• 0

Hoe kan het innovatieklimaat in ons land worden verbeterd?

Net hebben wij weer de afloop van de airscooter van mede Higherlevel lid Joop gezien. Door geldgebrek en te dure ontwikkelings en octrooikosten, heeft hij er zelf de stekker uitgetrokken. Dit verhaal is typisch voor veel uitvindingen en innovaties in ons land.Er moet dringend wat verbeteren aan het innovatie klimaat hier. In andere landen zijn er echt veel meer voorzieningen voor juist die eerste fase van het ontwikkelen tot een marktrijp product.

Hier heeft de overheid ( Balkenendes stokpaardje) het geprobeerd met het innovatieplatform. Dat is een finale mislukking geworden en heeft veel geld gekost. Het huidige kabinet heeftnet de octrooi en innovatievouchers afgeschaft. Ook de Prepare2Start subsidie voor stimuleren van de export en beursdeelname is opgeheven.

Ik ben dan wel eens jaloers op uitvinders in andere landen:

1. In de Verenigde Staten krijgen particuliere uitvinders en kleine ondernemingen forse reductie bij de Amerikaanse octrooiraad USPTO voor het aanvragen en instant houden van een octrooi.

In ons land betaal je netzo veel voor een octrooi als een grote multinational als Shell of Philips.

2. In Duitsland bestaat er wel nog een Prepare2Start subsidie voor export en beursdeelname. Het Duitse ministerie van economische zaken en innovatie ( Bundes Ministerie fur Wirtschaft und Innovation) heeft bij veel grote internationale beurzen een mooie plek gereserveerd, waar startende innovatieve Duitse ondernemers gratis of voor weinig geld een top stand kunnen krijgen. Die stand staat altijd prominent bij de hoofdingang, zodat alle bezoekers er langs komen. Ook de meeste andere landen bezitten op de internationale beurzen vaak landenstands. Zodat ondernemers uit die landen goedkoop en eenvoudig toch een stand kunnen krijgen. Het enige land, waar nooit een landenstand van te vinden is, is je raadt het al, ons land.

3. Ontwikkelingslanden krijgen 90 % reductie op de kosten van een internationale PCT aanvraag, indien de aanvraag door een particulier is opgesteld. Dat lijkt een nobel streven, maar in deze lijst van ontwikkelingslanden staan ook China en oliestaten als Saoedi Arabie. Dat zijn bepaald geen arme landen.

 

De Nederlandse overheid komt eigenlijk alleen op voor de grote bedrijven maar niet voor het MKB of kleine startende ondernemingen:

Bij regeringsreizen mogen alleen maar directeuren van grotere ondernemingen meereizen in de delegatie.

Ambtenaren zeggen je soms ronduit in je gezicht dat zij alleen de grotere bedrijven hulp bieden.

Als je een nieuw product ontwikkelt, heb je wel te maken met een woud van regels en bureaucratie. Je bent vaak de hele dag met administratie bezig. Op BTW teruggave moet je weken wachten terwijl bijv. in Belgie, dat direct bij de verkoop geregeld wordt.

Zelf hoor ik van nogal wat ondernemers dat er grote willekeur heerst onder ambtenaren in ons land. De ene ambtenaar keurt iets goed, wat een volgende ambtenaar volledig afwijst. Ik ken een ondernemer, die een elektrische scooter had ontwikkeld. Elke keer moest zijn product weer aan andere eisen voldoen, en zo moest hij diverse keren nieuwe spuitgietmatrijzen ontwikkelen. Toen deze ondernemer door een administratieve fout zijn elektrische scooter ook nog eens op uitlaat gassen moest laten testen en de zaak financieel niet meer kon bolwerken is hij failliet gegaan. Verder zijn er vaak grote tegenstrijdigheden bij bouwvergunningen,arbo, milieui en andere regels.

Van deze zaken heb ik echter zelf (nog) geen last gehad. Wel ben ik erg gedupeerd door de volgende zaken:

 

1. De halve middenstand is verdwenen en opgegaan in een paar grote winkelketens. Die hebben een monopolie positie (Waar blijft de Nederlandse Mededingings Authoriteit NMA ??)

Die winkelketens doen vaak alleen maar zaken met grote multinationals onder de fabrikanten en hebben daar contracten mee die andere leveranciers , in meer of minder mate, uitsluiten. Sommige groothandels moeten 80 % van hun assortiment van hun voorkeurleveranciers afnemen. Dan blijft er weinig over voor andere nieuwe ondernemingen.

Ik ken diverse "griezel"verhalen van kleine zelfstandigen, die hun nieuwe producten aan zo'n winkeketen aanboden. Die had geen interesse, Maar een jaar later hadden ze containerladingen van precies het zelfde product , als huismerk, in de schappen liggen.

2. Er is ons land een ontstellend gebrek aan verkopers en vertegenwoordigers. De kranten en vacaturesites staan vol met "verkoper gezocht"

3 Ook technisch personeel is heel moeilijk te vinden. Veel metaalbedrijven kunnen maar niet aan nieuwe vaklui komen.

Ze moeten geregeld opdrachten afzeggen.

