• 0

VOF Contract

Hoi,

 

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Mijn compagnon en ik zijn sinds 25-07-2008 actief met ons bedrijf. Door alle drukte en papierwerk liet het VOF contract op zich wachten. Inmiddels is de 'rust' wat weder gekeerd en staan er nieuwe belangrijke dingen op ons te wachten. Hierbij wil ik eerst het contract gemaakt en getekend hebben door mijn compagnon en mezelf zodat we later, bij eventuele problemen, alles hebben besproken en vastgelegd.

 

Ik heb op internet wat rond gezocht en kwam bij een redelijk standaard contract uit. Dit contract hebben we in overleg wat aangepast naar onze wensen en ligt nu klaar om getekend te worden. Nu wil ik eerst, door mensen die (totaal) buiten ons bedrijf staan, het contract laten lezen en jullie zijn de uitverkorene... ;)

 

Mochten jullie nog tips, op of aanmerkingen hebben over ons contract dan hoor ik dat graag. Alvast bedankt!

 

Hieronder ons contract:

 

In aanmerking nemende:

dat de ondergetekenden met ingang van 25-07-2008 in een vennootschap onder firma met elkaar aangaan teneinde voor gezamenlijke rekening onder de naam ****** dat zij deze overeenkomst van vennootschap onder firma schriftelijk wensen vast te leggen, dat zowel sub l, sub 2, vanaf het moment dat alle partners zich voor minimaal 40 uur per week inzetten voor de bovengenoemde firma.

 

Werkzaamheden die buiten het belang van de firma tegen betaling worden verricht zijn verboden, tenzij deze noodzakelijk zijn bij de opzegging van een contract of de omvang van de werkzaamheden en de betaling dusdanig gering zijn dat het geen negatieve invloed heeft op de werkzaamheden ten behoeve van de bovengenoemde firma.

 

Vennoten verklaren te zijn overeengekomen als volgt:

 

Artikel l : Ingangsdatum

 

De ondergetekenden sub 1, sub 2, zijn met ingang van 25-07-2008 een vennootschap onder firma met elkaar aangegaan teneinde voor gezamenlijke rekening en onder gemeenschappelijke naam.

 

Artikel 2 : Doelomschrijving

 

De vennootschap heeft ten doel financieel gewin te halen middels het bedrijven van een Grafisch ontwerp- & advies bureau.

 

Artikel 3 : Naam en zetel

 

De vennootschap draagt de naam ****. Zij is gevestigd te *********

 

Artikel 4 : Duur en opzegging

 

De vennootschap is aangegaan voor onbepaalde tijd. Ieder der partijen heeft het recht de vennootschap door opzegging te beëindigen, mits zodanige opzegging geschiedt met inachtneming van een termijn van tenminste drie maanden. Opzegging moet geschieden per aangetekende brief of deurwaardersexploot, gericht aan de andere partij(en).

 

Artikel 5 : Inbreng en vermogen

 

1. De ondergetekende sub 1 brengt in de vennootschap in zijn kennis, arbeid en vlijt.De ondergetekende sub 2 brengt in de vennootschap in zijn kennis, arbeid en vlijt.

 

2. Met onderling goedvinden kunnen de partijen ieder meer geld, goederen en /of rechten in de vennootschap inbrengen.

 

3. Over de kapitaalrekeningen zal geen rente worden vergoed.

 

Artikel 6 : Aansprakelijkheid en bevoegdheden

 

De ondergetekenden sub 1, sub 2 treden op als beherende en hoofdelijk voor het geheel aansprakelijke vennoten. Zij zijn bevoegd de vennootschap aan derden, en derden aan de vennootschap, te binden, voor haar te handelen en te tekenen, gelden voor haar in ontvangst te nemen en uit te geven, echter met dien verstande, dat de medewerking van de andere vennoten steeds is vereist voor:

 

a. het huren, verhuren, verkrijgen, vervreemden of bezwaren van onroerende zaken;

 

b. het verlenen van procuratie, het toekennen van een titel aan een procuratiehouder;

 

c. het aanstellen en ontslaan van personeel en de vaststelling van hun salarissen en arbeidsvoorwaarden;

 

d. het stellen van persoonlijke en zakelijke zekerheid;

