Poplitea

Junior
  • Aantal berichten

    20
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Poplitea

  1. Beste,

     

    Wij als bedrijf verkopen cosmetica voor het haar over heel de wereld met onze webshop. Binnenkort willen we via een Nederlands bedrijf vitamines laten produceren, en deze ook wereldwijd verkopen. (met name EU, de VS, maar ook VAE, VK, en veel meer.)

     

    Kan dit zomaar? Ik heb begrepen dat voor ieder land verschillende regels gelden. Waar kan ik deze allemaal checken/controleren?

     

    Ik zie ook andere bedrijven, bijv. uit de VS die vitamines verkopen. En ik kan deze gewoon bestellen vanuit daar naar Nederland. Dan moet het andersom ook gewoon kunnen, toch?

     

    Alvast bedankt!

     

    Poplitea

  2. 7 uur geleden, Bert. zei:

    Inschrijven als bedrijf is wat overdreven, maar een Engels BTW-nummer is wel nodig. Je moet het BTW tarief aanhouden van het land van bestemming. Het Engelse (hoge)  BTW tarief is 20%. Verder is waarde van de zending belangrijk, in het VK gelden andere regels als de waarde  excl. transport/verzekering hoger is dan 135 GBP.

     

    0% NL BTW is het tarief bij export, of jij of de klant bij invoer BTW betaalt hangt af van wat je daarover met de klant hebt afgesproken, dus in feite DAP of DDP. In de VS kennen ze trouwens niet eens BTW.

     

    Danku. Is dat dan ook alleen voor het VK zo, dat ik daar wél btw in mijn prijs voor moet rekenen?

    Ik was van plan om de btw voor Noorwegen, Zwitserland en de VS op 0% te zetten. Maar met de VK kan dat dus niet?

  3. Beste mensen,

     

    Ik heb een webshop waarbij ik een natuurlijk cosmetisch haarproduct verkoop. Nu weet ik hoe het gaat met belasting afdragen in Nederland en binnen de EU, alleen loop ik tegen problemen aan met landen buiten de EU.

    Ik wil met mijn Shopify webshop namelijk ook buiten de EU verkopen: het VK, de VS, Zwitserland en Noorwegen.

     

    Nu weet ik van het Verenigd Koninkrijk dat ik me daar moet inschrijven als bedrijf, zodat ik de btw die ik verdien kan afdragen. Kan ik dan gewoon de 21% btw aanhouden in mijn productprijs?

     

    Vervolgens heb ik opgezocht hoe het in de VS en Zwitserland werkt, maar dat zorgde bij mij alleen maar voor vraagtekens. In Zwitserland en de VS moet je als het goed is 0% BTW rekenen. Betekent dit dat de persoon zelf in zijn/haar land belasting moet afdragen? Hoe moet ik dit opgeven bij mijn BTW-aangifte?

    En betekent dit dat ik me niet hoef in te schrijven als bedrijf voor een BTW nummer in Zwitserland en de VS?

     

    Ook heb ik de vraag of er mensen hier ervaring hebben met Shopify, en hoe je daar voor bepaalde landen 0% BTW kan instellen.

     

    Alvast bedankt!

     

    Mvg,

     

    Poplitea

     

  4. Op 1-9-2021 om 14:34, RubenT zei:

    Klein gokje dat je dan bij ABN Amro zit. In de voorwaarden van hun medisch studentenpakket staat in artikel 2.1 het volgende:

     

     

     

     

    Ik begrijp niet helemaal waarom je een verschil hoopt te vinden tussen of het niet mag en of het écht niet mag.

     

    Dezelfde voorwaarden staan ook bij een normale ABN-AMRO rekening, het mag bij beide gevallen niet idd. Zelf ben ik een beginnend ondernemer en vind het gewoon heel verwarrend hoe bepaalde dingen in elkaar steken. De KVK zegt lekker doen, de bank dan weer niet. 

     

  5. Beste mensen,

     

    Momenteel ben ik bezig met het opstarten van mijn bedrijf, maar wil ik vooralsnog geen zakelijke rekening nemen tot de verkoop van mijn product is begonnen. Dit om kosten te besparen.

    Nu weet ik dat een privérekening ook is toegestaan. Ik ben van plan om bij een andere bank een extra privérekening aan te maken. Echter, ik ben ook student, waardoor ik een gratis rekening kan openen. Nu is mijn vraag, is het ook toegestaan om een studentenrekening te gebruiken voor mijn beginnend bedrijf? (of zelfs een medisch studentenrekening)

     

    Alvast bedankt!

     

    Poplitea

  6. Beste mensen,

     

    Ik ben van plan om mijn abonnement te verlengen en een nieuwe telefoon aan te schaffen (bij Tele2). Sinds een maand sta ik ingeschreven bij de KvK, en de telefoon zelf zal grotendeels gebruikt worden voor mijn bedrijf. De kosten die ik zal hebben zijn:

     

    1. Eenmalige toestelkosten (rond de 400)

    2. Maandelijkse afbetaalkosten van de telefoon (35)

    3. Het abonnement. (25)

     

    Nu is mijn vraag, kan ik op elk onderdeel hiervan de btw terugkrijgen?

    Verder, als ik op de site van Tele2 de telefoon wil kopen, kan ik dan gewoon op mijn naam mijn abonnement verlengen en het toestel halen?

    Of moet dat echt op de naam van het bedrijf?

     

    Alvast bedankt.

  7. Echter, ze is helaas niet mijn fiscale partner, die optie kan dus niet..

     

    Is een VoF dan de enige optie voor ons? Aangezien we beiden geld moeten investeren in het bedrijf. Of is er een soort van omweg waarbij zij ook kan investeren als ik eventueel een eenmanszaak zou hebben?

     

    Trouwens, als we voor een VoF gaan, is het realistisch voor haar om 1255 uur per jaar te halen voor een aftrek naast haar 32-uur loondienst baan? Zal de belastingdienst daar moeilijk over doen of het verdacht vinden of iets dergelijks? Of zijn ze daar niet zo streng in?

  8. 27 minuten geleden, Maxn zei:

     

    Het andere bedrijf zit wel in de EU, en op de producten staat hun merknaam?

    (Anders zit jij met de productaansprakelijkheid. En ook met een veilig product en goed dossier kan het gebeuren dat jij een claim krijgt)

     

    ===

     

     

    Gaat om het totale inkomen. Dus de inkomsten uit loondienst + het winstdeel waar ze recht op zou hebben van de VoF.

     

    Verder kan jij als je genoeg uren aan de onderneming besteed in aanmerking komen voor aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek waardoor je in de praktijk zo'n 27k EUR kan verdienen voordat er uberhaupt inkomstenbelasting betaald hoeft te worden. (Wel betaal je inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet en waarschijnlijk ook BTW over de verkopen).

    Zeker als je op korte termijn geen hogere winsten verwacht, is het dan al snel voordeliger om een eenmanszaak te hebben waarbij je partner enkel als vrijwilliger een beetje meehelpt.

    Kan echter ingewikkelder worden als zij ook een vergoeding voor haar werkzaamheden wil hebben.

     

    Bedankt! Ja, de leverancier is een bedrijf uit de EU.

     

    Hmm. Alleen is het zo dat mijn vriendin meer in het bedrijf gaat investeren dan ik, aangezien ze een baan heeft. Voor haar is de vergoeding niet per se een issue, maar is het belangrijk hoe we de belasting het meest kunnen drukken. Verder, kan dat überhaupt wel? Dat als ik een eenmanszaak heb zij dan als meewerkende partner ook investeert?

    Daarnaast, stel we doen een VoF, kan ik over mijn winst wel aftrek krijgen? (en zij dan bijvoorbeeld niet) Zo ja, gaat zij dat in verhouding veel belasting moeten betalen? (vergeleken met als ik een eenmanszaak zou hebben)

     

  9. Mijn vriendin en ik zijn van plan om een bedrijf op te starten. Ik ben nog student (geen inkomen) en mijn vriendin werkt in loondienst (32 uur per week).

    Zou het belastingtechnisch slimmer zijn om het bedrijf op mijn naam te zetten (eenmanszaak), of om toch te gaan voor een VoF?

    Mijn vriendin was bang dat ze in een hogere schijf terecht zou komen en uiteindelijk veel meer belasting moet betalen, kan dat kloppen? Of wordt de winst over een VoF apart betaald van de inkomen uit loondienst? Ik lees op internet heel veel verschillende dingen, dat eenmanszaak voordeliger is, en soms lees ik dat juist VoF voordeliger is.. we zouden hier graag meer informatie over willen.

     

    Alvast bedankt!

  10. Op 14-9-2020 om 08:52, Poplitea zei:

    Bedankt Stefan!

    Kan iemand anders me ook helpen met de volgende 2 vragen?

     

    1. 

    In mijn huidige situatie, is de plan om door productonderdelen van 2 leveranciers te kopen. (voorbeeldje) Als we ze telkens vooraf betalen (op dit moment met ons starterkapitaal en later met onze winst), dan kan er toch helemaal niets fout gaan wanneer ik uit het niets niks meer verkocht zou krijgen? 

     

    Ik benadruk de vraag omdat ik TELKENS van iedereen hoor dat ik moet oppassen voor schulden, terwijl ik mijn situatie niet inzie hoe ik in de schulden terecht zou kunnen komen als ik constant alles vooraf betaal aan de leveranciers.

     

    2. 

    Wat zouden jullie ons aanraden als startend bedrijf? We zullen in het eerste jaar naar verwachting niet superveel winstmaken. Daarnaast twijfelen we of we voor een eenmanszaak op mijn eigen naam moeten doen, omdat mijn partner 32 uur per week in loondienst gaat werken vanaf volgende maand. Zou datbelastingtechnisch gezien slimmer/beter zijn om voor een eenmanszaak te gaan ipv Vof? En zou dat dan ook weer nadelen kunnen hebben?

    Sorry als het als spam overkomt, maar heeft iemand anders nog hints en tips?

     

    @vloerengilde, bedankt nog!

  11. 44 minuten geleden, RubenT zei:

    Gaan jullie dat onder hun licentie verkopen? Of bijv. als private label? In een van je eerdere reacties gaf je aan dat jullie bij verschillende leveranciers productonderdelen gaan inkopen, dat wekt bij mij de indruk dat jullie dat nog samenbrengen tot een nieuw/compleet product. Kijk dan goed in hoeverre dat 'dossier en al voor veiligheid' nog (volledig) van toepassing is, als jullie er eigenlijk een nieuw of uitgebreider product van maken.

     

    Bij een cosmetisch product lijkt het me erg relevant om goed te kijken naar eventuele risico's en daaruit volgende aansprakelijkheid. Bij een product dat je op/in/aan het lichaam gebruikt is er natuurlijk altijd kans op schade. Ik kan me recente topics op Higherlevel herinneren met raakvlakken, wellicht heb je daar nog wat aan. Dit topic gaat over aansprakelijkheid bij private label verkoop van een energiedrank/supplement dat bij een leverancier binnen Europa wordt ingekocht, een ander topic gaat over de import van cosmetica uit Azië.

     

    Dankjewel, het gaat inderdaad om een private label. Met productonderdelen bedoelde ik o.a. dat de verpakking van het product ergens anders wordt ingekocht.

  12. 39 minuten geleden, DaMedia zei:

    Hou ook rekening met producten die retour komen, kun je die opnieuw als nieuw verkopen? Of zijn die onverkoopbaar of moeten ze tegen gereduceerd tarief verkocht worden? Brengt je niet direct in de schulden, maar gaat wel ten koste van de winst.

    Als je in aanmerking wilt komen voor startersaftrek dan moet je minimaal 1225 uur in het jaar werken om daarvoor in aanmerking te komen, lukt dat bij jou? Of bij je partner? 

    Ik zou het bedrijf dan inschrijven met de persoon bij wie dat wel lukt.

     

    Bij mij zou dat wel lukken, aangezien ik studeer. Bij mijn partner wellicht iets lastiger, omdat ze 32 uur per week in loondienst gaat werken. Dan zou het dus slimmer zijn op het op mijn naam te plaatsen als eenmanszaak. Zijn daar verder juridische gevolgen aan verbonden, als in, is het iets wat niet mag?

     

    En ik heb gehoord dat het heel veel papierwerk is als mijn partner in de toekomst besluit om te stoppen met haar loondienst, en we het om willen zetten van eenmanszaak naar VoF. Is dat dan een duur grapje?

  13. 1 uur terug, RubenT zei:

    Wat Roel vooral met zijn antwoord op deze vraag bedoelde, ging om jullie aansprakelijkheid als er iets mis gaat met een product en iemand daardoor schade lijdt. Het is me niet duidelijk wat voor soort product jullie willen verkopen, maar het is belangrijk dat jullie de risico's inschatten van (het gebruik van) jullie product en bekijken of je dat eventueel wil verzekeren. Zo zou een product met accu/elektronica kunnen ontploffen of door kunnen branden, wat bijvoorbeeld voor brand- of letselschade zou kunnen leiden. Van een (onveilige) trap/ladder zou iemand af kunnen vallen en een been kunnen breken, een klein onderdeel kan door een kind worden ingeslikt, etc. Jullie zijn natuurlijk niet per definitie voor alles aansprakelijk, maar het is wel goed om de risico's goed in kaart te brengen en de afweging te maken of je daarvoor wil verzekeren.

     

    Verder lijkt je vraag vooral gericht op schulden door gebrek aan inkomsten: zolang je vanuit eigen middelen vooraf je inkoop kunt betalen en verder geen (grote) kosten maakt, zoals huur van een pand, is de kans dat je daardoor in de problemen komt inderdaad nihil.

     

    Het product in kwestie is een cosmetisch product geprodeerd door een ander bedrijf (speciaal ontwikkelt formule), met dossier en al voor veiligheid. Misschien dat dat de situatie verhelderd.

     

    Wat betreft je laatste zin, dat dacht ik dus ook omdat het me het meest logische leek. Maar alsnog kreeg ik waarschuwingen om me heen dat ik op moest passen voor schulden.

  14. Bedankt Stefan!

    Kan iemand anders me ook helpen met de volgende 2 vragen?

     

    1. 

    In mijn huidige situatie, is de plan om door productonderdelen van 2 leveranciers te kopen. (voorbeeldje) Als we ze telkens vooraf betalen (op dit moment met ons starterkapitaal en later met onze winst), dan kan er toch helemaal niets fout gaan wanneer ik uit het niets niks meer verkocht zou krijgen? 

     

    Ik benadruk de vraag omdat ik TELKENS van iedereen hoor dat ik moet oppassen voor schulden, terwijl ik mijn situatie niet inzie hoe ik in de schulden terecht zou kunnen komen als ik constant alles vooraf betaal aan de leveranciers.

     

    2. 

    Wat zouden jullie ons aanraden als startend bedrijf? We zullen in het eerste jaar naar verwachting niet superveel winstmaken. Daarnaast twijfelen we of we voor een eenmanszaak op mijn eigen naam moeten doen, omdat mijn partner 32 uur per week in loondienst gaat werken vanaf volgende maand. Zou datbelastingtechnisch gezien slimmer/beter zijn om voor een eenmanszaak te gaan ipv Vof? En zou dat dan ook weer nadelen kunnen hebben?

  15. 25 minuten geleden, Roel J zei:

     

    Volgens mij is dat de kern van waar je op moet letten. En ja je hebt gelijk als jij geen leningen aangaat of (langlopende) overeenkomsten waar je moeilijk van af komt dan loop je niet zoveel risico.

     

    Enig risico wat ik niet kan inschatten is wat je loopt met verkoop.. Dus dat kan tot schulden leiden als je die risico's verkeerd inschat en aansprakelijk wordt gesteld en je bent niet verzekerd voor dat risico of er niet voor hebt gereserveerd.

     

    Ook in een eenmanszaak of VOF kun je heel veel risico's gewoon zelf minimaliseren door je gezond verstand te gebruiken en grote beslissingen (ook grote opdrachten) altijd goed doordacht te doen.