4. Iets waar niwemand iets aan kan doe is dat ons land een kleine markt is. Je moet dus exporteren naar andere landen. Echter Nederlandstalige verkopers zijn al zeldzaam. Echter je vindt al helemaal niet iemand die en commercieel,is en goed zijn vreemde talen als bijv. Frans of Duits spreekt. Belgie heeft dat probleem veel minder. ( Lang leve de tweetaligheid daar :) )

Totzover mijn klaagzang. Als mensen zich hieraan storen, bied ik alvast mijn excuses hiervoor aan ;)

 

Ik zoek echter goede oplossingen voor de hier boven geschetste problematiek. Hebben jullie hiervoor suggesties?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

3 antwoorden op deze vraag

  • 0

De overheid heeft nu toch een soort innovatie-aftrek het in leven gebracht? Een extra inkomsten aftrek, wat innovatie moet gaan stimuleren?

 

Maar Nederland B.V. laat inderdaad een hoop kansen (voor bijvoorbeeld kleine en middelgrote) ondernemers liggen!

 

Het belangrijkste is om origineel te zijn, maar toch precies inspeelt op de behoefte van de klanten (Iphone is een goed voorbeeld).

 

Innovatie is een moeilijk vak, omdat je hard werken (tegen weinig liquide / cash beloning) moet combineren met creativiteit (dat voortvloeit uit inspiratie, wat op haar beurt weer komt uit ontspanning en vrije tijd).

 

Ik ben ook van mening dat gemeente zich meer moeten bemoeien met deze innovatie, door middel van (inderdaad) een innovatie subsidie.

 

Maar het blijft echt moeilijk hoor! Vooral in deze pittige tijden!

http://www.corduroyfinance.com

 

Accounting, Law, IT & Marketing

Link naar reactie
  • 0

 

De Nederlandse overheid komt eigenlijk alleen op voor de grote bedrijven maar niet voor het MKB of kleine startende ondernemingen:

 

 

Daar herken ik wat! Wat ontzettend waar!! Ik probeer op het moment een technostarter op te richten maar heb de hoop op ondersteuning vanuit de overheid alvast opgegeven. En dat terwijl het volgens mij juist de kleine starters zijn in het MKB die de economie het hardst kunnen laten groeien. Maar zoals je zegt, alle regelingen die er zijn (WBSO, Innovatiebox en -krediet, BMKB, etc) zeggen alleen maar er voor starters te zijn terwijl ze enkel door een wat groter bedrijf ingepast kunnen worden. Dat is de enige manier waarop je je deze regelingen kunt veroorloven!

 

De stellingen waar je je verhaal mee eindigt komen op mij vooral als problemen in de commerciele bedrijfsvoering voor. Het doet vermoeden dat je zelf vooral aan de productontwikkelings kant zit en niet aan de commerciele kant? Ik zou eigenlijk willen aanbevelen in deze voorkomende gevallen een partner te zoeken die de commerciele 'bouw' van het bedrijf op zich neemt. Dat is toch een vak apart. En zoek vooral een partner uit het vakgebied waarin je wilt opereren zodat je toegang hebt tot een netwerk waaruit je niet alleen voor de verkopen, maar ook voor commercieel personeel kunt putten.

Link naar reactie
  • 0

 

Het doet vermoeden dat je zelf vooral aan de productontwikkelings kant zit en niet aan de commerciele kant? Ik zou eigenlijk willen aanbevelen in deze voorkomende gevallen een partner te zoeken die de commerciele 'bouw' van het bedrijf op zich neemt. Dat is toch een vak apart. En zoek vooral een partner uit het vakgebied waarin je wilt opereren zodat je toegang hebt tot een netwerk waaruit je niet alleen voor de verkopen, maar ook voor commercieel personeel kunt putten.

 

Jouw vermoeden klopt helemaal en ik heb al lang geleden een aantal partners gevonden , die specialist zijn op het vakgebied van de desbetreffende innovaties. Zelfs bij product ontwikkeling is dat al essentieel. Bij productontwikkeling moet de behoefte van de markt centraal staan ( Eén van de drie O's)

 

De overheid moet trouwens niet met alleen een pot subsidies klaar staan. Dat heeft in het verleden weinig geholpen. Sommige bedrijven, met de slechtste innovaties, zijn grote subsidiegraaiers. Zo is er heel veel geld doorheen gedraaid.

En bovenal zijn er veel te veel extra voorwaarden aan een subsidie. Ook de nieuwe regeling Innovatie Prestatie Contracten, die beoogt samenwerking tussen marktpartijen te faciliteren, zal waarschijnlijk in de toekomst weer mislukken. Het huidige kabinet wil meer geld stoppen in voorlichting. Ze doen dit kennelijk om alle overbodig geworden ambtenaren, die vroeger subsidies verleenden, aan het werk te houden.

Dat zie je altijd in tijden van bezuinigingen. ER KOMEN WEER ALLERLEI IDIOTE COMMUNICATIEBLAADJES EN VOORLICHTINGS BIJEENKOMSTEN BIJ. Allemaal op kosten van de belastingsbetaler, terwijl huidige organisaties ( zoals bijvoorbeeld ons eigen Higherlevel) en het bedrijfsleven al ruimschoots deze functie kunnen vervullen.

 

Paul

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 179 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.