1 factuur aan een Nederlands bedrijf verstuurd met ongeveer 10 euro aan BTW die uiteraard al in mindering is gebracht op de terugontvangen voorbelasting. In andere jaren heb ik met de KOR gewerkt waardoor ik de niet-betaalde BTW aan het eind van het jaar altijd moest optellen bij mijn winst. Dit jaar heb ik de KOR niet toegepast omdat ik toch BTW terugkreeg. Als ik het goed begrijp, kan ik in dit geval de (terugontvangen) BTW nu verder gewoon negeren bij de aangifte IB. Klopt dat? Of ik die 100 euro dan bij de winst optellen?
 12. Bedankt voor de reacties. Heb inmiddels de (verlate) aangifte gedaan. Zal jullie op de hoogte houden van de reactie van de fiscus.
 13. Dat mag dus officieel niet zonder toestemming. Dus ik weet niet of het handig is om dat zomaar te doen zonder eerst toestemming daarvoor aan te vragen.
 14. Vandaag is pas mijn deadline voor de BTW, aangezien ik eenmaal per jaar aangifte mag doen. :)
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept