Ga naar inhoud
 • 0

BTW tarieven paardenhouderij

Hallo,

 

Op internet gevonden:

 

Duidelijkheid belastingtarief pensionstalling

Sinds jaar en dag is pensionstalling een welkome bron van inkomsten voor in het bijzonder manegehouders maar ook voor bijvoorbeeld veel (ex-) agrariërs. Ook al is pensionstalling een oud begrip, toch is op fiscaal gebied de behandeling ervan al meer dan 30 jaar een punt van discussie.

 

In de meeste gevallen wordt er door de klanten voor de stalling één vaste prijs betaald aan de pensionhouder. Voor de omzetbelasting wordt echter anders geredeneerd. Het betaalde bedrag is namelijk een vergoeding voor verschillende prestaties van de pensionhouder, die verschillend worden aangerekend voor de belasting.

 

Door de uitspraak van Hof den Bosch op 10 maart jl. is een deel van deze onzekerheid weggenomen en zijn de verschillende prestaties verder afgebakend. Zo zijn er in de prijs van voor pensionstalling mogelijk drie zelfstandige componenten te onderscheiden die voor de omzetbelasting verschillend worden behandeld:

1. Verzorging paarden, 19% belasting.

2. Verhuur van onroerend goed, vrijgesteld voor belasting.

3. Gelegenheid geven tot sportbeoefening, 6% belasting.

 

De discussie zal voornamelijk betrekking hebben op het bedrag dat kan worden toegerekend aan het bieden van gelegenheid tot sportbeoefening. Voor de verdeling van het resterende bedrag (verzorging en verhuur onroerend goed), zijn in het verleden al afspraken gemaakt. Hier wordt een verdeling van 65 (verzorging) en 35 (verhuur onroerend goed) aangehouden. Wellicht dat een dergelijke afspraak ook gemaakt zal worden voor het deel van de stallingprijs dat wordt toegerekend aan sportbeoefening.

 

Momenteel onderhandelt de sectorraad paarden met de Staatssecretaris van Financiën over verschillende aspecten van de omzetbelasting in de paardenhouderij. Voor de verdeling van de aspecten met betrekking tot pensionstalling heeft de sectorraad ingezet op de volgende verdeling: 35% toegekend aan verhuur onroerend goed, 30% aan verzorging van paarden (dus belast met een hoog tarief) en 35% aan het geven van mogelijkheid tot sportbeoefening, dat is belast tegen het lage tarief van 6%.

 

Dit zou in de praktijk het volgende voordeel opleveren voor de ondernemer die zijn pensionstalling verhuurt voor

€ 300 per box.

 

Af te dragen in oude situatie:

- 65% van € 300 is voor verzorging van paarden: € 195/1,19 * 19% = € 31

- 35% van € 300 is voor verhuur van onroerend goed is vrijgesteld = € 0

€ 31

Af te dragen in nieuwe situatie:

- 35% van € 300 is voor verhuur van onroerend goed is vrijgesteld = € 0

- 30% van € 300 is voor verzorging van paarden: € 90/1,19 * 19% = € 14

- 35% van € 300 is voor sportbeoefening: € 105/1,06 * 6% € 6

€ 20

 

Voordeel voor ondernemer bedraagt dus € 11 per box per maand. Dit bedrag kan door de ondernemer worden gebruikt om te investeren in zijn bedrijf. Hij kan het ook als prijsverlaging voor de consument gebruiken om zo de concurrentiepositie te verbeteren. De keuze in deze is aan de ondernemer.

 

Meer informatie: Pierre Kerckhoffs, Accon AVM Groep, Maastricht Airport, T 046 - 42 07 500.

dinsdag 12 augustus 2008

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vragen:

- hoe zit het dan met de aftrek van de BTW aan de inkoopzijde?

bijvoorbeeld:

1) inkoop voer/fourages (6% BTW)

2) aanschaf werktuig (bv bijdrijfsauto e.d.) (19% BTW)

3) aanleg buitenbak, paddock, paardenboxen e.d. (19% BTW)

 

 

Wie weet er meer..?

 

Hartelijke dank.

 

Hans

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

 • 0

Voor de btw-aftrek heeft het geen invloed of verrichte prestaties met 6% of 19% btw belast zijn, het blijft een belaste prestatie. De volledige btw kan daarom in aftrek worden gebracht. Alleen wanneer sprake is van (deels) vrijgestelde prestaties wordt de aftrek van input btw beperkt. Dus de input btw die betrekking heeft op de verhuur van onroerend goed is niet aftrekbaar, de rest wel.

 

Overigens, eigenlijk is het voordeel natuurlijk voor de klant. Alleen door het verhogen van je prijzen (excl. btw) komt het voordeel bij de ondernemer te liggen. Blijft dus eigenlijk een prijsverhoging, waar je van een scherpe klant wel eens een opmerking over kan krijgen.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

Dank je Ronald.

 

Dus volledig aftrekbaar:

-voer/fourages e.d.

- bedrijfauto

 

En aanleg buitenbak, paddock, paardenboxen e.d. niet..?

 

En als deze faciliteiten nu ook gebruikt worden voor eigen paarden (fokken, lease, les e.d. = allemaal wel belaste opbrengsten)? Verhouding pensionklanten versus eigen paarden ca 60:40.

 

Dit maakt 't er niet eenvoudiger op ... of . . . .

 

Hans

Link naar reactie
 • 0

Tja, dat maakt het inderdaad wat lastiger. Je zal een splitsing moeten maken in drie groepen: alleen voor belaste prestaties, alleen voor vrijgestelde prestaties en zogenaamd gemengd gebruik. Bij die laatste categorie moet je dan vast stellen welk deel belast wordt gebruikt. dat deel van de input btw die ziet op het gemengde gebruik is dan aftrekbaar.

 

Zie ook hier voor wat meer informatie.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

Dit is toch haast ondoenlijk om alles tot zover in detail uit te splitsen. Kan eea niet obv verhouding paarden in eigendom en van derden? Bij het fokken van paarden is het ook nog eens zo dat de opbrengsten per jaar sterk schommelen en bij de start van een bedrijf de eerste jaren sowieso geen paarden verkocht worden.

 

De lessen (zowel pensionklanten als aan derden) wordt onder één noemer geboekt.

 

Eea lijkt weer op de discussie die al jaren bestaat. Hoe om te gaan met de BTW in de opbrengst verhuur paardenbox.

Link naar reactie
 • 0

Wij exploiteren een manege met ca 45 pensionpaarden en 15 eigen paarden. Deze eigen paarden worden gebruikt voor lesgeven. BTW berekening over pensiongelden doe ik zoals eerder aangegeven, zij het in een iets andere verhouding. ( 330,- excl BTW, 25% boxhuur 0%, 45% verzorging 19% en 30% sport 6%)

Nu gaan we een paar boxen dit jaar vervangen, zijn het pensionhoudersboxen dan mag ik de BTW op de nieuwbouw uiteraard niet terugvorderen, immers bij de verhuur reken ik ook geen BTW.

Maar wat nu als ik manegepaarden in de nieuwe boxen zet, mag ik dan wel de BTW aftrekken. In dat geval zijn de nieuwe boxen in eigen gebruik, over de activiteiten die we met de manegepaarden houden draag ik 6% btw af (lesgelden)

Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer

Link naar reactie
 • 0

Als je manegepaarden in de nieuwe bozen zet, is er sprake van gebruik voor btw-belaste prestaties en mag je de btw aftrekken. Ook bij gemengd gebruik mag je de volledige btw aftrekken, maar moet je wel rekening houden met een jaarlijkse correctie gedurende de herzieningstermijn.

 

Die herzieningstermijn is wel belangrijk, je zal dus gedurende die termijn jaarlijks moeten beoordelen in hoeverre er sprake is van btw-belaste prestaties. Dat geldt ook voor de al bestaande boxen, mocht daar de herzieningstermijn ook nog lopen (die pensionpaarden moeten immers ook ergens blijven).

 

Geen idee overigens of er ook een niet fiscale reden is om de nieuwe boxen al dan niet voor eigen of pensionpaarden te gebruiken: misschien krijg je wel meer klandizie als paardenbezitters hun dier in een nieuwe box kwijt kunnen...

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

Dank je Ronald.

 

Herzieningstermijn.. - kun je dat svp uitleggen en hoe gaat dat dan jaarlijks corrigeren?

 

Is het in de praktijk dan zo dat alle BTW aftrekbaar is (incl boxen, binnen- en buitenbak enz enz = lees onroerend goed) zolang er een belaste opbrengst (lesgelden, opbrengst verkoop eigen paarden, lease enz) tegenover staat, maar er is sprake van een correctie...?

 

Hoor graag van je.

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Herziening houdt in dat je eerder afgetrokken btw weer - gedeeltelijk moet corrigeren als blijkt dat er toch geen (volledig) aftrekrecht was, omdat (een deel van) de prestaties niet met btw belast is.

 

De periode waarin je die correctie toe moet passen is bij vastgoed 10 jaar: je moet dus 10 jaar lang ieder jaar bekijken hoeveel van de prestaties belast zijn en hoeveel niet. Stel dat in jaar 3 blijkt dat 50% van de nieuw gebouwde boxen verhuurd worden, dan moet je in jaar 3 50% van 1/10 deel van de eerder afgetrokken btw alsnog terugbetalen. In jaar 4 kijk je weer opnieuw. Is het dan 75%, dan moet je 75% van 1/10 deel van de eerder afgetrokken btw alsnog terugbetalen.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

 

Hoe kijk je dan naar de prestaties? Welke prestaties zijn dat dan? Of is het heel eenvoudig?

 

- paardenboxen: jaarlijks per 31 december kijken naar verhouding eigen versus paarden van klanten?

- buitenbak: idem?

-paddock: idem?

Met hierbij de opmerking: dat deel mbt paarden van klanten geen aftrek (dus correctie) en het deel eigen paarden wel aftrek (geen correctie).

 

Alle voor een termijn van tien jaar - zijn aard en nagel vast (= onroerend goed).

 

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  14 leden, 234 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.