 

e. het voeren van gedingen, zowel eisend als verwerend -daaronder niet begrepen het innen van boekvorderingen, het nemen van conservatoire en andere rechtsmaatregelen welke geen uitstel gedogen en vertegenwoordiging van de vennootschap in kort geding, het berusten in tegen de vennootschap aanhangig gemaakte rechtsgedingen, het opdragen van bestaande geschillen aan de beslissing van scheidslieden of bindende adviseurs en het aangaan van dadingen;

 

f. het aangaan van alle rechtshandelingen, andere dan hiervoor genoemd, waarvan het belang of de waarde ervan een bedrag van € 5000,- te boven gaat, waaronder niet begrepen het opnemen van beschikbare gelden bij de bankier der vennootschap;

 

g. alle rechtshandelingen, die niet met het doel der vennootschap in verband staan.

 

Artikel 7 : Interne werkverdeling

 

De vennoten verdelen hun werkzaamheden in onderling overleg. Zij verbinden zich jegens elkaar om geen handelingen te verrichten waartegen één van hen zich uitdrukkelijk heeft verzet.

 

Artikel 8 : Verbod nevenwerkzaamheden

 

Het is ieder der ondergetekenden sub l, sub 2 verboden direct of indirect voor eigen rekening of voor rekening van anderen c.q. voor gezamenlijke rekening met anderen buiten de vennootschap . (<- worden nog omschreven.)

 

Artikel 9 : Verbod uitbreiding aansprakelijkheid

 

Het is de ondergetekenden sub 1, sub 2 verboden zonder schriftelijke toestemming van de anderen zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar voor anderen te verbinden ofwel zich op enigerlei wijze voor anderen sterk te maken, ook in aangelegenheden welke geen betrekking hebben op zaken der vennootschap.

 

Artikel 10 : Verbod overdracht firma-aandeel

 

1. Het is de ondergetekenden sub l, sub 2 verboden behoudens het in het tweede lid bepaalde, zijn aandeel in de vennootschap aan derden over te doen, of te zijnen behoeven te beschikken over zaken, goederen of gelden, de vennootschap toebehorende.

 

2. Onder derden in het vorige lid genoemd wordt niet bedoeld een door de betrokken partij op te richten rechtspersoon waarin die partij de gehele zeggenschap heeft en behoudt.

 

Artikel 11 : Het boekjaar

 

1. Het boekjaar der vennootschap loopt van 1 januari tot en met ultimo december, met dien verstande dat het eerste boekjaar loopt vanaf de aanvang der vennootschap tot en met ultimo december.

 

2. Na afloop van elk boekjaar, alsmede bij het eindigen van de vennootschap, worden de boeken der vennootschap afgesloten en worden uiterlijk binnen zes maanden daarna de balans en winst- en verliesrekening opgemaakt.

 

3. De balans en winst- en verliesrekening worden door alle vennoten ter blijke van goedkeuring ondertekend.

 

Artikel 12 : Winstverdeling

 

Winst of verlies zal door de vennoten in de volgende verhouding worden gedragen:

 

1.De ondergetekende sub 1 voor 50%

 

2.De ondergetekende sub 2 voor 50%

 

Onder winst wordt verstaan: de bruto-exploitatiewinst, verminderd met alle exploitatiekosten (afschrijvingen, rentelasten, kapitaalrekeningen, etc.) ten behoeve van de onderneming gemaakt, en alle lasten die op de onderneming rusten.

 

Artikel 13 : Privé-opnamen

 

Ieder der partijen zal maandelijks voor eigen gebruik en in mindering van zijn aandeel in de vermoedelijk te behalen winst uit aanwezige kasgelden mogen beschikken als zij onderling zullen overeenkomen.

 

Artikel 14 : Arbeidsongeschiktheid

 

Bij algehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte, invaliditeit of andere geestelijke of lichamelijke storing van een der partijen, nemen de andere partijen zonder extra vergoeding diens taak zoveel mogelijk waar.

Tijdens deze arbeidsongeschiktheid van de ene partij is het andere partijen niet toegestaan de vennootschap op te zeggen, tenzij hiertoe toestemming is verkregen van de op de voet van artikel 19 te benoemen arbiters, wier beslissingen de partijen zullen binden als een tussen partijen aangegane overeenkomst, wel geacht zal worden deel uit te maken van deze vennootschapsovereenkomst. De arbiters zijn bevoegd een te verlenen toestemming afhankelijk te stellen van het wel of niet voldoen door een partij of meerdere partijen aan door de arbiters te stellen voorwaarden, waaronder kan worden begrepen het naar billijkheid verminderen van het aandeel in de winst van de getroffen partij, wordende in elk geval in mindering op zijn aandeel in de winst gebracht het in lid 2 van dit artikel door de verzekeringsmaatschappij aan de arbeidsongeschikte partij uit te keren bedrag.

 

Artikel 15 : Einde der vennootschap

 

De vennootschap eindigt:

a. door opzegging overeenkomstig het bepaalde in artikel 4;

 

b. faillissement, surséance van betaling of ondercuratelestelling van een der vennoten;

 

c. door een daartoe strekkende beslissing, te nemen door na te noemen arbiters, op verzoek van een der vennoten, indien de ander de in deze akte gemaakte bepalingen overtreedt of niet nakomt, danwel handelt in strijd met de aard of strekking daarvan;

 

d. door het overlijden van een der partijen, een en ander met inachtneming van het in de artikelen 15 en volgende bepaalde;

 

e. door liquidatie van een partij-rechtspersoon;

 

f. door beëindiging vennootschap overeenkomstig bepaald in artikel 8 lid 3.

 

Artikel 16 : Uitbetaling uittreder

 

Wanneer de vennootschap eindigt, en de andere partijen het aandeel van de ene partij in de vennootschap overnemen en de zaken der vennootschap al dan niet met derden voortzetten, dan zullen de voortzettende partijen bevoegd zijn de tegenwaarde van het aandeel van de defungeerde partij aan hem of zijn rechthebbende(n) uit te betalen in vijf gelijke jaarlijkse termijnen, waarvan de eerste termijn opeisbaar is zes maanden na de dag van beëindiging van de vennootschap, zulks onder de gehoudenheid een rente gelijk aan het promesse disconto van de Nederlansche Bank NV te vergoeden over het nog niet afgeloste bedrag vervallende tegelijk met bovengenoemde termijnen en met het recht vervroegde aflossingen te doen.

 

Bedoelde uitkering zal evenwel met de lopende rente onmiddelijk opeisbaar zijn, zonder dat daartoe enige ingebrekestelling nodig zal zijn, bij verzuim in de prompte voldoening van de rente of aflossing, bij overlijden, faillissement, onder curatelestelling van of aanvrage tot surséance van betaling of verlies van het vrije beheer over zijn vermogen door de voortzettende partijen alsmede het beëindigen van de zaken der vennootschap, inbreng in een besloten of naamloze vennootschap daaronder niet begrepen.

 

Artikel 17 : Liquidatie

 

Wanneer de vennootschap eindigt door opzegging, zal de vennootschap worden geliquideerd en wel door de partijen samen. In alle andere gevallen van beëindiging geschiedt de liquidatie door de overblijvende partijen. In geen geval zal de liquidatie langer duren dan zes maanden. Uiterlijk een maand na afloop van de liquidatie moet aan ieder der partijen of hun rechtsverkrijgenden het totaal van het hun uit hoofde van de liquidatie toekomende worden uitgekeerd. Gedurende de liquidatie blijven de bepalingen van onderhavige overeenkomst, voor zover toepasselijk, van kracht.

 

Artikel 18 : Concurrentiebeding

 

Geen der partijen zal bevoegd zijn gedurende de eerste 90 dagen na zijn uittreden alleen of met anderen werkzaam te zijn, of geldelijk, of in welke andere vorm ook, rechtstreeks of zijdelings deel te nemen in een soortgelijk bedrijf als het door de vennootschap uitgeoefende, zulks binnen het grondgebied van de Staat der Nederlanden, tenzij met goedvinden van de voortzettende partijen. De uitgetreden partij(en) mag (mogen) na ontbinding geen activiteiten ondernemen, die de exploitatie en de winstgevendheid van Enby’s frustreren c.q. ondermijnen. Partijen zullen in geval van gezamenlijk eindigen der vennootschap volstrekte vrijheid hebben tot het drijven van zaken op het gebied der voormalige vennootschap.

 

Artikel 19 : Arbitrage

 

1. Alle geschillen die voortvloeien uit onderhavige overeenkomst of nadere overeenkomsten, die hiervan het gevolg zijn of hiermede samenhangen, zullen bij uitsluiting worden beslecht door de drie arbiters te benoemen door de voorzitter der Kamer van Koophandel te Breda.

 

2. Een geschil wordt geacht aanwezig te zijn zodra een van de partijen zulks verklaart.

 

3. De arbiters zelf stellen de procesorde vast.

 

4. De bepalingen in de voorgaande leden brengen geen wijziging in de bevoegdheid van de partijen om de President van de Rechtbank te verzoeken om in kort geding een voorlopige voorziening bij voorraad te geven, in de toepasselijkheid van de daartegen openstaande rechtsmiddelen, in de bevoegdheid van de President van de Rechtbank om verlof te verlenen tot het leggen van conservatoire beslagen en in de bevoegdheid van de burgelijke rechter om voor waardeverklaring en verklaringsprocedures uit deze beslagen voortvloeiende, te oordelen alsmede over vorderingen tot ontbinding van de vennootschap op grond van een wettige reden als bedoeld in artikel 1684 Burgerlijk Wetboek.

 

5. In alle gevallen waarin de arbiters uitspraak wordt gevraagd, niet over een rechtsgeschil, maar over een verschil van mening over het te voeren beleid, over de eventuele wijziging van de samenwerkingsovereenkomst wanneer dit voor het voortbestaan van de samenwerking onvermijdelijk is, over de waarde van de goodwill en dergelijke, zal de uitspraak gegeven worden in de vorm van een bindend advies.

 

6. De arbiters zullen rechtspreken als goede mannen/vrouwen naar billijkheid.

 

Artikel 20 : Aanvullend recht

 

Voor zover door de bepalingen van deze overeenkomst daarvan niet rechtsgeldig wordt afgeweken, gelden tussen de partijen de wettelijke bepalingen omtrent vennootschappen onder firma.

 

Artikel 21 : Kosten oprichting

 

Alle kosten aan het opmaken van deze akte verbonden, komen ten laste van de vennootschap.

Aldus opgemaakt en in 4 voud getekend, te *********

 

Handtekening vennoot 1                   Handtekening vennoot 2

(zet handtekening)                      (zet handtekening)

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

Tieman,

 

Ik zie dat niemand op je vraag reageert, dus doe ik dat. Maar ik heb er geen verstand van (heb wel 2 VoF-fen).

 

We leven in een contractvrij land dus je mag alles met elkaar afspreken, mits binnen de wet.

 

Zo te zien hebben jullie zowel VoF als BV punten bijelkaar gemengd.

 

Art.4

Jullie zijn gelijkwaardige partners, die vrij zijn op elk moment met elkaar te breken, het verplichten van de andere om 3 maanden te wachten????? Zou weleens uitgelegd kunnen woorden als "persoonlijke dienstbaarheid" - en dat wordt niet geduld (art. 2 geloof ik van BW). Kortom de andere is je eigendom niet. Maar misschien kun je het toch wel afspreken. Dat het schriftelijk moet gebeuren is een goed idee.

 

Art. 5.2

Lijkt me overbodig.

 

Art. 10.1

Er zijn geen aandelen in een VoF en als 1 uitstapt, wordt het bedrijf gestaakt. Een eenpersoons tweepersoonsbedrijf bestaat immers niet. En als een uittreedt, mag hijzelf weten wat hij doet met zijn "indeel". De VoF bestaat op dat moment niet meer.

 

Art.15

Het is zo, dat de vennoten van een VoF hoofdelijk aansprakelijk zijn (dat is: alle twee voor ALLES) met hun persoonlijke vermogens. Als het bedrijf failliet gaat of als een der vennoten failliet gaat, dan gaan beiden failliet. Als een der vennoten in privé failliet gaat, dan gaat de zaak (en de partner) eraan, tenzij de andere met de inzet van AL zijn middelen het faillissement kan voorkomen ( dus à priori van zijn vennoot).

 

e. door liquidatie van een partij-rechtspersoon; - toch niet zoals met Enstra gebeurd is?

 

Tot slote raad ik je aan er in te zetten, dat er een "meldingsplicht" bestaat voor het aangaan van borgestellingen, hypotheken OOK in hun privé der vennoten. Immers als een der vennoten besluit het Kuhrhaus te kopen met een hypoyheek, maar deze niet kan betalen, dan failleert hij, failleert het bedrijf en dus failleert ook de andere vennoot.

 

Succes, Karel

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Werkzaamheden die buiten het belang van de firma tegen betaling worden verricht zijn verboden, tenzij deze noodzakelijk zijn bij de opzegging van een contract of de omvang van de werkzaamheden en de betaling dusdanig gering zijn dat het geen negatieve invloed heeft op de werkzaamheden ten behoeve van de bovengenoemde firma.

Waarom dit? Is het de bedoeling dat jullie in een krampachtige verstrengeling belanden, waarin je niets mag buiten de VOF?

2. Met onderling goedvinden kunnen de partijen ieder meer geld, goederen en /of rechten in de vennootschap inbrengen.

Lijkt mij beter om vast te leggen dat dit soort 'inbreng' in rekening-courant wordt geboekt.

Artikel 7 : Interne werkverdeling

 

De vennoten verdelen hun werkzaamheden in onderling overleg. Zij verbinden zich jegens elkaar om geen handelingen te verrichten waartegen één van hen zich uitdrukkelijk heeft verzet.

 

Artikel 8 : Verbod nevenwerkzaamheden

 

Het is ieder der ondergetekenden sub l, sub 2 verboden direct of indirect voor eigen rekening of voor rekening van anderen c.q. voor gezamenlijke rekening met anderen buiten de vennootschap . (<- worden nog omschreven.)

Weer die innige verstrengeling? Het klinkt alsof jullie elkaar voor geen meter vertrouwen...

 

Artikel 9 : Verbod uitbreiding aansprakelijkheid

 

Het is de ondergetekenden sub 1, sub 2 verboden zonder schriftelijke toestemming van de anderen zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar voor anderen te verbinden ofwel zich op enigerlei wijze voor anderen sterk te maken, ook in aangelegenheden welke geen betrekking hebben op zaken der vennootschap.

Waarom dit? Is het echt jullie bedoeling dat het privéleven gedicteerd wordt van uit dit contract?

Artikel 11 : Het boekjaar

 

1. Het boekjaar der vennootschap loopt van 1 januari tot en met ultimo december, met dien verstande dat het eerste boekjaar loopt vanaf de aanvang der vennootschap tot en met ultimo december.

 

2. Na afloop van elk boekjaar, alsmede bij het eindigen van de vennootschap, worden de boeken der vennootschap afgesloten en worden uiterlijk binnen zes maanden daarna de balans en winst- en verliesrekening opgemaakt.

 

3. De balans en winst- en verliesrekening worden door alle vennoten ter blijke van goedkeuring ondertekend.

Moet je niet iets opnemen over controle door een derde?

 

Artikel 12 : Winstverdeling

 

Winst of verlies zal door de vennoten in de volgende verhouding worden gedragen:

 

1.De ondergetekende sub 1 voor 50%

 

2.De ondergetekende sub 2 voor 50%

 

Onder winst wordt verstaan: de bruto-exploitatiewinst, verminderd met alle exploitatiekosten (afschrijvingen, rentelasten, kapitaalrekeningen, etc.) ten behoeve van de onderneming gemaakt, en alle lasten die op de onderneming rusten.

 

Artikel 13 : Privé-opnamen

 

Ieder der partijen zal maandelijks voor eigen gebruik en in mindering van zijn aandeel in de vermoedelijk te behalen winst uit aanwezige kasgelden mogen beschikken als zij onderlinVerg zullen overeenkomen.

Ga je je klanten contant laten betalen? Verder lijkt het mij goed een beperking aan te brengen dat niet meer opgenomen mag worden dan beschikbaar is. Denk daarbij vooral aan het feit dat je liquiditeit niet noodzakelijk je winst volgt.

Artikel 19 : Arbitrage

 

1. Alle geschillen die voortvloeien uit onderhavige overeenkomst of nadere overeenkomsten, die hiervan het gevolg zijn of hiermede samenhangen, zullen bij uitsluiting worden beslecht door de drie arbiters te benoemen door de voorzitter der Kamer van Koophandel te Breda.

 

2. Een geschil wordt geacht aanwezig te zijn zodra een van de partijen zulks verklaart.

 

3. De arbiters zelf stellen de procesorde vast.

 

4. De bepalingen in de voorgaande leden brengen geen wijziging in de bevoegdheid van de partijen om de President van de Rechtbank te verzoeken om in kort geding een voorlopige voorziening bij voorraad te geven, in de toepasselijkheid van de daartegen openstaande rechtsmiddelen, in de bevoegdheid van de President van de Rechtbank om verlof te verlenen tot het leggen van conservatoire beslagen en in de bevoegdheid van de burgelijke rechter om voor waardeverklaring en verklaringsprocedures uit deze beslagen voortvloeiende, te oordelen alsmede over vorderingen tot ontbinding van de vennootschap op grond van een wettige reden als bedoeld in artikel 1684 Burgerlijk Wetboek.

 

5. In alle gevallen waarin de arbiters uitspraak wordt gevraagd, niet over een rechtsgeschil, maar over een verschil van mening over het te voeren beleid, over de eventuele wijziging van de samenwerkingsovereenkomst wanneer dit voor het voortbestaan van de samenwerking onvermijdelijk is, over de waarde van de goodwill en dergelijke, zal de uitspraak gegeven worden in de vorm van een bindend advies.

 

6. De arbiters zullen rechtspreken als goede mannen/vrouwen naar billijkheid.

 

Artikel 20 : Aanvullend recht

 

Voor zover door de bepalingen van deze overeenkomst daarvan niet rechtsgeldig wordt afgeweken, gelden tussen de partijen de wettelijke bepalingen omtrent vennootschappen onder firma.

 

Waarom arbitrage en niet gewoon de rechter?

Link naar reactie
  • 0
Waarom dit? Is het de bedoeling dat jullie in een krampachtige verstrengeling belanden, waarin je niets mag buiten de VOF?

 

Het heeft niets te maken met geen onderling vertrouwen. Als ik mijn compagnon niet had vertrouwd was ik uberhaubt niet aan dit traject begonnen. Ik vind wel dat er bepaalde dingen vast gelegd moeten worden. Als we dit niet doen en er komt wel een probleem binnen de VOF, zonder het vastgelegd te hebben, krijg je een ja/nee verhaal.

 

De werkzaamheden die betrekking hebben op het bedrijf en nadelige gevolgen of het mislopen van inkomsten kunnen veroorzaken, lijkt me een belangrijk punt om vastgelegd te hebben.

 

Lijkt mij beter om vast te leggen dat dit soort 'inbreng' in rekening-courant wordt geboekt.

 

Goed punt.

 

Weer die innige verstrengeling? Het klinkt alsof jullie elkaar voor geen meter vertrouwen...

 

Het lijkt me wederom logisch dat ik (of mijn compagnon) geen werkzaamheden naast ons bedrijf doen in dezelfde tak. We zijn immers een bedrijf gestart om daar samen iets van te maken en onszelf niet tegen te werken.

 

Waarom dit? Is het echt jullie bedoeling dat het privéleven gedicteerd wordt van uit dit contract?

 

We hebben een planning om binnen een afzienbare tijd een BV te maken van ons juist opgerichte VOF. Zolang wij nog geen BV zijn, zijn we beide verantwoordelijk voor onze acties. Deze acties zijn prive gebonden en lijkt me uiterst verstandig om vast te leggen.

 

Moet je niet iets opnemen over controle door een derde?

 

Dat gebeurt wel, maar staat inderdaad niet in het contract. Goed punt.

 

[qoute]Ga je je klanten contant laten betalen? Verder lijkt het mij goed een beperking aan te brengen dat niet meer opgenomen mag worden dan beschikbaar is. Denk daarbij vooral aan het feit dat je liquiditeit niet noodzakelijk je winst volgt.

 

Nee, onze klanten betalen uiterst en alleen via de bank/giro (etc).

Andere punten zijn genoteerd.

 

Waarom arbitrage en niet gewoon de rechter?

 

Eerlijk gezegd was ik daar nog even over aan het denken. De abitrage is via de KvK, nam ik aan. Zijn er nog belangrijke punten die verschilen tussen de arbitrage en de recher als het een bedrijf betreft?

 

Verder, bedankt voor de informatie en je inzicht.

 

Link naar reactie
  • 1

Tieman,

 

Gaarne wijs ik je daarop, dat een bedrijf (w.o. een VoF) boekhoudplichtig is, dus aan punt 5.2 wordt door de een of andere boeking voldaan.

 

Wat betreft het voorleggen aan controle van derden zou ik niet obligatoir maken, mag maar moet niet.

 

Wat de "kas" betreft, is dit is in de spreektaal een algemeen begrip, en houdt feitelijk ook de bankrekening in. (niet op je balans, daar moeten ze apart staan). Wil je beiden bezigen dan noem je ze "primaire liquide middelen".

