Ga naar inhoud
  • 0

Quest for the Holy Geek: hoe vind ik een code-vretende business partner?

Junior     7 0

Mijn vraag is simpel (en begint hopelijk waar deze draad afliep), namelijk:

Welke (netwerk)stappen kan ik ondernemen om een sitebouwer te vinden die als mede-oprichter in mijn project wil stappen?

 

Om niemand te vervelen met algemeenheden zal ik ook mijn specifieke situatie wat nader verklaren:

Ik heb een idee voor een website* en heb dit (met kritiek van ondernemers en informatici) uitgewerkt tot een plan. Mijn volgende stap is nu het vinden van een partner die de technische kennis in huis heeft om dit concept nog verder te slijpen en de site te bouwen. Contacten via de netwerken van vrienden hebben nog niet veel opgeleverd, evenals korte advertenties op de ICT faculteit van mijn universiteit en een aantal technische fora. Wel weet ik nu dat technici lastig bereikbaar zijn (op de faculteit sprak ik bv. steeds media-types) en een moeilijke doelgroep, omdat ze ook veel verdienen aan gewone (‘inkomsten verzekerd’) opdrachten. Mijn volgende stappen zijn langsgaan bij technische meetings (bv. Linux Utrecht) en meetings van (internet)ondernemers.

Ik vermoed echter dat ik mogelijkheden over het hoofd zie en ben erg benieuwd hoe jullie een dergelijke netwerktocht zouden aanpakken.

Alle tips en mogelijk nuttige contacten zijn natuurlijk ook meer dan welkom!

 

* Om een idee te geven: Het gaat om een overzichtssite met een innovatief systeem dat het voor de gebruiker enorm zou vergemakkelijken om te vinden wat hij zoekt. De winstpotentie zit hem in de mogelijkheden om te adverteren, waar de site erg geschikt voor is.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 0
Junior     7 0

Natuurlijk heb ik de alternatieven ook overwogen, bv. om het programmeren uit te besteden óf me er zelf in te verdiepen, maar mijns inziens biedt een partner de meeste voordelen (bv. qua samenwerking en benodigde investering). Vandaar dat ik mijn zoektocht nog niet opgeef.

 

O ja, dit is wat ik mijn partner te bieden heb: de zorg voor kapitaal, voorzieningen (kantoor, apparatuur etc.), feedback, testgebruikers, publiciteit en adverteerders. Mijn hoop is dus gevestigd op iemand die het leuk vind om iets innovatiefs te programmeren, maar niet staat te springen om ook het netwerken en regelwerk op zich te nemen...

Link naar reactie
  • 0
Legend     2,4k 117

Ik kan alleen voor mijzelf spreken, maar... wij softwareontwikkelaars / ICT-ondernemers hebben nogal de ervaring dat allerlei lieden leuke plannetjes bedenken met slechts één klein manko: het moet nog 'even' gebouwd worden. Dat bouwen is vaak de grootste en meest tastbare inspanning. Allerlei andere dingen als marketing en netwerken zijn nogal vaag. Ze kunnen van grote waarde zijn, maar het kan ook beperkt blijven tot in 10 minuten een persberichtje in elkaar flansen.

 

Niet zelden blijkt "het idee" de enige waarde te zijn die de zakenpartner bij kritische beschouwing blijkt in te brengen. En de waarde van ideeën wordt zeer overschat. Een beetje ict-er heeft zelf meer dan genoeg ideeën om tot zijn pensioen aan het ontwikkelen te zijn.

 

Gecombineerd met de algehele weerzin die wij voelen bij gelikte commerciële types (zie Dilbert) zijn we dan al snel geneigd het allemaal niet even serieus te nemen. Kortom, je zult van goede huize moeten komen om een programmeur zover te krijgen een half jaar te werken aan het uitvoeren van jouw idee. Daarvoor moet je hem ervan kunnen overtuigen dat het idee uitgevoerd met jou veel meer resultaat oplevert dan hetzelfde idee zonder jou.

 

De meeste freelance-ict'ers werken inderdaad vooral in opdracht. En bij de meer ondernemende types is het de vraag of ze jou kunnen gebruiken / nodig hebben bij zo'n onderneming.

 

Een half jaar, dat is ongeveer 50.000 euro. Maar dat bedrag kun je de ontwikkelaar niet betalen, begrijp ik. Wat bedoel je dan met "de zorg voor kapitaal"?

 

Nu niet meteen denken "wat een zeurpiet", ik probeer je hier met de beste bedoelingen inzicht te geven in het kritische brein van een ict-er 8)

 

Je kunt de oproep als je wilt ook plaatsen in de marktplaats van het Lancelots-forum (zie mijn sig). Misschien krijg je zo ook wat inhoudelijke reacties van freelance-ontwikkelaars.

Link naar reactie
  • 0
Retired Mod     4,6k 118

Er komen inderdaad een hoop "dit gaat het worden!" projecten binnen. Ik geloof niet dat het werkt als het een investering is van 1 kant, als iemand echter geld en/of tijd (baan opzeggen o.i.d.) er in wil steken dan heb je wel een kans. Zorg dan dat je gewoon goed onderbouwd bent en dus naast je "geweldige idee" ook een business plan hebt liggen.


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0
Junior     7 0

Dank voor de snelle en kritische beschouwingen!

 

Ten eerste wat toelichting op het kapitaal: De ondernemers waarmee ik het plan heb doorgenomen, hebben me de mogelijkheid van het uitbesteden van de opdracht om en om aan- en afgeraadden. Zelf beschik ik over een bedrag (het 'kapitaal') dat toereikend zou zijn voor dingen als kantoor, apparatuur, serverkosten (en levensonderhoud) voor de ontwikkelingsperiode, maar een salaris van 50.000 euro is wat boven budget :) Om de opdracht uit te besteden of een freelancer te betalen zal ik dus een investering nodig hebben.

Deze route probeer ik te vermijden zolang de route op 'eigen vermogen' me enigszins begaanbaar lijkt.

 

Nu terug naar het onderwerp. Ik begrijp het sceptische uitgangspunt van 'de ict-er' maar al te goed (dat je me daar op wijst kan ik trouwens alleen maar waarderen :) ) Natuurlijk kan ik tegenwerpen dat ik leef voor mijn idee en me er bij mijn verantwoordelijkheden dus zeker niet makkelijk vanaf wil maken, maar ik begrijp dat ik de ander hier wel eerst van zal moeten overtuigen. In ieder geval is de investering van mijn kant volledig: de overgang naar full-time beschikbaarheid ben ik op dit moment aan het maken. Het plan uitwerken neem ik ook zeker serieus.

 

Nu weer richting mijn vraag. Ik besefte naar aanleiding van 'het kritische brein van de ict-er' dat mijn voorstelling van de potentieële partner als heel anders denkend dan 'de geldbeluste freelancer' waarschijnlijk iets te rooskleurig was. Of is het te kort door de bocht om te stellen dat de kritische ict-er in alle gevallen gewoon géld voor zijn waar zal willen zien?

Zoals jullie zullen begrijpen probeer ik de inhoud van mijn idee met zo min mogelijk derden die mij "niet nodig hebben" om het uit te voeren te delen :) Dit vormt nu juist precies mijn dilemma:

De ondernemende ict-ers zijn goed vindbaar en aanspreekbaar, maar zijn meer geïnteresseerd in opdrachten of investeringen en een beetje 'gevaarlijk'. De ict-ers die mij minder goed kunnen missen weet ik juist moeilijk te bereiken...

Kortom: Hoe kan ik deze laatste doelgroep (met zo min mogelijk risico) bereiken? Iemand ervaringen of suggesties?

Link naar reactie
  • 0
Legend     2,4k 117

Kortom: Hoe kan ik deze laatste doelgroep (met zo min mogelijk risico) bereiken??

 

De afstand verkleinen en het vertrouwen winnen. Misschien naar deze groep toe wat minder nadruk op het (veronderstelde) zakelijk succes en wat meer op het inhoudelijk idee.

 

Is het idee werkelijk zo uniek? Gaat het echt werken? Wat is het idee dan? Hoe onderscheidt het zich van andere sites? Dat zijn zo wat vragen die bij een kritische ict'er zouden kunnen opkomen.

 

Een andere benadering is geld. Overtuig eerst investeerders. Die geven geld. Overtuig daarmee de ontwikkelaars. Als investeerders je verhaal niet 'kopen', waarom zouden ontwikkelaars dat dan doen?

 

Een andere benadering is klandizie. Overtuig eerst klanten. Die betalen geld. Overtuig daarmee de investeerders. Als klanten je verhaal niet kopen, waarom zouden investeerders dat dan doen?

Link naar reactie
  • 0
Retired Mod     4,6k 118

Kortom: Hoe kan ik deze laatste doelgroep (met zo min mogelijk risico) bereiken? Iemand ervaringen of suggesties?

Ik denk dat die groep het nu wel prima vindt met een vast goed salaris en dat die groep dan ook niet echt geïnteresseerd is.

 

Ik denk dat je meer gaat bereiken als je wat opener op pad gaat. Je loopt dan kans dat je idee gejat wordt, wat je in het ergste geval dus alleen je idee kost. Je hebt echter veel meer kans dat iemand het idee leest/hoort en contact met je opneemt. Zeker als je een goed zakelijk voorstel hebt.


Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0
Legend     3,3k 192

Een andere benadering is geld. Overtuig eerst investeerders. Die geven geld. Overtuig daarmee de ontwikkelaars. Als investeerders je verhaal niet 'kopen', waarom zouden ontwikkelaars dat dan doen? Dat is zomaar een vraag die bij een kritische ict'er zou kunnen opkomen.

Daarbij komt nog dat investeerders vaak meer doorgewinterde ondernemers zijn dan de gemiddelde techneut. Ze kunnen een plan en de persoon daar achter dus beter op waarde schatten. Heb eens zo'n voorstel om te participeren gehad maar was na het eerste A4tje marketing blah toch echt de draad kwijt.

 

Of is het te kort door de bocht om te stellen dat de kritische ict-er in alle gevallen gewoon géld voor zijn waar zal willen zien?

Ik neem nog wel eens klussen aan waar een deel risico in zit. Risico in de zin dat ik dingen moet ontwikkelen op gebieden die ik nog niet ken en dus een stuk meer tijd kunnen kosten dan ik offreer. Naast tijd is een stuk uitdaging dus wel belangrijk. Maar dat is dan weer een investering in m'n eigen kennis.

 

De ict-ers die mij minder goed kunnen missen weet ik juist moeilijk te bereiken...

Wat je zoekt klinkt als een beginnend programmeur die z'n vrije tijd wil vullen maar zelf geen ideeen heeft of liever jouw idee uitvoert voor weinig dan z'n eigen ideeen voor niets. Voor de overige programmeurs sluit ik me aan bij Rene z'n opmerking:

Een beetje ict-er heeft zelf meer dan genoeg ideeën om tot zijn pensioen aan het ontwikkelen te zijn.

 

Link naar reactie
  • 0
Junior     7 0
Is het idee werkelijk zo uniek? Gaat het echt werken? Wat is het idee dan? Hoe onderscheidt het zich van andere sites? Dat zijn zo wat vragen die bij een kritische ict'er zouden kunnen opkomen.

 

Een andere benadering is geld. Overtuig eerst investeerders. Die geven geld. Overtuig daarmee de ontwikkelaars. Als investeerders je verhaal niet 'kopen', waarom zouden ontwikkelaars dat dan doen?

Daarbij komt nog dat investeerders vaak meer doorgewinterde ondernemers zijn dan de gemiddelde techneut. Ze kunnen een plan en de persoon daar achter dus beter op waarde schatten.

 

Een andere benadering is klandizie. Overtuig eerst klanten. Die betalen geld. Overtuig daarmee de investeerders. Als klanten je verhaal niet kopen, waarom zouden investeerders dat dan doen?

 

Ik denk dat je meer gaat bereiken als je wat opener op pad gaat. Je loopt dan kans dat je idee gejat wordt, wat je in het ergste geval dus alleen je idee kost. Je hebt echter veel meer kans dat iemand het idee leest/hoort en contact met je opneemt. Zeker als je een goed zakelijk voorstel hebt.

 

Erg helder en scherp, ik heb er eigenlijk weinig aan te toe te voegen, dank jullie wel! Prettig hoe hier kritische feedback wordt gegeven zonder te demotiveren.

 

Ik zal mij eerst storten op een gedegen planning van het project, met name de benodigde stappen en tijd en geld, zodat ik een zakelijke grondslag heb. Als mijn ondernemingsplan nog wat meer 'bite' heeft dan heb ik iets in handen waar zowel investeerders als kritische ict'ers iets mee kunnen en hopelijk wat meer interactie mee is uit te lokken.

 

Ik zal jullie op de hoogte houden!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
  • Wie is er online?
    5 leden, 191 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.