     

    Heel erg bedankt voor je snelle antwoord. Kan je de tweede alinea een beetje verduidelijken? In mijn huidige situatie, is de plan om door productonderdelen van 2 leveranciers te kopen. (voorbeeldje) Als we ze telkens vooraf betalen (op dit moment met ons starterkapitaal en later met onze winst), dan kan er toch helemaal niets fout gaan wanneer ik uit het niets niks meer verkocht zou krijgen? 

     

    Ik benadruk de vraag omdat ik TELKENS van iedereen hoor dat ik moet oppassen voor schulden, terwijl ik mijn situatie niet inzie hoe ik in de schulden terecht zou kunnen komen als ik constant alles vooraf betaal aan de leveranciers.

     

    14 minuten geleden, StefanO zei:

    Nadeel van VOF is dat je ook aansprakelijk bent voor schulden van je medevennoot, voor gehele privévermogen. Met een BV heb je dat niet. (Bestuurders)aansprakelijkheid aldaar heb je enkel indien je er 'een potje' van maakt. En indien de vennootschap binnen een jaar na oprichting in faillissement raakt (weerlegbaar vermoeden).

     

    Fiscaal is een BV pas gunstiger als je een leuke winst maakt. Dat is aan het begin meestal nog niet het geval. Bovendien zijn er extra mogelijkheden voor starters, al ben ik daar een beetje uit (ben al lang geen starter meer en bovendien onderneem ik zelf met BV's).

     

    Als je je bedrijf gaat verkopen, vind ik een BV (holding + werkmaatschappij) prettiger. Idem als je er een investeerder bij gaat halen. 

     

    Grootste risico's zitten m.i. in de sfeer van productaansprakelijkheid. En mogelijk moet je eerst producten laten maken en heb je wellicht opstartkosten (mallen, etc.). Kosten gaan vaak voor de baten uit. En als je eerste klant niet (tijdig) betaalt, heb je een probleem. Maar zoals Roel al aangeeft kom je met gezond verstand een heel eind. En aangezien jullie vast snugger genoeg zijn, zal dat wel goed komen. Succes met het mooie avontuur dat ondernemen heet!

     

    Ook ontzettend bedankt voor je snelle reactie. Wat zou jij ons aanraden als startend bedrijf? We zullen in het eerste jaar naar verwachting niet superveel winst maken. Daarnaast twijfelen we of we voor een eenmanszaak op mijn eigen naam moeten doen, omdat mijn partner 32 uur per week in loondienst gaat werken vanaf volgende maand. Zou dat belastingtechnisch gezien slimmer/beter zijn? 

     

    Bedankt mannen, ik heb hier heel erg veel aan.

  16. Groeten,

     

    Ik ben nieuw op het forum en heb meteen al een vraag voor jullie. Ik zal allereerst mijn situatie verhelderen. Ik ben Geneeskunde student en zit in mijn 3e jaar. Mijn partner is klaar met studeren en begint volgende maand in loondienst (32 uur). Samen willen we een bedrijf opstarten, het idee staat al klaar, alleen moet er nog geregistreerd worden bij de KvK. Alleen twijfelen we enorm of we voor een eenmanszaak moeten gaan of voor een VoF.

     

    Mijn partner zal dus part-time ondernemen, alleen hebben we niet heel veel verstand van hoe de belasting dan te werk gaat. Zou het belastingtechnisch slimmer zijn dat ik het bedrijf onder mijn naam zet? (als eenmanszaak) En zijn daar risicovolle consequenties aan verbonden?

     

    Verder had ik een andere vraag dat een beetje los staat van hetgeen hierboven. We lezen samen overal de risico's over schulden dat je privé-aansprakelijk kan zijn als je niet administratief goed te werk gaat. Dat snap ik volledig, alleen vraag ik me af of dat niet specifiek gericht is voor mensen met een lening of bijvoorbeeld huur voor een pand. Wij willen namelijk als volgt te werk gaan met ons bedrijf: de producten laten maken met ons eigen budget (zonder lening of dergelijken) en daarnaast online (dus zonder pand) verkopen. Zou je dan nog op de een of andere manier in de schulden kunnen belanden, zo ja hoe? 

     

    Alvast bedankt voor jullie hulp!

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.