 

citaat: "niet meer opgenomen mag worden dan beschikbaar is" in de absolute zin, kun je niets opnemen als er niets is. Maar in de relatieve zin zou ik je dit afraden, immers je opnemen is gericht op je maandelijkse "salaris alternatief" en dus hebben jullie dat nodig. Er kunnen dus maanden tussen zitten waarin je weinig of niets zouden kunnen opnemen onder de rigeur van deze beperking, terwijl je het jaar fantastisch afsluit en eigenlijk slechts één balans en W&V hebt, nl. op 31-12, waarin de "slappe" maanden zijn weggecompenseerd.

 

Overigens raad ik je aan je privé-verhouding met je bedrijf slechts door één en enkele post te laten regeren "onttrekking" (negatieve bij storting, dus ook bij 5.2) en het woord privé op de zakelijke boekhoding te vermijden. (zodat "tandwielen"=bedrijf, niet onder "tandpasta"=privé, op jaar voorraadadministratie onder elkaar komen te staan).

 

Succes, Karel

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi Karel,

 

Boekhoudverplichting ben ik me van bewust. Alles is vanaf het begin netjes bijgehouden en we hebben een administratiekantoor in handen die onze boeken door kijkt eens in zoveel tijd en aan het einde van het jaar.

 

Wat de "kas" betreft, is dit is in de spreektaal een algemeen begrip, en houdt feitelijk ook de bankrekening in. (niet op je balans, daar moeten ze apart staan). Wil je beiden bezigen dan noem je ze "primaire liquide middelen".

 

Kas-principe is bekend. Onze kas staat volledig los van onze prive-zaken en staat ook op de naam van de bedrijf. De Balans maak ik op eens in de maand als ik de maand afsluit. Dit is natuurlijk geen garantie maar alles is wel overzichtelijk binnen de boeken.

 

citaat: "niet meer opgenomen mag worden dan beschikbaar is" in de absolute zin, kun je niets opnemen als er niets is. Maar in de relatieve zin zou ik je dit afraden, immers je opnemen is gericht op je maandelijkse "salaris alternatief" en dus hebben jullie dat nodig. Er kunnen dus maanden tussen zitten waarin je weinig of niets zouden kunnen opnemen onder de rigeur van deze beperking, terwijl je het jaar fantastisch afsluit en eigenlijk slechts één balans en W&V hebt, nl. op 31-12, waarin de "slappe" maanden zijn weggecompenseerd.

 

De aanpassingen zal ik inderdaad nogmaals gaan bekijken. De slappe maanden en een goed W&V ken ik vanuit mijn oude bedrijf dus daar voorzie ik weinig problemen. In de boekhouding voorzie ik tot op heden sowieso weinig problemen maar het gaat me er meer om dat het een solide en net contract is voor ons beide. Het niet goed vast leggen van het VOF contract zou voor problemen kunnen zorgen, zoals je vaak hoort en ziet. Die problemen wil ik uit de weg gaan, voor mij en mijn compagnon.

 

Overigens raad ik je aan je privé-verhouding met je bedrijf slechts door één en enkele post te laten regeren "onttrekking" (negatieve bij storting, dus ook bij 5.2) en het woord privé op de zakelijke boekhoding te vermijden. (zodat "tandwielen"=bedrijf, niet onder "tandpasta"=privé, op jaar voorraadadministratie onder elkaar komen te staan).

 

Onze maandelijkse vergoedingen zullen als "Vergoeding tijdvak x" worden weggeschreven. Dit als tip via andere mensen binnen het bedrijfsleven en zelfs een contact bij de belasting. :)

 

Nogmaals bedankt.

Link naar reactie
  • 0

Tieman,

 

Het was mij niet duidelijk, dat je al een bedrijf had. Ik doelde op je contract, maar het was onvermijdelijk de boekhouding zijdelings er bij te betrekken.

 

Je voorgenomen "Vergoeding tijdvak x" raad ik je AF. Al is het maar omdat vergoedingen in diverse smaken voorkomen enerzijds en dit is feitelijk geen vergoeding anderzijds. Uiteindelijk zal het aan het einde van het jaar bij de sluiting neerkomen op "Ondernemersbeloning". De finale aard van je onttrekking is in je boekhouding niet belangrijk, want dat komt elders tot uitdrukking.

 

Karel

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    13 leden, 193 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.